Un prag în istorie

La împlinirea a douăzeci și cinci de la schimbarea de guvernare din 1996, mă simt onorat să iau parte, la invitația președintelui Emil Constantinescu, „la o întâlnire amicală în care, în calitate de actori ai evenimentelor, să ne amintim cum am reuşit împreună decomunizarea, reformarea şi occidentalizarea Românei”. Mărturisesc însă că am două trăiri.

Victoria electorală a coaliției democratice din 1996 a însemnat întregirea pluralismului politic în România cu alternanța la guvernare și începutul unui alt fel de guvernare. Sunt mândru că, alături de distinși colegi, am fost actor al acestei cotituri istorice și am putut contribui la un nou început în țară.

Nu am fi însă responsabili dacă nu am arunca imediat o privire în situația în care țara noastră a fost adusă mai târziu. Din nefericire, România a ajuns astăzi, dintr-o țară cu potențial, cea mai săracă țară a Europei, cu cea mai mare emigrație dintr-o țară a lumii în timp de pace, cu mii de copii lăsați în voia soartei și cu cel mai mare abandon școlar, cu cel mai mic consum de carte pe locuitor, cu analfabetismul funcțional maxim, cu cea mai ridicată mortalitate la un milion, cu trai zilnic pe împrumut și îndatorare pe generații, cu o societate antagonizată și instituții deteriorate, cu o ierarhie răsturnată a valorilor, cu o viață publică săracă și un autoritarism incult.

Țara a fost adusă într-una dintre cele mai critice situații din istoria ei. Îmi permit să evoc doar patru indicatori semnalați de cunoscători dinafara coaliției din 1996. Economiștii ne spun că nu s-a atins nici în 2018 producția agregată a mediocrului an 1988, iar plasamentele în afara țării ale băncilor românești echivalează acum cu împrumuturile statului, doar că beneficiul lor este infim în raport cu dobânzile plătite de statul român (Florin Georgescu). Cei mai buni istorici, chiar de la Universitatea din București, atestă că „România nu a cunoscut niciodată un asemenea grad de deteriorare economică pe timp de pace” (Ioan Scurtu), în vreme ce „corupția și hoția au ajuns la niveluri fără precedent în istoria națională” (Florin Constantiniu). Un cultivat teolog (Iosif Țon) consemna deunăzi că „jaful la care a fost supusă națiunea română în ultimii optsprezece ani este mai devastator decât invaziile străine”.

În orice caz, degradarea din România a avut loc aparent cu principii, legi, decizii – în mare „în condițiile legii”, cum se spune. Numai că, pe fondul reglementărilor de drept, așa cum sunt, degradarea a fost însoțită, ca și astăzi, de autoflatări și laude superlative ale competenței, după strategia „eu vă dau funcții și vă laud, voi mă lăudați și-i stăpânim pe cei din jur. Asta contează!”. Degradarea fost însoțită de proliferarea de politruci, cațavenci și alte personaje din panoplia demult veștejită. Spus direct, răsturnarea ierarhiei valorilor, șmecheria și indiferența se plătesc din greu, iar România actuală o dovedește!

În fața dezamăgirilor pe care populația României le trăiește azi, trebuie afirmat răspicat că nu democratizarea din 1996-2000 este de vină pentru derapajele „din ultimii optsprezece ani”. Privatizarea economiei, reforma statului, descentralizarea administrativă, reforma educației, a sistemului sanitar, a multor altor sectoare, racordarea la lume erau întârziate și trebuiau inițiate fără întârziere. Se înșeală cine crede altceva! Desigur, „după”, oricine poate spune că lucrurile se puteau face mai bine, dar, în 1996, nu era altă cale de a pune în mișcare România decât cea a reformelor neîntârziate.

Celebrând un sfert de secol de la cotitura din 1996, nu insist asupra faptului că reformele în România erau amânate ca urmare a unor politici pe care mulți le-am criticat mereu după 1989. Aș sublinia doar că acea coalizare de forțe în Convenția Democratică Română și în jurul ei, pentru a face reforme, era nu doar oportună, ci și inspirată. Ideea lui Corneliu Coposu și a lui Emil Constantinescu s-a dovedit viabilă. Se observă și azi că o asemenea coalizare se face oriunde în lume se înfruntă o forță reticentă la schimbări într-o situație ce nu poate continua fără explozie. Coalițiile nu sunt confortabile, dar uneori sunt soluția mai bună.

Știam că intrarea într-un guvern dator să reformeze era o onoare, dar și o copleșitoare provocare la profesionalism, cultură, răspundere. Fiind bursier în Washington DC, unde aveam de terminat programul, am venit mai târziu la guvern, dar am trăit cotitura și am participat la analize consacrate României.

Cum se știe, după proclamația din 22 decembrie 1989, cele mai multe sectoare ale societății trebuiau reformate. Guvernului din 1996 îi revenea să inițieze înnoirea pe scară mare a organizărilor și legislației. Trebuie însă recunoscut, căci faptele sunt fapte, că România a intrat în reforme fără să aibă susținerea unor analize economice și instituționale puse la punct, cum au avut alte țări. Personal priceput să reformeze sisteme era puțin. A fost însă meritul guvernărilor CDR că au avut voința politică și au căutat să facă, fie și în condiții precare, reformele de desprindere de socialismul răsăritean și de trecere într-un alt sistem social.

În mod firesc, se discută și azi guvernarea CDR. Din păcate, se merge puțin în arhive, la date exacte. Este de menționat că nicio reformă a tranziției în Europa Centrală și Răsăriteană nu a adus din prima clipă doar avantaje pentru populație. Un timp, au fost scăderi ale economiei. Ceea ce nu înseamnă că acestea trebuiau să dureze! Eroarea majoră a regimurilor din România, mai ales a celor de după 2004 – am spus-o pe tot parcursul – este neînțelegerea faptului că, în lipsa democrației, sărăcia și abuzurile se întorc și că democrația se atinge numai democratizând cu clarviziune. La drept vorbind, a rămas în România tentația ignorării cetățenilor sau a manipulării lor cu justificări de pe o zi pe alta, spre a evita democratizarea la lumina zilei.

Grație compoziției ei politice, guvernarea condusă de CDR a legat democratizarea cu idealul de la Alba Iulia, din 1918, al „democrației curate”, al „educației curate” și al schimbărilor cugetate. Fiecare opțiune politică s-a putut exprima nestingherit. Denominațiunile creștine și religiile s-au bucurat de libertate. Guvernarea din 1996-2000 a deschis câmp pluralității vederilor. Ea a impulsionat ieșirea vieții publice din platitudini și restabilirea onoarei – deși tradiția acesteia rămăsese elitistă în România.

Și în zilele noastre, inși care nu s-au dovedit în stare să facă ceva în interes public declară cu suficiență că „în 30 de ani nu s-a făcut nimic în România”. Este eroare frecventă a falsului cunoscător. Nu numai că sunt diferențe mari între ceea ce au făcut unii sau alții, dar, dincolo de orice părtinire, viața în România a intrat din 1996 pe un nou curs.

În efortul de a realiza o democrație funcțională, cei care am fost la decizii în 1996-2000 am avut de concurat, la rândul nostru, pe un spectru larg. Cu radicali de cenaclu, care mai cred și astăzi că o democrație se face excluzând cetățeni, cu cei care nu pricepeau că egoismul te face să fii ultima oară la guvernare, cu superficiali care nu fac nici acum diferența dintre libertăți și democrație, cu unii care nu înțelegeau emergența națiunii civice, cu alții, firav ancorați în nevoile cetățenilor.

S-au făcut și greșeli. Mă gândesc, de pildă, la acceptarea tradiției funeste, a favorizării de profesii și persoane prin remunerări grav disproporționate în raport cu viața de zi cu zi a unei populații înecate în sărăcie. Tradiție care nu rezolvă nimic, dar acum trece stupefiant ca „europenitate”! Formal, această favorizare putea fi „ca în Europa”, dar situația socială a României a fost și, din nefericire, a rămas, cu totul alta. Nici România nu poate integra oamenii cu asemenea aberații!

Firește, se poate discuta orice optică. Peste toate, însă, a fost o competiție pentru a convinge cetățenii de soluții raționale, în condițiile unei opoziții vii, cu o presă care nu făcea temenele.

Vizibil în afara realității, unii cer ritos „să nu se repete experiența CDR”. Cerere ridicolă! Înainte de orice, agenda din 1996 nu se repetă. Apoi, CDR a făcut dreptate istorică și a recunoscut un rol în stat celor care suferiseră în perioada postbelică represiunea directă. Între altele, diplomele de studii ale demnitarilor din 1996 erau în regulă – mulți fuseseră șefi de promoții, vârfuri în universități, academii economice și politehnici. Suficient să observăm că azi, la deciziile României, de sus până jos, sunt absolvenți de mâna a treia, mai nou cu diplome false sau obținute dubios! Nu mai vorbesc de faptul că în 1996-2000 nimeni nu a pus justiția și serviciile secrete să elimine rivali. Că nu s-au adoptat legi organice prin hotărâri de guvern, precum după 2004, și nu a fost prejudiciat statul de drept democratic!

România ajunsese în 1996-2000 la un nivel al reformelor sincronizat cu alte țări. După încheierea mandatului, când unele reforme au început să fie amputate de veleitari, iar țara a fost îndreptată spre coada Europei, noi nu mai aveam cum opri degradarea. Unii ne-am spus însă opinia, cum se poate observa în documentele vremii.

Cunoscători naționali și internaționali au constatat, deja în 1998, că, în educația din România se făcea reforma de trecere la sistemul unei societăți deschise. Au fost angajate de ministerul educației naționale de atunci șase capitole de măsuri: „reforma curriculară (plan de învățământ, programe, manual) și compatibilizarea europeană a curriculumului național; trecerea de la învățarea reproductivă, la problem-solving și relansarea cercetării științifice în universități; o nouă conexiune între școli, licee și universități, pe de o parte, și mediul lor înconjurător economic, administrativ și cultural, pe de altă parte; ameliorarea infrastructurii și conectarea la comunicațiile electronice ale lumii de astăzi; reforma managementului școlar și academic prin descentralizare și crearea autonomiei instituționale a unităților de învățământ; forme avansate de cooperare internațională” (Andrei Marga, Anii reformei 1997-2000, EFES, Cluj-Napoca, 2006, p. 24). În fiecare capitol s-a inovat prin măsuri dintre cele mai avansate. Din reforma de atunci a educației se trăiește, în fond, și acum, în pofida malformărilor.

Din nefericire, în România actuală, precizia evaluărilor și cunoașterea subiectelor sunt în suferință, încât abundă alegații străine de fapte. Spre exemplu, nu am fost împotriva universităților private, asupra cărora mulți aruncă acum vina prăbușirii educației, dar nu am înființat vreuna. Am creat tradiția manualelor alternative pe scară generală, racordată la experiența internațională, dar la disciplina Istorie le introduseseră deja Nicolae Iorga și C. G. Giurescu. Am normalizat admiterea în licee, pe baza „capacității”, și în facultăți, luând ca bază bacalaureatul, dar nu am cerut nimănui să ușureze examenele sau să le corupă. Am introdus finanțarea globală a universităților, dar nu am spus cuiva că o universitate trebuie să fie atât de neperformantă încât să trăiască doar din banii studenților – din alocații bugetare și din taxe. Curriculumul național din 1998 rămâne, la propriu, una dintre creațiile intelectuale principale ale ultimelor decenii, dată ca exemplu internațional. Dar cine l-a desfigurat cu încropeli? Nu am tolerat comercializarea titlurilor, plagiatele și nepotismul, care înfloresc acum, ca niciodată în istorie, în educația din România, și am semnalat neîncetat pericolul.

Recunoașterea națională și externă a ceea ce s-a făcut în educație în anii 1997-2000 a fost cea mai amplă de până acum. România era percepută atunci ca actor major în domeniu– inclusiv în discuțiile pe care le aveam cu omologii la Washington DC, Paris, Bonn, Londra, Moscova, Beijing, Ierusalim, Ankara, Rabat și în alte locuri. Brazilia și România erau percepute în acei ani ca fiind cele mai inovative. De altfel, capitolul „Educație și formare profesională” a fost primul închis de țara noastră (2000) în negocierile de la Bruxelles. În semn de prețuire, prima reuniune continentală a miniștrilor educației alocată Europei de Sud-Est a fost atunci amplasată la București (1998), iar prima conferință a universităților europene la Cluj-Napoca (2003).

