UE sancționează Rusia doar la ce-i convine

UE mai pregătește niște sancțiuni pentru Rusia. Uniunea Europeană pregătește un al 7-lea pachet de sancțiuni împotriva Moscovei, dar este deja clar că nu va reduce importurile de gaze rusești. Prea multe state membre nu se pot adapta suficient de repede, a declarat premierul ceh Petr Fiala pentru Reuters, citat de Mediafax.

Fiala spune că se așteaptă ca sancțiunile care sunt acum finalizate de executivul UE pentru a intensifica presiunea asupra invaziei Rusiei în Ucraina să interzică importurile de aur, să lărgească o listă de bunuri cu dublă utilizare interzise la export în Rusia și să vizeze mai multe persoane.

Comisia Europeană ar trebui să fie pregătită să prezinte pachetul în următoarele zile, iar statele membre ar putea să îl aprobe imediat după aceea, a declarat Fiala.

Conducta Nord Stream, închisă pentru 10 zile

„Ceea ce este cu siguranță problematic este includerea energiei în sancțiuni, deoarece trebuie respectată o regulă conform căreia sancțiunile trebuie să aibă un impact mai mare asupra Rusiei decât asupra țărilor care impun sancțiunile”.

Fiala a declarat că nu există nicio șansă ca gazul să fie inclus.

„Cred că nu ar trebui să fie acolo, pentru că o serie de țări depind de gazul rusesc”, a spus el.

Republica Cehă, care a preluat președinția semestrială rotativă a UE la 1 iulie, este una dintre aceste țări dependente de Rusia pentru aproape toate nevoile sale de gaz.

În general, UE se baza pe Rusia pentru 40% din gazele sale înainte ca Moscova să invadeze Ucraina.

Fiala a declarat că cehii fac tot ce pot pentru a-și reduce dependența de energia rusă, „dar nu se va întâmpla în această iarnă”.

Depozitele României se umplu cu gaz rusesc

Primele 6 runde de sancțiuni au inclus înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru oligarhii și oficialii ruși, controale la export, înghețarea activelor băncilor centrale, excluderea băncilor din sistemul de mesagerie SWIFT și interzicerea importurilor de cărbune și petrol rusesc.

Dar importurile de gaze nu au fost atinse nici măcar pe fondul apelurilor Ucrainei pentru un astfel de embargo.

Ultimele sancțiuni sunt pregătite pe fondul temerilor tot mai mari din Europa că Rusia ar putea prelungi întreținerea programată a gazoductului cheie Nord Stream 1, care a început la 11 iulie și urmează să dureze 10 zile.

Acest lucru ar limita și mai mult livrările europene și ar perturba planurile țărilor de a umple depozitele pentru iarnă, ceea ce ar duce la o criză energetică.

Fiala a declarat că Europa trebuie să fie pregătită pentru posibilitatea ca fluxurile din Nord Stream 1 să nu fie reluate, căutând surse alternative de aprovizionare cu gaze, cum ar fi GNL, și să împartă livrările între statele membre.

O altă idee pe care o susține ar fi aceea de a începe achizițiile comune de gaze în Europa, dar a avertizat că aceasta rămâne dificilă atât din punct de vedere tehnic, cât și administrativ.

 

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 7
Author

13 Comentarii

  1. Europa depinde de mult mai multe produse importate din Rusia decat precizeaza neica ministru si articolul… o galagie de lemn, carbune, petrol si derivati, oteluri, metale, cereale, etc. Bulgarii care s-au laudat ca ei nu au nevoie de gazul rusesc, acuma-l cumpara ca LNG prin terminalul din Georgia, la pret de pret… la fel si Finlanda, nu au platit in ruble la conducta dar cumpara pe $ LNG. Cascadorii rasului, politicienii decid si populatiile sufera

  2. sanctiunile sunt asupra noastra NU asupra Rusiei. Intre timp rubla garantata in aur s-a intarit mai abitir decat dolarul si euro. saracirea europenilor. TOTI SUNT IN ACELASI JOC SATANIC. VOR SUPRAVIETUII DOAR CEI CARE ISI IUBESC NEAMUL SI TARA!

  3. Oaauuu, cât de prost poți fi, bre,. Și cum puii mei te ”pregătești”.. Ce poți face de rusul inchide robinetul, de altfel justificat. Ce faci,.. mai cumperi o haină de blană, ca șomer fiind și cu combustibil, enrgie, extra scumpe,.să nu inhgheți la iarnă intr-o văgăună ? Căci in case, palate nu vei putea sta,.Merită ?? De ce și pentru cine ??

