„Zilele Columnei”, la Muzeul Național de Istorie a României

Muzeul Național de Istorie a României și Asociația Terra Dacica Aeterna organizează a doua ediție a festivalului de reconstituire istorică daco-romană „Zilele Columnei”.

Evenimentul se va desfășura la sediul muzeului din Calea Victoriei nr. 12, Bucureşti, în perioada 17-18 septembrie 2022, cu sprijinul Asociației Coolturale „Nouă ne Pasă!” și Bookster.

Ca și la prima ediție, perioada festivalului a fost aleasă pentru a coincide cu ziua de naștere a împăratului Traian, respectiv 18 septembrie.

Cu această ocazie, membrii Asociației Terra Dacica Aeterna vor aduce la viață o serie de elemente civile și militare ale perioadei antice. În cadrul festivalului se vor desfășura mai multe ateliere meșteșugărești de prelucrare a lemnului, osului, pielii, cămășilor de zale, prezentări de vestimentație și echipament specifice dacilor și romanilor, precum și demonstrații militare, prin intermediul cărora publicul se va familiariza cu formațiile de luptă romane, dar și cu armele dacilor. De asemenea, participanții vor avea ocazia să deguste o serie de rețete culinare antice, autentice. asemenea, vor fi expuse o serie de artefacte antice care au fost replicate în scop educativ de către Asociația Terra Dacica Aeterna.

Ca element de noutate, ediția din acest an a festivalului va cuprinde și reconstituirea unui proces roman, ritualuri antice și lupte de gladiatori susținute de la Ludus Ursus Nigrus – Școala de gladiatori a Asociației Terra Dacica Aeterna.

30 de elevi de gimanziu, coordonați de profesori din cadrul Teach for Romania, se vor bucura de o „Lecție de Istorie Vie”, susținută de către membrii Asociației Terra Dacica Aeterna și de muzeografi ai muzeului, precum și de un concurs de tip „treasure hunt”.

De asemenea, vor fi expuse o serie de artefacte antice care au fost replicate în scop educativ de către Asociația Terra Dacica Aeterna.

Programul evenimentului este următorul:

Sâmbătă, 17 septembrie

10:00-18:00 – ateliere meștesugărești

13:30-14:00 – ritualuri romane și lupte de gladiatori

17:00-17:30 – demonstrații militare

Duminică, 18 septembrie

10:00-16:00 – ateliere meștesugărești

12:00-12:30 – reconstituirea unui proces roman

13:30-14:00 – lupte de gladiatori

15:00-15:30 – demonstrații militare.

Parteneri media The History Channel și Magic FM.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

22 de Comentarii

  1. Spuneți-le la Profe$$ori șî yEgzaminatori că denominațîia „Terra Dacica Aeterna” E ÎN LIMBBA LATINĂ, adeca limba dușmanilor daților lor liberi! Kolumnijdii eștia ceaușijdi dă Derekțîie Județeană dă Kooltură ar trăbui să știe că DACII BLONZI N-AU LĂCUIT LA Bukale! Dacii au fost „dăcît” LA NORD DE CARPAȚ’, în Ardealu’ de az’, într-o zonă cu epicentrul la Orăștie, înconjurată la nord, est și vest de zone celtice (că de-aia e plin Ardealu’ de az’ de sate – zeci! – cu numele „Galați”, dintre care unu’ a colonizat și la Dunăre și le-a dat „Mittal Style”-u’ ceaușizd)! … eventual or fi fost pi ‘colea, p’în Valahiya, Gheți bruneți, că de-aia a scris Pîrvan a’ lor „Getica”, NU „Dațika”! …da’ eștia-s buni dă trimis nițel la MNȚMV (Muzeul Națioanal a’ Țăranilor Mincinoși Valahi), ca să se dea-‘n-stambă pi ‘colea, dupe model ceaușizd-fanariot…..[Rumburak]