Contextul international era, desigur, diferit. Dar și coaliția din 1996-2000 a contribuit la crearea contextului. Trebuie să subliniem că partenerii noștri respectau România. Este semnificativ că Helmut Kohl ne întreba în toamna lui 1997, în cabinetul său, „ce pot să mai fac pentru voi?”. În contrast, în 2012, se smulgea o hârtiuță din mâinile lui Barosso, spre a impune României „obligații” aberante! Iar în 2021, se stă smirnă în fața perorațiilor unor funcționari care nici măcar nu cunosc situația din țară! Președintele Bill Clinton se angaja atunci să sprijine evoluția pe care România și-a decis-o. Mai nou, se cheltuie miliarde pentru primiri oficiale sau cumpărarea de arme uzate. Jacques Chirac ne întreba „ce pot face pentru ca România să fie ea însăși în concertul națiunilor?”. Între timp, președinți francezi se feresc să fie suprapuși cu București-ul. Vladimir Putin ne întreba „de ce nu exportați ceramica, mobila, vinurile voastre și alte produse pe piața Rusiei?”. Acum, România nu mai are politică externă. La Beijing, cu afinități certe pentru țara noastră, președintele Jiang Zemin recita într-o românească îngrijită „Luceafărul” lui Eminescu. Acum, România este plină de calfe la decizie. Atunci, țara era promovată asiduu de proprii demnitari. Între timp, în excursiile sale, „președintele” declară că România nu este capabilă să asigure președinția rotativă a Uniunii Europene, că este „stat eșuat”. Ca să nu vorbim de dificultățile sale cu priceperea de noțiuni simple – stat de drept, drepturi, democrație, europenitate!

Meandrele istoriei sunt tot mai complicate, dar o guvernare responsabilă folosește oportunitățile în favoarea propriei țări. Guvernarea din 1996-2000 a obținut invitarea României în NATO și la deschiderea de negocieri de aderare la Uniunea Europeană. Cum dovedesc documentele, primele șase capitole de negociere au și fost închise de această guvernare, succesorii închizând restul. Cu acestea s-au cam sfârșit, cronologic, și realizările din politica externă a României.

Guvernarea CDR s-a încheiat, oarecum simbolic, cu formularea din mass media „m-a învins Securitatea”. Formularea nu ar trebui să surprindă. Istorici din alte țări, care cunosc arhivele României, atrag atenția în zilele noastre că nici acum nu este clarificat rolul Securității (Siguranței) în viața politică a țării. Oricât se caută, nu se poate ocoli întrebarea: este statul român stat al cetățenilor României sau este, în fapt, un stat uzurpat din umbră?

Până la cercetări riguroase, răspunsul ar fi grăbit. Azi sunt însă două evidențe nefaste.

Pe de o parte, s-a revenit la desemnări unipersonale și abuzuri în instituțiile de forță (armată, justiție, procuratură, etc.) și în stat cum nu au mai fost de la Nicolae Ceaușescu încoace. Nu se înțelege că serviciile secrete, mărite în România de acum ca niciodată și mai mult decât în orice stat european, nu au rolul de a așterne covorul unor persoane, ci să slujească interesele publice.

Pe de altă parte, se adoptă măsuri care singularizează România actuală. Este destul să ne gândim la „protocoalele de cooperare” ale noii Securități cu procurorii și judecătorii, la legiferarea intervenției ei în procese penale, la împiedicarea examinării în Parlament a activității serviciilor secrete, la suprimarea șanselor de verificare într-o justiție în care, așa cum semnalează tot mai mulți juriști, se fabrică probe, la nesfârșita diversiune din țară și la devalizarea resurselor ei.

Nu are cum să mire, așadar, împrejurarea că situația din România actuală obligă mințile lucide la a chestiona regimurile nu numai după criteriile lui Aristotel (efectivul celor care decid) și Montesquieu (controlul dinspre popor al deciziilor) și dincoace de Abraham Lincoln (măsura guvernării poporului, de către popor și pentru popor). Obligă, adică, la a întreba: cine sunt și ce valoare profesională, civică și morală au cei ajunși la decizii? Sunt funcțiile lor la nivelul interesului public, sau doar confecțiile unor coterii ce se dau drept public?

Falsificarea ierarhiei valorilor și prostocrația, care sufocă de ani buni România, au adus deja pagube enorme, de care își dau seama tot mai mulți concetățeni. Ele nu vor putea fi escamotate la nesfârșit.

Iar dacă am devenit demnitari ai statului la un moment dat, e normal să ne asumăm promovarea interesului public, chiar și atunci când alții decid. De aceea, salut propunerea continuării reflecției, din scrisoarea președintelui Emil Constantinescu, „urmând să decidem împreună întâlnirile viitoare”. Le aștept cu interes. (Cuvânt la reuniunea din 14 decembrie 2021, București)

Andrei Marga

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 20
Andrei Marga 589 Articole
Author

144 de Comentarii

  1. si cand te gandesti ca l-am votat. un santajat(l-a aranjat Ilici prinzandu-l pe fiu-sau cu trafic de tigari haha!) si o sluga la comanda politica securista pro-ilici de data asta. „m-a invins „sistemul””. un presedinte? o sluga! nevertebrat cu barba de tzap! daca avea c@ie iesea la inaintare si SPUNEA ADEVARUL! ISI ASUMA RISCUL PROPRIULUI FIU INFRACTOR! ASTA FACEA UN BIPED CARE SE VEDEA PRESEDINTE. SE PARE CA AVEM DOAR SLUGI ESUATE DE LA UCIDEREA DICTATORULUI! SI P-ALA TOT „SISEMUL” L-A „FACUT”! ASTA SE INTAMPLA INTR-O TARA UNDE NICIODATA NU POT ACCEDE LA PUTERE ADEVARATII PATRIOTI SI IUBITORI DE POPOR SI DE TARA – FERDINAND SI REGINA MARIA AU FOST ULTIMII DE ACEST FEL! O Tara frumoasa si bogata condusa de jeguri si un popor in pozitia ghiocelului care suporta orice consecinta. un popor oificat care la comanda straina ISI UCIDE PATRIOTII (nu ceashk ala a fost un criminal ca toti bolsevicii).

  2. Cel mai prost material pe care am putut să-l citesc de la Andrei Marga. Ca filosof, de nota 10, ca om politic de 2. Cea mai mare catastrofă a românilor din istoria lor a fost guvernarea ţărănistă, de asta PNCŢD a şi ieşit de pe scena politică, ca şi PD. Nu-şi mai aduce aminte domnul Marga cum era cu inflaţia, cu guvernele, cu salariile. Erau luni de zile când nu se plăteau salariile la oameni, iar pensiile când veneau când nu veaneau. Era un adevărat haos. Atunci a fost distrusă întraga economie, fabriciile şi uzinele au dat faliment, pădurile au fost tăiat pe miloane de hectare şi vândute la extern. Blestemata lege Lupu, a curăţat zeci şi zeci de munţi, rămând doar hidoşenia cioatelor. „Vor şti ei ţăranii să-şi îngrijească pădurea”, era vorba care se auzea cel mai des. Au ştiut, că le-au tăiat. Domnul Marga când se uită peste ţară, şi-i vede rănile, să înţeleagă că toate de acea perioadă se trag.

  3. Marinică draghe, îți mai controlezi din când în cînd falsurile pe care ți le-ai băgat în cap? Nimic din ce spui nu stă în picioare. Minciuni de la cap la altul! Așa cum cujeți este jalnic. De aceea, o ducem cum zice articolul, că unii cujetă ca tine – neinformați, plini de minciuni și fără verificarea a ce-i în cap.

    • te-a scos um la inaintare securiciule? uitat-te in dosarle ascunse in beciuri, acolo unde ucideati ostilii „sistemului” pe vremea dictatorului pe care l-ati ucis in 1989. cat banet si deschidere la conturile din elvetia ati obtinut? da noi astia romanii care am trait atunci stim niste aspecte incomode voua, criminalilor din „sistem”. ADEVARUL musca vad….

  4. Per total, societatea asta mioritica idilica din Epoca de Aur Capitalista a ultimilor 2o de ani, in care Romania a fost facuta praf si pulbere din toate punctele de vedere inclusiv moral, ajungand paria Europei, este strans legata de intrarea noastra in NATO si UE, cu niste conditii clare care ne distrugeau ca stat producator, transformandu-ne in stat consumator si dependent de straini.
    Bomboana pe coliva Romaniei a fost pusa prin instalarea la Cotroceni a celor doua urgii, Petrov si Iohannis si a lacheilor dirijati de ei al caror scop unic si dirijat a fost distrugerea si inrobirea tarii.
    Ceea ce s-a reusit cu mare succes a fost transformarea Romaniei intr-un stat mafiot, dupa cum insusi Petrov recunostea cu mare sinceritate.
    Tragand linie putem spune ca Romania actuala nu mai este nici macar umbra Romaniei lasate de foarte hulitul sistem ,,comunist”, ajungand mai rau decat o colonie, unde totusi ambasadorii nu-si permit sa dea ordine si sa traga bastinasii la raspundere.
    Romania actuala apartine lumii a 7-a, nu a 3-a.

    • Da ! Am fost prinși în cele două capcane : NATO și UE cedând ca proștii tot ce ni s-a cerut ( extrem de mult politic, dar mai ales economic) fără să primim practic nimic în schimb , în afara faptului că nu vom fi atacați de ruși. criminal este că pe zi ce trecea obligațiile deveneau din ce în ce mai mari, iar astăzi 2% din PIB se duce pe armament de mâna a cincea și suportăm ca proștii cheltuieli pentru mercenari români trimiși pe aiurea să omoare cot la cot cu alții, dar sub comandă americano-israeliană oameni nevinovați. Ba, mai mult am adus deja în sicrie vreo sută de români căzuți prin cele războaie străine , și câteva mii de schilodiți cărora le plătim pensiile de urmași și de invaliditate, ba ne mai obligă acum să primim și cotă de refugiați, oameni alungați de pe pământurile lor de aceeași criminali imperialiști de care ne vorbeau unii și nu credeam, care culmea, nu ajung prin SUA , ci tot pe aici pe aproape.
      Ce-am câștigat noi, românii din asta se poate lesne observa : ura , dezaprobarea și titlul de criminali plus blestemele altor popoare care se pare că ne-au și ajuns din urmă , dar și pierderea unor piețe de desfacere și mai ales ura principalului vecin ortodox, căruia i-am devenit dușmani deși nu mai aceeași Rusie iudeo-bolșevică ce ne-a adus pe cap comunismul cu agenții lui , acum și pe urmașii lor, de care s-au umplut ”organele ” României până la refuz !

  5. CAPITALISMUL ROMANESC S-A DOVEDIT UN FIASCO TOTAL.
    ROMANIA A AJUNS CEL MAI NEPUTINCIOS, SARAC SI BOLNAV STAT EUROPEAN IN CARE PROSPERA DOAR HOTII, DEMAGOGII, INFRACTORII SI GASTILE MAFIOTE INSTALATE LA CEL MAI INALT NIVELAL STATULUI. jUSTITIA(j) A AJUNS PE MANA MAFIOTILOR.
    IN CONDITIILE CAND NE LAUDAM CU CEA MAI MARE PRODUCTIE AGRICOLA DIN ISTORIE, IMPORTAM PAINE SI PRODUSE AGRICOLE, SCUMPIM HRANA SI ENERGIA, SPOLIEM CETATENII SI SCADEM CONTINUU NIVELUL DE TRAI.

  6. Politica nu a fost si nici nu va fi vreodata in folosul social!
    Nu ati pomenit nimic de cei 15000 specialisti ai CDR-ului!
    Au disparut adata cu PNTCD, dar spre norocul romanilor ati ramas dumneavoastra si Constantinescu pentru a ne reaminti de dezastrul guvernarii CDR-iste.
    CDR a deschis drumul prostocratiei in politica romaneasca, restul tine de filosofie!

  7. Dacă tot am ajuns la festivisme, atunci nu putem să omitem marele succes al privatizării Romtelecom.
    Prin această privatizare, Statul Român a oferit majoritate in Companie unui… alt stat, Statul Grec.
    Statul Român și-a păstrat exact procentele in Companie, cât partidele aflate la guvernare să-și trimită premianții in Consiliul de administrație.
    Telecomunicațiile Guvernului și ale celorlalte Instituții importante ale Statului, le-a preluat STS.
    Așa a început, în opinia mea, epopeea STS. Și astăzi, iată, STS a contribuit decisiv la democratizarea curată a țării, asigurând alegeri corecte, transparente și corecte. De netăgăduit, așa cum au confirmat, cu obiectivitate absolută, și observatorii internaționali.

  8. Vasile, nu ai dreptate. Nu se poate schimbare fără dureri ale facerii a ceva nou. Nu s-a petrecut așa ceva doar în România anului 1996.Nu se putea rămîne pe loc. Nu știi, însă, că România a fost privită ca țară învinsă în război, care nu a fost în putere să înlăture singură dictatura lui Ceaușescu. Au trebuit să o facă alții. Aceste două fapte au costat mult după 1989. Nu ai dreptate nici cu salariile și pensiile. Să citim în datale arhivelor. Că au fost și greșeli, articolul domnului Marga a spune clar. Dar greșelile mai mari – în condiții istorice mai generoase – au venit după 2000. Mai ales după 2004 s-a luat razna și s-a ajuns la ce spune acum teologul: jaf mai mare decât au făcut străinii.

  9. Din plop, dar mai ales din avion sau rachetă cosmică, o fi cum zici tu, Safe. Numai că realitatea este alta. Fă examinare pe fapte și vei vedea că tot ce zici este pe dinafară. Nu poate răspunde CDR de ce s-a petrecut în România după 2001. Pe bună dreptate, economiștii, istoricii, teologul citați în articol arată ce s-a petrecut în ultimii 20 de ani, când CDR era deja istoriei. Așa că vino la fapte. Prostocrația este de la Băsescu, cu Boc în frunte, iar Johannis, Cițu, Orban etc. doar au desăvîrșit-o. Mai analizează calm și vei vedea că lucrurile stau pe dos decum zici.

