Vezi precizările MAI și CMBSU cu privire la masca de protecție

CMBSU: În București, masca devine obligatorie în toate spațiile publice, închise sau deschise 

CMBSU a constatat în ședința de joi că la nivelul municipiului București rata de incidență cumulată la 14 zile este de 11,49/1000 de locuitori și a decis că, începând cu 08 octombrie ora 00:00, se instituie obligativitatea purtării măștii de protecție în toate spațiile publice închise și deschise.

În spațiile publice închise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situații: angajatul care este singur în birou; persoana care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii; persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante; prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 m între persoane; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

În spațiile publice deschise sunt exceptate persoanele care se încadrează în una dintre următoarele situații: desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc; persoanele care suferă de boli ce afectează capacitatea de oxigenare, pe baza unei evaluări a riscului efectuată de medicul de medicina muncii/medicul curant; persoana care desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante; copiii cu nevoi speciale, în urma evaluării riscului de către medicul curant; copiii cu vârsta mai mică de 5 ani.

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a făcut joi precizări în ceea ce privește obligativitatea purtării măștii de protecție. Conform acestora, masca nu este obligatorie atunci când o persoană se află singură pe stradă.

Potrivit MAI, masca de protecție se poartă obligatoriu, în localitățile cu incidență de sub 6 la mie, în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale, dar și în spații publice deschise, cum sunt, fără a se limita la acestea: piețe, târguri, bâlciuri, talciocuri, spațiile comerciale, stații pentru transportul în comun, precum și în alte zone stabilite prin hotărâre a comitetului județean sau al municipiului București pentru situații de urgență.

La nivelul localităților în care incidența este mai mare de 6/1000 locuitori, masca este obligatorie în spațiile publice închise, mijloacele de transport în comun, la locul de muncă, spații comerciale, dar și în toate spațiile publice deschise cu excepția persoanelor care desfășoară activități, inclusiv sportive, în mod individual sau împreună cu persoanele cu care locuiesc.

Alte excepții se pot stabili, la propunerea direcțiilor de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, prin hotărâri ale comitetelor județene, respectiv al municipiului București pentru situații de urgență.

„Nu este obligatorie purtarea măștii de protecție dacă persoana este singură pe stradă”, a transmis MAI.

Mai mult, indiferent de incidență, masca nu este obligatorie pentru persoanele vaccinate aflate la locurile de muncă situate în spații închise, cu condiția prezenței unui număr de maximum 10 persoane și asigurarea unei distanțe de 1 metru între ele, iar în zonele respective nu este permis accesul publicului sau al altor lucrători. Excepția nu se aplică în cazul spațiilor închise comune.

De asemenea, nu este obligatorie masca pentru copiii cu vârsta mai mică de 5 ani, pentru persoanele care sunt singure în birou, pentru prezentatorii TV și invitații acestora, cu condiția respectării distanței de 3 metri între persoane.

De asemenea, MAI informează că, în funcție de evaluarea riscului, efectuată de medicul de medicina muncii al unității, pot fi aplicate și excepții pentru persoanele care suferă de boli care afectează capacitatea de oxigenare sau desfășoară activități fizice intense și/sau în condiții de muncă solicitante (temperaturi ridicate, umiditate crescută etc.).

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

3 Comentarii

  1. M.A.I. stalinizd-PeNaLizd nu este în poziția de a face precizări! …și cu atît mai puțin DEMISUL Bode!
    Regulile de acest fel au fost impuse de Komitetul ăla, transmise în scris, nu avem nevoie de traducerile făcute de niște corupți analfabeți cu epooleți pe umeri.
    În plus, „stările de alertă” au fost scoase în afara legii la instanța din Cluj, guWernul A FOST DEMIS, Plăvanul nu a numit interimari la guWernare, deci NU MAI EXISTĂ „stare de alertă”, iar măsurile cîțizde publicate acum sunt egale cu ZERO! Deci, M.A.I. nu are ce aplica pe străzi sau în alte locuri (exceptînd legile în vigoare conform Constituției). Nimic de la Komitetu’ ‘lii, fiindcă „președintele” Komitetului respectiv NU MAI ARE ATRIBUȚII LEGALE!
    Așa că, miliȚienilor, ÎNAPOI ÎN CAZARMĂ! Dacă abuzați de măsuri adoptate ilegal, veți ajunge și voi alături de cîțul și arrahatu’ ce clocește în mod proșoriontal la voi în minister.
    Cetățeni, NU ACCEPTAȚI ABUZURILE LU’ Organili dă șForță ale lui Ceașkă (că nu s-a reformat nimic în 31 de ani, au schimbat doar uniformele – plătite de noi – și stăpînii, acum ăia din Vest – TOT PE BANII NOȘTRI!)! Înregistrați-i și filmați-i în TOT ce vor încerca măgarii ăștia plătiți de noi cu salarii grase. Ca să avem probe în instanțele judecătorești. Îi vom trimite acolo unde le e locul, pe șpăgarii ăia.

  2. Sustin cu putere aceste masuri logice si justificate.

  3. starea de ha=lerta A CAZUT ODATA CU GUWERNERUL! CEEA CE SE INCEARCA ESTE O MANIPULARE ABUZIVA ASUPRA ROMANILOR! STAREA DE ALERTA NU NUMAI CA A CAZUT SI NU POATE FI PRELUNGITA, DAR IN CAZUL IN CARE VA FI NUMIT UN NOU GUVERN – NU INTERIMAR – TREBUIE BAGATA SPRE APROBARE IN PARLAMENT, UNDE NU SE MAI VOTA! NU VA LASATI SPALATI PE CREIERI DE MITZIENII SECURISTOIZI INVESTITORI IN MASTI SI PANICA! TREZITI-VA ODATA!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.