  2. Dovezile arheologice, precum și izvoarele narative, atestă existența unor puternice uniuni de triburi conduse de „basilei” (regi) pe întreaga durată istorică a Antichității. Astfel, in sec. al IV-lea î. Hr. este atestată uniunea de triburi condusă de „rex Histrianorum”, care se opune sciților. Între 300 î. Hr. și 292 î. Hr. se desfășoară confruntările dintre uniunea de triburi din centrul Munteniei condusă de Dromichaetes, cu reședința la Helis, și aceea condusă de Lisimach, care este luat prizonier. Tot în sec. III î. Hr. este menționată, intr-o inscripție de la Histria o uniune de triburi din sudul Moldovei condusă de Zalmodegikos. Între secolele III și II î. Hr., Histria este atacată de tracii sudici. O inscripție a cetății amintește pe Rhemaxos, conducător dobrogean, care ajută cetatea. La începutul sec. II Î. Hr., în estul Transilvaniei, uniunea de triburi condusă de Oroles se luptă cu bastarnii, fiind succedată în mențiunile istorice de uniunea condusă de Rubobostes, pe același teritoriu.
    Regatul lui Burebista este statul dac creat prin unirea triburilor geto-dace și condus de Burebista între 82 î.Hr. și 44 î.Hr. Primul rege dac a fost Burebista (82-44 î. Hr.). El a unit triburile geto-dace, prin diplomație și lupte, cu ajutorul lui Deceneu (preot) și a creat un stat puternic, cu centrul la Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștie. Sub Burebista, statul dac a atins cea mai mare întindere, limitele sale situându-se, potrivit lui Strabon, la N, în Carpații Păduroși, la V, la Dunărea Mijlocie și actuala Slovacie, la S în Munții Haemus (Balcani) iar la E la gurile Bugului și la Marea Neagră. În anul 48 î. Hr. întreprinde o campanie la sudul Dunării, în Pen. Balcanică. Acestea erau FRONTIERELE regatului GETO-DACIC.
    Aceste frontiere COINCID perfect cu zonele de RASPANDIRE a limbii geto-dacice, dar si a limbii ROMANESTI de astazi .

  3. Dovezile arheologice, precum și izvoarele narative, atestă existența unor puternice uniuni de triburi conduse de „basilei” (regi) pe întreaga durată istorică a Antichității. Astfel, in sec. al IV-lea î. Hr. este atestată uniunea de triburi condusă de „rex Histrianorum”, care se opune sciților. Între 300 î. Hr. și 292 î. Hr. se desfășoară confruntările dintre uniunea de triburi din centrul Munteniei condusă de Dromichaetes, cu reședința la Helis, și aceea condusă de Lisimach, care este luat prizonier. Tot în sec. III î. Hr. este menționată, intr-o inscripție de la Histria o uniune de triburi din sudul Moldovei condusă de Zalmodegikos. Între secolele III și II î. Hr., Histria este atacată de tracii sudici. O inscripție a cetății amintește pe Rhemaxos, conducător dobrogean, care ajută cetatea. La începutul sec. II Î. Hr., în estul Transilvaniei, uniunea de triburi condusă de Oroles se luptă cu bastarnii, fiind succedată în mențiunile istorice de uniunea condusă de Rubobostes, pe același teritoriu.
    Regatul lui Burebista este statul dac creat prin unirea triburilor geto-dace (sec. II BC-II AD) și condus de Burebista între 82 î.Hr. și 44 î.Hr. El a unit triburile geto-dace, prin diplomație și lupte, cu ajutorul lui Deceneu (preot) și a creat un stat puternic, cu centrul la Sarmizegetusa Regia, în Munții Orăștie. Sub Burebista, statul dac a atins cea mai mare întindere, limitele sale situându-se, potrivit lui Strabon, la N, în Carpații Păduroși, la V, la Dunărea Mijlocie și actuala Slovacie, la S în Munții Haemus (Balcani) iar la E la gurile Bugului și la Marea Neagră. În anul 48 î. Hr. întreprinde o campanie la sudul Dunării, în Pen. Balcanică. Acestea erau FRONTIERELE regatului GETO-DACIC.
    Aceste frontiere COINCID perfect cu zonele de RASPANDIRE a limbii geto-dacice, dar si a limbii ROMANESTI de astazi .