  10. Privatizările sunt mereu discutabile, oriunde. România nu a avut, într-adevăr, o idee clară. Domnul Marga recunoaște că nu au existat analize și inși competenți în schimbare de sistem economic. Corupți și coruptibili erau cât vrei. Romtelekom a ajuns la greci după ce Telekomul german a renunțat. Altfel situația era alta. Din păcate, mare concurență pe fabrici românești nu a fost. Pînă românii nu-și fac ordine în casa lor degeaba așteatpă ca alții să le-o facă. CDR a încercat, în patru ani a făcut ce a putut. Dar de ce în ultimii peste 20 de ani nu s-a făcut mai mult, ci s-a dus în jos situația României?

  11. Săgetătorule, tot nu ai găsit timp să te informezi oleacă? Te scoli devreme și tot așa de mari gogoși scoți! Mai bine apucă-te de citit ceva, că nu stai bine deloc.

  12. Dom profesore, dom profesore … geaba va scuzati si scuzati Zodia Tapului.

    Sa ma refer strict la domnia voastra si a „succeselor” raportate.
    „Reforma” admiterii la liceu. Noi doi (si altii ca noi) am beneficiat de un sistem simplu :examen de intrare ! Daca te ducea capul si ambatzul intari la un lliceu „mare” unde se invata serios. Daca nu … erau si licee mai modeste, unele chiar f modeste!
    Ati reformat … si ?!
    Cuinosc un caz din anu ala. Ca sa intre la un licru mai bun pusti excelent (nu e al meu, nu imi este ruda) s-a mobilizta famelia. 2 parinti, 2 bunici, rtaxiuri si teklfoane mobile. O zi nebuna! O fata si eae;eva excelenta (nu imi este ruda!) s-a muotuit cu ce a rams si a zis dlava dpmnului ca titusi s-a gasit un liceu in Bucuresti si ptr ea! Motivul ? „Rsurse” mai mici, adica tac-su era in spital si a rams numa ma-=sa care deja era „haituita” cu o casa de tinut, un sot la spital si .. serviciu !!!

    Si zau asa ati modenizxat curicula? In stiulul ala intridus in vest duopa nebunia 68 ului? nebuia aia ca cica eleviii trebuie invatati sa invete .. asa ca nu prewa mai invata direct tabl;a inmultirii si gramatica? Cam stiti ce parere avea Jean Cau despre aceste „modernisme” ?

    Cam asa ati facut toti CDR istii. Vibe furmoase, studii p0e bune dar „intelectuali” Adica genu ala de om care zice ca daca faptele nu se potrivesc cu teoria, atunci cu ata mai rau pentru .. fapte! Cum se zice la filozofeala ? Ca asa se petrece cand concretu „logic” se ruoe de concretu material?

  13. Când nu te pricepi sa faci ceva, te faci profesor ca să-i înveți pe alții! Un profesor din Tg. Secuiesc l-a strâns de gât pe un elev care nu i-a acordat prioritate la intrarea in școală. Asta-i Romania educata a lui Johannis! Propun sa se studieze codul bunelor maniere în școală de la clasa zero! Daca educație nu e, incendii ca la Constanța vor fi! O societate capitalistă bolnava in care părinții își iau mana după odrasle!

  14. Unul dintre dusmanii Romaniei, acest tradator Emil Constantinescu care a semnat tratatul prin care statul roman recunoaste apartenta la Ucraina a teritoriilor romanesti rupte in urma Tratatului Molotov-Ribentrop. Tradatorul asta merita sa fie condamnat pentru inalta tradare si nu sa primeasca pensie de mare demnitar al statului roman.

  15. Autorul minte. Cercetarea a fost distrusa sub guvernarea CDR. Se astepta cu totul altceva din partea unei guvernari care se proclama proeuropeana.

  16. Se pare ca memoria dlui Marga e selectiva,ori subiectiva. Perioada amintita e cea mai proasta din istoria post decembrista.Un balamuc si o brambureala ca atunci nu a mai fost niciodata.Sa fi uitat de inflatia galopanta,de salariile mizere si neplatite la timp,la fel pensiile ? 15000 mii specialisti doar pe hartie,instalarea in functii publice a unor nepriceputi,doar fiindca faceau parte din cdr.Trista perioada,iar urmarile se simt pana azi in toate domeniile !

  17. Ce s-a intamplat in Romania din luna august 1997 si pana in decembrie 2000, din ianuarie 2005 si pana prin iunie 2012 si din noiembrie 2019 si pana prin noiembrie 2021, tine de apocalipsa si cataclism national total. Un singur exemplu !Intr-o singura zi din august 1997 in Braila unica industrie nationala constructoare de excavatoare, de nave maritime, oceanice, pescadoare, de laminate, fibre artificiale si de celuloza si hartie, de productie vegetala si zootehnica de stat si cel mai mare holding agricol din Europa, Braigal, au fost oprite si inchise. 34.000 de muncitoti, tehnicieni, maistri, subingineri, ingineri, etc au devenit someri iar judetul Braila un dezastru total. Braila devenise raiul oportunistilor si analfabetilor, parvenitilor si hotilor, golanilor si derbedeilor in fruntea cu fosta nomenclatura comunista judeteana unde fostii Primi Secretari ai Partidului Comunist si ai Tineretului Comunist ajunsese prin „alegerile libere”, din iunie 1996, Primarul Brailei si Presedintele Consiliului Judetean. Asa ca d-le Marga va respect si va pretuiesc, dar pana aici. Si acum si astazi cei care numesc prefectii, primarii si presedintii de consiliu judetean sunt aceiasi activisti notorii ai partidului comunist de dinainte de Revolutie. Sictir si scarba, reculul pe scara evolutiei este mult prea urias pentru a mai putea comenta ceva!

  18. @Fulgerător
    Daca dai cu bățul intr-o potaie periculoasa, te tine minte si la urmatoarea intalnire !
    Vad ca ai … memorie de potaie.

  19. O analiza care demonstreaza cat de departe de realitatea ultimilor 32 de ani se afla autorul, ca sa nu interpretez altfel!
    Romania a revenit la faza stalinista, initial cominternist-gorbaciovista si dupa 2004 cominternista si autorul ne susura
    inselator gogoritza cu „decomunizarea de dupa 1996”!? Cand stim, in 1996 a avut loc o simpla rotire a cadrelor, iar insul
    instalat de Confrerie in Deal a avut rolul principal de a-i tine caldutz fotoliul sinistrului Ilici-GENOCID, chestia cu NATO si Colhozul Bolsevic european fiind doar operatiuni de penetrare intarziata a acestor entitati datorita programului de PENETRARE IN ETAPE, o penetrare la gramada fiind demascatoare, dupa ce opinia publica mondiala incepuse sa inteleaga
    ce s-a intamplat in 1989/1990/1991, o trecere ordonata la capitalismul bolsevic de stat!!! Sub acest aspect putem reevalua analiza ca fiind o gogoritza academicacare infatiseaza o alta realitate, o rescriere condamnabila a realitatii cu caracter festivist. „Decomunizarea trebuia sa aiba loc in 1989 daca nu ar fi avut loc o LOVITURA DE STAT BOLSEVICA SANGEROASA! La genocidul bolsevic de dupa 1945 s-a adaugat un nou genocid in decembrie 1989 cand asasinii au destabilizat o natiune prin crearea unui haos demential in care nu se mai stia cine e prieten si cine e dusman!!! O operatiune marxistoid/bolsevicoida
    tipica repetand numeroase alte „revolutii inscenate” din istoria marxismului ultimilor 173 de ani avan ca rezultat peste DOUA MILIARDE de cetateni din toate colturile Planetei. Individul in discutie a tradat idealurile sincere ale unui segment
    destul de numeros al cetatenilor Romaniei care incepuse sa se trezeasca, declarand in ultimul moment ca renunta la cursa
    pre zid entiala sub un pretext de altfel real „a fost invins de…Securitate” provocand o situatie monstruoasa, inlocuirea in cursa cu un lct-colonel de Securitate sub acoperire care intre timp a devenit precis Maresal…

  20. Ar fi cazul de cunoașterea realității și de bună credință. Cu opinii doar ca la partid nu se rezolvă nimic. Bizonule Ghiță, prin reforma educației din 1997-2000 mai mulți tineri români au putut intra în liceu și facultăți. România trebuie schimbată și s-a schimbat în bine. Nu era treaba celor din CDR că după 2001 s-au stricat lucrurile. Discută cu aceia care le-au stricat. Mai trebuie să știi, Bizon Ghiță, că pe lume orice măsură poate fi contrazisă cu exemple. Dar la școală se învață că nu se argumentează doar cu exemple. Se vede că mai trebe ceva școală.
    Reforma educației din acei ani nu a fost pe 1968 – nici vorbă. Am fost director în minister și știu. A fost – dacă a fost pe o formulă – atunci a fost pe formula problem-solving.
    Treaba ce o zici cu Ribbentrop este complet greșită, Gelule. România trebuia acceptată în Europa – după ce pierduse războiul și după ce nu avea susținere la marile puteri. În 1996 s-a luat decizia de către Emil Constantinescu – decizie corectă în condițiile existente. România are nevoie de aliați – acum are tot mai puțini, din păcate.

    • ProAdevăr
      partea proasta este ca xce zic e pe bune. Si zi asa prin reforma educației din 1997-2000 mai mulți tineri români au putut intra în liceu ? D’aia averm acum unii care absolva liceul .. dar care, la foinal de liceu nu ar putea sustine cu succes un examen la intrarea intr-o scoala profesionala de electricieni cf standardelor din 1967…

      Si zici ca ai fots ce? Directior de minister in 68 ? Atuinci mai stii de ce de Gaulle si-a scurtat vizita in RSR? Sau nu stii nici ca a vizita Romania? Si stii care au fots uraeile 68 ului ? Au matele nu prea le ai cu Europa , nu auzisu de Jean Cau samd ?

      SI Romania trebuia ce? Accepatta in Europa? Pai ma asta diretorre Romania este in Europa!

      Da se pare ca si matale CDRist pe puncte …
      unu care habar u are de Europa, de vremirile pe care le traieste samd etc (v cestia cu 68 si referinta la Cau)

  21. citez din presa :”1996 – 2000 – Deziluzia CDR: mult haos,puţină reformă”

    La sfârşitul lui noiembrie 1996, forţele de dreapta ajung pentru prima dată la putere, sub forma unei coaliţii între Convenţia Democratică Română (care cuprindea PNŢCD, PNL şi PSDR), PD, şi UDMR. Emil Constantinescu, profesor al Universităţii Bucureşti, este ales preşedinte. Relaţiile din interiorul coaliţiei sunt tensionate chiar de la început, conflictul dintre PD şi PNŢCD culminând cu plecarea primului ministru, ţărănistul Victor Ciorbea
    1. Mandatul începe cu o depreciere record a leului: la sfârşitul lui 1996 valoarea dolarului era de 3.200 de lei vechi şi ajunge la peste 7.000 de lei în ianuarie 1997. Pe tot parcursul anului 1997, preţurile se majorează cu aproximativ150%.
    2.„15.000 de specialişti”:)))
    3.cazul Combinatul siderurgic Reşiţa
    4.Aşa au fost lăsate să moară firme de stat precum Semănătoarea, Tractorul Braşov, SIDEX, Avioane Craiova şi multe altele.
    5.Falimentul Bankcoop ,BIR,etc
    6.Somaj record 11%
    7.Emigratie masiva a romanilor unde vad cu ochii ”
    (arhiva,presa ,iunie 2010)

    Concluzia : cand fosti lectori PCR (care la Judet,care la sector) si securisti de toate culorile ajung sa mimeze partide istorice ca PNT,PNL,reforma economica si democratia,se intimpla ce s-a intimplat
    Habarnismul administrativ sadit intre 1996-2000 atunci in Romania a ramas in picioare pana astazi..

  22. Mințiți, băieți, numa mințiți, ca să parafrazez ceva din Văcărescu! Anonimule și Igrecule, vorbiți cu avînt pe lîngă.
    Cercetarea universitară a primit atunci, în 1998, 5o de milioane dolari. Organizarea ei s-a făcut atunci. Că după 2001 ați distrus-o, este altă treabă, treaba voastră. Incapacitatea are prețul ei.
    Nimeni, nici articolul Un prag în istorie, nu spune că a fost totul roz în 1997-2000. Spune, însă, că s-au căcut pași înainte în schimbarea din țară. Aceasta este esențial. Nu poți face economie fără economiști – sau cu economiști mulabili ca isărescu sau dăianu, învățămînt cu androneasca sau funeriu sau cîmpeanu, cercetare cînd sunt slabi cercetători etc. Mai bine ai vedea realșitatea, mă Igrec, și te-ai întreba ce ai făcut tu. Să tot acuzăm este belferește. Nu mere fără cultură minimă.

