Tot noi, proștii, sîntem vinovați pentru erorile regimului Iohannis-Orban

Ce să vezi? S-au terminat alegerile, sacii lor sînt în căruță și acum se caută vinovații pentru creșterea numărului de infectări cu noul coronavirus și pentru blocajele din secțiile ATI din spitale. Cin’ să fie, cin’ să fie?

Să fie oare președintele Klaus Iohannis? Nici vorbă! Chiar dacă, întrebat în repetate rînduri dacă alegerile ar trebui să fie amînate, el a răspuns constant așa:

Personal, cred că dacă pandemia nu se agravează și se iau măsuri stricte și specifice, se pot organiza alegerile. Actul de votare se poate organiza în condiții bune, nu este mai complicat să mergi să votezi decît să mergi la hipermarket sau în magazin să-ți cumperi pâine” (29 iulie 2020). La fel, despre începerea anului școlar:

Deocamdată, experţii epidemilogii spun că se poate începe anul şcolar şi în 14 septembrie şcoala trebuie să înceapă. Dacă creşte numărul de persoane detectate cu acest virus sau numărul persoanelor internate la terapie intensivă se poate apela la învăţământul online sau săptămâna altfel. Dar sper să nu fie cazul să ajungem acolo” (2 septembrie 2020).

Atunci, poate o fi de vină prim-ministrul Ludovic Orban? Nu, nu se poate! Chiar dacă, întrebat fiind și el, a răspuns tranșant:

Deocamdată, experţii epidemilogii spun că se poate începe anul şcolar şi în 14 septembrie şcoala trebuie să înceapă. Dacă creşte numărul de persoane detectate cu acest virus sau numărul persoanelor internate la terapie intensivă se poate apela la învăţământul online sau săptămâna altfel. Dar sper să nu fie cazul să ajungem acolo” (6 septembrie 2020).

Să fie atunci de vină ministrul Sănătății, Nelu Tătaru? Nu, n-are cum! Chiar dacă opinia lui a fost categorică:

În acest moment, nu discutăm de amânarea nici a şcolii, nici a alegerilor. Evoluţia ulterioară ne va da şi măsura unor restricţii sau a altora” (18 iulie 2020).

Nici măcar Raed Arafat, comandantul suprem al operațiunii, nu este vinovat? Bineînțeles că nu! Chiar dacă și el ne-a explicat:

Nu există discuţii deloc, eu nu am avut nicio discuţie, nu am participat la nicio discuţie, pentru că, de regulă, când sunt discuţii suntem mai mulţi chemaţi la discuţiile astea şi unele discuţii se poartă în cadrul Grupului tehnico-ştiinţific care e în cadrul CNSU, pe care îl coordonez personal. Acolo sunt mulţi experţi, epidemiologi, infecţionişti, INSP, Ministerul Sănătăţii, alte ministere” (4 septembrie 2020).

Deci, este clar! Noi, proștii, sîntem vinovați! Pentru că avem încredere în „Autorități”, deși ele fac un joc politic continuu, pentru că nu ne spălăm pe mîini, pentru că ne îngrămădim la cumpărături, pentru că mergem la restaurant, pentru că ne permitem să bem cafeaua la o terasă! Astea toate în loc să stăm dracului închiși în casă și să mergem doar a vot, astfel încît domnul președinte, acela, echidistantul, să aibă odată „Primăria Mea”, „Parlamentul Meu”, „Guvernul Meu”, „Poporul Meu”. El, cu ai lui: PNL-iștii și, eventual, USR-iștii sau PMP-iștii, în funcție de cît de loiali se vor dovedi unii sau alții.

Pe cale de consecință, imediat după terminarea alegerilor locale, am aflat că sînt deja peste 1.500 de copii bolnavi de Covid-19, școlile se închid pe rînd, potrivit FSLI, pentru că „autoritățile” n-au luat măsurile necesare:

Explozia cazurilor de îmbolnăviri cu noul coronavirus înregistrate în tot mai multe şcoli din România ne aduce în faţa unei situaţii pe care guvernanţii ar fi trebuit să o anticipeze: şcolile se vor închide, iar cursurile vor avea loc în scenariul roşu, respectiv în mediul online” (18 septembrie 2020).

De asemenea, se vor închide restaurantele și cafenelele după cinci săptămîni de la deschidere, adică: după ce au fost deschise înainte de campania electorală, se închid după terminarea alegerilor!

Ce s-o mai lungim! Vina pentru creșterea infectărilor cu Coronavirus este DOAR a noastră, a populației, în nici un caz a „autorităților”! Înainte de alegerile locale ni se spunea că nu este nici o problemă ca 16 milioane de români să se prezinte la urne, dar acum dacă sînt 3 infectați la mia de locuitori, localitatea respectivă se închide și intră în carantină!

