Senatul a decis: Taxa auto va fi restituită mai ușor

Senatul a adoptat, marți, OUG 68/2017, care clarifică cadrul legal pentru restituirea taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, a taxei de poluare pentru autovehicule, a taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, precum și a timbrului de mediu pentru autovehicule.

Proiectul de lege care completează OUG 52/2017 privind restituirea sumelor reprezentând taxa specială pentru autoturisme şi autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule, taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule şi timbrul de mediu pentru autovehicule a fost adoptat cu unanimitate de voturi.

În prezent, OUG 52/2017 prevede că „la cererea de restituire se anexează, în original sau în copie, documentul doveditor al plății taxei speciale pentru autoturisme și autovehicule, taxei pe poluare pentru autovehicule, taxei pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule sau timbrului de mediu pentru autovehicule, respectiv chitanța fiscală/ordinul de plată și extrasul de cont, după caz, care să ateste efectuarea plății acesteia, precum și copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare”.

Astfel, potrivit proiectului de lege care modifică OUG 52/2017, în lipsa actului doveditor al plății pe care trebuie să-l anexeze contribuabilul, organul fiscal central efectuează verificarea existenței acestuia în baza de date.

De asemenea, dacă autovehiculul pentru care s-a plătit taxa nu a fost înmatriculat de către plătitor, contribuabilul nu trebuie să anexeze copiile cărții de identitate a vehiculului și a certificatului de înmatriculare.

„În acest caz, cererea de restituire este însoțită de documentul de plată, în original, care confirmă plata taxei neutilizate, document pe care persoana desemnată din cadrul Serviciului public comunitar regim permise de conducere și înmatriculări vehicule înscrie mențiunea „taxă neutilizată” și care este semnat și ștampilat de către aceasta”, arată textul legislativ.

OUG 68/2017 prevede și termenele în care se restituie sumele stabilite prin hotărâri judecătorești definitive, atât în cazul taxelor, cât și în cazul timbrului de mediu.

Sumele stabilite prin hotărârile judecătorești se restituie de organele competente astfel:

a) taxa specială pentru autoturisme și autovehicule, taxa pe poluare pentru autovehicule și taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, se restituie în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 ianuarie 2018;

b) timbrul de mediu se restituie de organele emitente ale acestora în termen de 120 de zile de la data depunerii cererii, dar nu mai devreme de 1 septembrie 2018;

În cazul acestui proiect, Camera Deputaților este for decizional.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.