  23. Ceausescu a ajuns dictator si tiran, dupa ce fusese ani buni cel mai apreciat, cel mai laudat, cel mai plimbat cu caleasca si masini de lux, cel mai stimulat COMUNIST de catre cei mai importanti oameni din Tarile Imperialiste, adica de catre cei mai INRAITI ANTICOMUNISTI. Noua ne povesteau ca urcam pe treptele comunismului, iar liderii comunisti din Romania erau prieteni la catarama cu cei mai inraiti anticomunisti din Tarile Imperialiste. Am tot urcat pe treptele comunismului pana cand am ajuns in CAPITALISM! Cand l-au gasit pe Gorbaciov(peste mai mare),l-au aruncat in balta pe Ceausescu. Numai ca si lui Gorbaciov i-au gasit un gropar, adica pe Eltin. ACUM suntem COLONIA celor cu care la inceput Ceausescu fusese prieten la catarama. Se pare ca cei care i-au ajutat cel mai mult sa compromita comunismul si sa castige razboiul rece, au fost Ceausescu, Gorbaciov si Eltin. Viata in anul 2021 este mai cenusie decat in anul 1989. Datoria externa de peste 120 de miliarde EURO si acapararea principalelor surse de existenta de catre serpii din Tara, in cardasie cu balaurii externi, ne va face sclavi pana la sfarsitul Lumii.

  24. Bine zici, locotenet major Fekete Tulipan, bine învățat din presa lui Băsescu, din 2010, din care și citezi. Faci bună treabă de neosecurist. Sperăm că te-au avansat. Ce zici este de rîsul curcii. Se vede că ești doar răspînditor responsabil cu bîrfa și minciuna. Pesemne că le știi din experiență cu lectorii și securiștii. Nu ai nici analiză economică a unei schimbări, nici cunoștințe despre instituții, nici bun simț. Habarnismul nu a fost sădit în 1996-2000 – vezi calificările celor care au fost atunci la butoane și compară. Dacă nu ești în stare nici să vezi realitatea, atunci mai bine pentru tine cu bîrfa și minciuna. Nici nu pari în stare de altceva.

  25. Păi, poți afirma române, că in scurta ta istorie ai avut doi care au avut clipe de sinceritate,..Ăsta. ȚAPUL, a zis credibil că a fost sabotat și invins de ”servicii”, de ”organe”.. Celălalt, plăvanu din regatul lui Cioabă, a spus cum că are un ”stat eșuat”.. Deci fă legătura și trage niște concluzii,.de la ce să te aștepți..

  26. din ciclu Romania Jefuita

    azi – Episodul tzaranist

    asa de priceput a fost PNT-CD sa conduca treburile Statului incit , in aceasta perioada , din intreaga noastra Tara au disparut peste 4 000 intreprinderi si institutii , peste 1 500 000 cetateni romani au ramas someri si peste 1 200 000 cetateni au luat drumul pribegiei .
    S-au format Mafiile , mii de alti cetateni romani s-au imbogatit prin falsuri si contrabanda , o parte dintre ei formind Elitele financiare autohtone , asa numitul TOP 1 000 romani bogati .( atentie insa , cei mai bogati romani nu se afla in acest Top din motive binecunoscute ).
    Vazind dimensiunile JAFULUI National au intervinit desigur Ambasadele care i-au inlocuit pe-ai nostri din furaciuni inlocuindu-i cu persoane specializate , din anturajul Ambasadelor ….
    Simtind miros de revolta nationala PNT-CD a trebuit sa dispara smekerie sekuristica pe care o va refolosi mai tarziu alta grupare mafiotica = PDL , ascuns in PNL .
    samd …samd …samd ….

    vai de noi , nu mai avem unde fugi , peste tot e jale .
    Singura SOLUTIE = LUPTA DE SUPRAVIETUIRE

  27. @Dina: Vorbesti pe alaturi. In Romania, cercetarea inginereasca s-a facut preponderent in institutele de cerceare. Ele exitau in toate ramurile industriale. Cite institute de cercetare erau in 1996 si cite mai erau in 2001, imediat dupa incheierea guvernarii CDR? Obligativitatea privatizarii acestor institute le-a distrus definitiv, pentru ca ele, prin natura activitatii lor, nu pot functiona ca SRL-urile. Bibliotecile acestora, cu nimic mai prejos decit cele din oricare tara dezvoltata, au disparut fara urma, odata cu specialistii care si-au luat cimpii. Ce domenii universitare au primit fondurile de care vorbesti, cumva cele mult prea corecte din punct de vedere politic? …

  28. Romania NU A AVUT si NU ARE ECONOMISTI!!
    Acesta este adevarul gol golutz. Toate gafele din domeniul economic in ultimii 32 de ani s-au petrecut sub privirea indiferenta, cinica a asa-zisilor economisti de varf ai tarii, marca St. Gheorghiu, care au detinut functii in tot acest timp, actualmente grupati in intangibilul turn de fildes al BNR. Au facut ei ceva sa opreasca derapajele? No way! De teama, probabil, sa nu-si pericliteze in nici un fel salariile si pozitiile nesimtite!!

    • Mai tii minte? PNtcd avea 3 de la care putei spera la o vuziune ecinimica . Prfi de la ASE: Mircea Giumara, Radu Vasile si Ulm Spineanu .. La final (in 2000) ….
      Sau ILie Sebanescu a fots ministrul Reformei . Azi cam zice contra a ce a facut ….

  29. Se uită că CDR-ul a trebuit să guverneze cu securistii fsniști ai turnătorului Petrov, a caror misiune a fost să producă numai crize politice și să distrugă PNT-CD-ul, ceeace au reusit.

  30. Cei care au făcut legile, cei în interesul cărora au fost făcute și cei care urmau să le pună în aplicare sau să constate derapajele, au fost și încă mai sunt în una și aceeași barcă. Toți s-au susținut reciproc, toți aveau unul și același interes: perpetuarea în funcții și folosirea puterii în propriul lor ghișeft. Fenomenul a fost unul generalizat. S-a manifestat și în domeniul educației, cu bună știință căci de aici urmau să iasă pe „bandă” rulantă viitoarele cozi de topor de care aveau atâta nevoie pentru a-și păstra scaunele. Tot mai mulți români au conștientizat că bulgarele de zăpadă este pe cale a distruge totul în cale și mai este mult pină a se topi căci de sfărâmat, nici vorbă. Plecarea masivă din țară, lipsa la vot și starea de lehamite a marii majorități este principala trăsătură a României de azi. Marii „telectuali” își ridică reciproc osanale sau o țin în interminabile lamentări. Nimic nu vă împiedică să faceți și acum lucruri la fel de bune ca atunci dacă pretindeți că totul a fost Wow! Dar nu a fost. Atâta puteți.

  31. @Cititor cunoscător: am constatat ca replica M-arga-tilor este din ce in ce mai firava,nu au argumente,au ramas doar la invective rasuflate de tipul „securist”,”pedisto-basist „,etc
    „calificările celor care au fost atunci la butoane și compară””:))Misto!
    Pot sa iti spun ca atat Marga cat si Emilica au ramas in punctul in care i-au prin Lovilutia,unul secretar de partid la UBB,celalalt secretar de partid la Universitatea Bucuresti! Pana in ziua de astazi sunt doar naparliti de comunism, au blana noua a democratiei,dar in mintea lor au ramas aceiasi ipocriti lectori PCR,care nici astazi, dupa 30 de ani,nu au taria sa recunoasca ca marxismul are si parti bune, din lipsa curajului caracterelor
    Cred ca si-au pastrat carnetele de membrii PCR,ca nu se stie la o adica..
    Doctrina national- taranista era zero,nada,la niste oameni care au navigat cu toate panzele sus,spre PNT pana l-au pus pe butuci,apoi spre PSD ,cum i-au pilotat cei care le aveau dosarele!
    Ce era valabil in 1996 in ceea ce ii priveste pe asa zisii ‘specialisti” a ramas pana azi la loc de cinste:morti dupa onoruri si functii aducatoare de parai si plimbari pe banii publici,masoni de conditie,ca asa e randul lumii,ipocriti pana in prasele..

  32. Anonim, ești fără memorie în orice privință. Nimeni nu poate ține institute fără rezultate. Dispăruseră multe înainte de CDR. Aceasta a guvernat doar patru ani. Confunzi istoria de după 1989 cu CDR. Este adevărat, ministrul Marga a vrut să salveze unele trecîndu-le la universități. Discută la București, la Politehnică. Dar vezi cît s-au opus unele institute inginerești. Așa că adevărul este altul decît spui, Anonimule.

  33. Propagandă ușurică, pentru copii, mă Mysebi. Du-te, informează-te și fă tabele și să vezi că CDR a guvernat doar patru ani, nu a guvernat pînă azi. Atribui acestei scurte guverbnări tot ce au făcut alții, ai tăi. Așa nu merge decît la fraieri. Informează-te, citește articolul și apoi contrazi-l. Vei vedea că nu ai cum.

    • Baiau cel cica cunoscatior..

      Ca sa distruig am mevoie de un topor si nitel timp. Sau si mai bine gaz si chibrit … Ce distig in juma de ora .. s-ar putea sa nu se mai repare in ani de zile ..

      Asa ci cu „reforma cu spatele la zid” si „luminita de la capatul tunelului”

  34. Domnule profesor, foarte putin ati scris la capitolul greseli!
    Foarte dezamagitor!

  35. Minți cu fiecare vorbă, Fekete Tulipan. Chestiunea este că, dacă CDR a fost cum a fost, de ce nu au făcut ai tăi, de ieri și de azi mai bine decum zici? Îți spun eu de ce. Treaba cu secretarii este altă minciună din cele pe care cu sîrg le zici. Dar, și dacă ar fi fost așa, nici tu și nici securicii tăi nu se ridică nu la nivelul secretarilor, dar nici la nivelul unor membri simpli care au fost. Este, cum dovedești cu fiecare postare, astăzi, cînd (deocamdată) ai tăi guvernează, ușor să fii loază și să pretinzi marea cu sarea. Dar ar trebui să te duci la cel de la colțul străzii și să-i ceri iertare pentru ce aperi: mizeria lui, că a ta te privește. Așa că du-te și te spovedește și apoi, vorba lui Hamlet: du-te la mănăstire! La tine păcatele sunt obișnuință și minți și cînd oamenii sunt liberi.

    • Toarsu’ Emiz zis tapau a fots secreatr de partid pe Universitate !!!
      Si eu ii p[ot zice „tovaras” ghici de ce?

  36. Discursul unui perdant, pe care il aplaud cu respect pentru statura intelectualului, dar dezamagit de prestatia politicianului. Domnule profesor, omiteti cu gratie adevaruri dureroase despre CDR: impostura, nepriceperea, dezertarea, tradarea chiar. Va stau oricind la dispozitie exemple eclatante. Si apoi, niciun cuvint despre Nemesis-ul alcoolizat al lui Ciorbea si al lui Constantinescu insusi, Basescu cel vulgar si mereu furios? A spune, in plus, ca CDR a fost o idee comuna lui Coposu si Constantinescu e o aberatie. Corneliu Coposu a gindit totul, si a murit, din pacate, inainte de a putea controla ipochimenii pusi sa-i infaptuiasca planurile. Constantinescu nu avea idei, si le nota pe un carnetel inainte de interviuri, sa nu cumva sa o ia pe aratura. Am fost acolo, stiu ce scriu. L-a invins „securitatea”? Pai CDR, recte PNTCD au fost cele mai infiltrate structuri politice din tara! Culmea, cel care l-a adus pe Constantinescu in functie, Magureanu, e acum printre nomine odiosa. Ca la noi! Va propun un exercitiu contabil, domnule profesor. Numarati citi dintre fostii tineri corifei ai CDR sint azi implicati in „intelligence”, prin functii si demnitati. Incepeti cu Presedintia, adica locul unde se transmit toate ordinele venite din afara. Si inca ceva. Omiteti un fapt, trist si definitoriu. In timpul guvernarii CDR si-a facut Soros marea intrare in Romania. O tara pe care a devastat-o dupa bunul plac, pe care o controleaza si acum. Ramineti, domnule profesor, in sfera elevata a intelectualitatii desprinse de politica. Aveti multe a ne spune, ex cathedra. Caderea dvs. de acolo in infernul cotidian nu contribuie cu nimic la diminuarea tragediei pe care o traim.

  37. Fekete Tulipan, în improprietatea cuvintelor și minciunile ce-ți umplu capul, tu nu de argumente ai nevoie. Eu citesc articole despre care vorbesc. La tine, în postări de serviciu la orice articol important, se văd patru fapte. Nu ai cultură și atunci iei din zvonuri, din ordine, de pe wikipedia ce apuci. Repeți, prin copiere, mecanic, replicile tale fără sare și piper mai ales le cei care critică Sibianul tău de mucava – Se poate verifica pe postările-ți. Dovadă de securism, loază Fekete Tulipan, căci cine este atît de în misiune încît să repete omagii la cel care distruge acum ce a mai rămas din România lui 1989? Nu ești capabil să observi că trecutul este trecut și oamenii suferăm din cauza prezentului alor tăi. Minți la fiecare pas, ca să iau expresia idolului tău, Johannis.
    Oamenii au necazuri și au nevoie de adevăr. Se vede că trăiești din a-l ascunde, ca propagandist de cauze moarte. Nu ajungi nici la talpa celor pe care vrei să-i diminuezi, ca să nun fie crezuți! Cum să progreseze această țară cînd inși ca tine mișună?