  4. Conform istoricului Iordanes, Burebista își începe domnia în jurul anul 82 î.Hr. Burebista a fost stăpânul unui teritoriu în hinterlandul Histriei, având capitala la Argedava, iar pe măsură ce stăpânirea sa s-a întins și de-o parte și de alta a Dunării este posibil să-și fi mutat capitala în Câmpia Munteană, la Argedava de la Popești, pe râul Argeș. Această mutare s-a realizat din rațiuni politice și strategice deoarece pe măsura măririi teritoriului său spre vest, Argedava Dobrogeană nu putea controla teritoriul ocupat, iar din punct de vedere militar, fiind amplasată pe malul drept al Dunării, ar fi îngreunat foarte mult acțiunile de apărare. În acest moment au loc, probabil, desele treceri ale fluviului, pe care le amintește Strabon, Căci trecând plin de îndrăzneală Dunărea și jefuind Tracia – până în Macedonia și Iliria, cu scopul de a-și consolida controlul spațiului de la sud de Dunăre până la Munții Haemus. Astfel limitele de nord, est și sud ale regatului fiind relativ stabile, pentru a consolida granița vestică a pornit o ofensivă împotriva scordiscilor, stabiliți în jurul anului 278 î.Hr. în vecinătatea muntelui Scordus. Această victorie de prestigiu asupra unui neam celtic se presupune că i-ar fi înlesnit procesul de uniune cu triburile dacice din arcul intracarpatic, amenințate de triburile celtice ale boiilor și a tauriscilor din Câmpia Panonică.
    Unificarea triburilor geto-dacice s-a terminat în jurul perioadei 60 î.Hr.-59 î.Hr, când Burebista începe campania împotriva celților de pe Dunărea Mijlocie, din Bazinul Panonic. În această perioadă își mută centrul de putere în munții Orăștiei și capitala la Costești.
    Regatul lui Burebista a atins întinderea maximă după campania din est, din anul 55 î.Hr., împotriva cetăților de la Pontul Euxin, în urma căreia a cucerit șiragul de orașe grecești de la Olbia, până la Apollonia Pontica.

  5. AR TREBUI ÎN MAI MULTE ORAȘE ALE ȚĂRII SĂ FIE EDIFICATĂ O COPIE DUPĂ COLUMNA LUI TRAIAN. ORICE POPOR S-AR MÂNDRI CU O ASTFEL DE ”CARTE DE VIZITĂ”.

  6. Getii in realitate se numeau argeti, adica locuitorii capitalei Argetia. Asa cum histrienii ereau locuitorii Histriei, tomitanii ai cetatii Tomis.
    Numele Argetia venea de la raul Arges. Iar numele raului Arges de la culoarea argintie si cuvantul arget care insemna argint.

  7. Geții au fost un popor tracic, care în jurul anului 339 î.Hr. locuia pe ambele maluri ale cursului inferior al Dunării. Istoricul antic Strabo a arătat că dacii și geții „vorbesc aceeași limbă”. Iar Trogus Pompeius afirma că geții și dacii erau identici.
    Geții au fost menționați pentru prima dată în 468 î.Hr. de către Sofocle în tragedia Triptolemos. Herodot i-a introdus în istorie prin următoarea mențiune: „geții sunt cei mai bărbați și mai drepți dintre traci”. El menționează pe geti, tirasgeti si masageti (ca triburi tracicede la vet spre est). Istoricul Tucidide spune că geții aveau aceleași arme și mergeau călăre ca și sciții. În timpul expediției lui Darius I (522-486 î.Hr.) împotriva sciților (513 î.Hr.), de pedepsire a uciderii lui Cirus de catre masageti, geții i s-au opus, însă în cele din urmă au fost înfrânți. După înlăturarea ocupației persane (în secolul V î.Hr.), geții din dreapta Dunării plăteau tribut Regatului Odris, până ce acesta a fost supus de Filip II, regele Macedoniei (aprox. 340 î.Hr.). Întrucât geții din dreapta Dunării deveniseră dependenți de Macedonia, regii macedoneni au ridicat pretenții de stăpânire și asupra geților din nordul Dunării, însă încercările lui Alexandru cel Mare (335 î.Hr. și 327 î.Hr.) și Lisimah (310 î.Hr.) de a-i supune au eșuat.
    Ulterior, geții din stânga Dunării au avut ciocniri cu bastarnii, un popor germanic care între 200 și 100 î.Hr. au ocupat poalele nord-estice ale Carpaților și malurile Nistrului. După lupte îndelungate, bastarnii au fost învinși de daci, locuitorii regiunilor muntoase, care mai apoi rămân stăpâni și pe câmpia răsăriteană până la Nistru.
    Din secolul I î.Hr., în nordul Dunării predomină numele și neamul dac, iar numele geților se păstrează mai ales în sudul Dunării.

