(VIDEO) Cu francezii nu te joci!

Sindicatele care protestează față de proiectul Guvernului francez al reformei pensionării au anunţat joi seara, în urma unei reuniuni la Paris, după o primă zi de mobilizare pe care o consideră reuşită, o nouă zi de mobilizare la 31 ianuarie, cu greve şi manifestaţii, sporind astfel presiunea asupra Executivului, relatează Le Figaro.

Peste un milion de persoane au manifestat joi în întreaga Franţă, dintre care 80.000 la Paris, împotriva unui proiect de reformă a sistemului de pensii care prevede creşterea vârstei de pensionare de la 62 la 64 de ani, a anunţat ministerul francez de interne.

Secretarul general al CGT, Philippe Martinez, a estimat la „peste două milioane” numărul manifestanţilor din întreaga Franţă.

 

Numeroase organizaţii sindicale i-au îndemnat pe francezi să protesteze faţă de un proiect guvernamental de reformare a pensionării care creşte vârsta de pensionare la 64 de ani până în 2030.

Peste 200 de manifestaţii au avut loc la Paris şi în regiuni, majoritatea paşnice. Unele ciocniri, tensiuni sau pagube au fost raportate la Paris, Lyon (est) şi Rennes (vest).

Datele prezentate de către autorităţi atestă o mobilizare foarte importantă – 36.000 de persoane au defilat la Toulouse, 26.000 la Marsilia, 25.000 la Nantes, 23.000 la Lyon, 19.000 la Clermont-Ferrand şi 15.000 la Montpellier.

În afară de manifestaţii, au avut loc greve – în transport, educaţie, rafinării şi ale funcţionarilor publici.

Provocarea pentru sindicate este să transforme opoziţia faţă de această reformă, precum şi nemulţumirea faţă de criza costului vieţii, într-un protest de amploare care ar putea forţa eventual guvernul să schimbe direcţia. Liderii sindicali, care ar urma să anunţe noi greve şi proteste, spun că ziua de joi a fost doar începutul.

Emmanuel Macron, a cărui reformă a pensiilor reprezintă un proiect crucial al celui de-al doilea mandat, pentru care s-a angajat încă din campania primului mandat, joacă mare: partidul său, care nu dispune de majoritate în Adunarea Naţională, ar putea fi fragilizat dacă mişcarea este profundă şi de durată.

Acest test politic pentru preşedinte intervine într-un context economic şi social tensionat. Francezii suferă efectele unei inflaţii ridicate, de 5,2% în medie în 2022, într-o ţară care a fost zguduită în timpul primului mandat al lui Emmanuel Macron de demonstraţiile „Vestelor galbene” împotriva vieţii scumpe.

Şeful statului a ieşit din tăcerea sa cu privire la această reformă, joi, la Barcelona – unde a mers în cadrul unui summit franco-spaniol – şi unde a spus că speră ca manifestaţiile în desfăşurare în Franţa să aibă loc „fără excese”, apărând totodată un proiect care, în opinia sa, a fost deja „validat democratic”.

Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică, fără ca sistemele de pensii să fie complet comparabile.

Guvernul a ales să majoreze vârsta de pensionare pentru a răspunde deteriorării financiare a fondurilor de pensii şi îmbătrânirii populaţiei. El îşi apără proiectul prezentându-l drept „furnizor de progres social”, în special prin revalorizarea pensiilor mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 9
Author

25 de Comentarii

  1. Bravo lor, citesc pe net in franta speranta de viata 2020 cf OMS este masculin 79,8; feminin 85,1; romania 72 masculin; 79,3 feminin. in franta ies 1 milion impotriva prelunirii pensionarii la 64 de ani, in romania se iese de ceva timp la 65 si romanii dorm, asta e diferenta de mentalitate! Traiasca pensiile speciale uriase unde varsta de penionare este pe la 50 de ani.

  2. Francezii sunt tot timpul cu ,,Revolusionul” in gura. Si ce-i mai nasol, este ca asta-i boala care se ia usor si la altii……[Rumburak]

  3. Cu francezii nu te joci, cu românii da ,fac ăștia ce vor mușchii lor !

  4. Oare cum ar fi ca cei din miliție,justiție, armată să iasă la 65 de ani la pensie!…si să primească o pensie cât au contribuit la fondul de pensii în activitate…adică zero!…
    Să-i vedem pe străzi cerșind…

  5. Sindicatele ‘libere’ au fost infiintate in mare graba la inceputul lui 1990 der catre securitate. Era singura care avea dosarele baietilor buni. Un delegat venit cu pluta din Oash la Bucuresti la congresul de constituire a sindicatului a votat satisfacut o lista cu numele viitorilor sefi de care habar n-avea. Dar avea habar securitatea care intocmise listele. Sindicatele libere (?) au fost si au ramas anexele securitatii, ca si partidele. Liderii batuti in cuie de 30 de ani pe tronurile lor scot oamenii in strada doar cand primesc ordin de la superiori.