  38. Respect, Cititorule! Nu contest nimic din ce spui. Și eu am fost la fața locului, cred că lîngă tine, să spun așa, și știu ce s-a petrecut. Doar cîteva precizări.
    Coposu a avut ideea CDR, de la el se luau notițe, dar, din păcate, Coposu a dispărut înainte de a alegerile din 1996. Cineva trebuia să-și asume ideea și să o fasoneze. A fost Constantinescu. Sunt de acord, Ciorbea a fost o alegere sub nivelul misiunii. Produs al unui cenaclu, ca să iau vorba articolului, atunci cînd nici nu se vedea altul. Sunt de acord că serviciile au avut un rol, dar victoria în alegeri venea, căci multă lume, în țară și în afară, voia. Vedem, însă, bine să acel control public asupra serviciilor nu s-a făcut nici atunci – sunt de acord – dar nici după. Eu cred că articolul domnului Marga spune bine, bazat, uimitor, pe istorici străini! Mă întreb și eu, de ce, istoricii noștri nu spun lucrurilor pe nume?
    Nu sunt de acord cu Dvs. cînd puneți toate relele istorice în seama CDR. Ce menționați sunt rele care depășesc CDR. Și pentru mine este dureroasă înfrîngerea CDR, dar mai caut să pricep de ce cu ceea ce a venit ulterior este mult mai rău. Atunci, în 1996, s-a deschis, măcar,o șansă. Sunt de acord, cine a irosit-o să răspundă. În fața istoriei, căci facem, din păcate, doar constatarea istoriei.

  39. Ultima data am votat in 96 .Cred cu tarie ca nici in 96 cdr si constantinescu nu au cistigat alegerile , dar trebuia musai sa se faca o alternanta la putere , mai ales dupa ce fsn-ilici au ramas cu protectie minima de la moscova .Si uite asa dupa o nflatie imensa din timpul vacaroiului ( cred ca a fost peste 500% ) cind am ajuns milionar , a urmat guvernarea schioapa si cu visteria goala a conglomeratului cdrpdudmr .Programul pentru Romania isi urma cursul dupa cum a fost stabilit , ajungind la marea finala ilici-vadim cu mare sustinere a fsnistului inclusiv de la madam cornea .

  40. Cu un pseudo-dreptaci precum „marele urs” care continua sa vorbeasca de „servicii” si NU DE SECURITATE, care MISTIFICA REALITATEA ca Emilutz Tzapul a spus clar, fapt consemnat pana si de MEDIA SECURISTA ca A FOST INVINS DE SECURITATE, cum
    sa RESTABILESTI O REALITATE PROASPATA, TRAITA? Si ce pretentie sa ai pentru TRECUTUL DINAINTE DE 1989 sau 1945? O cloaca
    de securici care au fost promovati prin ministere si institutiile de forta bolsevice care platiti sau din fanatismul de SPALATI PE CREIERE mistifica, rastalmacesc, falsifica realitatile pentru a le adapta viziunii lor criminale!!! Trebuie sa
    li se repete acestor nefericiti ca nu poti construi o noua societate, autentic democratica FARA SA DARAMI DIN TEMELII FOSTA SOCIETATE PENTRU A CONSTRUI PE RUINE!!! Asa a spus si TERORISTUL MARX fiind vorba de societatea capitalista in care
    NU EXISTAU MILIOANE DE SPALATI PE CREIERE IDEOLOGIC pe langa milionul de NOMENCLATURISTI AI PARTIDULUI SI SECURITATII din institutiile de forta ale statului bolsevic!!! Doar politrucii spun ca in capitalism 1% sunt superbogatii, restul de 99% fiind amarastenii. PROCESUL COMUNISMULUI putea curatza societatea, putea extirpa cancerul ideologic, trebuia sa impiedice
    ca tot aceeasi oameni sa continue opera de distrugere a NATIUNII ROMANE inceputa in 1945!!!

  41. @Dina: Pe cit de vehementa esti, pe atit de ignoranta, chiar rauvoitoare. Anticomunismul de alta data este demult desuet, idem fetisul economiei de piata. Rezultate au fost, caci tot ce s-a realizat pina in 1989, eventual din inertie pina la guvernarea CDR, nu a cazut din cer. Iata citeva exemple de care s-a vorbit in presa, deci, in principiu, ar trebui sa fie cunoscute de toata lumea: Flota comerciala a Romaniei era intre primele 5 din lume, cu larga majoritate a navelor proiectate si construite in tara, cu concursul multor altor ramuri industriale: constructoare de masini, chimica, metalurgica, electronica. Tot ce inseamna nava militara apta de lupta este creatie romaneasca; Podul de la Braila, in jurul caruia se face mare zarva, este facut de japonezi dar Romania a construit anterior, prin efort propriu, inclusiv de conceptie, 3 poduri peste Dunare; Recent, s-a aniversat constructia hidrocentralei de pe Arges, fruct al efortului autohton, de la conceptie la realizare. Astazi, asa ceva este imposibil. Efortul propriu nu a insemnat autarhie, asa cum prea des se aude, intrucit contacte cu strainatea au existat, poate chiar mai multe decit ale altor tari cazute sub cizma ruseasca. Institutele de cercetare cu profil industrial nu prea aveau cum sa fie atasate la universitati, a caror activitate era mai mult teoretica. Stiu destule exemple concrete ca sa ma poti convinge tu, cea descinsa din inalte sfere academice, cu aplombul de rigoare.

  42. Anonim, te-ai fixat pe o prejudecată și o ți langa! Te înșeli în tot ce spui. Verifică datele faptice și vei vedea că vina nu este la CDR. Nu amintesc că domnul Marga a făcut din Babeș – Bolyai, ca rector, cea mai bună universitate din România. A fost inspirația și priceperea lui.
    Dar nimeni nu a distrus cercetarea sub CDR. Ea nu era la ministerul educației atunci, nici acum nu e.
    Începea o nouă societate, dorită de români, una occidentală. Aceasta cerea, justificat, rezultate.Tu și echipa ta ați căzut sub aceste exigențe. Ce să facem? Unde nu-i rezultat, asta este. Facem teorie golă pe un fapt de neperformanță. Inidivual este trist, sunt de acord, dar instituțional nu mergea. În definitiv, vrem Europa sau marginera ei?

  43. @Cititor constant: m-argatule,cei doi, Marga si Constantinescu, sunt ca cei doi pitici care ies din ora in oara din ceasul de perete elvetian si isi dau reciproc cu ciocanelele in cap ,marcand ora:))Aparitia lor in media,mai des decat divele la o parada a modei,nu le face decat rau si o concurenta neloiala altui tampit de frunte,JUrma Bagaciosul, neclar ca meserie,dar nu filozof sau geolog..
    Asta mai lipsea, sa Jubilam CDR la 25 de ani, cea mai slaba guvernare a tuturor timpurilor!Mai lipsea mutantul ala de fost prim ministru,in timpul caruia Tariceanu ,ca ministru la Industrie s-a lansat in hotii la lumina zilei,pe baza de Energy Holding,urmat de alt hot,Radu Berceanu, si masa era completa chiar daca mai era loc si pentru un Basescu, Roman, Adrian Severin,etc
    Cele mai tradatoare tratate cu Ucraina atunci s-au semnat …

  44. Da ! Am fost prinși în cele două capcane : NATO și UE cedând ca proștii tot ce ni s-a cerut ( extrem de mult politic, dar mai ales economic) fără să primim practic nimic în schimb , în afara faptului că nu vom fi atacați de ruși. criminal este că pe zi ce trecea obligațiile deveneau din ce în ce mai mari, iar astăzi 2% din PIB se duce pe armament de mâna a cincea și suportăm ca proștii cheltuieli pentru mercenari români trimiși pe aiurea să omoare cot la cot cu alții, dar sub comandă americano-israeliană oameni nevinovați. Ba, mai mult am adus deja în sicrie vreo sută de români căzuți prin cele războaie străine , și câteva mii de schilodiți cărora le plătim pensiile de urmași și de invaliditate, ba ne mai obligă acum să primim și cotă de refugiați, oameni alungați de pe pământurile lor de aceeași criminali imperialiști de care ne vorbeau unii și nu credeam, care culmea, nu ajung prin SUA , ci tot pe aici pe aproape. Ce-am câștigat noi, românii din asta se poate lesne observa : ura , dezaprobarea și titlul de criminali plus blestemele altor popoare care se pare că ne-au și ajuns din urmă , dar și pierderea unor piețe de desfacere și mai ales ura principalului vecin ortodox, căruia i-am devenit dușmani deși nu mai aceeași Rusie iudeo-bolșevică ce ne-a adus pe cap comunismul cu agenții lui , acum și pe urmașii lor, de care s-au umplut ”organele ” României până la refuz !
    P.S.
    Și încă ceva : pun pariu că dacă n-am fi pus botul să facem cererile alea perdante de intrare în cele două colhozuri cum bine le zice cineva, acum ne-ar fi rugat ei să intrăm, primindu-ne cu onoruri nu în genunchi și limba scoasă ….

  45. Țin minte ce mândru am fost când am aflat că vom avea și noi „Oxfordul” nostru, „Harwardul” și „Sorbonna” noastră, de unde vor ieși cu siguranță noi savanți de renume, noi coloși literari , pe măsura celor antebelici și când colo ne-am trezit cu alde măscărici politici, ce nu intrau, necum să mai și termine, o școală profesională de altădată!
    Dar mai toți trecuți prin academii securistice interne și internaționale și puși moț în funcții de conducere nu numai pe la ceva școli gimnaziale, ci taman în fruntea Țării, de sus până jos împânzită, mai ales în ultimul timp cu cei scăpați din „ sistemul unei societăți deschise ” pe al cărui „robinet” 😉 au curs , în loc de genii, toate scursurile …..
    P.S.
    Până la urmă se pare că realizările incontestabile ale regimului Constantinescu se datorează în mare parte celor câteva personalități țărăniste peste care s-a așezat nu numai lutul, ci și uitarea !

  46. Un post scriptum la ineptiile” Cititor constant”: Nu eu l-am promovat pe Iohannis inspector scolar sef si i-a dat si o functie onorifica la UBB,margatule,cand papa marga l-a promovat stie el de la cine ” a luat lumina”
    Chiar vrei sa iti spun toata desfasurarea sau iti las Stapanul sa-ti explice cum a ajuns Iohannis presedinte, marga-tule? Cand stateau toti cu botul pe labe (y compris Marga) in fata lui Iohannis la Voiculescu acasa, ai uitat de prim ministrul Grivco:))
    Mare e gradina lui D-zeu si plina de mincinosi si lichele..care uita si falsifica istoria recenta si care se dau mari opozanti..Opozanti la omul vostru,nu al meu:))

  47. @Dina: De care performanta vorbesti tu? Ce institute pastoreste Universitatea Babes-Bolyai? Cumva vreunul din cele care cindva proiectau ansambluri urbane, avioane, nave, poduri, cai ferate, baraje, ecluze, imbunatiri funciare, sisteme informatice (unde eram deasupra altora din CAER)? CDR era la guvernare cind s-a decis privatizarea acestora. De unde din alta parte era minstrul cercetarii atunci, daca nu de la CDR? Chiar am avut ocazia sa interactionez cu un astfel de specimen, un sobolan ce nu avea nici o ideie asupra domeniului. Nu esti tu, o vorbete oarecare, cea care sa dai lectii despre realizari faptice. Daca nu se mai poate striga Ceuasescu-PCR, merge si cu Europa. Numai performanta nu a vrut Europa de la Romania. Batatori de apa in piua care sa spuna filozofic totul despre nimic sint pe toate drumurile.

  48. Acest Fekete Tulipan, travestit ca maghiar, ca să nu i se vadă prostia neosecuristă, nu merită nici contrazis. O biată loază, cum spunea cineva mai sus. Radu Humor merită atenție, dar se pripește. În 1996 Romnânia era pe nicăieri. Trebuiau ancore. Ele s-au găsit, că și astăzi sunt bune. Din ele se respiră. De aceea, Radule, nu spui ceva înțelept. Restul este istorie și o las istoricilor. Istoria celor serioși, nu a celor improvizați.

  49. In ’96 au venit ( sa nu uitam impinsi de telectoali: GDS , 22 , PROTV , etc etc ) la conducere niste nepriceputi filosofarzi ( cand economia necesita economisti si ingineri ) Ciorbea , Ciumara , Spineanu , si lista e lunga, in spinarea unor batranei ( am toata stima pt suferintele lor in inchisorile comuniste , insa aceasta nu conferea competenta in niste vremuri schimbate cu totul si dupa transformari de 50 de ani in societatea romaneasca ) din partidele „istorice „. Rezultatul nu putea fi decat dezastrul . Ca intotdeauna , in tot raul e si un bine : PNTCD ul a iesit din istorie iar influenta structurii sale vertebrale , greco catolica , nu mai are mijlocul de a influenta politica romaneasca .