  8. Geții au fost un popor tracic, care în jurul anului 339 î.Hr. locuia pe ambele maluri ale cursului inferior al Dunării. Istoricul antic Strabo a arătat că dacii și geții „vorbesc aceeași limbă”. Iar Trogus Pompeius afirma că geții și dacii erau identici.
    Geții au fost menționați pentru prima dată în 468 î.Hr. de către Sofocle în tragedia Triptolemos. Herodot i-a introdus în istorie prin următoarea mențiune: „geții sunt cei mai bărbați și mai drepți dintre traci”. El menționează pe geti, tirasgeti si masageti (ca triburi tracice de la vest spre est). Istoricul Tucidide spune că geții aveau aceleași arme și mergeau călăre ca și sciții. În timpul expediției lui Darius I (522-486 î.Hr.) împotriva sciților (513 î.Hr.), de pedepsire a uciderii lui Cirus de catre masageti, geții i s-au opus, însă în cele din urmă au fost înfrânți. După înlăturarea ocupației persane (în secolul V î.Hr.), geții din dreapta Dunării plăteau tribut Regatului Odris, până ce acesta a fost supus de Filip II, regele Macedoniei (aprox. 340 î.Hr.). Întrucât geții din dreapta Dunării deveniseră dependenți de Macedonia, regii macedoneni au ridicat pretenții de stăpânire și asupra geților din nordul Dunării, însă încercările lui Alexandru cel Mare (335 î.Hr. și 327 î.Hr.) și Lisimah (310 î.Hr.) de a-i supune au eșuat.
    Ulterior, geții din stânga Dunării au avut ciocniri cu bastarnii, un popor germanic care între 200 și 100 î.Hr. au ocupat poalele nord-estice ale Carpaților și malurile Nistrului. După lupte îndelungate, bastarnii au fost învinși de daci, locuitorii regiunilor muntoase, care mai apoi rămân stăpâni și pe câmpia răsăriteană până la Nistru.
    Din secolul I î.Hr., în nordul Dunării predomină numele și neamul dac, iar numele geților se păstrează mai ales în sudul Dunării.

  9. „Getica” (1926) făcea parte dintr-o proiectată trilogie pe care Vasile Pârvan nu a mai reușit s-o termine. Postum a apărut lucrarea neterminată „Dacia. Civilizațiile străvechi din regiunile carpato-dunărene”. Publicată postum în 1928 în limba engleza, tradusă în limba română în 1937).
    În scopul rezolvării problemelor legate de istoria Daciei, a organizat o serie de săpături sistematice, îndeosebi în stațiunile arheologice din a doua epocă a fierului. Pe baza rezultatelor parțiale ale săpăturilor a scris Getica (1926) .
    A organizat numeroase șantiere arheologice, dintre care cel mai important este cel de la Histria și a publicat numeroase studii, rapoarte arheologice și monografii, cuprinzând un material documentar vast, valoros și util. A condus șantierul de la Histria până în 1926.

  10. Argedava sau Sargedava era o așezare getică, reședință începând cu o căpetenie dinainte de Burebista. Menționată în decretul dyonisopolitan în cinstea lui Acornion din Dionysopolis.
    Cetatea Argedava este situată în localitatea actuală Popești, lângă orașul Mihăilești, Giurgiu, și a fost declarată rezervație arheologică. Cercetările arheologice au descoperit acropola cetății dacice Argedava, cea mai importantă așezare din Câmpia Munteniei, în care se presupune că și-a avut reședința regele Burebista. Între zidurile cetății s-au descoperit colibe, vetre de foc, unelte, depozite de grâne, ș.a. Istoricul român Vasile Pârvan a efectuat cercetări la Argedava.