  6. Se observa ca francezii sunt uniti,indiferent de varsta si de profesie,participa la protest.Se vad unii tineri,altii chiar pensionari.La noi ,daca romanul nu este afectat de lege pe moment,nu-l intereseaza,are alte preocupari. Alte replici sunt,,ce putere avem noi sa schimbam ceva,, facem si noi ce face toata lumea,, sau ,,asta e,,Om vedea,,In aparenta asa este,in schimb fiecare se bazeaza pe descurcaleala,fiecare se descurca cum poate,ba niste acte false[ca nu mai sunt arhive],ba un proces cu 2 martori ca a lucrat undeva,, ba relatii la casa de pensii,ba chiar niste carti de munca fictive , ba pensii pe caz de boala imaginara ba,ba etc si nu-l intereseaza comunitatea.Asa ca la noi ce hotarasc decidentii, asa ramane ,pentru ca se bazeaza pe faptul ca noi nu reactionam.Cei care mai reactioneaza ,au obosit si s-au cam saturat, cand vad ca populatia nu-i sustine efectiv,prin prezenta.Nu pot sa lupte ei in continuu pentru un popor adormit.Cert este ca in Franta sindicatele nu sunt in totalitate vandute politicului ca la noi.

  7. Cum ramine cu cei care mor inainte de pensie? Nu ma pricep dar cu vaccinarea victimele s-au inmultit. Un motiv in plus pentru exterminarea maselor ar fi pentru ca fondurile de pensii nu tin ritmul intre cei ce depun bani pentru pensii si cei ce primesc pensii.

  8. Președintele Macron are perfectă dreptate când afirmă că acest proiect a fost validat democratic. Căci dacă a fost proiectul cu care a candidat și a fost ales cu largă majoritate, atunci înseamnă că francezii sunt fie naivi, fie leneși.
    Chiar nu merită să te pui cu ei.

  9. Si partidele si sindicatele sunt vandute unor stapani comuni. Ar fi trebuit sa te prinzi pana acum.

  10. Asta-i cilivizația pe nou.Prin ’35 sec trecut, un studiu american serios spunea că, dacă rata de automatizare menține un trend liniar ascendent, în 2000 schimbul într-o fabrica ar dura aprox 2 ore iar vârsta medie de pensionare ar fi cam ’45 de ani.Ai zice că băteau câmpii, mai ales că trendul actual este exponențial dar studiul era exclusiv tehnic.Ori corporațiile nu sunt, politica nici atât.Corporațiile sunt himere economice, piramide cu vf în jos, cu organizare pe model politico administrativ
    Produsele sunt de cartel, scumpe și proaste, de la mobilier și locuințe la aparatură si medicamente, diferența între ce ar fi trebuit să fie si ceea ce este fiind încasată de forever bigger money și distribuită câinilor politici si bazei administrative corporatiste care menține munca, nu ca izvor de bunăstare ci ca mijloc de control social.Dacă în anii ’50 capitalismul avea sens, azi nu mai reprezintă nimic si pe nimeni, progresul si rostul muncii si al imaginației fiind șterse cu buretele corporatist.Nu exista medicamente noi pentru eradicarea bolilor vechi, bolinoi si profitabile ies din eprubete, medicamentele fiind exclusiv, aproape, parasimptomatice.Un tratament de eliminare al hepatitei B cu un medicament găsit din greseala, costa în SUA 1000000$, iar în India 900$.Și adtfel de lucruri continuă la nesfârșit.Să virbim despre consumerism și poluare?

