Transgaz, pregătită să transporte 55 mld mc. de gaze prin România

Operatorul Sistemului Național de Transport Transgaz are capacitateade a prelua și transporta peste 55 de miliarde de metri cubi de gaze prin România, din toate zonele  fie ele din Marea Caspică, din terminalele de GNL și de regazeificare din Grecia și Turcia, precum şi GNL care vine din Golful Persic, din nordul Africii, din SUA sau Australia, a declarat Ion Sterian, Directorul General al Transgaz, într-un interviu pentru CEENERGYNEWS. Pentru un ordin de mărime, trebuie precizat că România are un consum anual de circa 10,5 mld mc de gaze, din care 1,5 mld vin din import.
Transgaz este cel mai mare operator de transport din Europa Centrală și de Est și din Balcani, având în operare 14.300 de kilometri de conducte și 8 stații de comprimare noi.
“Toată infrastructura de transport există deja și nu trebuie să finanțăm și să construim una nouă pentru transportul de gaze. La sfârșitul anului trecut, am finalizat toate lucrările necesare pentru a asigura reverse flow la intrarea pe coridorul transbalcanic în România. Acum, suntem pregătiți să preluăm livrările de gaze necesare pentru România, Slovacia, Polonia, Cehia, Moldova și Austria”, a precizat oficialul citat.
În septembrie 2021, Transgaz s-a alăturat inițiativei South-East European Gas (SEEGAS) pentru dezvoltarea unei piețe regionale integrate de gaze naturale. În martie 2022, toate părțile interesate din cadrul SEEGAS au propus măsuri concrete pentru a accelera integrarea pieței regionale de gaze și diversificarea aprovizionării cu gaze, ceea ce este important nu doar pentru Ucraina, ci și pentru țările din Europa de Sud-Est și de Est vulnerabile la întreruperile de energie din Rusia.
La inițiativa Transgaz, operatorii sistemului de transport al gazelor naturale din Europa Centrală și de Est cooperează la dezvoltarea unei rețele regionale de hidrogen. Operatorii sistemului de transport al gazelor naturale din Europa Centrală și de Est  (Transgaz din România, GAZ-SYSTEM din Polonia, Eustream din Slovacia și FGSZ din Ungaria) au semnat recent un parteneriat strategic pentru a explora posibilitățile de decarbonizare a operațiunilor , de a transporta gaze verzi și de a cerceta  posibilitățile pentru transmiterea CO2.
Pe baza inițiativei OTS gaze naturale din România, Transgaz, cooperarea dintre cele patru părți, maghiară, slovacă, poloneză și română, își propune să inițieze activități comune în mai multe domenii. În primul rând, împărtășirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen și CO2, al decarbonizării operațiunilor și al producției de hidrogen; în al doilea rând, identificarea piețelor și aplicațiilor hidrogenului în diverse industrii; și, în final, elaborarea unui cadru de reglementare relevant în domeniu.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1097 Articole
Author

8 Comentarii

  1. Este pregatita dar sa vedem cum si in ce conditii, ce conditii exagerate din exterior cat si de la ai nostri caposi.ro incasatori de parandarat gras.

  2. Deci acum nu mai este vorba de productia de gaze naturale,de producatori -caci Romania nu mai e nici-un fel de producator de gaze naturale sau de ce or fi, ci
    este vorba de „taransportatorul”Transgaz el ne aduce mintuirea!
    El ne face si ne ia pretul! A facut recent „un parteneriat strategic pentru a explora posibilitățile de decarbonizare a operațiunilor , de a transporta gaze verzi și de a cerceta posibilitățile pentru transmiterea CO2.”
    deci e in stadiu de „posibiliatati”
    Si cum? „își propune să inițieze activități comune în mai multe domenii. În primul rând, împărtășirea celor mai bune practici în domeniul transportului de hidrogen și CO2″adica el transporta hidrogen si CO@, dar le si
    „decarbonizeaza” si anume „operațiunile”- care ? dar iata face si „producție de hidrogen”!
    „în al doilea rând, identificarea piețelor și aplicațiilor hidrogenului în diverse industrii”- pai tu Transgaz „identifici pietele”și”aplici hidrogenul in diferite industrii” adica esti rind pe rind-
    transportator
    comerciant
    producator
    si ” în final, elaborarea unui cadru de reglementare relevant în domeniu”?
    NU sunt cam multe,adica este un „factotum” acest Transgaz?Statul Roman,Romania pe unde sunt?
    Simte cineva binefacerile la facturi de pe urma Transgaz si a visurilor lui de marire si exploatare a Romaniei pina la cer si dincolo de cer?
    Vrem lamuriri ca prea suntem sarai,mintiti si luati drept neghiobi de nenea Sterian!

  3. Stirea asta parca seamana cu ce ne spunea Sova cind desena pe harta Romaniei cu karioka, cite autostrazi vor face PSD.

  4. Transportati, dar reteaua interna, cind o largiti? Sa aiba tot romanul gazul la poarta, sa nu mai arda lemne! Stim, austriecii si americanii vor scoate gaze din Marea Neagra pentru Vest, nu pentru valahi!!

  5. auzi-auzi, sa lasati loc si pentru niscai Hidrogen, ca tot umblati cu el in gura peste tot

  6. Că proști or fi unii actuali mari producători de gaze să-i lase pe alții să le sufle afacerea, cu gaze din laku lor

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.