Statul dă 15 mil. € ca să-i facă sediu nou DGPI

Compania Națională de Investiții, controlată de statul român, prin Ministerul Dezvoltării, a scos la licitație un contract de 73 de milioane lei pentru construcția unui sediu nou pentru structura de informații a Poliției Române – DGPI în zona Răzoare din București. Tot aici este acum sediul central al Direcției, însă într-o clădire veche de un secol, cu o suprafață desfășurată de 4.500 mp, situată în Intrarea Răzoare 5, despre care instituția spune că este vulnerabilă la cutremure. Noua clădire va avea o suprafață desfășurată de 15.600 mp (de patru ori mai mare decât a actualului sediu), demisol, parter, mezanin și 5 etaje.
 Aici, la Răzoare, în ultimii ani, și-au stabilit cartierul general mai multe structuri de forță precum Serviciul de Protecție și Pază (investiție de 40 de milioane euro), sediul Poliției de Frontieră (20 de milioane euro). Foarte aproape se află viitorul spital SRI Agrippa Ionescu(cu alte secții decât cel de la Balotești) și sediile Statului Major al Forțelor Terestre MApN, Comandamentului Informațiilor și Comunicațiilor MApN, Resurselor Umane ale Armatei, Centrului Farmaceutic București al Armatei.
„Execuţia de lucrări şi prestarea de servicii de proiectare pentru obiectivul de investiții „CONSTRUIRE ȘI DOTARE SEDIU DGPI, strada Răzoare nr.5, sector 6, București” din cadrul Programului național de construcții de interes public sau social, Subprogramul «Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor»”, este descrierea licitației pentru sediul DGPI.
Contractul va dura 90 de luni, adică mai mult de 7 ani, și este finanțat din surse proprii CNI. Oferta câștigătoare va fi departajată prin preț, experiența profesională a șefului de proiect și metodologia abordată. Ofertele vor fi desfăcute în 25 noiembrie.
Zona Răzoare din Capitală, aflată foarte aproape de Palatul Cotroceni, se transformă într-un pol imobiliar pentru instituțiile de forță ale statului român. Zona este extrem de atractivă și pentru investitorii privați. De la Răzoare, pe Trafic Greu, se derulează proiecte rezidențiale și de birouri de sute de milioane de euro, pe terenurile fostelor fabrici Ventilatorul, Titan Mar și Marmosim, fiind implicați fondul One United și omul de afaceri Adriean Videanu, proprietarul Titan Mar. Mai multe blocuri cu locuințe de lux, Cortin Academy, au fost deja ridicate la Răzoare, imediat lângă celebrul restaurant Golden Blitz.
“Singura explicație logică pentru care atâtea instituții de forță își grupează sediile în același loc, în ciuda unei aglomerări fanatstice , din punct de vedere imobiliar și de trafic, a Intersecției Răzoare este că vor să fie aproape unele de altele. STS, MApN, SPP, Frontiera, sunt deja acolo. Mai contează, probabil, și proximitatea Palatului Cotroceni, dar și distanța relative scurtă până la zona Unirii, unde sunt majoritatea ministerelor“, a declarat Laurențiu Duică, Senior Vice-President la societatea canadiană de consultanță în domeniul imobiliarelor Avison Young, citat de Economedia.ro.

Lege în iunie, contractul acum

Construcția noului sediu DGPI a fost consfințită printr-o OUG adoptată în luna iunie, dar atunci, valoarea estimată era de 22 milioane euro.

Principalele obiective urmărite prin realizarea investiției, potrivit OUG din iunie, sunt:

•asigurarea unor condiții de lucru pentru personalul Direcției Generale de Protecție Internă la standarde europene, în acord cu cerințele și normativele în vigoare privind securitatea națională, securitate informațiilor, precum și a asigurării unui cadru de lucru adaptat din punct de vedere al tehnologiei disponibilă pe piață, corelat cu regimul structurii și nevoia de dezvoltare și de adaptate la potențialul real al instituției;

•   Desfășurarea activităților specifice Direcției Generale de Protecție Internă în bune condiții prin asigurarea unor spații corespunzătoare, fără a pune în pericol integritatea informațiilor secrete de stat, coroborat cu situația actuală din amplasament;

•Contribuția la dezvoltarea unui cadru urbanistic coerent prin participarea volumetrică la constituirea unei imagini urbane de calitate a zonei din care face parte”.

Direcția Generală de Protecție Internă (DGPI), potrivit site-ului propriu, are următoarele atribuții:
a) desfășoară activități de informații, contrainformații și de protecție în scopul identificării, prevenirii și contracarării amenințărilor, vulnerabilităților și factorilor de risc care pot conduce la tulburarea gravă a ordinii publice sau care vizează informațiile, patrimoniul, personalul, misiunile, procesul decizional și capacitatea operațională ale structurilor Ministerului Afacerilor Interne;
b) asigură coordonarea și controlul activităților pentru protecția informațiilor clasificate naționale, ale Organizației Tratatului Atlanticului de Nord și ale Uniunii Europene, precum și pentru securitatea cibernetică, la nivelul structurilor Ministerului Afacerilor Interne (MAI).
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Mihai Soare 1071 Articole
Author

4 Comentarii

  1. nu mai aveau unde sa parcheze /Rossetti mashinile bugetate ?! ori se calcau pe bombeuri !?

  2. Nu va ajunge ma spatiul din fostul comitet central, ai?

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.