Traficul sexual și serviciile secrete, insideri și outsideri

Cazul milionarului american Jeffrey Epstein, găsit mort pe 10 august în celula unde aștepta procesul în care era acuzat pentru trafic și exploatare sexuală de minore (după ce fusese condamnat la o pedeapsă blândă pentru acuzații similare în urmă cu 11 ani) a redeschis polemica privind implicarea serviciilor.

Moartea lui Epstein a dus la retragerea acuzațiilor, iar presa speculează că mulți politicieni, procurori, avocați și milionari americani ce ar fi fost ”clientii” lui Epstein răsuflă usurați. Însă procurorul general William Barr a promis că nu va închide ancheta. În plus, avocații lui Epstein au susținut, pe 27 august, că fostul lor client nu s-ar fi sinucis în celulă, ca autospia a revelat urmele unei agresiuni împotriva sa. Apoi, rămâne misterul nesupravegherii sale așa cum prevedea protocolul și misterul camerelor de luat vederi care nu funcționau.

Infracțiunile pentru care Epstein a fost condamnat în urmă cu 11 ani au fost comise la începutul anilor 2000. ”Vreme de aproape două decenii, din rațiuni ce rămân neclare, fie că au legătură cu serviciile de spionaj, fie cu avearea sa de milioane, fie cu relațiile sale, Epstein (…) a rămas intangibil”, scrie pentru The Deaily Beast jurnalista Vicky Ward.

Consortium News, o publicație fondată de jurnalistul Robert Pary, cel care a dezvăluit celebra afacere Iran-Contra, la mijlocul anilor 1980, trece în revistă o serie de cazuri în care traficanții de carne vie par să fi beneficiat de protecția serviciilor secrete.

Procuror: ”Mi s-a spus că Epstein aparținea serviciilor și să-l las în pace”

Până să ajungem aici, trebuie notat că mai mulți jurnaliști americani au afirmat că Epstein însuși susținea, în anii 1990, că ar lucra pentru CIA. Amintita jurnalista Vicky Ward arată că redactorul-șef de la Vanity Fair i-a cenzurat un interviu cu Epstein, tocmai pentru a elimna pasaje care puteau duce cu gândul la asemenea conexiuni cu serviciile secrete. Potrivit lui Ward, Epstein susținea că ”lucra pentru guverne, pentru a le ajuta să recupereze bani pierduți sau furați; alteori lucra pentru dictatori, pentru a-i ajuta să-și ascundă banii pe care îi furau”.

Dar poate cea mai interesantă afirmație despre relațiile lui Epstein a fost făcută de procurorul Alexander Acosta, cel care a cerut o pedeapsă foarte blândă împotriva lui, în 2008. Din acest motiv, Acosta, care a devenit ministru in guvernul Trump, și-a dat demisia după reizbucnirea scandalului Epstein, în iulie 2019. Potrivit Daily Beast, Acosta a spus: ”Mi s-a spus că Epstein aparținea serviciilor și să-l las în pace”. Același procuror a mai sugerat că Epstein avea o poziție mai importantă decât a sa în structurile de forță ale statului.

Apoi, publicația Times of Israel a relatat că Epstein a fost ”partener activ de afaceri cu fostul premier israelian Ehud Barak”, până în 2015. Ehud Barak avea relații puternice cu serviciile secrete israeliene, iar în fruntea companiei sale era fostul șef al unitatii pentru război cibernetic a armatei israeliene, scrie Mintpress News.

Trei cazuri notorii

Cazuri similare au avut loc cu mult timp înaitea scandalului Epstein. Unul dintre ele este cel al internatului de băieți Kincora din Belfast, Irlanda de Nord, acolo unde au fost abuzați sexual 29 de băieți, începând din anii 1950 și până la finalul anilor 1970. The Belfast Telegraph scria că ”MI5 nu numai că știa despre abuzurile de la Kincora, dar chiar monitoriza ce se întâmpla acolo. Făceau fotografii unui judecator, unor politicieni, multor oameni ai sistemului din Irlanda de Nord care mergeau acolo și îi agresau pe acești băieți”. Un agent MI5 a fost in cele din urmă condamnat în acest caz. Doi agenți MI5 au continuat să susțină ca serviciul lor a fost implicat și că se folosea de suferințele băieților de acolo pentru a avea pârghii de șantaj împotriva politicienilor.

