Tu știi câți mai suntem?

Populaţia după domiciliu în România la 1 ianuarie 2022 a ajuns la 21,98 milioane de persoane, a anunțat joi Institutul Național de Statistică (INS).

La 1 ianuarie 2022, populația după domiciliu din mediul urban a fost de 12.371,2 mii persoane, în scădere față 1 ianuarie 2021 (0,7%); cea din mediul rural a fost de 9.609,3 mii persoane, în scădere ușoară față 1 ianuarie 2021 (0,5%).

Populația feminină la 1 ianuarie 2022 a fost de 11.252,5 mii persoane, în scădere cu 0,6% față de aceeași dată a anului precedent; cea masculină a fost de 10.728,0 mii persoane, în scădere față 1 ianuarie 2021 (0,7%).

Conform INS, procesul de îmbătrânire demografică continuă comparativ cu 1 ianuarie 2021, remarcându-se o scădere ușoară (de 0,2 puncte procentuale) a ponderii persoanelor tinere (0-14 ani) şi în acelaşi timp o creștere (de 0,3 puncte procentuale) a ponderii populaţiei vârstnice (de 65 ani și peste) în totalul populației.

Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 117,5, la 1 ianuarie 2021, la 120,1 persoane vârstnice la 100 persoane tinere, la 1 ianuarie 2022.

Vârsta medie a populaţiei a fost de 42 de ani, cu 0,1 ani mai mare decât la 1 ianuarie 2021. Vârsta mediană a fost de 42,5 ani, în creştere cu 0,3 ani faţă de 1 ianuarie 2021.

La 1 ianuarie 2022, cea mai mare pondere în totalul populaţiei o deţinea grupa de vârstă 50-54 ani (8,9%). În rândul persoanelor de sex masculin, ponderea acestei grupe de vârstă a fost de 9,1%, iar la cele de sex feminin de 8,7%.

Ponderea grupei de 0-4 ani a fost de 4,6%, mai mică decât cea a grupelor de vârstă 5-9 ani (4,8%), 10-14 ani (5,1%) și 15-19 ani (5,1%).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

22 de Comentarii

  1. Oricâți este nevoie ca sa umflam numărul de parlamentari si de europarlamentari + voturile pentru „cine trebuie”.

  2. “…Minunea noastră, țara noastră caldă, copiii noștri dacă-n râu se scaldă și morții noștri în pamânt se scaldă. (…) În ale lumii strâmbe vaviloane mai suntem DOUĂZECI ȘI DOUĂ DE MILIOANE. Aici, întregi, cu vii ca și cu morți, latinizând sub veșnicele bolți. Contați pe noi! Rămânem. Suntem. Toți.” (DA, mai avem. Adrian Păunescu)

  3. Nu disperati , poporul roman nu va dispare niciodata .
    De ce ?
    R= deoarece pur si simplu romanii sunt extrem de adaptabili , suntem ca iarba .

    Peste tot in Lume , chiar si in Oceania , de aprox 50 de ani s-a declansat neoficial procesul de Eugenie = selectie genetica in scop de economisire a resurselor naturale ale Terrei .
    ” scapa cine poate ” este mai actual decit oricind .

    Mai periculos decit un bombardament cu rakete – Eugenia loveste din plin Romania , peste 5 000 000 cetateni romani fugind din tara pentru a se salva de la o disparitie iminenta .

    In fatza organismelor internationale care conduc aceasta Eugenie – Autoritatile romanesti se declara extrem de multumite deoarece , chiar si oficial , au redus populatia Romaniei cu 25 % .
    Insa Romaniei ii este impusa, in viitorul apropiat – max 10 000 000 locuitori , asadar ” scapa cine poate ” …

  4. Bre,atati cat trebuie si sa stabilit,ca nu de florile marului Romania a fost ,,integrata,,in structurile euro-atlantice.Ghinion.Poatre oficial rumanachii la numaratoare iesa 22 de milioane,da nu-mi iese din minte nea CiuCiulache care mai zilele trecute s-a zborsit la Arahat ca 100 de milioane de vaccinuri comandate pentru o populatie DE DOAR ,vorbele lui,15 milioane de locuitori,sunt prea multe.Gandeste,bre.Pricepe,bre.Cineva minte porceste pentru interese electorale si sa iasa cine trebuie,oricine poate vedea cum sunt pustii sate intregi si orasele din toata tara.Mari hahalere,bre.Mari.

