(VIDEO) Noi imagini cu atacul asupra Odesei

Rusia a distrus vineri o parte dintr-o clădire de apartamente când oamenii dormeau, în atacuri cu rachete lângă portul ucrainean Odesa de la Marea Neagră, despre care autoritățile spun că au ucis cel puțin 21 de persoane, la câteva ore după ce trupele ruse au abandonat Insula Șerpilor, anunță Reuters.

Vecinii din satul-stațiune Serhiivka au ajutat muncitorii să scotocească printre dărâmăturile blocului de apartamente cu nouă etaje, o parte din acesta fiind complet distrusă la ora 1:00 dimineața.

Pereții și ferestrele unui bloc de apartamente vecin, cu 14 etaje, au fost, de asemenea, avariate de explozie. Taberele de vacanță din apropiere au fost, de asemenea, afectate.

Serhi Bratchuk, purtătorul de cuvânt al administrației regionale din Odesa, a declarat că s-a confirmat că 21 de persoane au fost ucise, inclusiv un băiat de 12 ani. Autoritățile au declarat anterior că 41 de persoane au fost salvate din clădirea de apartamente în care locuiau 152 de persoane.

Guvernatorul regional a declarat că rachetele au fost lansate din direcția Mării Negre.

Kremlinul a negat că ar fi vizat civili: „Aș dori să vă reamintesc cuvintele președintelui că forțele armate ruse nu lucrează cu ținte civile”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

Atacul a avut loc la doar patru zile după ce Rusia a lovit un mall din centrul Ucrainei, ucigând cel puțin 19 persoane.

Kievul spune că Moscova și-a intensificat dramatic atacurile cu rază lungă de acțiune care au lovit ținte civile departe de linia frontului în ultimele zile, ceea ce Ucraina descrie ca fiind o crimă de război. Rusia spune că a țintit obiective militare.

Forțele ucrainene rezistau în fața puterii de foc superioare a Rusiei în orașul Lysychansk.

Artileria rusă bombarda din diferite direcții, în timp ce armata rusă se apropia din mai multe părți, a declarat guvernatorul regional Serhiy Gaidai la televiziunea ucraineană.

„Superioritatea în puterea de foc a ocupanților este încă foarte evidentă”, a declarat Zelenski. „Pur și simplu și-au adus toate rezervele pentru a ne lovi”.

Forțele ruse au încercat să încerce să încerce Lysychansk de când au capturat Sievierodonetsk, pe partea opusă a râului Siverskyi Donets, săptămâna trecută, după săptămâni de lupte grele.

În Sievierodonetsk, locuitorii au ieșit din subsoluri și răscolesc printre dărâmăturile orașului lor distrus, în timp ce încearcă să reconstruiască.

„Aproape toată infrastructura orașului este distrusă. Trăim fără gaz, electricitate și apă din luna mai”, a declarat pentru Reuters Serghei Oleinik, un locuitor în vârstă de 65 de ani. „Ne bucurăm că acest lucru s-a încheiat și, în curând, poate că va începe reconstrucția și ne vom întoarce la o viață mai mult sau mai puțin normală”.

În ciuda faptului că a cedat teren și a suferit pierderi pedepsitoare în estul Donbasului în ultimele săptămâni, Ucraina speră să provoace suficiente daune pentru a epuiza armata rusă care avansează și a contraatacat în sudul regiunii.

Aliații occidentali ai Ucrainei au trimis arme, iar guvernul de la Kiev a primit un nou impuls prin faptul că Statele Unite au declarat că vor furniza încă 800 de milioane de dolari în arme și ajutor militar.

Președintele american Joe Biden, vorbind după summitul NATO de la Madrid, a declarat că Washingtonul și aliații săi sunt uniți în a se opune președintelui rus Vladimir Putin.

„Nu știu cum se va sfârși, dar nu se va sfârși cu înfrângerea Ucrainei de către Rusia”, a declarat Biden într-o conferință de presă. „Vom sprijini Ucraina atât timp cât va fi nevoie”.

Forțele ucrainene din districtul „Sud” al Comandamentului comun al forțelor armate ucrainene au ucis 35 de militari ruși și au scos din acțiune două tancuri și patru vehicule blindate, potrivit unui comunicat militar ucrainean publicat vineri pe Facebook.

„Forțele armate ucrainene nu numai că mențin liniile de apărare, dar se angajează în operațiuni de succes menite să elibereze orașele ocupate din regiunea Herson de invadatori”, a declarat guvernatorul regiunii Kriviy Rih, Oleksandr Vilkul, pe Telegram, adăugând că trupele ucrainene au recucerit orașul Potyomkin.

Reuters nu a putut verifica imediat afirmațiile de pe câmpul de luptă.

Recomanda
Author

4 Comentarii

  1. Ramin la părerea mea de altădată: contra armelor occidentale armata rusă nu are nicio șansă. Indiferent cît va cuceri armata lui Putin, cînd toate armele promise Ucrainei vor sosi, armata rusă va trebui sa plece sau să moară sfirtecata. Nu mai lăudați de pomană politica lui Ratatul cel Mare de la Moscova:el e un om mărunt, fricos și ranchiunos, care știe doar să bage vrajbă și să îi pună pe alții să moară pentru el.
    UN NIMENI, LĂUDAT DE ALȚI NIMENI CA EL.

  2. Mi se pare de la dubios la deal lipsa unor zeci de mii de poze din zonele de conflict, ţinând cont că orice smartphone face fotografii clare, cu rezoluţie mare.
    Inclusiv din acest punct de vedere, ceea ce se întâmplă în Ucraina nu este război propriu-zis.

  3. Eu înţeleg că propaganda are ca scop menţinerea moralului populaţiei tale şi al aliaţilor.
    Totuşi, a afirma – şi încă oficial – că mărunta Ucraină, chiar dopată cu armament de ultimă generaţie din Vest , poate învinge gigantul rusesc e penibil. Mai grav, anulează efectul oricărei ştiri pozitive ulterioare, chiar dacă ar fi adevărată.

  4. Toate luările de poziţie ce clamează ca imperios necesară susţinerea Ucrainei şi furnizarea de armament tot mai mult şi mai sofisticat pornesc (şi sfârşesc) cu premisa – impusă ca adevăr necontestabil – că Rusia vrea să cucerească cel puţin fostele ţări socialiste, dacă nu cumva toată Europa.
    Când întrebi care e baza acestei convingeri ţi se răspunde ba cu „ruşii au furat şi au violat în 1944”, ba cu Petru cel Mare, ba eşti categorisit direct filorus.
    Dialogul argumentat a fost interzis, se „lucrează” doar cu lozinci şi insulte.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.


*


Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.