Viața unui om putea fi salvată

Taxi-girofar – ambulanță a morții

Un echipaj de pe o ambulanță privată este cercetat după ce un bărbat a murit sâmbătă în București din cauză că salvatorii nu ar fi aplicat la timp și corect manevrele de resuscitare. Mai mult, echipajul de pe ambulanță nu avea nici defibrilator. Martorii au sunat la 112 când au observat că echipajul de pe ambulanța privată nu face față, dar când a venit SMURD-ul era deja prea târziu. Departamentul pentru Situații de Urgență a anunțat că echipajul de pe ambulanța privată nu a aplicat corect manevrele de resuscitare și că va face verificări.

Evenimentul de la Piața Obor a fost organizat de Ministerul Agriculturii și de societatea care deține în concesiune spațiul, respectiv Piața Obor Market & Complex Comercial, ai cărei acționari sunt SC Practic SA (97,5%), controlată de Radu Dimofte, și Băneasa Investments (0,5%), controlată de Puiu Popoviciu. Poliția Capitalei a fost sesizată prin 112 că la un târg de pe raza Sectorului 2 a fost înregistrat decesul unui bărbat de 61 de ani. Cadavrul a fost transportat la INML pentru efectuarea necropsiei, iar cercetările sunt continuate de Parchetul de pe lângă Tribunalul București, în vederea stabilirii cauzelor decesului. Surse apropiate anchetei au declarat pentru Cotidianul că persoana decedată, Petre Ion, era expozantă cu ocazia acestui târg și că i s-ar fi făcut rău. Aceleași surse afirmă că ambulanța prezentă la fața locului, aparținând AmbuHelp, a fost închiriată de Piața Obor Market & Complex Comercial și, cu toate că arăta frumos, nu avea nici minimul necesar conform legii pentru a fi numită ambulanță, și nu taxi.

Pe site-ul de prezentare a AmbuHelp se arată: „Serviciul de ambulanță AmbuHelp a luat naștere pentru a asigura transport medical cu ambulanța, la solicitarea pacienților sau a familiilor acestora. Beneficiarii serviciilor noastre pot fi toți cei care se află în situația de a fi transportați cu ambulanța, sunt oameni ce au nevoie de transport special și ajutor la deplasare, însă care nu pot beneficia de serviciul public de ambulanță pentru că nu constituie urgențe medicale. Serviciul de ambulanță AmbuHelp asigură transportul pacienților cu ambulanța în țară și în străinătate cu ambulanțe echipate, însoțiți de ambulanțier și brancardier, dar și asistaţi medical la nevoie de către un asistent medical și/sau medic. Dispunem de ambulanțe performante pentru a putea realiza serviciile de asistență și transport medical în cele mai bune condiții, atât din punctul de vedere al confortului și siguranței pacientului, cât și din punctul de vedere al asigurării asistentei medicale, la nevoie“.

Potrivit unor surse judiciare, AmbuHelp a fost amendată în urmă cu o lună cu 15.000 lei pentru că funcționa fără autorizație. „Ambulanța nu avea ce căuta acolo. Este strigător la cer! Vom trimite dosarul la Parchet“, a declarat Raed Arafat. Acesta a adăugat că bărbatul putea fi salvat, dacă i se făcea corect resuscitarea. La nici un kilometru de locul evenimentului se află Detașamentul de Pompieri nr. 2, unde sunt și ambulanțe SMURD. Conform Legii 95/2006, ambulanţele private au obligaţia de a asigura personal medical pregătit în centre de formare acreditate şi autorizate de Ministerul Sănătăţii, iar echipele de prim ajutor calificat trebuie să fie dotate cu defibrilator, inclusiv pentru defibrilare semiautomată. În ceea ce priveşte medicii de pe ambulanţă, legea spune că „personalul medical, precum şi personalul nemedical care participă la acordarea asistenţei medicale private de urgenţă în faza prespitalicească sunt pregătite în centre de formare acreditate şi autorizate de Ministerul Sănătăţii Publice. Programele de formare prevăd condiţiile de certificare a personalului medical, necesităţile de formare continuă şi recertificarea acestuia“.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Eduard Pascu 109 Articole
Author

2 Comentarii

  1. Astea sunt serviciile medicale private. Stiu doar sa-ti ia banii intr-un mediu placut, pentru sfaturi gen baba Rada, dar cand e groasa tot la 112 suna si ei, ca orice mirean. Practic sunt o capusa care suge sangele sistemului medical de stat.

    • Și p-aici, prin meltenica, încă e griș cu lapte! Să vezi prin americuța cum se bat helicopterele pe victime! Oricum, pentru o operație banală s-ar putea să vinzi casa pentru care ai muncit o viață întreagă! N-ați observat câți patrihoți se întorc în țărișoară când se apropie de vârsta pensionării! Așa putred cum este sistemul medical de stat, oricum este preferabil celui american!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.