  11. Terra Dacica Aeterna … traducere (libera) in limba noastră … Tărâmul Dacilor cei Eterni …
    Sau dupa Traian … „Mîniat de zeflemisire (căci nu era străin de retorică, dar faptul că-i plăcea să cam bea îi slăbea uneori puterea de a înţelege), Traian zise: „Eu, Jupiter şi zeilor, după ce am luat conducerea imperiului amorţit şi descompus din cauza tiraniei care dăinuise mult la noi în ţară, şi din cauza silniciei geţilor, singur am cutezat să merg împotriva neamurilor care locuiesc dincolo de Istru şi am nimicit neamul geţilor, care au fost mai războinici decît oricare dintre oamenii ce au trăit cîndva – şi aceasta nu numai datorită tăriei trupului lor, dar şi pentru că îi convinsese să fie astfel slăvitul lor Zamolxis. Crezînd că nu mor, dar că îşi schimbă locuinţa, ei sînt mai porniţi pe lupte, decît ar fi înclinaţi să întreprindă o călătorie. Am făcut această expediţie în cinci ani. Dintre toţi împăraţii de dinainte de mine, eu am fost socotit de supuşi cel mai bînd „. (Iulian Apostatul, Împărații). Iulian Apostatul a fost un împărat bizantin (360-363 AD).

  12. Cu asemenea promisiuni se deschidea anul și la Casa pionierului din Baia Mare prin anul 1958, 59. Dar nici la navomodelism, nici la aeromodelism, așa se numeau atunci “atelierele”, nu s-a facut nimic. La muzică erau tobe și trompete și un muzician de fanfară se chinuia cu copii de 1 Mai.

  13. @ „doru popescu”, 7 septembrie 2022 la 17:51
    ? ? ?
    1) „Pe baza rezultatelor parțiale ale săpăturilor a scris Getica (1926)”
    2) zisa Dacica „Publicată postum în 1928”
    3) „A condus șantierul de la Histria până în 1926”
    Deci a săpat intensiv la Mistriya voastră (și eu săpam grădina în anii trecuți!), și apoi a emis păreri despre Orăștie? HAHAHAHAHAHAHA! Asta da, „metodă științifică” valahă…..[Rumburak]

  14. In 1926 si 1928 Transilvania cea Dacica facea parte deja din ROMANIA cea MARE !!! Castigata din Budapesta, in WWI !!!
    Sapa cu sarg in gradina ta, cea ROMANEASCA,din Transilvania cea ROMANEASCA, si PRECIS o sa GASESTI artefacte din epoca GETO-DACICA. Cea mentionata istoric de Herodot/425 BC, Strabon/63 BC-24 AD, Traian/101-105 AD si Ana Comneana/1130.
    Sapa … sapa … sapa si in Moravia cea a lui Rumburak ceho-slovacul !!! Si o sa gasesti PRECIS urmele si armele lui Burebista (80-44 BC), cel ce a alungat boii din Moravia !!!
    Sapa … sapa … sapa mai cu sarg !!! Poate ai sa dai si de o tablita scrisa (intr-o proto-scriere proprie) pe la 5500 BC de catre populatia cea neolitica Vinta !!!
    Ca doar AHEOLOGIA este METODA cea STIINTIFICA de STUDIU si DATARE din ISTORIE !!!
    Intrebare: De ce nu ai citit „Dacia. Civilizațiile străvechi din regiunile carpato-dunărene”. Publicată postum în 1928 în limba engleza, tradusă în limba română în 1937) ? Cum poti sa emiti opinii despre o carte necitita in prealabil ?
    Poate ca in carte sunt descrise si urmele „arheologice” ale populatiei de pe Obi in Dacia anilor 425 BC ! Mai stii !

  15. In 1926 si 1928 Transilvania cea Dacica facea parte deja din ROMANIA cea MARE !!! Castigata la Budapesta, in WWI !!!
    Sapa cu sarg in gradina ta, cea ROMANEASCA, in Transilvania cea ROMANEASCA, si PRECIS o sa GASESTI artefacte din epoca GETO-DACICA. Cea mentionata istoric de Herodot/425 BC, Strabon/63 BC-24 AD, Traian/101-105 AD si Ana Comneana/1130.
    Sapa … sapa … sapa si in Moravia cea a lui Rumburak ceho-slovacul !!! Si o sa gasesti PRECIS urmele si armele lui Burebista (80-44 BC), cel ce a alungat boii din Moravia !!!
    Sapa … sapa … sapa mai cu sarg !!! Poate ai sa dai si de o tablita scrisa (intr-o proto-scriere proprie) pe la 5500 BC de catre populatia cea neolitica Vinta !!!
    Ca doar AHEOLOGIA este METODA cea STIINTIFICA de STUDIU si DATARE din ISTORIE !!!
    Intrebare: De ce nu ai citit „Dacia. Civilizațiile străvechi din regiunile carpato-dunărene”. Publicată postum în 1928 în limba engleza, tradusă în limba română în 1937) ? Cum poti sa emiti opinii despre o carte necitita in prealabil ?