  4. Mie mi se pare că cea mai tare sancțiune este asta, cu interzicerea importurilor de aur. Asta lovește rubla la temelie. Praf o face, nu alta.
    Ce-o să facă rușii cu atâta aur? I-am blocat. Șah-mat! Am învins!

  5. UE este in criza economica majora tocmai din cauza sanctiunilor aberante dispuse impotriva Rusiei si politrucii de la Bruxelles nici macar in ceasul al 12-lea nu se trezesc. Pai cand aceste sanctiuni se intorc mai mult impotriva ta, nu este limpede ca mai degraba te autosanctionezi ?!

  6. Am vazut analize facute de straini si prezentate de TV-uri straine in care spuneau ca gazul rusesc nu poate fi inlocuit deocamdata, (termen scurt si mediu) cantitatea necesara ptr inlocuire nefiind disponibila pe piata accesibila.
    Apoi intervine pretul. Orice alt gaz e mai scump ca cel rusesc. Si cum competitorii economici ai UE utilizeaza gaz mai ieftin decat ce pot obtine europenii apare problema competivitatii industriei europene. Ca sa produci la acelasi pret ca si SUA au asiaticii iti trebuie energie la acelasi pret. Ori cu energie mai scumpa exista o singura solutie: suprataxarea populatiei si cu banii astfel obtinuti sa fie subventionat pretul energiei ptr industrie.
    Curata bunastare ne asteapta in Europa. Europa se sinucide economic si ca nivel de trai de dragul intereselor altora. Al SUA in cazul de fata.

  7. Fraieri au fost rusii (sau poate ma insel eu asupra strategiei lor ? …) Trebuiau inca de la prima si cea mai mica sanctiune sa inchida IMEDIAT si TOTAL livrarile de gaze si petrol, cred ca foarte rapid i-ar fi pus cu botul pe labe pe nemernicii astia care joaca alba-neagra cu existenta si destinele popoarelor, in plus cred ca si razboiul din Ucraina ar fi fost astazi terminat demult.

  8. Atata prostie de la Bruxelles nu am crezut ca mi-e dat sa vad. Sau intentie satanista . Cred ca aici este o intrebare …la care greu este de gasit raspunsul corect . Pe langa faptul ca doar in tarile asa-zis democratice mai exista din nou isteria – covid , ca la rusi …se pare ca Putin Nu a mai pus botu’ , ramane de urmarit si daca e asa inseamna ca s-au certat intre ei , gazul este exceptat de la sanctiuni . FABULOS , INCREDIBIL , FARA CUVINTE ….SATANISMUL-CRIMINAL AL UE sau perostia sacra adusa la rag de virtute imi spune mie…ca gazul nu este sub sanctiuni , in rest totul este sub sanctiuni . INTREBARE : CE SA FACA RUSII CU HARTIA IGIENICA NUMITA EURO ? DACA TOT IN AFARA DE GAZ ESTE SUB SANCTIUNI . PAI NORMAL CA NU O SA DEA GAZ PE HARTIE IGIENICA . PUR SI SIMPLU NU AM CUVINTE ….SA INTELEG CE SE INTAMPLA SAU SUNT PREA DEMORALIZAT DE SATANISTII-GLOBALISTI MARCA MACRON , BIDEN , GATES , TRUDEAU , OLAF , DRAGHI &CO .

  9. Se pare ca si „cotidianul” cenzureaza la greu …Am pus un cometariu ….pe ca nici macar nu l-au trecut ca „necuviincios” .

  10. Uite ca a aparut …Retrag Cuvintele!!! Bravo cotidianul !!!!
    Am crezut ca sunteti in tabara ….. ‘Lor” . Se pare ca …nu . Cel putin deocamdata .

  11. UE tot pune sanctiunui. Si tot pregateste sanctiuni.
    Sj Germania se face ca nu va mai lua gaze. Bunul si vechiul pretin si tovaras cu Gazprom, Gerhard Schröder stie de ce si cum.

  12. Si faraoanca prim procuror anticorupator face UE lup in blana de oaie.

  13. Inteleg ca rusii nu au voie sa-i sanctioneze pe cei care le-au furat sute de miliarde de dolari din conturi. Interventia militara a Rusiei in Ucraina este pe de o parte justificata militar iar pe de alta parte nu este atat de barbara precum numeroasele agresiuni de jaf derulate de SUA si NATO impotriva a multe tari care au fost distruse inclusiv kn Europa. Actiunile militare americane-NATO s-au soldat de-a lungul timului cu zeci de milioane de morti si raniti, vieti umane distruse. UE ar face bine sa sanctioneze SUA.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.