Statul-națiune împotriva corporațiilor

În ultimele două decenii, companii precum Google, Amazon sau Facebook au intrat într-atât de mult în viața cetățenilor occidentali, încât au ajuns să acumuleze o cantitate de informații despre viețile lor, la care nici cei mai iscusiți politicieni vestici nu pot visa. Acest fenomen este un pas important către preluarea rolului statelor-națiune de către marile corporații, scrie agenția americană Stratfor. Viețile tot mai multor oameni se transferă în lumea virtuală, iar dacă fenomenul continuă cu aceeași intensitate, Facebook sau Amazon vor deține mai multe informații despre cetățenii unei țări decât guvernele respective, care sunt limitate de capacitatea de culegere și stocare a acestor date. În acest fel, o mare corporație va ajunge să dispună de mai multă putere de convingere asupra cetățenilor decât guvernele naționale.

Statele națiune pot avea soarta Bisericii Catolice, scrie Stratfor. Dacă în Evul Mediu biserica deținea o putere uriașă de influență, acum a ajuns o umbră în comparație cu perioada sa de glorie și a fost înlocuită de statul-națiune, care a preluat rolul de a da sentimentul de apartenență la un grup. Circumstanțele geopolitice actuale nu mai sunt însă atât de favorabile marilor corporații, scrie Stratfor, iar numărul celor care adoptă identitatea corporatistă în detrimentul celei naționale este încă redus. În plus, statele națiune contraatacă, în special prin legislația antitrust, prin acțiunile în justiție intentate în Europa împotriva marilor corporații americane, o abordare care începe să se facă simțită și în Statele Unite. „Mai este mult până când, în loc de Franța contra Braziliei, Facebook să înfrunte Amazon la Cupa Mondială, însă multinaționalele își fac loc tot mai mult în viața oamenilor, iar acțiunile legale amintite sunt doar primele salve trase în războiul ce va urma între state și corporații“, scrie Stratfor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 4

7 Comentarii

  1. PSD-ule, v-am votat, v-am dat putere uriasa ! Ce faceti cu ea ? Ce ramane dupa 4( de fapt 7) ani de guvernare. NIMICURI ( si scandaluri). Unde-s autostrazile transcarpatice promise, unde-s caile ferate, unde-s sutele de scoli cu after school, une-s miile de gradinite cu program prelungit, unde-i reabilitarea termica a blocurilor, unde-s pasajele denivelate si parcari in Bucuresti, unde-s….etc. Ce ramane vizibil dupa anii multi de guvernare ? Vorbe, amagiri. Veti disparea(din pacate) ca si PNT-ul. Lasati totul la o parte si faceti tronsoane centrale din autostrazile transcarpatice, faceti rapid Comarnic-Predeal, dati-o la chinezi, la turci, la germani. REPEDE ! Altfel ….adio !

  2. Marchevici ,ce ati baut tu cu Friedman la sinagoga,de Pesach?Ala spune una,tu pui un titlu aiurea,nu se mai intelege nimic!Un conseil gratuitement:Stratfor e rasuflat,bate campii,nu mai e ce era odata!

  3. Statul natiune este o fictiune , sintem cu totii constiinte umane , eticheta nationala e o vrajeala la fel ca orice religie . Statul corporatie exista , corporatia ROMANIA aparuta la 1866 sub proprietatea Vaticanului , desi tot fictiune este si acest tip de stat . In realitate un este grup de ticalosi , crima organizata ,care au deznationalizat , desposedat si sclavizat acest popor si il exploateaza .

  4. Aceasta este paradigma existentiala a timpurilor noastre: lupta la baioneta a cupolei( neoconservatorii ultraliberali, corporatiile supra statale -financiaro-economice-media) ce are ca scop stergerea identitatii statelor si transformarea cetatenilor intr-o masa amorfa de tfl-isti, usor manipulabili-vezi Facebook, pe de o parte si „coalitia” celor care crec cabstatul-natiune( nu mai vechi de 100 de ani) are un rol esential in pastrarea identitatii nationale, a istoriei, limbii, traditiilor si culturii proprii fiecarui popor in parte,..tocmai aceasta diversitate face omenirea mai interesanta si mai vie…Eu ma declar adeptul rolului stat-natiune.

  5. “Revoluţia informaţională” a favorizat globalizarea societatilor umane.
    Hipercorporatiile bazate pe reteaua world wide web actuală au “unificat” omenirea si au contribuit ireversibil la omogenizarea diferenţelor şi eludarea alterităţilor. Noile investitii si progrese facute pt “the global village” au in spate puteri militare interesate de avantaje strategice si de vulnerabilitatile potentialilor adversari.Oamenii acoperiti de satelitii Retelei Globale sunt mai degraba “sclavi fericiti” supravegheati prin tehnologii sofisticate. Puterea divina a fost treptat inlocuita de o “noua Putere” adusa de rezultatele cercetarilor stiintifice si ale progresului tehnologic cu aplicatii militare. Noile „sisteme de putere” contemporane,statale sau suprastatale ale sec XXI, sunt tehnocratice în esenta lor. Tehnologiile de comunicatii au depasit mai toate legile naturale si culturale, iar angrenajul faustic al www ne-a spart in bucati nu numai capacitatile mentale ci insusi “realul” si sistemele sale de referinta…

  6. Omul nou de pe vremea comunismului a devenit Zombie in era corporatista basinoasa. 80% din indivizii rasei umane sunt incapabili si indiferenti. 10% sunt Lichele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.