(VIDEO) Nou protest cu arestări în Franța. Senatul a adoptat

UPDATE Senatul francez a adoptat sâmbătă, după zece zile de dezbateri conflictuale, contestata reformă a pensiilor, proiectul emblematic al preşedintelui Emmanuel Macron care a generat timp de săptămâni greve şi demonstraţii, informează AFP.

Premierul Elisabeth Borne nu şi-a ascuns satisfacţia după acest prim succes legislativ real, la începutul unei săptămâni decisive în care guvernul speră să vadă această reformă adoptată definitiv după un curs parlamentar haotic.”S-a făcut un pas important”, a salutat imediat ea într-o declaraţie pentru AFP, convinsă că „există o majoritate” în Parlament pentru adoptarea reformei.

Proiectul emblematic al celui de-al doilea mandat al preşedintelui Macron nu şi-a încheiat călătoria legislativă. Un vot crucial îl aşteaptă probabil joi în Adunarea Naţională, camera inferioară a parlamentului. Senatul şi-a încheiat cursa contra cronometru sâmbătă seara, cu o zi înaintea termenului stabilit, duminică la miezul nopţii, conform articolului din Constituţie la care guvernul a recurs pentru a limita timpul dezbaterilor legislative.

În timp ce Senatul încheia examinarea reformei, sute de mii de oameni au ieşit în stradă în a şaptea zi de acţiune împotriva reformei şi a creşterii vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani.

Nu au lipsit nici de această dată ciocnirile cu poliția.

Ministerul francez de Interne a anunţat că un total de 368.000 de persoane au manifestat sâmbătă în toată ţara, dintre care 48.000 la Paris. Numărul este în scădere faţă de marţi, când 1,28 milioane de persoane au ieşit în stradă în Franţa, potrivit ministerului.

La rândul său, sindicatul CGT (Confederaţia Generală a Muncii) a estimat că peste un milion de persoane au manifestat sâmbătă. Aceasta este cea mai mică cifră avansată de centrala sindicală de la începutul mişcării sociale, mai mică decât cea de 1,3 milioane de manifestanţi din 16 februarie.

La Paris au fost fost efectuate 4.000 de controale ale poliției și 11 arestări, „în special pentru port ilegal de arme și participarea la un grup în vederea comiterii de violențe sau distrugeri”, arătau primele informații. Manifestaţiile de sâmbătă au dus la anulări şi perturbări ale serviciilor aeriene şi feroviare.

 

Coaliţia sindicatelor franceze, într-o rară demonstraţie de unitate de când a fost lansată mişcarea de protest, la sfârşitul lunii ianuarie, speră să menţină presiunea asupra guvernului pentru a retrage reforma.

Liderii sindicali i-au cerut sâmbătă preşedintelui Macron să „consulte poporul”, în a şaptea zi de mobilizare, în ajunul unei săptămâni decisive, în care guvernul speră să vadă reforma adoptată definitiv după un parcurs parlamentar haotic.

Guvernul de centru-dreapta al preşedintelui Emmanuel Macron intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare în Franţa de la 62 la 64 de ani. În plus, el are în vedere creşterea perioadei de cotizare necesară pentru o pensie completă. Guvernul său spune că aceste măsuri nepopulare sunt necesare pentru a consolida sistemul pentru viitor.

Potrivit sondajelor, majoritatea francezilor sunt ostili acestei reforme a pensiilor şi amânării vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani, considerând-o „nedreaptă”, în special pentru femei şi pentru salariaţii cu munci grele.

Deşi vârsta actuală de pensionare este de 62 de ani, în practică, pensionarea poate începe cu ani mai târziu, întrucât cei care nu au cotizat suficient de mult timp pentru a avea dreptul la o pensie completă continuă să lucreze şi după această vârstă.

La 67 de ani există o pensie fără deduceri, indiferent de cât timp s-a cotizat. Guvernul îşi propune să păstreze această regulă.

În cadrul reformelor, pensia minimă lunară ar urma să crească la aproximativ 1.200 de euro (1.277 de dolari).

În prezent, planul este încă dezbătut în Senat, dar deliberările urmează să se încheie luni seara.

Săptămâna viitoare, o comisie din ambele camere ale parlamentului, Adunarea Naţională şi Senatul, urmează să elaboreze un compromis.

Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică, deşi sistemele de pensii nu sunt complet comparabile.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

13 Comentarii

  1. Cu marioneta Micron la putere liberte fraternite a dusparut. Ciudatii lui Sirosh au preluat puterea si isi bat joc de popor. O rysine pentru franta.
    Armata ar trebui sa intervina su sa faca alegeri anticipate.

  2. Ei nu consulta poporul..nu e demos(democratie)! ASTA s-a dus de mult. Ei dau ordonante de urgenta, voteaza legi pe ascuns, reduc educatia maselor pt a-i controla, voteaza legi pt salariile lor nesimtite si pensiile lor speciale la 40 de ani, voteaza legi pt a incorpora oamenii in lupta altora, vand pamantul si bogatiile tarii pe nimic, arunca tara in razboiul altora, nu consulta poporul cu privire la indatorarea tarii pt efortul de razboi ce nu ne private.
    Intr-un fel…vinovati sunt toti ce ati fost la vot si a-ti vrut sa fiti parte din aceste organizatii obscure numit NATO si UE. DAR NU POTI BLAMA GLOATA CE VREA UN COLT DE PAINE SPALAND WC-uri STRAINE SI VANZAND PAMANTUL STRAINILOR. De asta am ajuns aici. Mai vreti sa mai votati inca o data asa cum cer francezii? Si…ce a-ti vota razesii mei? Din pacate, ASTIA NU VA MAI LASA SA VOTATI. Asa ca…Inca o revolutie? Va bagati la lupta?

  3. In orasele franceze au iesit peste 1 milion de oameni nemultumiti si asta da frisoane serviciilor din europa. Incet incet se aprinde, tic tac…

  4. Pe Macrou îl doare-n BASCĂ de francezi, s-a văzut cu sacii-n căruță la alegeri și PA !
    Doar la Tbilisi, în Georgia, se demonstrează DEMOCRATIC, ăștia din Franța vor primi ce-au primit și camionagii canadieni de la Trudeau-Castro…?

  5. Vasile la noi in tara nu mai suñt muncitori. Restu sunt lideri securusti. Aia lupta pentru pensii speciale.

  6. „fara violenta,
    fara violenta!”

    -atunci maxtor va apare ultimul la protest,
    atunci cand se face Lista…..

    (ca o speculatie:
    la protestele „vestelor galbene” participau si niste forte de securitate,lunetisti care trageau la picioare(!!!)
    -ne intrebam daca nu cumva erau „specialisti” din Ukrania,
    cica asa se rezolva problemele la nivel de Stat…)

  7. In 2019 ce mai schilalaiau tefelistii ca au luat bataie de la jandarmi dupa agreseiuni, incendii si tentariva de patrundere abuziva in sediul guvernului.
    ONG-urile de tefelistii proiectau prin aeroporturile vestului ce rai au fost jandarmi.

    Nu incercau tefelistii aceiasi tentayiva Franta o tentativa sa ocupa vreo institutie oficiala a lui Macron, mai statea ala la discutii sau dadea ala drumul sa se traga cu munitie letala in oricare indraznea sa intre. Sau prietenul lui Macron din Canada. Ala nu stie de glume.

    Numai in Romania tefelistii sunt lasati sa-si faca de cap si tratati cu manusi. Nu cu gloaNte. Ca trebuie sa schimbe guvernul legitim cu o guwernare globalista.

    La interventiile abuzive si violente ale lui Trudeau si Macron, pretinsii UE, Biden din SUA nu vor zice nimic. La fel cum nu au zis dupa tot ce au facut progresistii in Australia.

  8. Poate intelege si porcimea poolitica din Romania ca haosul in sistemul de pensionare ,lipsa contributivitatii,duce exact la haaosul social si financiar cu care se confrunta astazi Franta

    Daca tot vor aproba alte si alte pensii nesimtite,rente viaggere,etc la favorizatii sistemului ,vor ajunge unde e Franta azi,vezi capra CCR care ridica coada de cate ori sunt atacate pensiile nesimtite din care se infrupta si membrii CCR

  9. Francezii sunt uniti. La protest am vazut foarte multi tineri,care erau impotriva cresterii varstei de pensionare,lucru pe care nu o sa-l vedem la noi,intrucat pe tinerii nostrii ,nu-i intereseaza decat problemele de moment,nu cele de viitor.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.