  16. Fiindca, de ex. despre Zamolxis (zeul suprem al geto-dacilor) stia si vorbea si Herodot (despre zeul de pe taram getic, in Istorii/425 BC), dar si Strabon (despre zeul de pe taram dacic, 62 BC – 24 AD), dar si Traian (106 AD, despre zeul ce isi avea templul la Orastie) dar si Iordanes (despre zeul getilor si al gotilor si legile sale, in Getica/551 AD).
    Asadar, orice cunoscator in istorie poate vorbi despre INTREG taramul geto-dacic, precum si despre zeitatea suprema de pe taramul geto-dacilor. Inclusiv si in cartile Getica (1926) si Dacia (1928).

  17. Beeey, juvete, a trecutără di atunci di la agrokultura lu’ Pîrvan Cel Dăștept 96 di ani! …timp în care s-a săpat (voroava ta: „Sapa … sapa … sapa”!), șî NU S-A MAI DESCOPERIT NIMIC! …șî nu s-a mai emisără nici o părere dispre gheții tăi șî Dacii mei!
    Nici măcar actualu’ șăf a’ kAkademiyei Rrr’ nu are v’-o teorie ce să leje românii dîn Transilvania di daci, bre, sau gheții tăi di tine! Așea că ȘTERGE CU BURETELE MINCIUNILE lu’ Ceașkă a’ vostru, șî ȘTERGE-O, treci la sapă, că rămasără înțelenite ogoarili di la Plenița, că lu’ putoarea măCiucă nu-i place să muncească, și nici nu-l duce căpuțu’, realitate văzută diRekt șî la lucrarea lui di Doftorat, ce a cumpărat-o di la unu’, șî a dus-o ca fiind a lui, deși NICI MĂCAR N-A CITIT-O! …dă cu sapa, bre, că la anu’ îl punem pi măCiucă să fackă ce știe el mai bine, ce a învățat di la amerloci în bunkărili dîn Afghanistan: să fackă mîncare oltenească di popotă, cu praz șî șteviye…..[Rumburak]

  18. Lunar se descoperă noi artefacte istorice străvechi pe tărâmul Transilvaniei …
    Ultimul, din 11 august 2022 …
    Un mormânt din epoca bronzului, cu un inventar spectaculos constând în 169 piese din aur, 800 de mărgele confecționate din os și o brățară plurispiralată din cupru, a fost descoperit de arheologi, în cadrul cercetărilor arheologice efectuate în acest an pe drumul de legătură între Oradea și Autostrada A3.
    Rezultatele preliminare privind cercetările arheologice preventive realizate în cele nouă situri de pe aliniamentul drumului de legătură Oradea – Autostrada A3/ Biharea, ca urmare a finalizării rapoartelor de cercetare arheologică au fost prezentate joi, 11 august 2022, la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul unei conferințe de presă. Știre și pe cotidianul.ro …
    Sapă … Sapă … Sapă … in continuare… in curtea ta din Transilvania cea ROMÂNEASCA … si o sa GĂSEȘTI în mod PRECIS … tezaure de aur dacic !!!

  19. Lunar se descoperă noi artefacte istorice străvechi pe tărâmul Transilvaniei …
    Ultimul, din 11 august 2022 …
    Un mormânt din epoca bronzului, cu un inventar spectaculos constând în 169 piese din aur, 800 de mărgele confecționate din os și o brățară plurispiralată din cupru, a fost descoperit de arheologi, în cadrul cercetărilor arheologice efectuate în acest an pe drumul de legătură între Oradea și Autostrada A3.
    Rezultatele preliminare privind cercetările arheologice preventive realizate în cele nouă situri de pe aliniamentul drumului de legătură Oradea – Autostrada A3/ Biharea, ca urmare a finalizării rapoartelor de cercetare arheologică au fost prezentate joi, 11 august 2022, la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul unei conferințe de presă.
    Sapă … Sapă … Sapă … in continuare… in curtea ta din Transilvania cea ROMÂNEASCA … si o sa GĂSEȘTI în mod PRECIS … tezaure de aur dacic !!!
    Sapă și în zona Moraviei a lui Rumburak/a ta adică … pentru a descoperi armele cu ajutorul cărora Burebista a învins neamul boilor tai …