  50. hihihi, cand adversarul isi da autogol, nu te grabi sa-i iei mingea !

  51. Bateți cîmpii cu minciuni, Fekete Tulipan și alții ascunși, care se iau după loază. Ministrul Marga l-a numit pe idolul lui Fekete Tulipan, o biată nulitate ce se ascunde sub numnele respectiv, după ce KJ era deja inspector general ajunct! Cine l-a adus dintr-un sat de lângă Agnita, să răspundă! De ce nu-ți consulți coledzi, biet sublocotenent de trei păduchi, Fekete Tulipan, ca să știi cine l-a adus la inspectorat? Eu nu am postat ode, ca tine, Fekete, unei piese de mobilă! La UBB rectorul Marga nu a avut de a face cu Dulapul. Minți,Feketăule, la orice cuvânt! Domnul Marga nu a fost vreodată la Grivco sau Voiculescu. Nicidecum, o știm din surse adverse, sigure! Feketanule minți din greu, ca de obicei. Securist pe buune!

  52. DUPA 1989 ROMANIA A AVUT SI ARE O CLASA POLITICA DE; TRADATORI, HANDICAPATI, HOTI , MAFIOTI, TICALOSI, ETC….

  53. De un alt prost, ca Tomlin, era nevoie ca să apere securismul. Unde dai și unde crapă! Doi Doamne, neosecuriști- fekete și tomlim – dar iartă-i, Doamne, că este mare prostia. Proști și unelte, acu au treabă cu greco-catolicii. Altă inepție neosecuristă. Noroc că pastorul Țon, cum spune articolul, a pus degetul pe rană: furați din greu băieți și acoliții voștri! Asta hnu este decît hoție!

  54. Dina, astept sa spui ce fel de institute de proiectare-cercetare coordoneaza UBB si ce fel de performanta au obtinut acestea, nu sa-ti iesi din pepeni.

  55. @parintele damaschin:))) :citez din Marga”… Un cultivat teolog (Iosif Țon)–„Iosif Țon – Despre colaborarea cu Securitatea : …În anul 1963 am fost chemat la securitate în Cluj şi am fost întrebat dacă vreau să devin colaborator al lor ca informator. Eu am văzut în această invitaţie o nouă oportunitate să fiu pe deplin acceptat şi de aceea am acceptat să devin informator şi am semnat angajamentul pentru aceasta.

    Pe baza aceasta, am fost acceptat ca să lucrez vara ca ghid la mare cu turiştii străini, deoarece vorbeam fluent limba engleză. Sarcina mea era să raportez orice lucru suspect aş observa la turiştii cu care lucram”( agnus dei – english + romanian blog-17 februarie 2015)

    Concluzia: ‘ei’ se cunosc din tineretea lor ‘revolutionara”:)),aduna-i Doamne si aprinde tufa ca au ramas obraznici si clevetitori

  56. Anonimule, îți pot de o listă copleșitoare. Ia, notează, că m-am interesat, de cele din timpul rectorului Andrei Marga: Institutul de chimie; Institutul de fizică atomică (moștenit de la profesorul Ion Ursu); Instuitutul de Matematică (de la Tiberiu Popoviciu; Centrul de Biologie moleculară; Centrul de Ecologie (de la E.A.Pora); Institutul de Studiere a Modernității (creat); Institutul de Psihologie (al lui Florian Ștefănescu -Goangă, reluat) și o mulțime de altele. Vezi raportul Andrei Marga, Cincispreze ani după…. Îți pod da orice date, căci ești pe alături.

  57. Ești securist get-beget, mă Fekete Tulipan. M-am interesat, căci văd că minți, Făcătău bacsi, cum spunea cineva, cu fiecare cuvânt. În 1963 elevul Marga era după școala generală și învățase doar germana și franceza și rusa, pe lângă româna. Încă nu învățase engleza. Nu făcuse încă vreo vizită la Cluj. Nu a fost ghid vreodată. Ai imaginație de bolnav, bre Făkătău bacsi! Ai luat-o la vale, spre groapa prostiei și mizeriei morale. Minți oameni, dar norocul este că nu-i poți speria cu minciunile tale securistice. Doamne iartă-l pe aceșt nemernic, că nu știe ce face!

  58. Am fost pacaliti, indusi in eroare, mintiti. Inclusiv dv. domnule Marga si a lui Emil Constantinescu saracu’. S-a mizat pe naivitatea voastra (si a populatiei bineinteles indobitocita cu propaganda occidentala cu Europa Libera etc.). De abia acum stim ca occidentul asta a vrut de la bun inceput : inrobirea. Transformarea intr-o simpla piata de desfacere si furnizor de forta de munca emigranta ieftina !Au golit tara si la propriu si la figurat.

  59. „În 1963 elevul Marga era după școala generală …”

    Dupa aritmetica chelnerilor care traiesc din bacsis, cat face 1963 – 1946 ? Elevul marga este si astazi dupa scoala generala si tot sifon.

  60. Observ că o dezbatere politică serioasă, s-a transformat într-o hârjoană securistă.

  61. @Dina: Institutul de Fizica Atomica este la Magurele. Cum putea el fi coordonat de Universitatea Babes Bolyai din Cluj? Institutele de care vorbesti nu sint de inginerie, cu aport direct in economie, ci academice, probabil mai mult cu functie didactica. Fara a le nega importanta in viata intelectuala, daca nu sint completate de aspectul practic, efectul lor este spre zero. Ma tem ca de fapt ele au acoperit sinecurile unor distinsi universitari imbatati de orgolii. Pe de alta parte, vad ca Romania nu mai este in stare sa-si produca cele necesare existentei, ca au disparut ramuri industriale dintre cele mai vechi iar produsele lor sint azi importate pe bani imprumutati, ca Romania nu este in stare sa-si valorifice forta vie pe care o pierde in favoarea altor tari iar contributia ziselor institute, de care tu faci caz si afirmi ca ar fi beneficiat de zeci de milioane de dolari, la corectarea acestei stari de fapt nu este de vazut. Ce fel de modernitate a studiat acel Institut si ce anume a rezultat bun de pe urma activitatii sale? Persisti in laude peste laude la adresa profesorului Marga. Oare domnia sa chiar are nevoie de ele?

  62. Ce înseamnă lichea? Acest Tomlin ne lămurește. Să luăm faptele. Suntem la comentariile unui articol. Nu are importanță că este excelent conceptualizat și se lămuresc noțiuni cheie azi. Că e rotund profesional, logic, etic. Și că din el cititorul profită. Contează că e articol. Licheaua este cel care practică lichelismul. Adică, insul care se bagă, dar, cum se vede ușor, nu are treabă cu subiectul, ci se leagă de persoane. Care – așa cum se vede în postările lui – nu are habar de subiect, dar dă lecții, nu are proprietatea cuvintelor, dar vrea mereu chelneri! Care nu cunoaște răspunderea și trăiește din minciună. Și care se multiplică în anonimatul Comentariilor atacând ce apucă (la comandă!): evrei, ciangăi, americani, germani, mai nou francezii și, și mai nou, ceilalți comentatori. Aceasta este aici licheaua .

  63. Bine, de elită ce vă pretindeți, ați fost, vă mulțumim specialilor! Ați nenorocit generații inventând „învățământul” și sute de „universități” pentru a vă fi bine vouă!
    Dacă erați adevărați dascăli nu aveați tupeul să veniți acum să ne spuneți că suntem proști!
    Hal de Președinte de țară și ministrul învățământului!
    Cât mai vreți de la proști, specialilor?
    Unuia i se inventa ceva pentru evrei că și așa nu aveam noi românii pentru ce da banii, domnul Marga cere și el ceva asemănător, îl așteptăm pe Johanus ce s-o mai inventa pentru el.
    Da un Institut Pentru România și Români când se inventează?!

  64. Anonim, confunzi la fiecare pas chestiunile și competențele. Domnul Marga, dacă vrei, nici nu prea știe de mine – sînt altă generație și sînt plecat din țară. Dar nu asta-i chestiunea. Oameni cu cap se înțeleg. Dar matale, Anonimule, ești confuz și vrei soluții la chestiuni personale ascunse sub cuvinte. Ce a făcut domnul Marga ca ministru sau rector se poate vedea în rapoartele lui. A făcut o perioadă extrem de lăudabilă. Restul sunt fantezii de inși care nu se informează. Nici lui nu i se poate imputa toată istoria contemporană a României. Nici ție, Anonim. De aceea și reacționez. Opinii ca ale Anonimului sunt greșite și fac deja rău României. Cu capete confuze, care nu știu în ce lume s-a intrat, nu este altă cale decât să le spui:pa!

  65. Să ne spună domnul Marga și fostul președinte câte „Universități” particulare s-au înființat în urma legilor lor, in timpul lor!
    Și să ne spună acum câti dintre cei ce conduc acum țara sunt absolvenți ai „marii lor realizări”!
    Așa ipocrizie…

  66. Auzi, institutul Levantului… Ce nu-i ajungea Domnului fost președinte Constantinescu? Să ne spună și nouă, proștilor: nu e suficient de special, pensia nu-i acoperă nevoile, să iasă să cuvinteze, pentru ce-l plătim pe el institutul inventat?!
    Da’ „Institutul Stirului” ce are, de ce nu se inventează?! E eco, e pe toate drumurile și iese o ciorbă fantastică!

  67. Constantinescu s-a lipit de „că e regalist”, a influențat studenții în loc să-si vadă de a fi profesor!
    Un bun specialist în domeniul său, dar asta NU te recomanda a fi un bun Profesor!
    Rezultatele se văd!
    PS: johanus v-a depășit, voi ați crescut proștii ăștia ???

  68. Sandrama Pralung a condus Fundaţia Soros până în 1993, iar mai târziu, între 1998 şi 2000, a devenit consilierul personal al preşedintelui Emil Constantinescu.
    Romanua a ajuns prada jaddanilor.

  69. @Dina: Ai luat-o pe aratura, chiar plecata/plecat din tara, fapt care nici macar nu mai impresioneaza pe nimeni. Nu am comentat in nici un fel activitatea profesorului Marga. Nu o cunosc si nu ma priveste. Ce am spus au vazut multi: destructurarea economiei romansti a inceput sub guvernarea CDR, in subsidiar, distrugerea cercetarii, prin imbratisarea fara rezerve a fetisului economiei de piata. Cercetarea modernitatii, institute precum cel de studiu al Levantului sint doar zorzoane pe un vesmint din ce in ce mai rupt si destramat.

  70. @Dina: păi cum de ai plecat din frumoasa elită din România?! Nu te crescu, educă bine domnu Marga, Constantinescu? Ce să mai faci tu de acolo din Olimp u tău, ia să mai scuip pe proștii ăia din Romania. Cum ei, marii rectori veniți de acasă cu toate institutele, în marea lor durere se sacrificară și rămaseră aici lângă proști?!
    Au vândut țara pe 1 leu. Și acum vântură iar fantoma regalității. Nu mai merge.
    Și-au bătut joc de tot. Asta este elită?!

  71. 55Kg. – subdezvoltare în toate privințele. Clonă la subdezvoltați psihiatric, mental, cultural. “Universități” particulare? Păi nu citiși insule – scrie negru pe alb în articol – că ministrul Marga nu este autorul vreuneia? Păi, de ce minți? Tot învîrți creionul în gură, ca să-l bagi în ochii oamenilor, dar nu nimeriși. Dacă tot te obsedează aceste universități, de ce nu te-ai opus la ceea ce numești “proștii” din adunătura ce te trimite? În frunte cu cel pe care-l și etalezi? Te preocupă, văd, diagnosticul că suntem în regim prostocratic. Toate datele statistice îl confirmă. Contrazi-l, insule? Contrazi un cuvînt din articol? Vezi că nu poți? Mi-e clar că diagnosticul este necomplet. Dovedești, mă 55Kg., că este prostocrație, dar și psihocrație (de la ceva psihiatric). Faci patru postări cu tîmpenii, în loc să ai o minusculă idee.

  72. @PAritne Damaschin/”Doamne iartă-l Editat, că nu știe ce face!” Gresiti parinte, securistii stiu foarte bine ce fac. Nu sunt prosti s-o faca din prostie. O fac pentru ca nu au suflet. Si ca sa-si atinga scopurile calca si peste cadavre daca interesele lor de haita securistica o cer.

  73. Anonim, din ce scri rezultă că ai fi vrut ca viața să rămînă cum era în 1996. Folosești neprecaut termenii. „Destructurarea economiei romînești” nu a început atunci, ci, ca destructurare a economiei socialiste, era deja începută. Chestiunea era de a structura economia pe baze care erau deja ale Europei și lumii. „Fetișul economiei de piață” este azi în orice țară. Pot fi de acord că nimic nu trebuie fetișizat, dar atunci cînd se schimbă adînc lucrurile se face și cu fetișizare. Cercetări precum cele de care vorbești se fac nu numai în România. Depinde cum se fac, dar pot să nu fie zorzoane. Sau zorzoane pot fi și cercetările industriale, pe care le îmbrățișezi. Cam arunci vorbe fără să te întrebi dacă le-ai priceput. Ele se pot întorce împotriva părerii tale. Toate acestea sunt noțiuni cu anumită folosire.
    Articolul domnului profesor nu spune că nu au fost greșeli, dar arată cu argumente de necontestat că guvernarea 1996-2000 a fost un prag în istoria postdecembristă – politic, juridic, cultural și moral. Chiar în economie, după ani de crizî gravă, în 2000 România s-a stabilizat și a început creșterea economică.Nici tu nu ai putut contesta aceste fapte. Așa cum nu ai putut contesta că cercetarea s-a reorganizat. Nu se mai putea trăi din furtul patentelor. Desigur, nu te contrzic, cercetarea depinde și de calibrul cercetătorilor.
    Tabloul îl simplifici și devine simplă propagandă.

