Trump s-a milostivit. Dar nu se lasă!

Preşedintele SUA, Donald Trump, a semnat sâmbătă ordonanţa executivă care prevede reluarea temporară a activităţilor agenţiilor guvernamentale federale, în contextul impasului bugetar.

Decretul prezidenţial, aprobat rapid de Senat şi de Camera Reprezentanţilor, prevede fonduri pentru agenţiile guvernamentale până pe 15 februarie. În această perioadă, Donald Trump va continua negocierile cu liderii opoziţiei democrate pentru a obţine 5,7 miliarde de dolari în scopul construirii unui zid la frontiera Statelor Unite cu Mexicul.

Preşedintele SUA anunţase vineri seară că a ajuns la un acord temporar pentru încetarea celui mai lung blocaj guvernamental din istoria Statelor Unite. „Sunt foarte mândru să anunț astăzi că am ajuns la o înțelegere pentru a pune capăt blocajului guvernamental și pentru a redeschide agenţiile federale”, a declarat liderul de la Casa Albă.

În cazul în care Donald Trump nu va ajunge la niciun acord cu liderii din Congres, blocajul bugetar ar reapărea după 15 februarie. Poziţia lui Donald Trump în negocieri este fragilă, în contextul în care, potrivit sondajelor, majoritatea cetăţenilor americani îi atribuie lui criza bugetară.

„În cazul în care nu vom reuşi să ajungem la un acord corect cu liderii Congresului, agenţiile guvernamentale fie îşi vor înceta din nou activităţile pe 15 februarie, fie voi folosi prerogativele pe care mi le conferă Constituţia SUA pentru a aborda această situaţie de urgenţă”, a afirmat Donald Trump cu ocazia semnării decretului.

Preşedintele a semnalat că ar putea decreta starea de urgenţă la frontieră pentru a putea aloca singur fonduri destinate construirii zidului, dar o astfel de situaţie ar fi contestată în instanţe judiciare.

Activităţile a numeroase agenţii guvernamentale federale din Statele Unite au fost blocate începând din 22 decembrie 2018 din raţiuni bugetare, din cauza faptului că Donald Trump şi liderii Congresului nu au ajuns la un acord prin care să fie finanţată construirea unui zid la frontiera dintre Statele Unite şi Mexic. Donald Trump cere 5,7 miliarde de dolari pentru acest proiect controversat, promis în campania electorală din 2016. Aproximativ 800.000 de angajaţi ai agenţiilor guvernamentale federale din Statele Unite au fost afectaţi direct de blocajul bugetar, neprimind salariile.

Potrivit agenţiei Standard and Poor’s (S&P), „economia americană a pierdut cel puţin şase miliarde de dolari” până vineri – adică ”mai mult decât cele 5,7 miliarde de dolari pe care Casa Albă ăi cere pentru zidul de la frontieră”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.