Transgaz, profit mai mare și investiții duble

Monopolul tranportului de gaz din Romania, Transgaz, a raportat o creștere cu 18% a profitului net, în condițiile unei scăderi cu aproape 10% a cifrei de afaceri. Mai mult, cresterea profitului s-a facut in conditiile in care cantitatea de gaze tranportata a scazut cu circa 4% iar Investițiile raportate de companie s-au dublat, ajungând la 753 de milioane de lei, față de 372 de milioane în primul semestru din 2019..
Rezultatul net pentru primul semestru al acestui este de circa 231 de milioane de lei, fata de 195 de milioane lei, in aceeași perioadă a anului trecut.
Cifra de afaceri a companiai a scăzut, de la 938 de milioane în primul semestru din 2019, la 851 de milioane în primul semestru al acestui an. Transgaz a transportat cu cu 4% mai puține gaze în primul semestru al anului, adică sub 70 de TWh, față de cei 73 raportați în aceeași perioadă a anului trecut.
Ca atare, rata profitului brut a ajuns la 32,5% față de 24,7& în 2019, iar profitul operațional EBITDA a ajuns să reprezinte peste 40% din totalul vânzărilor, de la 33,2% anul precedent.
Statul Român, prin Secretariatul General al Guvernului, deţine 58,51% din Transgaz. Compania gestioneaza peste 90% din fluxurile de gaze din retelele romanesti si detine, prin Eurotransgaz, si transportatorul omolog din Republica Moldova, Vestmoldtransgaz.
Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Mihai Soare 1084 Articole
Author

2 Comentarii

  1. E chiar foarte bine daca in realitate investesc masiv din profit!

  2. „Profitul operațional EBITDA a ajuns să reprezinte peste 40% din totalul vânzărilor, de la 33,2% anul precedent” deci a crescut ceea ce este rau.Ebida este un indicator financiar este prescurtarea de la Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization , tradus insemnand profitul inainte de dobanzi, impozite, depreciere si amortizare.
    Se utilizeaza atat termenul de depreciere cat si cel de amortizare deoarece conform standardelor internationale,acestia se refera la doua lucruri diferite :
    – deprecierea se refera la imobilizari corporale;
    – amortizarea se refera la imobilizari necorporale;• poate fi usor manipulat prin intermediul masurilor de politici contabile;
    • poate fi usor manipulat prin intermediul masurilor de politici contabile;
    • ignora cheltuielile CAPEX ***), ceea ce poate conduce la rezultate denaturate;
    • ignora variatiile capitalului de lucru – care de regula sunt importante la o companie in crestere;
    ***)CAPEX – capital expenditure – reflecta investitiile in imobilizari.
    EBITDA se calculeaza astfel:
    EBITDA = profitul net + cheltuiala cu dobanda + cheltuiala cu impozitele + cheltuiala cu amortizarea (si deprecierea).
    DECI ,prin FORMULA EBITDA ,CCONCRET NU STIM NICIODATA CARE ESTE PROFITUL NET pt.ca la el se adauga cheltuielile respective,si TRANSGAZ ANUNTA NISTE PROCENTI etc.nu cifrele exacte si componenta …In SUA, EBITDA nu este un indicator acceptat de US GAAP iar organul de control US Securities and Exchange Commission solicita companiilor ca in raportarile periodice sa reconcilieze EBITDA cu pofitul net pentru a evita inducerea in eroare a investitorilor.
    Cantitatea de gaze transportata a scazut cu 4%,dar investitiile s-au dublat ajungand de 753 de milioane de lei, față de 372 de milioane.De ce si care este ttousi profitul acestor investitii daca este,UNDE ESTE PROFITUL- profita Romania cu adevarat sau profita minciuna EBITDA a Transgaz.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.