  5. Sa i-o spuna lu’ mutu! Astia iar se pregatesc de fraudarea masiva a alegerilor, de aia o tot dau inainte cu cele 2 milioane in plus fata de cifra reala. Doar daca in ultimii ani nu s-au stabilit ILEGAL in Romania peste un milion de emigranti, potrivit planului Karlegi de metisare a Europei!

  6. Nu are cum sa fie 22 de milioane de oameni cu cetatenie care locuiesc acum in tara. E literalmente o stire falsa construita pe date fictive. E vizibil pentru oricine faptul ca tara asta este in declin accelerat demografic facand imposibila crestera numarului de locuitori asa cum apare de la un recensamant la altul.

  7. INS are toate datele, la ce bun (‘prietenii știu đe ce’) un recensământ care era programat pentru anul 2021 ?!

  8. Date eronate. Multi isi declara domiciliu in Ro dar de fapt locuiesc in alte tari. La comune, primarii nici ni stiu cati sunt plecati, ca nu anunta primaria, dar primaria ii declara care nevoie de bani de la guvern. Mai mult de 18,2 milioane nu suntem.

  9. reamintim ca nici macar primul val al recensamintului nu s-a incheiat…..

    Institutul Național de Statistică e POLITIZAT:
    -arabii au tot interesul sa spuna ca petrolul lor nu se va sfarsii niciodata;
    -„izrael” are tot interesul sa afireme ca au 5,92
    apio 9 si in curand 666 milioane(ajustate cu inflatzia).

  10. 21,98 MILIOANE ?????!!!!!
    AIURELI, Romania nu mai are acum nici macar 16 milioane de locuitori. Atat de mult a crescut nivelul de trai in Epoca de Aur Capitalista.
    Mortalitatea este mai mare decat nasterile din cauza ca sunt plecati din tara tinerii.
    Daca nu ma insel la o singura adresa din Bucuresti erau inscrisi cu domiciliul vreo 2000 de basarabeni, ca sa aiba cetatenia romana si sa poata circula si lucra in UE.
    Din cauza aceastei umflari artificiale a numarului de cetateni si prezentarea la urne, cand se voteaza, apare mica de 43-47%

  11. Ies la socoteala cati trebuie si se poate imprumuta Romanica, ca doar cica are prosti destui care sa plateasca ! Hai poate iesim mai multi decat ucrainienii !

  12. …asa, ca tema de meditatie: eu am trei proprietati…or mai fi ca mine multi…singutul lucru cert, unicat, este cnp-ul…te nasti, il primesti…mori, este radiat…cu o marja de eroare de 0,ceva, este statistica cea mai buna, pe baza acestuia statul acorda pensii, venituri, alocatii etc…nu prea ai cum sa-l trisezi-marja de eroare este data de nasteri neinregistrate si fantome-identitati false pt ofiteri deplin conspirati, destul de putini…altfel nu le ies mincinosilor de la ins socotelile legate de numar copii fara drept de vot plus votanti…plus ca au pierdut cetatenii romani fara domiciliu in tzara-vezi moldovenii…dupa astia, suntem mai multi decat polonezii…

    • Vanatorul de troli mai pune mana si citeste. Are fiecare un cnp dar unde isi declara domiciliul stabil, aceasta este problema. Multi desi stau de ani buni in alte tari au acte de identitate din Ro si cu o adresa. Multi vin de sarbatori acasa sau in concedii in case si apartamentele cele au. Exista o gramada de apartam goale in Bucuresti, ale celor plecati, unii le inchiriaza.

  13. De ce nu 30 de milioane??..sau 40 de milioane..?.. hârtia suportă orice,…

  14. Ho ho hoho ,dragii mosului … Bajetii se pregatesc pentru viitoarele alegeri sa nu mai fie nevoie de vreo „erata „,cum a fost la referendumul demiterii lui Petrov .

  15. Daca mai sunt 15 milioane de români în România, e minune…

  16. …patriotule, tocmai asta spuneam…nu ma numeri de trei ori, proprietarul are doar un cnp…asta apropo de citit…sau, mai bine spus, de inteles…un analfabet functional este acea persoana care stie a citi si scrie dar nu intelege nici una, nici alta…desigur, persoanele de fata sunt excluse…

  17. 22 milioane… au inregistrat locurile de veci la categoria de garsoniere?

  18. Numarul de parlamentari ai Republicii trebuie sa fie mare, pentru binele „tutulor” ,”nu asa” !?

  19. Astia cu caruta cu coviltir si domiciliu instabil sunt, oricum, prea multi.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.