  20. De ce nu publicati raspunsul meu ?
    Lunar se descoperă noi artefacte istorice străvechi pe tărâmul Transilvaniei …
    Ultimul, din 11 august 2022 …
    Un mormânt din epoca bronzului, cu un inventar spectaculos constând în 169 piese din aur, 800 de mărgele confecționate din os și o brățară plurispiralată din cupru, a fost descoperit de arheologi, în cadrul cercetărilor arheologice efectuate în acest an pe drumul de legătură între Oradea și Autostrada A3.
    Rezultatele preliminare privind cercetările arheologice preventive realizate în cele nouă situri de pe aliniamentul drumului de legătură Oradea – Autostrada A3/ Biharea, ca urmare a finalizării rapoartelor de cercetare arheologică au fost prezentate joi, 11 august 2022, la Muzeul Țării Crișurilor, în cadrul unei conferințe de presă.
    Sapă … Sapă … Sapă … in continuare… in curtea ta din Transilvania cea ROMÂNEASCA … si o sa GĂSEȘTI în mod PRECIS … tezaure de aur dacic !!!
    Sapă și în zona Moraviei a lui Rumburak/a ta adică … pentru a descoperi armele cu ajutorul cărora Burebista a învins neamul boilor tai …

  21. Epoca bronzului în România este o perioadă din preistoria României împărțită în Epoca bronzului timpuriu (circa 3.500-2.200 î.Hr.), Epoca bronzului mijlociu (circa 2.200 – 1.600/1.500 î.Hr.) și Epoca bronzului târziu (circa 1.600/1.500 – 1.100 î.Hr.
    Epoca Bronzului timpuriu (circa 3.500-2.200 î.Hr.) :
    cultura Cucuteni – cultură arheologică eneolitică (epoca pietrei șlefuite și a aramei)
    cultura Baden-Coțofeni
    cultura „Cernavodă III-Belleraz”
    cultura Glina – cea mai importantă cultură din Muntenia și Oltenia
    „cultura” Verbicioara
    cultura Monteoru A1.
    Epoca bronzului mijlociu (circa 2.200 – 1.600/1.500 î.Hr.):
    cultura Otomani
    cultura Wietenberg
    cultura Mureș,
    cultura „Žuto Brdo – Gârla Mare”
    cultura Monteoru.
    Descoperirea tezaurului anunțată la 11 august 2022: Potrivit arheologului Dr. Călin Ghemiş, coordonatorul şantierelor arheologice, tezaurul de aur este cea mai importantă şi relevantă descoperire din punct de vedere arheologic şi patrimonial. Inventarul complexului 22 din situl VIII este, conform acestuia, unul „extrem de bogat pentru perioada epocii cuprului”, apreciat undeva pe la 4.500 înaintea erei noastre.
    Este o descoperire fenomenală. Un asemenea tezaur nu mai există în Europa centrală şi de Est. Este foarte ciudată chestiunea pentru că abia se descoperise aurul, în eneolitic. (Sic!)
    Se pare că a fost mormântul unei femei, extrem de bogată. Nu ştim cine era, aici la Sîntandrei.

  22. La doar doua zile de la anunțul descoperirii din zona Oradea … alta descoperire arheologică senzațională:
    Descoperire spectaculoasă în Neamţ. Arheologii au găsit vestigii vechi de 7000 de ani
    13.08.2022 16:31 AGERPRES.xVestigii arheologice vechi de 7.000 ani au fost descoperite, în apropiere de Târgu-Neamţ, de o echipă de arheologi condusă de cercetătorul Vasile Diaconu, din cadrul Complexului Muzeal Naţional Neamţ. Descoperirile au fost făcute pe şantierul arheologic de la Topoliţa, o localitate aflată la opt kilometri sud de oraşul Târgu-Neamţ.
    Cele mai spectaculoase sunt micile statuete de lut care făceau parte din recuzita religioasă a oamenilor de acum 6.500 de ani, scrie Agerpres.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.