Un alt scandal l-a avut în centru pe Peter Hayman, diplomat britanic și apoi director adjunct al MI6. Presa a speculat că acesta ar fi făcut parte din Pedophile Information Exchange, o organizație britanică pro-pedofilie, care milita pentru reducerea vârstei liberului consimțământ pentru relații sexuale. The Guardian relata, în 2015, că fostul premier Margaret Thatcher a cerut ca acest caz să nu fie făcut public. CIA și KGB aveau informații detaliate despre acest caz, pentru a le folosi pentru șantajarea celor implicați.

Un alt caz este cel al așa-zisului ”cult Finders”. În 1987, The Washington Post relata că au fos arestați doi membri ai acestui grup, acuzați că au abuzat sexual șase minori. Grupul trafica copii din Londra, Germania, Bahamas, Japonia, Hong Kong, Malaezia, Africa. Agentul care s-a ocupat de acest caz a relatat mai târziu că ancheta s-a încheiat brusc, cu predarea întregului dosar la Departamentul de Stat. Departamentul de Stat a transmis poliției că ”toate călătoriile efectuate de membrii grupului au fost legale și nu trebuie întreprinse alte acțiuni. Apoi ni s-a spus că investigația a devenit o chestiune internă a CIA. Raportul poliției a fost secretizat”, a spus agentul special Ramon Martinez. Ca și în cazul Hayman, nimeni nu a fost pus sub acuzare în acest dosar.

Insiderii nu se atacă reciproc niciodată

Niciuna dintre informațiile de mai sus, publicate de presa de-a lungul timpului, nu a fost confirmată oficial. Însă, chiar dacă Jeffrey Epstein nu a fost un om al serviciilor secrete, cu siguranță a fost un om ”din interior”. Cât de mult contează să fii ”din interior” a spus-o în repetate rânduri Larry Summers, fost președinte al Universității Harvard, fost secretar al Trezoreriei SUA în timpul administrației Clinton, și apoi șef al Consiliului Economic Național, in timpul administrației Obama.

În 2009, Summers i-a dat câteva sfaturi lui Elizabeth Warren, cea care acum încearcă să obțină nominalizarea democrată pentru alegerile prezidențiale din SUA. Warren scrie: ”După cină, Larry s-a a plecat spre mine și mi-a dat un sfat. Mi-a spus că am de ales. Pot fi omul din interior sau pot fi în afară. Outsiderii pot spune ce vor. Însă cei de dinauntru nu îi ascultă. Insiderii au mereu multe relații și oportunități de a-și promova ideile. Oamenii puternici îi ascultă. Însă insiderii trebuie să respecte o regulă fundamentală. Sa nu se critice între ei. Am fost avertizată”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7

4 Comentarii

  1. un articol care face din ce in ce mai plauzibila ideea omorarii lui Epstein!

    omul stia prea multe! si uita asa, daca esti prea informat, ajungi * sa taci* definitiv!

  2. Mai bine sa ne vedem de cazurile noastre romanesti ca e greu cu interpretarea.

  3. de pe vrfemea lui Bush senior incepuse razboiul „serviciilor” impotriva personalitatilor reale, in special judecatori – magistratii dar si procurorii – care nu sint magistrati in realitate!… si personalitati politice: atragerea foarte subtila in relatii si situatii „la limita” si chiar peste lilmita cu inregistrari facute in cele mai ridicole, necontrolate – desi provocate ipostaze.
    Dupa ce li se aratau „dovezile” efrau santajati sa colaboreze cu alternativa distrugeii profesionale.
    Aceasta modalitate de distrugere si racolare a continuat fara sa fie sanctionata
    Dupa alegerea lui Trump s-a dovedit ca „serviciile” fac cu totul altceva decat lise cere dar exista puternica legatura de solidaritet intre corup[ator si corupt, intre ofiter di oficili, ne-legala, nerecunoscuta.
    … nu doar America (SUA) are in frunte o majoritate covarsitoare de astfel de anti-personalitati… Asa-zisa lume „libera” nu mai e libera de mult fiind condusa prin dictatura tehnocratilor si meritocratilor, nu este exercitat conducerea de catre oameni cinstiti, necorupti, cu bun simt, discernamant si respect fata de alegatori.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.