Una caldă, alta rece: deficitul se diminuează, datoria crește

Avertisment BNR Isărescu

Banca Națională a Românie a anunțat că deficitul de cont curent se diminuează în schimb crește datoria totală. În perioada ianuarie – iunie 2023 contul curent al balanţei de plăţi a înregistrat un deficit de 9,826 miliarde de euro, comparativ cu 11,997 miliarde de euro în perioada ianuarie – iunie 2022. În structura acestuia, balanţa bunurilor a consemnat un deficit mai mic cu 1,447 miliarde de euro, balanța serviciilor a înregistrat un excedent mai mare cu 1,696 miliarde de euro, balanța veniturilor primare a înregistrat un deficit mai mare cu 847 milioane euro, iar balanța veniturilor secundare a înregistrat un excedent mai mic cu 125 milioane euro.

Deficitul de cont curent este o măsură a diferenței dintre exporturile și importurile de bunuri și servicii ale unei țări, într-o perioadă de timp specifică, de obicei un an. Este un indicator economic important care reflectă balanța comerțului exterior și a transferurilor nete de venituri și transferuri curente între țara în cauză și restul lumii.

Atunci când o țară înregistrează un deficit de cont curent, înseamnă că valoarea importurilor sale de bunuri și servicii depășește valoarea exporturilor. Aceasta înseamnă că țara cheltuiește mai mult decât câștigă din comerțul său exterior. Deficitul de cont curent poate fi cauzat de mai mulți factori, cum ar fi:

– Balanța comercială negativă: Exporturile unei țări sunt mai mici decât importurile sale de bunuri. Acest lucru poate fi rezultatul unei competitivități scăzute a produselor și serviciilor țării respective sau a unui deficit comercial persistent în anumite sectoare.

– Transferurile nete de venituri: O țară poate avea un deficit de cont curent din cauza transferurilor nete de venituri către străinătate. Aceste transferuri pot include plăți de dobânzi și dividende către investitorii străini sau plăți pentru utilizarea proprietății intelectuale străine.

– Transferurile nete de transferuri curente: Transferurile nete de transferuri curente reprezintă plățile efectuate de o țară către alte țări în scopuri precum ajutorul extern sau remitențele primite din străinătate. Dacă transferurile nete sunt negative, contribuind astfel la deficitul de cont curent.

Deficitul de cont curent poate avea implicații asupra economiei unei țări. Un deficit persistent poate duce la creșterea datoriei externe și la dependența de finanțarea străină. Cu toate acestea, deficitul de cont curent poate fi finanțat prin investiții străine directe, împrumuturi sau vânzarea de active, ceea ce poate aduce și beneficii economiei respective.

Este important să menționăm că un deficit de cont curent nu este întotdeauna considerat negativ. În anumite circumstanțe, acesta poate fi rezultatul investițiilor semnificative și al creșterii economice. Totuși, un deficit de cont curent persistent și în creștere poate semnala vulnerabilități și poate necesita ajustări în politica economică și comercială a unei țări pentru a atinge un echilibru mai sănătos.

Crește datoria

În perioada ianuarie – iunie 2023, datoria externă totală a crescut cu 14,672 miliarde de euro. Datoria externă pe termen lung a însumat 112,591 miliarde de euro la 30 iunie 2023 (70,7 la sută din totalul datoriei externe), în creștere cu 15,2 la sută față de 31 decembrie 2022. Datoria externă pe termen scurt a înregistrat la 30 iunie 2023 nivelul de 46,642 miliarde de euro (29,3 la sută din totalul datoriei externe), în scădere cu 0,4 la sută față de 31 decembrie 2022.

Creșterea datoriei totale poate avea implicații semnificative asupra economiei unei țări. Datoria excesivă poate duce la dificultăți în rambursarea împrumuturilor, creșterea costurilor de finanțare, dependența de creditorii externi și restricționarea capacității de a investi în proiecte productive sau în bunăstarea socială. Este important ca guvernele să gestioneze datoria într-un mod sustenabil și să implementeze politici fiscale și economice adecvate pentru a menține un echilibru între nevoile de finanțare și capacitatea de rambursare a datoriei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Cosmin Pam Matei 4629 Articole
Author

11 Comentarii

  1. Pai numai Câțu a împrumutat de afara 60 de miliarde de euro acum 2 ani și care s-au evaporat in neant!

  2. În sfârșit există și articole în care se explica ceva, nu doar se aleargă după senzațional. E păcat însă că suntem lăsați să calculăm singuri cât este datoria externă totala (o avem pe cea pe termen lung ca procent din total) – “să sparie gândul“, vorba cronicarului. Datoriile trebuie plătite, sper ca (stra)nepotii sa ne ierte.