  74. Incapabil să discuți o chestiune, bă Gelu! Îi dai cu clișee din folcloristica politică – clișee care sunt tocmai ale securismului, în loc să examinezi măcar o propoziție spusă de aarticol. Nu ești în stare, dar vrei să umpli și tu spațiul cu dejecții de minți rătăcite. Nu poate nici o țară progresa cu astfel de capacități slabe.

  75. „Dina spune:
    18 DECEMBRIE 2021 LA 18:43
    Anonimule, îți pot de o listă copleșitoare. Ia, notează, că m-am interesat..”

    Părintele Damaschin spune:
    18 DECEMBRIE 2021 LA 19:00
    Ești securist get-beget, mă Fekete Tulipan. M-am interesat, ..”

    Din trei incercari gasiti legatura ce uneste aceste 2 in 1 persoane:)))

  76. @Despiupta/Pai am spus totul. Constantinescu este un tradator deoarece a semnat Tratatul cu Ucraina in 1997 cedand teritoriile romanesti ce se afla in componenta acestei tari. Restu-i gargara, ceea ce afirma unii sau altii despre meritele geologului ajuns din pacate si presedinte de tara.

  77. @Dina: Ai produs o polologhie plina de aroganta si ignoranta tipica imberbilor. Admit ca guvernarea CDR a fost un prag, dar un prag inspre jos. Restructurarea s-a facut pe calapodul de colonie. Nimeni nu a vrut asta. Diletantismul a facut sa se ajunga aici. Acelasi diletantism al papagalilor care pretind ca Romania s-a dezvoltat pe baza de patente furate. Papagalii insa nu judeca. Ei doar imita si sint fericiti in colivia lor.

  78. „Despina spune:
    19 DECEMBRIE 2021 LA 9:33 …Nu poate nici o țară progresa cu astfel de capacități slabe.

    Cititor constant spune:
    18 DECEMBRIE 2021 LA 13:47…Cum să progreseze această țară cînd inși ca tine mișună?”

    Din trei incercari gasiti legatura ce uneste aceste 2 in 1 persoane:)))

    Concluzia:dina,sempronia,despina, damaschin, cititor constant,etc sunt practic una si aceiasi persoana care posteaza la disperare sub diverse nick-name-uri pentru a crea iluzia de sustinere a unor ‘teze ‘fundamental gresiite
    Asteptam’cadrele didactice „de la Iasi,Cluj,Vascauti,etc
    O tara cu oameni ca Emilica si Acolitii,profitori pentru ei si familii ar trebui sa cada de pe harta..
    Va mai aduceti aminte cum Gheorghe Truțulescu, colonel SPP, zgaria noaptea la poarta Cotrocenilor prin 1998?:)) Tigareta II, cu cu,cu cu..

  79. După diversionști incapabili să discute, dar ocupați cum se vede să bage și ei strîmbe la orice analiză strălucită,toți suntem un autor, căci vorbim limba română. Profund stupid, inșilor de carton!
    Dacă, totuși, mai mulți avem aceeași evaluare, atunci este în favoarea a ce evaluăm. La mintea cea mai simplă!
    Tot nu înțeleg. Dacă unii nici nu cunosc subiectul, nici nu se documentează, nici nu sunt în stare de opinie, ci doar de minciuni, ca acest Fekete Tulipan și sosiile lui vădite, de ce mai zăbovesc pe aici, unde ar fi cazul de idei și argumente? Sunt atîtea lucruri care merită în viață, încît să-ți pierzi timpul scriind aiureli nu poate ține decît de o misie. Plătită, poate, dar murdară. Nu știu o publicație cu asemenea apucături la articole. Pesemne că publicația și articolul sunt foarte bune, că aici se aciuează misionații.

  80. Subsolurile sunt doar pentru pupincuristi de turnatori care nu s-au umilit sa fie chelneri sau cuafeze de foame.

  81. Nu izbutiți, loazelor, să citiți articolele, cum bine ziceți, la subsolul cărora vă duceți viața, dar vă stă gîndul la chelneri și coafeze. Nu știu de ce nu vă duceți la birturi și coafuri, căci la Cotidianul nu se dă așa ceva. Nu știu să se dea la vreo publicație. Poate că de aceea nu treceți nici pe la bibliotecă. Și nu citiți nici măcar despre 1996, care a deschis România spre Europa și lume. Îmi dau seama că usrismul și primitivismul nu vă lasă – sau poate doar capul vostru? Oricum, vreau să vă ajut la spitalul meu, unde mai am ceva locuri. Vreau să ajut nevolnici care au treaba la cap. Cum i-am mai spus unuia dintre voi, supărat pe diagnosticul prostocrație, că acest diagnostic mi se pare nedus pînă la capăt. Este prostocrație, dar și psihocrație (de la psihiatrie). O dovediți din plin.

  82. chelner-proctolog, iubitul tau e turnator cu hotarare definitiva si irevocabila, asa ca mananci cacao degeaba, ai ajuns de rasul lumii.

  83. Acești inși atestă mereu ce înseamnă lichea. Să luăm faptele. Suntem la comentariile unui articol. Nu are importanță că este excelent și că din el cititorul și dezbaterea profită. Licheaua este insul care se bagă, dar nu are treabă cu subiectul, ci se leagă de persoane. Care – așa cum se vede în postările lui – nu are habar de subiect, dar dă lecții, nu are proprietatea cuvintelor și este vulgar. Care nu cunoaște răspunderea și trăiește din minciună. Și care se multiplică în anonimatul Comentariilor atacând ce apucă : evrei, ciangăi, americani, germani, mai nou francezii și, și mai nou, ceilalți comentatori, pe care-i decretează, cum spune, „proști” . Acum îl interesează alegerile din 2024. Este clar!

  84. ai uitat ca urasc babele batrane de istorie, hahaha … Pe astea, nici moartea nu le mai suna la usa !

  85. Oricum, repet că vreau să vă ajut la spitalul meu, unde mai am ceva locuri. Vreau să ajut nevolnici care au treaba la cap. Cum i-am mai spus unuia dintre voi, supărat pe diagnosticul prostocrație, că acest diagnostic mi se pare nedus pînă la capăt. Este prostocrație, dar și psihocrație (de la psihiatrie). O dovediți din plin.

  86. Dottore, termenul „psihocratie” este absurd deoarece n-are nici o legatura cu starea de fapt diagnosticata…Incercati cu psihopatocratie sau cu sociopatocratie… Fara diagnostic precis nu puteti trata boala, nu este asa?

  87. Doar un nebun pupincureste un turnator cu hotarare definitiva si irevocabila.

  88. Cred că acești anti2014, Ziua de după și alte sosii, care pot fi de fapt unul, vor trebui deferiți justiției ca infractori. Li s-au adunat destule fărădelegi la activ. O antologie numai la Cotidianul. Deja oameni interesați de subiect renunță, cum mărturisește cineva mai sus, cîtă vreme inși din tagma susnumiților mișună printre ceilalți. La orice articol se ascund prin Comentarii, dar nu au nimic de comentat. Se vede ușor că nici nu pricep subiectul, nici nu citesc articolul, nici nu au vreo cultură. Doar atacă persoane. Autori și comentatori. Pe bună dreptate unii comentatori le arată nivelul jos în toate, plus vulgaritatea și primitivismul.

  89. @Cititor constant > tu nu stii unde te afli, aici apare doar ce doreste seful, pretenul iubitului tau, restul este cenzurat, habar n-ai ca exista, asa ca tine, care n-ai cultura si ataci persoane ca un infractor.

  90. @Dr. Multescu. Nu CDR a inceput demersurile pentru aderarea la structurile europene, ele incepusera demult, de guvernul Petre Roman. Ce a reusit guvernarea CDR au fost ‘sacrificiile istorice’, adica aducere Romaniei in genunchi. Nici altii nu par a fi fost mai grozavi. Cei vechi au fost leii, gheparzii; dupa ei au venit scalii, hienele. Este vremea ticalosilor. Pitecantropul insa nu isi mai plimba fruntea tesita si ghioaga ghintuita. El acum este un intelectual rafinat, cu vorba subtire, trasaturi molcome, amator de arta si viata aristocratica. Doar pasiunea pentru vinatoare ii da de gol abisurile cugetului …

  91. Ar trebui, într-adevăr, să vă ia la purecat poliția și procuratura, loazelor. Confundați oameni și fapte – ceva ce ține de spitalul de care vorbește mai sus dr. Mulțescu. Ce cenzură? Aiurelile unor nulități care nu au idei, dar pretind că e cenzură. Anonimul vorbește la întîmplare, că nu merită să-i dai atenție. Toate faptele și documentele vorbesc împotriva a ce zice. Vînătoare? Unde-s vînătorii, loazelor?

  92. Nu țin speculațiile voastre ieftine, Ziua de după și secundanții! Și aici dovediți că habar nu aveți despre ce vorbiți. Diagnosticul prostocrație vă nemulțumește – dovediți cu fiecare postare. Am scris că acest diagnostic nici nu este complet. Mai trebuie psihocrație (de la psihiatrie). Și acest diagnostic vi se potrivește. Eu sunt medic și vorbesc de maladia exactă după analiza pe care o fac la spital. Așa că nu vă faceți probleme – veți avea precizată maladia, după toate prescripțiile patologiei. Așa că vă aștept. Apoi voi formula și -crația pe care o exemplificați.

  93. @Dina: De ce scrii ‘romînești’ si nu ‘romanesti’, mai ales ca ma citezi cu ghilimele? Sa fie doar o simpla scapare?

  94. @Dr. Multescu: Problema ta nu tine de medicina ci de educatie. Prea tirziu pentru a avea solutie.

  95. @Cititor constant: Esti constant doar in badaranie. Trebuia sa te fi nascut pe timpul Inchizitiei sau al lui Stalin.

  96. Vezi că te demaști Anonim, ca fiind doar clona celorlalți! Că vă multiplicați pseudonumele nu vă sporește decît prostia. Tot la nivelul de incapabili de un comentariu, dar capabili de mîrlănii rămîneți. Tot infractori ajunși la „Comentarii” de care nu-s în stare. Mai bine v-ați pune pe citit și pe o țîră de cultivare. Că trece vremea și tot o să vă descopere.

  97. @Cititor constant de prost crescut: Te asigur ca nu sint clona nimanui. Cit priveste mirlaniile, te caracterizeaza prin excelenta.

  98. Vedeți, băiețași, că aici e rubrica unde se comentează un articol despre 1996. Dacă se poate comenta, căci vă băgați, am-n-am treabă, cu scălîmbăielile voastre. Cum arătați, nu sunteți în stare de vreun comentariu. Mai bine ați merge la citit, argați de mahala. Se vede că v-a lăsat Udrea orfani și nu vă aflați locul. Vă înșelați iarăși, căci nici brambureala usrismului nu e viitor. Nu veți putea trăi la nesfîrșit din nemuncă, din delațiune și minciuni.

  99. Demetrescule, puteai sa lipsesti de la pupincureala turnatorului ? Doar tu si vreo 9 chelneri si 2 cuafeze batrane de la istorie il cititi pe ala care zice ca are probe materiale de existenta a spiritului. Alti prosti n-am mai vazut, doar usereistii de la Cioro-garla va intrec.

  100. Acești inși atestă mereu ce înseamnă lichea. Să luăm faptele. Suntem la comentariile unui articol. Nu are importanță că este excelent și cititorul și dezbaterea profită. Licheaua este insul care se bagă, dar nu are treabă cu subiectul, ci se leagă de persoane. Care – așa cum se vede în postările lui – nu are habar de subiect, dar dă lecții, nu are proprietatea cuvintelor și este vulgar. Care nu cunoaște răspunderea și trăiește din minciună. Și care se multiplică în anonimatul Comentariilor atacând ce apucă : evrei, ciangăi, americani, germani, francezii, ceilalți comentatori, pe care-i decretează, cum spune, „proști” . Acum îl interesează alegerile din 2024. Obsesia cu chelneri pare că ține de birtul în care își face viața. Pesemne coafezele nu-l iau în seamă.Că îl obsedează spiritul doar dovedește ce multă dreptate are dr.Mulțescu mai sus: este chestiune de spital. Este bine că se vede realitatea!

  101. cititor constant — Tataie ( dupa cum spui procuratura si nu parchet , imi dau seama de virsta ) d.ta ameninti costant oamenii ! Nu ma mira , vii dintr-o lume in care erau la ordinea zilei , dar acum nu mai tine cioaca , nu mai sperii pe nimeni . Incearca cu nevasta-ta ! PS- Iar dr. Multescu , este de fapt pacient , nu doctor !

