Vorbe grele în mediul virtual: Ce au în comun Hitler şi Trump?

„Haideţi, votaţi pentru tipul cu voce puternică care urăşte minorităţile, care îşi ameninţă opozanţii cu închisoarea, care nu dă doi bani pe democtraţie şi care spune că poate repara totul de unul singur. Ce poate fi în neregulă? Baftă”. Este mesajul postat recent pe Twitter de un german care locuieşte în Statele Unite şi care a dus imediat la lansarea în mediul virtual a unor comparaţii între Donald Trump şi Adolf Hitler.

Cotidianul israelian Haaretz, citat de Courrier International, scrie că “America de azi nu este Germania nazistă şi Trump nu este Hitler. Dar azi este mai simplu să înţelegm cum milioane de oameni au acceptat minciunile şi delirul periculos al tiranului (Hitler)”.

În viziunea ziaristului de la Haaretz, referirea la trecutul glorios se regăseşte atât în discurusul lui Hitler, în contextul unei Germanii umilite de Tratatul de pace de la Versailles, cât şi la Trump, care vrea să “Facă din nou America măreaţă” – sloganul candidatului republican. Şi la Hitler, şi la Trump avem de-a face cu un discurs în care presa este socotită mincinoasă, în care liderii sunt trădători, iar străinii sunt cei răi, în timp ce ei sunt salvatorii patriei, scrie Haaretz. “La început, majoritatea oamenilor nu l-au luat în serios pe Hitler”. Dar apoi, “rupte de politică şi nesocotind istoria recentă, masele acceptă minciunile uriaşe şi afirmaţiile greşite şi le consideră adevăruri, aderând la realităţile aberante descrise de liderul lor”, scrie Haaretz. “Chiar dacă Donald Trump nu va rămâne decât o notă de subsol în cărţile de istorie, e greu să negăm că ascensiunea sa irezistibilă a fost foarte instructivă”, mai scrie cotidianul israelian.

Huffington Post scrie că “mulţi simpatizanţi de-ai lui Trump au reacţionat negativ la postarea pe Twitter a germanului din America”. Este motivul pentru care acesta din urmă a revenit cu explicatii. “Dragă internetule, lasă-mă să clarific niste lucruri”, spune el, subliniind că scrie nu în numele compatrioţilor lui. Însă, spune el, “multor germani le este cu adevărat frică să vadă că un asemenea demagog şi mitoman poate să aibă parte de atât de multă susţinere. Şi da, asta ne aduce aminte de ceva ce s-a întâmplat la noi”.

Atmosfera acestui deceniu al secolului 21 aminteşte şi ea de vremuri nu demult apuse, scrie publicaţia portugheză Diario de Noticias. “Pentru generaţia mea, cea de la finalul anilor 1960, a fost foarte greu să înţeleagă cum au putut să ajunga la putere Hitler, Mussolini, Franco, Salazar”, scrie redactorul-şef adjunct al ziarului, Paulo Tavares. Jurnalistul priveşte cu mare prudenţă posibilitatea ca Trump să ajungă la putere şi îşi aminteşte de întâlnirea electorală la care a participat în Carolina de Sud, la începutul anului. “Un sentiment familiar: acelaşi dispreţ pentru politică, indiferenţă faţă de faptele evidente, ură faţă de Washington, un soi de elan revoluţionar. Nu este suficient să justificam asta prin nemulţumirile dezmoşteniţilor globalizării. Nu este vorba de ceva trecător. Indiferent de rezultatul alegerilor, vom avea de-a face cu acelasi lucru la alegerile din Franţa, din Germania şi la referendumul din Italia din decembrie. Democraţia înseamnă multă munca, iar noi suntem cam distraţi”, incheie editorialistul de la Diario de Noticias.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.