Însă, se apropie alegerile parlamentare și noi, proștii, vom uita toate aceste amănunte! Pe 6 noiembrie va începe campania electorală și, vorba bancului, iar ni se va da drumul prin curte, noi ne vom bucura și pe 6 decembrie vom vota iarăși, atît cu cei de la Putere, care ne vor pune botnița imediat ce se vor încheia și acele alegeri, cît și cu cei care sînt în Opoziție și tac!

Nu e prilej mai nimerit să ne reamintim de celebrul moment satiric al lui Constantin Tănase, intitulat „Pleac-ai noștri, vin ai noștri, noi rămînem tot ca proștii”, mai actual decît oricînd:

Ne-am trezit din hibernare

Şi-am strigat cât am putut:

Sus Cutare! Jos Cutare!

Şi cu asta ce-am făcut?

Am dorit, cu mic, cu mare,

Şi-am luptat, cum am ştiut,

S-avem nouă guvernare,

Şi cu asta ce-am făcut?

Ca mai bine să ne fie,

Ne-a crescut salariul brut,

Dar trăim în săracie,

Şi cu asta ce-am făcut?

Ia corupţia amploare,

Cum nicicând nu s-a văzut,

Scoatem totul la vânzare,

Şi cu asta ce-am făcut?

Pentru-a câştiga o pâine,

Mulţi o iau de la-nceput,

Rătăcesc prin ţări străine,

Şi cu asta ce-am făcut?

Traversăm ani grei cu crize,

Leul iar a decăzut,

Cresc întruna taxe-accize,

Şi cu asta ce-am făcut?

Totul este ca-nainte,

De belele n-am trecut,

Se trag sforile, se minte,

Şi cu asta ce-am făcut?

Se urzesc pe-ascuns vendete,

Cum nicicând nu s-a văzut,

Ţara-i plină de vedete,

Şi cu asta ce-am făcut?

Pleacă-ai noştri, vin ai noştri!

E sloganul cunoscut;

Iarăşi am votat ca proştii,

Şi cu asta ce-am făcut?

Orice asemănare cu personajele de astăzi ale vieții noastre politice nu este deloc întîmplătoare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 6
Ion Spânu 1818 Articole
Author

4 Comentarii

  1. Iohannis o sa ramina in istorie precum Caragea-voda, cu ciuma „sa” … Imi aduc aminte ca acum 20 si ceva de ani in Franta o ministra a sanatatii, in „scandalul singelui infectat cu virusul SIDA” (parca) a lansat faimoasa si trista expresie : „Je suis responsable mais pas coupable” („Sint responsabila dar nu vinovata” !!)

  2. Exceptand partea cu generalizarea -afirmatia initiala este adevarata. Cu o gandire orbita de ura si rautati nu puteti accepta infrangerea si ca se vor taia caile de sifonare a banilor publici. Aceasta consecventa in afirmatii mincinoase ori denota patologie ori altfel de interese. Dece ar trebui sa citim abjectii slugarnice?

  3. Cind li se pune oglinda in fata ploticienilor prima lor reactie e de negare pentru ca ei se bazeaza pe memoria scurta a populatiei. Vocile singulare nu-i deranjeaz pentru ca stiu ca predica in pustiu, politicienii creindu-si masa critica de care au nevoie. Si aceasta masa critica este adulatoare. Ea aplauda exact ca la congrese, cu zel si zimbete largi, toate mizeriile clasei politice. Ca un nimeni in drum propune numai aberatii, n-ar fi o problema. Ecoul acestora este mult mai periculos pentru ca acest ecou sustine aberatiile. Si se vede la vot. Dar la vot se mai vede altceva: faptul ca peste 50% din populatie nu voteaza. Ma intreb daca votul ar fi obligtoriu si peste 50% ar anula votul, alegrile ar fi invalidate, aceasta fiind vrerea majortiatii? Poate asa nu am mai fi condusi de indivizi alesi cu mai putin de o sesime din populatia cu drept de vot si care in mod normal nu au niciun fel de reprezentativitate. Mizeria „nu votezi, nu existi” este plapuma sub care se ascund la caldurica iubitorii de ciolan pentru ca treaba lor este exclusiv legata de ciolan si nu de cetateni. Si inca ceva: discursul si spusele politicienilor sind declarative si nu argumentative, justificative astfel incit sa le sprijine vorbele. Adica vorbe goale numai bune sa faca impresie pe moment cum ca le-ar pasa. E pe dracu! La locale cred ca am pus vreo 30 de stampile. La parlamentare cred ca o stau minim 10 minute in cabina de vot daca se vor tine. De ce? Pentru simplul motiv ca marele Constantin Tansase are perfecta dreptate! Acest jeg, care-si spune putere, este piatra atirnata de gitul romanilor. Iar unii dintre noi sint bucurosi pentru ca au impresia ca din 4 in 4 sau 5 in 5 ani ar lua o gura de aer. Cumplita amagire…

  4. „Guvernul meu” si „Pandemia mea”Ce bine ca nu ramane si prostia ta. Ion Spanu e un ventilator a PSD-ului ce improsca cu rahatel.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.