  102. Cum v-am mai spus, că vă multiplicați pseudonumele – acum cu @cititor…- nu vă sporește decît prostia. Procuratura este numele istoric și cvasiuniversal al instituției, dacă nu știai, pripășitule! Săraci în idei, vă luați de orice pretext, fie și fals. Tot la nivelul de incapabili de un comentariu, dar capabili de mîrlănii rămîneți. Tot infractori ajunși la „Comentarii” de care nu-s în stare. Mai bine v-ați pune pe citit și pe o țîră de cultură. Vine seara și veți dispare cum ați apărut – cum bine spunea cineva mai sus, din creațiile lui Udrea și ale usrului.

  103. @Cititor constant in aiureli: Tu vezi multiplu pentru ca ai cazut in cine ce stie sant de cit ai tras pe nas.

  104. Articol memorabil despre schimbarea din 1996! Orice schimbare trebuie judecată prin prisma a ceea ce a rezultat pentru societatea românescă, iar articolul știe să pună în lumină faptele. Echitabil și profund!
    Unii sunt ocupați, cum se vede și se poate ghici, să abată atenția de la orice articol strălucit, cu toate că nici nu cunosc subiectul, nici nu se documentează, nici nu sunt în stare de opinie. Am numărat aici peste 25 de postări ale unor vădit ignoranți ce-și duc viața prin subsoluri. Cu aceleași idioțenii de minți rătăcite! Nici măcar o obiecție articol – importanța schimbării din 1996.
    Am mai spus că să-ți pierzi timpul scriind idioțenii, nu poate ține decît de o misiune. Plătită, dar murdară.Pesemne că publicația și articolul sunt foarte bune, devreme ce aici se aciuează misionații. Nu au putut clinti un cuvînt de articol, dar o iau pe arătură.

  105. @Parintele Damaschin: Schimbarile cu care am fost contemporani le cunoastem direct. Cea din 1996 nici macar nu e asa de grozava. A fost doar o rotatie de cadre.

  106. Anonim, și la propriu și la figurat, este știut că cine este slab și necompetitiv nu agreează schimbări spre libertate. Cine este fără valoare nu are cum cîștiga în competițiile democrației și nu o salută. Așa că, anonim, poți cunoaște direct și să te înșeli, sau să nu vrei să judeci dincolo de mărunțișuri. De altminteri, adevărul nu are cum să fie cunoscut de cine nu vrea nicicum să-l cunoască. În orice trebe și un dram de cugetare și bună cuviință.

  107. Mai individule care te ascunzi dupa nick-ul Damaschin ( si inca o suta ) , tu in numele cui vorbesti ? Esti autorul articolului ? Sau esti tucalarul oficial al acestuia ? Injuri ca un birjar oameni care in viata reala n-ar da un ban coclit pe tine ! SA-ti fie rusine , ca ai si tu o virsta !

  108. @Parinte Damaschin: Reciti dintr-o Biblie in care cei ce intr-adevar judeca nu au cum crede.

  109. Nici măcar cuvintele românești nu le pricepi, zisul ioan. Mergi băiete la școală și apoi vorbim. Deocamdată te repezi ca un zănatic în ce habar n-ai. Anonimule, Biblia nu are nevoie de aprobarea ta și-ți va supraviețui, cu siguranță.
    Dar nu doar Biblia vă e străină. Istoria și mai tare. Documentatul și înțeleptul articol Un prag în istorie este, cum sună titlul, despre istorie. Articolul spune direct ce a fost bine și ce nu a reușit. Numai că voi nu faceți parte din istorie, ci din eșecurile ei.
    Luați-vă de mînă băieți, dacă nu cumva unul semnează pentru doi, puneți mîna pe carte și apoi cuvîntați. Altfel ies sunete, poate cuvinte, dar nu ceva ca aduce a minte.

  110. Bai asta care te ascunzi in spatele nick-lui Damaschin , hotaraste-te in ce calitate vorbesti tu … nu mai bate cimpii !

  111. @Parinte Damaschin: Ai fost cu Ajunul si te-ai preacinstit de bati iar cimpii. Nu de acea Biblie era vorba.

  112. Nu aveți nici măcar educația elementară, băieți aciuați unde nu aveți nimic de spus. Observați, totuși, că vine ajunul și vă prinde cu fapte necurate. Necugetate nu mai vorbesc! Ce căutați voi unde nu aveți nici în clin nici în mînecă? Mai bine învățați ceva!

  113. @Parinte Damaschin: Pina acum, nu ai spus nimic serios iar de educatie nici nu poate fi vorba. Faci doar figuratie.

  114. Tot la serviciu, băiețași, tot la serviciu? Nu ar fi mai folositor pentru voi să puneți mâna pe cărți? Așa stați pe la subterane, trimiși cu misiuni jalnice. Articolul a plecat demult pe n-siteuri. Tot nu aveți ce să-i faceți. Este prea bună clarificarea a ceea ce s-a petrecut în 1996 ca să-l puteți deturna sau opri. Atunci s-a deschis încă o dată istoria pentru oameni cu cap, cultivați și liberi. Nu o mai puteți opri.

  115. @Cititor constant: Pe carte ar trebui sa pui tu mina. Nu i-ar strica nici ‘parintelui’ Damaschin sau lui Sempronia, care se repeta ca o flasneta hodorogita. Fara a fi de acord cu ei, pentru ca schimbarea fundamentala nu a fost in 1996 ci in decembrie 1989 iar CDR nu a guvernat decit 4 ani, alti comentatori ca Dr. Multescu sau Dina au prezentat niste argumente. Voi nu faceti altceva decit sa bateti aceeasi apa in aceeasi piua. Cu alte cuvinte, faceti umbra pamintului degeaba.

  116. Nu citești, nu pricepi și ai idei fixe, luate din zbor, pe apucate, nenicule. Vezi că ce spui tu este spus deja în articolul de care te legi. Vorbe la întîmplare de minți în misiune. Bag de seamă că ai nevoie doar de pretexte ca să semnezi condica de prezență la prostii.

  117. Amice ANONIM , tot respectul pt. efortul dvs. de a explica unele lucruri . Cred insa , ca este in zadar . Idividul care se ascunde in spatele unor nick -ri fara nr. dina , semproniu , multescu . cititor , damaschin , dumitrescu , si alte inchipuiri ale mintii lui tulburi , nu intelege nimic ! Are citeva ticuri verbale , ridicole si anacronice , pe care le repeta nesmintit la fiecare postare ! p s – Va doresc un CRACIUN FERICIT !

  118. @Dina: Tot ce ai merita pentru aroganta ta de habarnamist cu mintea care zburda prin nori ar fi un hai sictir. Ce e de priceput si nu e priceput? Cumva ca economia duduie si imbie la revenire in tara? Daca e asa, de ce nu stai in tara? Care este venitul unui roman din care sa-si asigure traiul? Nu imi vorbi de PIB. Acesta este facut in mare parte de altii si bucura pe altii. Cumva in Romania se tin simpozioane peste simpozioane stiintifice cu participari din strainatate, de spui ca cercetarea a progresat? Citi romani din Romania publica in revistele straine? Nu imi spune de cei ce bat apa in piua cu teme mult prea corecte din punct de vedere politic. S-a spus cumva in articol ca economia Romaniei este una de colonie, adica exportatoare de materii prime si resurse umane ieftine? Se spune in articol ca infrastructura a fost distrusa, ca resursele au fost instrainate, pe baza fetisizarii privatizarii si a acelui nenorocit ‘restitutio in integrum’? Ca politica in ansamblul ei inseamna inchinarea tarii intereselor straine? Nenici sint cei ce va tineti isonul unul altuia. Exact acesta este si fondul articolului, o lunga si gaunoasa admiratie de sine.

  119. Sînteți tot pe miriște, cum vă spunea cineva mai sus, Ioan Anonimul.Ați auzit și voi prin tîrg clișee și le repetați ca să treceți știutori. Zeroruri în tot ce ziceți. Se vede că nici nu știți despre ce e vorba și nici nu vă străduiți. Pierdere de vreme cu zicerile voastre goale. Bănuiesc că semnați cu ele condica de serviciu.

  120. @Dina: Daca tot ce spun eu este zero, de ce nu esti in tara? Spune ce mai produce azi IMGB, care a fabricat turbinele pentru Cernavoda plus exportul. Dar Craiova, Galatiul, Brasovul? Unde sint oamenii care odinioara lucrau acolo si din ce traiesc ei acum? Dar copiii lor? Latri doar ca sasa latri …

  121. Dacă-ți pun una lîngă alta postările te contrazici de vreo trei ori – cel puțin. Ioan Anonimul, fii realist, subiectul nu e de tine. Locuri comune, clișee, informații aiurea și mai ales lipsa de echilibru. Așa că am ceva mai important de făcut în seama asta de Crăciun. Pune mîna pe cărți dacă vrei să discuți subiectul.

  122. @Dima: Nu bate cimpii si arata unde ma contrazic. Nu-mi purta mie de grija in privinta lecturii. Te-am intrebat ceva precis. De ce te codesti sa raspunzi? Doar te pretinzi toba de carte.

  123. @Anonim, Comentatori cu nume diferite, adica heteronimele aceluiasi om orchestra…Mahalaua psihologica a „omului nou”…

  124. Vorbe la întîmplare de inși în misiune, bieți ioan, anonim, ziua de după și alte confecții pentru misiuni în subterane! Bine că am scăpat de lumea unor asemenea inși. Sunt doar uimită că pînă și în ziua de Crăciun aveți misiune. Nu vă odihniți un pic mințile goale?

  125. @Dina: Te repeti ca un papagal ce esti. Ai spus acealeasi prostii de n ori. Acum te prezinti la feminin. Mai demult o faceai la masculin. Clar ca esti in misiune de trolling.

  126. Citești în stele și cazi în gropi, anonim, nici măcar venețian! Rămîne cum ți-am spus. Și minților goale le face bine să se reculeagă. Cînd prostia nu este și agresivă, scapă un timp neobservată.

  127. @Dina: De papagal fara minte ce esti, o tii langa cu aceleasi croncaneli. Nici macar nu iti asumi o identitate de gen. Esti deci un papagal vopsit in cioara sau invers. Daca vorbim de gropi, acolo e locul tau, al viermilor de hazna, care se tirasc de la o murdarie la alta, dar sint fericiti ca le au din plin.

  128. @Dina, daca ai fi altceva decit un papagal vopsit in cioara, sau invers pentru ca nu iti asumi o identitate de gen ci basculezi de la una la alta, ai raspunde cu frunteacsus la ce te-am intrebat, ca doar pretinizi ca ai multa carte. Or, tu te tirasti ca viermii in haznaua trolling-ului, fericit ca ai murdarie din belsug.

  129. Ai chef de vorbe goale, anonim. Nu mai insista, căci părerea mea este formată despre tine. O discuție cu probe te depășește de departe. În rest, citește articolul și învață. Învață și cum se discută o chestiune. Ai mare nevoie.

  130. @Dina: Care sint probele de care faci caz? In ultimile tale comentarii, nu ai venit cu nici un argument, numai scuipaturi de seminte printre dintii galbeni de mahorca ai unui chibit de echipa sateasca. Ce e de inteles in acest articol, un lung lamento al unui om depasit de situatie? E regretabil ca un intelectual care a pasit in politica a esuat, dar a spune ca ai fost invins de sistem, fara a spune care sitem, ba, mai mult, a calcat si el in strachini, este dezgustator. Tot dezgustator este si fotoliul de sinecurist intr-un institut fantoma, nici macar in domeniul sau. Ambele inseamna lasitate in fata vietii, care oricum nu este o bataie cu flori pe Podul Mogosoaiei. Bati deci doar cimpii ca sa salvezi ceva ce pute de la o posta. Daca o faci din convingere de idiot util sau troll naimit te priveste numai pe tine.

  131. Anonimul, chiar așa redus ești? Nu vezi că te contrazic faptele? Debitezi locuri comune ale propagandei, în loc să te pui pe cugetat. Așa stând lucrurile, nu are nimeni nevoie de opinii infantile ca ale tale. Dacă trebuie să semnezi condica de prezentă, te înțeleg, dar nu agreez îngustimea de minte.

  132. @Dina: Cel platit dar si scurt de minte esti tu, pentru ca incerci sa minti de la ochi. Declaratia lui Emil Constantinescu este notorie, precum si sinecura de la un institut care mai mult taie frunza la ciini. Un om demn s-ar fi retras in anonimat fara a se vaicari penibil. Sint destule exemple in istorie din partea unor oameni care intr-adevar au facut istorie.

  133. @Dina: Vorbeai de fapte. Ei bine, exact faptele nu te sustin. Guvernarea CDR a dezamagit pe multi, inclusiv pe adeptii CDR, care militasera pentru ea. Un exemplu este privatizarea Romtelecom cu statul grec. Deci privatizare de dragul privatizarii. Romtelecom facuse investitii serioase inainte, centrale digitale, comunicatii prin fibra optica, extinderea retelei in regiunile rurale. Deci, pur si simplu, un cadou facut altui stat, nu chiar cu renume de rigoare, din contra.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.