Zegrean: Deciziile CCR sunt corecte

Guvernul este cel care trebuie să stabilească data alegerilor locale, nu Parlamentul, deoarece Executivul este cel care le organizează, se ocupă de secțiile de votare și suportă costurile scrutinului, spune fostul președinte al CCR, Augustin Zegrean.

Augustin Zegrean a declarat miercuri pentru MEDIAFAX că deciziile CCR, care a stabilit ca fiind neconstituționale OUG de prelungire a mandatelor primarilor și legea prin care Parlamentul și-a arogat atribuția de stabilire a datei alegerilor locale, sunt corecte și nu ar trebui să surprindă pe nimeni.

Fostul președinte al CCR a explicat că, în Codul Administrativ, adoptat în 2019 prin OUG, scrie că mandatul aleșilor locali poate fi prelungit prin lege, nu altfel.

Legat de data alegerilor, lucrurile sunt simple, dar trebuie știute. Ei au scris în proiectul de lege că data alegerilor se stabilește de Parlament prin lege organică, dar în Constituție, în art. 73, scrie ce se reglementează prin lege organică, și anume sistemul electoral, nu data alegerilor. Astfel că nu poți face o lege organică în alte domenii decât cele în care Constituția spune că se impune lege organică”, a explicat Zegrean.

Acesta a subliniat că, până acum, Guvernul a fost cel care a stabilit data alegerilor locale și este normal să fie așa, pentru că Executivul organizează scrutinul, nu Parlamentul.

„Nu Parlamentul face secțiile de votare, dispune tipărirea buletinelor de vor și suportă costurile alegerilor. Data alegerilor trebuie stabilită de Guvern, conform legislației în vigoare. Câtă vreme Parlamentul este în sesiune, niciun cetățean nu trebuie să stea liniștit”, a mai spus Augustin Zegrean.

El a arătat că decizia CCR este obligatorie din momentul publicării în Monitorul Oficial, iar după ce decizia intră în vigoare și devine general obligatorie, Guvernul are la dispoziție 45 de zile pentru a pune de acord legea cu decizia Curții.
„Nu au decât să facă un proiect de lege prin care să propună prelungirea mandatelor aleșilor locali, să meargă cu ea în Parlament iar Parlamentul să adopte legea pentru prelungirea mandatelor”, a conchis Zegrean.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

5 Comentarii

  1. Alo, PNL, se aude?! luati-l domne pe domnul Zegrean consilier pe probleme juridice la Guvern si o sa vedeti ca nu veti mai avea OUG uri neconstitutionale!!!

  2. Cum vine chestia că Guvernul suportă costurile scrutinului? Nu sunt bani din Bugetul României?
    Sau Cîțu, Orban și Violeta vin cu bani de-acasă?

  3. Orice decizie ar lua CCR ea nu poate fi credibila artata timp cat CCR este condus de un PSD-ist la ordin precum Valer Dorneanu si nu exista nici o cale de atac impotriva deciziilor anticonstitutionale su delirante date de CCR care adauga la lege si da sentinte in loc sa interpreteze. O institutie care nu da seama nimanui de activitatea sa, este necredibila si iresponsabila, fie ca ia decizii bune asau proaste. Macar sa li se taie veniturile pe un an la fiecare decizie deliranta, si poate asa ar deveni mai responabile hienele aste ahtiate dupa facut averi nemeritate pe seama contribuabililor.

  4. Iar își dă cu presupusul academicianul in drept constituțional de la BJATM Bistrița! Sau era doar un jurist? Oare ce organe a ” servit” savantul jurist în comunism și după de a ajuns ce a ajuns, că până în ’89 o freca prin Baza județeană de aprovizionare cu cuie, sarma și cărămidă, cizme și alte ace, brice și carice din Bistrița? Ghici ciuperca?

  5. Mosh Gusti ‘Teaca’ este bagat mereu la inaintare de fostii superiori atunci cand cauza comuna o cere. In loc sa se bucure de o pensie tihnita, plateste si acum pentru beneficiile avute.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.