  3. @constatatorul- te rog indica o sursa (credibila) a informatiei privind imprumutului de 60md a lui Cîțu.

  4. „B.N.R. a anunțat că deficitul de cont curent se diminuează în schimb crește datoria totală”…
    HAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHAHA!
    Asta-i la mintea copchiilor, da’ iluminatu’ „Manoli” ne-o vinde propagandistick cu aeru’ că are patent pă ea!
    Ce mare importanță are? Deficitul de cont curent a’ Mioritistanului e mai mare sau mic la un moment-dat, nu contează, oricum datoria crește. Normal că vara deficitul de cont curent scade, că apare o producție agricolă internă.
    Platitudinile debitate dă juvetele ăsta impostor fost TURNĂTOR la Secu’ nu schimbă nimic. Singura schimbare ce o putem bănui acu’, dupe o astfel dă intervențîie a lui, e o modificare dîn piks (că așea LE face: DÎN PIKS!) a cursului valutar. Stați cu ochii pă iel, javra, ca pă butelie, în săptămînile ce urmează……[RumBurak Özçivit]

  5. Atata timp cat construiesti automobile, tramvaie, etc. cu piese cumparate pe euro si le vinzi pe lei n-ai nicio sansa, este elementar, dar nu judeca vreun ministru de finante in tara asta. Deci, noi sprijinim locurile de munca prin sacrificarea cursului de schimb. Si daca trecem la euro o vom duce de 2x mai rau. Continuati, pentru ca meritati !

  6. Deficitul de cont curent? Dar cat a fost initial acest cont curent si cat este contul curent al tarii in cifre reale? Doar vorbe vorbite fara nicio cifra exacta la baza? Si cainele cand latra poate fi inteles in comparatie cu acest emitator de vorbe.

  7. deficitul e astupat cu imprumuturi
    pentru ca jaful sa creeze un nou deficit
    care va fi astupat cu noi imprumuturi,
    simplu.

    cum se mentine -rabinu mentine-
    5 lei/euro?
    -cu imprumuturi IN EURO
    pentru ca:
    1. corporatiile multinationale sa EXPORTE MULTI EURO, in Romania alea produc LEI, trebuie schimb valutar avantajos,
    2. populatatia sa aiba HALEALA DIN IMPORT, in general orice din import:

    -e shantaj?
    e shantaj,
    daca ACUM nu te simti ca la parnaie
    inseamna ca nu ai simtul realitatii.

    si la urma urmei unde se duc toti euro aia,
    in germania,in austria,in olanda?
    -nu,
    se duc in CHINA!

    in china investitiile se duc in cap,
    nu mai fac profit-este doar CONSUM:

    -cum te simti acum?

  8. aparuse limbricul de ialomolitzianu fostul ministru
    (ala are fatza de lucrator-tablagiu in politia locala,cel mult,sa bata babele cu leustean nefiscalizat)
    se lauda ca in 2010 facuse 33% Buget din PIB,
    prim impozitarea corporatiilor:

    -nu e o solutie,
    corporatiile nu sint fabrici de bani ci doar
    fabrici DE STORs BANI,vor muta instantaneu impozit/taxa pe „consumator”
    pe vita.
    (la tzigari
    fiecare crestere a accizei duce instantaneu la cresterea partii leului,ca sa spunem asa,
    a lu British American Tobacco
    banii aia BLESTEMATI au ajuns si pt. vaccin „gratis”:
    -nu,nu a fost grastis deloc!)

    solutia-scaderea urgenta a cheltuielilor bugetare….pana vine dl. apucat Piperea
    si moare de grija saraciilor,
    socialist 100%

  9. total offtopic:
    -nu va mai jucati cu filtrele la poze
    nu se imbunatatzeste realitatea:
    mugur pare un tanar vicios,gheu de 28 de ani,
    atata tot!

  10. Si crezi ca-i mai bun unul CA CAtu si multi altii ”facuti” de scoala moderna de gandire? Depilda Isar il condamna ca nu dadea aurul din UK sa fie folosit de gaj de altii, ne trebuie unul ca asta sa ramanem doar cu amintirea? In acelasi timp ”poporul” nu a vrut repatrierea aurului pt ca-l manca Dragnea, desi nu era visternic. Tu crezi ca Isarescu ”pune” guvernul sa cumpere zburatoare si/sau corabii? Si tot felul de ajutoare catre vecini? Apoi nu toate imprumuturile sunt ale statului, unele sunt ale firmelor s-ar putea(nu stiu) ca in aceasta lista sa se afle si toti romanii cu imprumuturi ipotecare. Sunt prea ignorant si nici economistii nu ne spun din ce sunt formate imprumuturile.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.