  11. Franta o duce cat de cat pentru ca mulge 15 vaci africane,numite la misto ” tari”,altfel nu ar face fata stilului de viata,francezii (galii) nu sunt dedicati muncii genetic
    Au avut noroc de o aristocratie (franca,deci germanica)care i-a pus la treaba

  12. Ha ha ! Parca o si vad pe baba lu’ Macron privind de dupa perdelele de la Elysée (al carui sediu, pe foarte multi bani, s-a „ingrijit” sa-l modifice din punct de vedere decorativ in cel mai desavirsit si oribil prost-gust !) si intrebindu-si majordomii : „Ce striga, draga ? Ca n-au piine ? Pai de ce nu maninca cozonac ?” (ps : peste 1 milion de francezi nemultumiti in strada si Macron, punindu-si palma intre fese si insotit de o tîrlă de 10 ministri, a plecat la soare in Spania, ca „sa discute discutii” !)

  13. Kakaia „proiect” ?? A vorbit, inainte de alegeri, de necesitatea reformarii sistemului de pensii (devenit nesustenabil), toata lumea e de acord, dar nu a dat nici un fel de detalii (de altfel, dupa viclenia de doi bani arhicunoscuta, Macron a ceru pensionare la 65 de ani pentru ca dupa aceea, cu „o bunavointa regala”, sa „faca hatirul francezilor” si sa scada la 64 !). Cit despre „validarea democratica” si „larga majoritate”, ori te inseli singur, ori doresti sa ne inseli pe noi : priveste la primul tur al alegerilor de anul trecut, ca sa vezi scorul obtinut de un presedinte deja dupa un prim mandat dezastruos … in turul doi, cu „sperietoarea nationalista si fascista” Marine le Pen (cam asa a fost prezentata de catre o mass media infecta si vinduta, ea fiind in fond in „duelul” cu Macron un fel de Viorica Dancila a Frantei …) pacaliciul actual de la Elysée a avut deschis un bulevard mai larg decit Champs Elysées catre presedintie.

  14. Sarkozy inca nu a ajuns la „esafod”, e pe drum spre beciul domnesc. Macron va fi „incaltat” bine de tot. Opinez ca nu-si termina nici mandatul. Francezii , care nu au un nivel de trai super ridicat , sunt sensibili la orice ajustare si asa trec si ei la ajustari , isi aduc aminte de vremea cand ajustau cu un cap.

  15. De cati ani se chinuie toti prezidentii francezi sa creasca varsta de pensionare si nu reusesc ? In loc de bani de pensii, dau armament gratuit la „lupta pentru pace” ! Cine alege prezidentii, complexul militar-industrial, cumva ?

  16. Pensionarea la o vârstă cât mai înaintată este O MARE PROSTIE SI O MARE PACALEALA. DE CE? CAND O FENEIE ERA PENSIONATA LA 55 SAU 57 DE ANI AVANTAJELE ERAU: 1)PENSIONARA ERA IN PUTERE SI PUTEA SA AIBA GRIJA DE NEPOTI CARE ERAU CRESCUTI BINE NU CA ACUM CU BONA.2)LOCUL FEMEII ERA LUAT DE UN TANAR CARE AVEA PUTERE DE MUNCA NU CA FEMEIA CARE NU MAI AVEA CAPACITATEA CORESPUNZATOARE DE LUCRU.3)CONTRIBUTIA LA PROFITUL SOCIETATII IN CARE LUCRA ESTE MAI MARE.4)PENSIONAREA BARBATILOR LA 60 SAU 62 DE ANI ARE ACELEASI EFECTE BATRANII AVAND ACTIVITATE CU NEPOTII SI NU MAI SUNT O POVARA CARE TREBUIE DUA LA AZIL CU CHIELTUIELI SI NU CU BENEFICII ATAT PENTRU EL CAT SI PENTRU FAMILIE SAU SOCIETATE.5)O PESOANA CARE ISI PIERDE SERVICIUL INTRE 50 SI 55 DE ANI LA FEMEI SI 55 SI 60 LA BARBATI ISI MAI GASESTE DE LUCRU CU GREU DAR SE MAI POATE DAR DUA 58 SAU 58 DE ANI IN NICI UN CAZ.CONCLUZIA ESTE CA PENSIONAREA LA VARSYE MAI INAINTATE ESTE O PROSTIE SI O BATJOCURA ADUSA OMULUI,FAMILIEI SI SOCIETATII.

