Victorie în instanţă a unui şofer amendat

La un control rutier, asigurarea RCA poate fi dovedită şi prin prezentarea ei pe telefon. În plus, existenţa asigurării RCA pooate fi verificată de autorităţi direct în baza lor de date.

De cele mai multe ori, asigurarea RCA e valabilă din ziua următoare încheierii ei. În ţările care nu sunt membre UE, poliţa RCA trebuie prezentată în format fizic.

E perioada vacanţelor şi poate se întâmplă să pleci la drum fără să ai asigurarea RCA. Vestea bună este că atâta timp cât poliţa e valabilă, e suficient, a stabilit instanţa. Poliţistul e obligat să verifice existenţa asigurării RCA direct în baza de date a autorităţilor.

Cum s-a ajuns la această decizie a instanţei?

Un şofer a fost amendat cu suma de 870 de lei pentru că nu a putut prezenta, în cadrul unui control de rutină, poliţa de asigurare RCA. Nu o avea la el nici în format fizic, nici electronic, adică pe mobil sau tabletă. Poliţistul l-a amendat pentru asta. În schimb, Judecătoria Alba Iulia a anulat amenda şi a stabilit că poliţistul avea obligaţia de a verifica existenţa poliţei RCA în baza de date a autorităţilor, pentru că toate poliţele RCA se raportează către o bază de date la nivel naţional, denumită Administrare Istoric Date Asigurări Auto.

Când plecăm cu maşina în afara ţării aceste reguli nu mai sunt valabile. La plecarea din ţară, e bine să avem poliţa RCA în format fizic, mai ales dacă ajungem în ţări care nu sunt membre ale Uniunii Europene.

Încă un aspect important: de cele mai multe ori, asigurarea RCA e valabilă din ziua următoare încheierii ei, astfel că şoferii trebuie să facă asigurarea RCA cu cel puţin o zi înainte de călătoria planificată.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

3 Comentarii

  1. Acum si un copil de clasa a V-a o face in doua minute,iar politistul nu poate?

  2. Pulisistul, nu IPJ, trebuie amendat pentru abuz in serviciu.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.