Sinopsisul epopeii grâului de doi bani

Africa murea de foame fără produsele agricole ale Ucrainei. Presa internațională înfiera zilnic cu vehemență agresiunea Rusiei asupra Ucrainei care lipsea de mijloacele elementare de trai populații întregi din Africa și Asia. Intervențiile diplomatice ale țărilor occidentale care erau sincer îngrijorate de soarta „lumii a treia” au făcut ca tiranul de la Moscova să fie adus la masa negocierilor și, sub patronajul ONU, să semneze la Istanbul acordul „Black See Grain Inițiative” (Inițiativa Grânelor Mării Negre) prin care Rusia ridica blocada asupra exportului maritim de cereale pe timp de un an, începând cu data de 22 iulie 2022 până pe data de 17 iulie 2023.

Acest acord a avut urmări nebănuite de naivi la acea dată. Ucraina, în loc să aprovizioneze țările sărace din Africa și Asia, respectând prin aceasta condițiile acelui acord, a invadat cu cereale ieftine piața Uniunii Europene stârnind reacții puternice din partea fermierilor care trăiesc în țările limitrofe Ucrainei. Prețul scăzut al acestor produse agricole, pe de o parte a făcut ca cerealele autohtone să rămână necomercializate în silozuri, pe de altă parte a încurajat speculanții care au vândut aceste cereale la preț european. Puse în fața acestei realități care afecta economiile naționale, aceste țări au obținut din partea Comisiei Europene legiferarea unei interdicții de comercializare a produselor agricole ucrainene pe teritoriul lor până pe data de 15 septembrie 2023.
Data de 17 iulie 2023, care a marcat încetarea acordului „Inițiativa Grânelor Mării Negre” prin care Rusia permitea exportul de cereale prin Mareea Neagră, a transformat România, Polonia și Ungaria în principale rute de tranzit ale grânelor ucrainene.
„Așadar și prin urmare, nefăcând negoț pe mare”, pentru a înlesni transportul unor alte milioane de tone pe asfaltul românesc, Excelența Sa, Domnul Denis Șmîhal, a fost primit la București pe data de 18 august de omologul său român, premierul Ciolacu, pentru a discuta acest aspect și despre „protejarea fermierilor români și a drepturilor minorității române din Ucraina”. Dacă ținem bine minte acea întâlnire, domnul Șmîhal s-a dovedit a fi un adevărat profesionist care a obținut ce a dorit și nu a deschis gurița pe subiectul minorității române din Ucraina. Cu alte cuvinte, a avut două mâini de luat, iar Ciolacu, două de dat. Nu poți să nu apreciezi tenacitatea și simțul interesului național care se revarsă din pieptul eroicului popor ucrainean.
Presa din România ne relatează faptul că guvernele țărilor limitrofe Ucrainei, care sunt afectate de comercializarea cerealelor pe teritoriul lor, vor cere Comisiei Europene să extindă termenul de interdicție cel puțin până în luna decembrie a acestui an, lucru care l-a scos din sărite pe domnul Zelenski, președintele Ucrainei. Acesta, amintindu-ne de faptul că el ne apără granițele și valorile împotriva agresiunii rusești, ne anunță că ne va deferi justiției deoarece grânele sale sunt un factor important în mecanismul economic de susținere al efortului de război împotriva tiraniei. Gata, nu mai este vorba de Africa, ci de însuși interesul democrației occidentale!

Pe acest fond, se creează o situație problematică între unele țări ale Uniunii Europene. Germania și Franța, care încă sunt motoarele economiei europene, susțin ridicarea acestei restricții, iar Polonia, care se află în plină campanie electorală unde fermierii sunt reprezentați de propriul partid, își dorește prelungirea acestei restricții. Nu mai este nevoie să aduc în discuție Ungaria. Se știe că Orban este un infam susținător al intereselor propriilor cetățeni.
Rezultatele acestei dispute ne va revela care este factorul de decizie în politica occidentală. Dacă restricția va fi prelungită, înseamnă că Polonia are un cuvânt mai greu în politica internațională decât SUA care pe data de 16 august a acestui an, prin purtătorul de cuvânt Vedant Patel, încă mai bătea câmpii despre foametea din Africa și exportul de cereale ucrainean. Dacă restricția va fi ridicată, înseamnă că Germania încă are un rol de jucat în UE sau că Ursula chiar își dorește postul de secretar NATO.

Bineînțeles că România nu ar trebui luată în calcul în această ecuație deoarece nu este un stat problemă, conducătorii săi preferând să lase de la ei, a se citi „de la noi”, decât să deranjeze cu pretenții absurde pe aliații economici sau militari.
Dar… în cazul neprelungirii termenului de restricții de comercializare a grânelor dincolo de 15 septebrie sau în cazul în care Rusia nu va prelungi acordul „Inițiativa Grânelor mării Negre”, prevăd că România s-ar putea erija în postura de salvator al „lumii a treia” și al democrației vestice oferind o soluție agreată de toate părțile: punerea la dispoziție a infrastructurii terestre, fluviale și maritime pentru exportul ucrainean de produse agricole cu mărinimie și tradițională ospitalitate necondiționată de meschine interese economice.

Ezras Bogdan

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 14

17 Comentarii

  1. In celebrul acord al cerealelor se prevedea ca simultan cu comertul cu cereale al Ucrainei sa se ridice restrictiile si asupra comertului cu cereale al Rusiei.
    Neonazistii occidentali au pacalit inca o data Rusia pentru ca nu s-au ridicat restrictiile impotriva Rusiei. Mai mult, acceasi neonazisti occidentali latra prin propaganda occidentala ca „rusii este rai” si ca murim de foame daca nu cumparam cereale de la ucrainieni, uitand sa spuna lumii ca ponderea Rusiei in comertul cu cereale este de circa 25%, iar a Ucrainei de circa 5% !!!
    Slava Z !