  17. Pai, trebuie sa plateasca cineva, nu ? Nu sint nici doua saptamini de cind mascariciul de la Paris i-a facut un cadou de 200 de milioane de euro mascariciului de la Kiev ! Cash, ca sa nu mai vorbim de armament si chestii „umanitare” …

  18. @Gututenstain, e doar pentru noi astia care lucram in privat , lege sa ne pensionam cu picioarele inainte. Pentru functionarimea statului se gaseste mereu un spor de periculozitate sa se pensioneze la 50 de ani si poate nici atat. Luati functionarimea statului la puricat si aratati-mi ca se pensioneaza mai tarziu de 55 de ani! Da , se pensioneaza la 70 de ani chiar , dar care, aia care tin de fucntia in care nu fac nimic si sunt sefi . Gasesti in toate structurile functionarasi spre 70 de ani care sunt necesari ca au ” esperienta” la facut magarii . Sau stau pe acolo pana albesc in zona enghinala ca sa poata trege dupa ei nepotii si stranepotii. Nu uitati cazul cu aia de si-a angajat fiul la stat ca nu -si gasea de lucru. ( Cataniciu si fiul)

  19. Comparativ cu mioriticii nostrii care la proteste ies intr-un numar foarte mic si inafara de a sufla in fluiere sau a striga lozinci ,altceva nu stiu sa faca !

  20. Înstudiul franțuzesc pe economie strălucește prin absență ajutorul social, câți ș8 care îl încasează, și procentul defalcat pe etnii.Într-un eventual studiu românesc pe aceeasi tema, pe lângă temele sus menționate o defalcare pe activități, sume și vârste ar fi cât se poate de binevenită.Să știe si contribuabilul ce „podoabe” întreține din munca lui, pe lânga moacele administrativ -guvernamentale aflate supranumerar într-o proporție de 450% față de vremurile „de tristă amintire”, dupa o revoluție informatică.Cam mulți odihniți într-o economie”avida” de forță de muncă.

  21. In acelasi timp Macrou se pregateste sa cheltuie 400 miliarde de euro in urmatorii 6 ani pe armament… poate ar trebui sa-l intrebati si pe Ciuca-Ciolacu-Ciutacu sau cum draku ii cheama, cat bani o sa toace si ei

  22. 20.01.2023. Doamnelor, Domnilor,

    §A] Pensionarii romani vulnerabili sunt foarte vulnerabili la nedreptățile, din România, în particular, și din UE, în general.

    §B] Caut persoane cu propuneri scrise pentru initiativa Partidul Pensionarilor vulnerabili din Romania.

    Varsta minima: 65 ani pentru domni sau 63 de ani pentru doamne.

    Pensia maxima: 2500/2600/2700 lei.

  23. In Paris s-au strins 80000 . Dar in Bucuresti cind se vor strange atatia ? Oare nu sunt suficienti 33 de ani de furturi continue ?
    Cind o sa reactionati ? S-a umplut tara de lepre politice cu „doctorate” bidon.
    Cind va treziti ? O societate sanatoasa se tine doar cind „guvernantii” se tin sub control , mafia actuala de la guvernare nu a fost niciodata sub controlul societatii, pentru ca romanul este „destept” si nu participa la viata societatii. Sta la bere, e mai lejer asa decit sa protestezi in piata publica.
    Sa nu mai pomenim de „descurcareala ” zilnica a celor care dau spagi cind au de rezolvat „situatii”.
    Asta este poporul roman al anului 2023 („descurcaret” si „bascalios”). Continuati asa si o sa va fie din ce in ce mai „bine”.
    In final va rog un singur lucru puneti pe o foaie de hirtie 10 lucruri care va creeaza probleme in sistemul actual , dupa aceea vorbiti cu prietenii sa vedeti cite aveti „in comun”. Restul va las pe dumneavoastra sa trageti concluziile ( chiar si la o bere si un mititel).

  24. La ei nu e nici o problema pentru nimeni ca politistii se pensioneaza la 52 de ani si nici vorba sa fie considerate pensii speciale aceste pensii…La noi pensiile politistilor sunt considerate pensii extraspeciale iar varsta de pensionare de 60 de ani este considerata prea mica si va urca la…65 de ani!Vrem o tara ca afara,dar numai cand avem avantaje,altfel stim noi mai bine!

  25. Hai la protest pentru pensionarii nostrii! Hai la protest pentru saracirea pensionarilor cu preturi la energie imense intr-o tara bogata. Slava Franta!!! Hai si voi!!! Suntem inca ”salvabili” pentru ca suntem o tara de proprietari! Ne urasc globalistii pentru asta! Ridica-te Gheorghe!!! Ridica-te Ioane!!! Ne rugam noapte de noapte pentru copii, chiar daca ei sunt afara, woke, tfl-isti, ne rugam!! Si ei stiu ca ne rugam!!!! Hai sa facem curat! Cu Dumnezeu in inima!

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.