Un nou scandal în Franța pe fondul revoltelor

Patru poliţişti suspectaţi de lovirea violentă a unui tânăr la Marsilia (sud-estul Franţei), pe fondul revoltelor care au cuprins Franţa la începutul lunii iulie, fac obiectul unei anchete, unul dintre ei fiind plasat în arest preventiv, au anunţat vineri surse apropiate Parchetului, transmite AFP.

Suspectaţi că l-au bătut pe tânărul de 21 de ani în centrul Marsiliei, în noapte de 1 spre 2 iulie, cei patru poliţişti au fost reţinuţi în cadrul unei anchete judiciare.

După ce a fost spitalizat, tânărul, pe nume Hedi, a declarat pentru cotidianul regional La Provence că fusese lovit de un grup de 4-5 persoane pe care el i-a identificat drept poliţişti din brigada antiinfracţională (BAC), după ce fusese lovit în cap de un glonţ de cauciuc.

Revoltele au cuprins centrul şi străzile comerciale din Marsilia după moartea lui Nahel (17 de ani) în timpul unui control rutier la Nanterre, în suburbiile de vest ale Parisului, pe 27 iunie. Incidentul a declanşat un val de violenţă, cu incendieri de automobile, deterioarea unor clădiri publice şi ciocniri cu forţele de ordine în numeroase alte oraşe din Franţa, timp de mai multe nopţi consecutive.

O altă anchetă pentru posibile violenţe ale poliţiei a fost deschisă pe 4 iulie de Parchetul din Marsilia, de această dată cu privire la moartea unui tânăr de 27 de ani survenită probabil după un ”şoc violent la nivelul toracelui”, cauzat de un proiectil de ”tip flash-ball” în centrul metropolei mediteraneene, în cursul aceleiaşi nopţi de 1 spre 2 iulie.

Peste 1.000 de persoane au fost condamnate în legătură cu revoltele izbucnite în Franţa după decesul la finalul lunii iunie al unui adolescent, dintre care 600 au fost întemniţate, a anunţat miercuri Ministerul Justiţiei francez.

În total, au fost date 1.278 de hotărâri judecătoreşti, în 95% din cazuri fiind vorba despre condamnări, a detaliat ministrul justiţiei francez Eric Dupond-Moretti, pentru postul de radio RTL. El a adăugat că 1.300 de persoane au fost deferite Parchetului şi că 905 au trebuit să compară imediat în faţa instanţei.

La finalul acestor audieri, 1.056 de persoane au fost condamnate la pedepse cu închisoarea, dintre care 742 la o pedeapsă medie cu executare de 8,2 luni.

În 2005, după trei săptămâni de revoltă urbană ca urmare a morţii a doi adolescenţi în regiunea pariziană ce erau urmăriţi de poliţişti, 4.728 de persoane au fost reţinute şi justiţia a pronunţat peste 400 de condamnări la închisoare cu executare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. Fralgeria sau Magranța, mai degrabă.Nu poți avea o țară dezvoltată, populată de triburi de lumea a treia care te amenință să nu le strici traiul pe veresie cu munca.Dar nu contează, dacă până acum plângeau soarta sărăciilor africane pe la televizor, acuma n-au decât să scoată gămălia pe geam.

  2. -error:
    tânărul, pe nume Heidi,
    Heidi, fetița munților
    Carte de Johanna Spyri

  3. Cit am inteles, Macron e devina de tot balamucul, deoarece dupa o lege propusa si aprobata de el, politistii au dreptul sa traga mai inainte si de abia dupa cea sa intrebe care a fost problema. De aia, inainte de moartea baiatului algerian care a produs ultime reacti violente, politistii au omorit 17 tineri arabi intr- un mod ne legal.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.