    • Deci mincinosii patologici de la Kiev urlau ca moare lumea de foame in Africa pentru ca nu ajunge graul lor dar in acelasi timp urlau ca de ce au tarile europene estice embargou pe graul lor! Deci au bagat in fata minciuna cu Africa si au revarsat graul peste agricultorii nostrii! Pe cine nu lasi sa moara nu te lasa sa traiesti spune un proverb.

  2. America bate campii cu foametea din Africa pentru ca acel grau „ucrainean” este de fapt american, tinand cont cine are pamantul si il cultiva in Ucraina. Iar UE se face ca intr-adevar crede in foametea din Africa. Ce oameni de cacao. Toti !

  3. Dacă avem atâta grâu de ce morții mă-sii au crescut prețurile la produsele de panificație cu peste 500 %?…

  4. Cu toata invazia de grau ieftin, in Romania pretul painii si al celorlalte produse de panificatie a ramas umflat nejustificat. Cum sa nu placa unora razboiul!!!

  5. iar acum, sub pretextul transportului de grane, pe mare, , vor transporta arme ucranei. rusia va reactiona, iar pe mare este foarte usor sa incalci regulile jocului. Romania este bagata in razboi! cand va treziti?
    **Când luăm în considerare războiul maritim, există două puncte de avut în vedere încă de la început.
    Primul este că scopul războiului maritim este, în cele din urmă, de a afecta rezultatele pe uscat.
    Al doilea punct este că succesul în războiul maritim necesită capacitatea de a opera pe mare, în aer și pe uscat.
    Războiul maritim poate fi înțeles cel mai bine printr-o apreciere a strategiei pe care intenționează să o servească. În primul rând, ar putea fi util să ilustrăm acest punct prin referire la experiența britanică. Beneficiile unei strategii maritime nu se limitează la națiunile insulare. Capacitatea de a folosi marea în propriile scopuri este vitală pentru orice națiune care se bazează pe comerțul maritim pentru existența sa și, în mod similar, pentru cei cu litoral expus, pentru a se asigura că nu pot fi invadate. De fapt, orice națiune care are o dorință de securitate, bogăție și putere trebuie să poată folosi mările în mod liber și să-și afirme dreptul de a face acest lucru atunci când este necesar.

  6. „…prin care Rusia ridica blocada asupra exportului maritim de cereale…”. Dece,cine se crede Rusia? Poate autorul sa ne explice?

    • Citestevistoria si o sa afli cine este Rusia. Pe Antena3 sau pe NETFLIX nu o sa afli.

  7. Mai mult decit atit, cu mult mai mult si mai grav decit doar preturile de dumping ale cerealelor ucrainene, care vor arunca in mizerie zeci de mii de agricultori din tarile europene : cerealele ucrainene NU RESPECTA normele impuse de catre UE (pai nu-i asa, daca tot e sa ascultam de gruparea de crima organizata de la Bruxelles, pai s-o facem !) fiind mai mult decit dubioase din punct de vedera al ingrasamintelor, ierbicidelor, etc !! Cu alte cuvinte, otrava ucraineana este deversata peste Europa si in restul Lumii !

  8. ‘ … produsele agricole ale Ucrainei ‘, ups, aproximativ o treime din terenurile cultivate ale Ucrainei sunt deja deținute de companii multinaţionale americane, conform știrilor din mass-media).

  9. România este deja vândută de robot și gașca lui, dar merită cu prisosință. Poporul român a ales. Sărmană țară!

  10. MAM SATURAT DE COMERȚ CU ARMAMENT LĂSAȚI GRÂUL CA ACESTA NU CRESTE NUMAI ÎN UCRAINA

  11. Iata un motiv real, justificat de proteste masive, puternice, in cazul unei decizii aberante a UE.

  12. griul nu este pentru consumul uman. este una dintre cele mai alergene cereale si fara niciun fel de nutrienti. glutenul pe care-l contine distruge! este hrana pentru animale. umfla burta si atit. e o lupta surda si falsa… stramosii mincau mamaliga pentru ca stiau, nativ, ca porumbul este bun. si aveau dreptate e plin de vitamine. rar mincau paine alba.

  13. BUNĂ!
    Dincolo de ironii avem de-a face cu o mare afacere murdară in dauna fermierilor din țările vecine UCRAINEI.
    Parte din cerealele din Ucraina sunt luate de niste smecheri cu proptele SUS DE TOT ,cereale care au inundat
    piața. Umbla prin sate masini care vand cereale dun UCRAINA si nimeni nu-i controlează. Ei, șmecherii fac bani mulți și cotizeaza SUS DE TOT.
    E banditism !STAT MAFIOT,STAT EȘUAT!

  14. Fiindca a crescut costul de productie din cauza cresterii pretului:
    – ingrasamintelor (de cca 5-6 ori, de la 900 lei/t in primavara trecuta la 4.800 lei/t in toamna trecuta cand s-a fertilizat solul aferent productiei anului astuia;
    – carburantilor (crestere de cca 35%, de la cca 6,3 lei/l cu TVA in primavara 2022, la 8,5 lei/l cu TVA in toamna 2022 cand s-au facut insamantarile aferente productiei recoltate in anul asta)

  15. N-a ales poporul. Nu te mai iluziona. „Unele state membre” au numit pe unii ca sa candideze si sa-i „alegi” tu ca sa te minta ca-i „democratie”.

    Incearca tu sa te pui pe o lista (la orice partid vrei) sa candidezi, ca sa te convingi ca n-ai loc nici in coada listei.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.