Ultimul weekend la Cannes

Seara de sâmbătă a aparţinut, în principal, cinematografiilor sud-coreeană şi latino-americană. Cele trei premii ale secţiunii „Un Certain Regard” au revenit peliculelor „Hahaha”, regizată de Hong Sang-soo, „Octubre” (Octombrie), semnată de peruvienii Daniel et Diego Vega, şi „Los labios” (Buzele), a argentinienilor Ivan Fund şi Santiago Loza.

Juriul, prezidat de realizatoarea Claire Denis, le-a ales dintre cele 19 filme ale secţiunii şi a decis şi premiul de interpretare pentu cele trei protagoniste din „Buzele”: Eva Bianco, Victoria Raposo şi Adela Sanchez.

Tot aseară, Juriul Ecumenic a premiat filmul lui Xavier Beauvois, „Des hommes et des dieux”, pentru că, „de o mare frumuseţe plastică, servit de o interpretare colectivă remarcabilă şi ritmat de alternaţa muncii cu liturghia, acest film descrie sacrificiul călugărilor din Tibéhirine (Algeria, 1996), urmărind lucrarea lor pentru pace, în pofida violenţei dezlănţuite”. Două menţiuni au fost acordate, de acelaşi juriu, producţiilor „Another Year”, de Mike Leigh, şi „Poetry” de Lee Chang-dong.

Federaţia Internaţională de Presei de Cinema (FIPRESCI) şi-a anunţat şi ea cele trei premii de la această ediţie. „Tournée” al francezului Mathieu Amalric, aflat în competiţie pentru Palme d’Or, „Pal Adrienn”, realizat de regizoarea maghiară Agnes Kocsis, prezentat în secţiunea „Un Certain regard”, şi „Todos vos sodes capitans” (Sunteţi toţi căpitani), lungmetrajul spaniol semnat de Oliver Laxe, proiectat în „Quinzaine des réalisateurs”.

Juriul Premiului France Culture Cinéma, premiu care recompensează un cineast pentru calitatea operei sale sau pentru forţa implicării ei, a fost conferit anul acesta actriţei, realizatoarei şi scenaristei israeliene Ronit Elkabetz. Precedenţii laureaţi au fost francezii François Dupeyron şi Sandrine Bonnaire.

În sfârşit, Premiul pentru talentul european 2010, destinat unui artist susţinut de programul „Media”, s-a îndreptat către polonezul Pawel Pawlikowsi, cu „Sister of Mercy”, iar Premiul Tinereţii i-a fost acordat lui Abbas Kiarostami, pentru „Copie conforme”.

Bursa pariurilor

Un cor de voci critice descrie selecţia oficială din acest an, „mai puţin marcantă decât cea din 2009”. Au lipsit filme majore ale cinematografului independent american, care n-au fost terminate la timp, cum ar fi „The Tree of Life” de Terrence Malick, subliniază „Hollywood Reporter”, iar „The Guardian” consideră că „nu este cel mai bun an, dar festivalul rămâne cel mai mare din lume”. Cronicarii s-au referit şi la atmosfera sumbră a creaţiilor, care, reflectând realitatea contemporană, au avut ca teme criza economică, sărăcia, războiul, transfugii…

În competiţia pentru Palme d’Or, favoritul criticii internaţionale este „Another Year” de Mike Leigh, regizor care a mai fost distins cu acest premiu şi în 1996, pentru „Secrets et mensonges”. Pe locul al doilea se plasează „Des hommes et des dieux” de Xavier Beauvois, câştigătorul Premiului Ecumenic, urmat de „Route Irish” al englezului Ken Loach, „Tournée” de Mathieu Amalric şi „La Princesse de Montpensier” de Bertrand Tavernier.

Întrunind mai puţine sufragii, „Mon Bonheur”, primul lungmetraj al ucraineanului Sergei Loznitsa, este demn să intre în atenţia juriului, iar criticii francezi l-ar vedea pe podium şi pe coreeanul Lee Chang-dong, cu „Poetry”.

Între actriţe, preferatele cronicarilor par a fi coreencele Yun Jung-hee din „Poetry” şi Jeon Do-youn din „The Housemaid” şi englezoaica Lesley Manville din pelicula lui Mike Leigh. În ceea ce priveşte interpretarea masculină, Javier Bardem este considerat fără egal în rolul din „Biutiful” al regizorului mexican Alejandro Gonzalez Iñarritu.

Să amintim că presa de specialitate a primit foarte bine producţiile româneşti „Aurora” şi „Marţi, după Crăciun”, realizate de Cristi Puiu, respectiv Radu Mihăileanu, afirmând că ar fi trebuit selecţionate în competiţia oficială.

În orice caz, Festivalul de la Cannes şi-a obişnuit şi participanţii, şi publicul cu surprizele, iar decizia aparţine juriului condus de Tim Burton, şi are, evident, un anumit grad de subiectivitate. Suspansul va lua sfârşit astă-seară, la ora 20.00, la Gala finală a festivalului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Victoria Anghelescu 1046 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.