Ziua Învățătorului găsește dascălii în grevă: Ce le transmite Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă pledează, luni, într-un mesaj transmis cu prilejul Zilei Învățătorului, pentru cadru favorabil învăţământului de calitate, arătând că Guvernul a început o regândire echitabilă a salarizării, dar lucrurile trebuie abordate „cu responsabilitate şi realism” prin prioritizarea resurselor necesare.

„Oriunde ne aflăm ca poziţie socială sau instituţională, suntem părinţi, bunici sau cunoaştem copii cărora le dorim un viitor ce poate fi împlinit prin educaţie. Trecem acum printr-un moment de răscruce pentru învăţământul din România, de care depinde viitorul copiilor noştri. Greva din sistemul de învăţământ a pornit de la o realitate ce poate fi corectată prin dialog, iar în calitate de prim-ministru am arătat respect şi deschidere la consultările cu reprezentanţii sistemului de învăţământ şi prin soluţiile adoptate deja în întâmpinarea solicitărilor exprimate. Toţi ne dorim un cadru favorabil unui învăţământ de calitate, sens în care ne-am angajat şi am început o regândire echitabilă a salarizării – ceea ce am transmis şi partenerilor de discuţii. Abordăm însă toate aceste aspecte cu responsabilitate şi realism, prioritizând resursele necesare”, afirmă prim-ministrul în mesajul său.

Nicolae Ciucă susţine că Guvernul a demonstrat permanent implicare în susţinerea unui învăţământ accesibil şi de calitate în România.

„Am deblocat posturile în educaţie, pentru a nu afecta calitatea actului de învăţământ din cauza numărului insuficient de profesori. Majorările salariale deja decise de Guvern sunt consolidate prin restabilirea echităţii în sistemul de salarizare în noua grilă. Executivul acţionează şi pentru modernizarea infrastructurii şcolare, adaptată cerinţelor societăţii. Ministerul Educaţiei are alocat unul dintre cele mai mari bugete prevăzute prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă, de 3,6 miliarde de euro, bani care vor fi investiţi în construcţia de noi creşe, grădiniţe, şcoli, licee, laboratoare, reabilitarea, modernizarea, dotarea şi digitalizarea unităţilor de învăţământ. Adăugăm acestora şi finanţările de la bugetul naţional şi prin alte programe europene, astfel încât să creăm toate condiţiile pentru ca actul didactic să tindă spre o mai mare performanţă”, adaugă premierul.

Acesta subliniază că autorităţile publice, dar şi profesorii şi părinţii înţeleg cât de important este pentru copii să meargă la şcoală, deoarece un copil educat „un adult împlinit, un om care are toate şansele să aibă o viaţă bună într-o societate deschisă cunoaşterii şi progresului”.

Potrivit lui Nicolae Ciucă, formarea tinerelor generaţii este „o responsabilitate perpetuă” la care profesorii contribuie alături de familie şi de întreaga societate. El aminteşte, însă, că ultimii 30 de ani au însemnat schimbări inclusiv în acest domeniu, iar „perioada pandemiei şi evoluţia digitală au adus transformări şi provocări majore”.

Prim-ministrul evocă, de asemenea, semnificaţia zilei de 5 iunie, dedicată dascălilor, „în semn de respect şi preţuire faţă de marele nostru cărturar şi dascăl Gheorghe Lazăr, întemeietorul primei şcoli în limba română, născut în această zi cu aproape două secole şi jumătate în urmă”.

În mesajul adresat profesorilor, Ciucă le transmite acestora respect pentru misiunea pe care şi-au ales-o.

„Dumneavoastră sunteţi partenerii noştri în tot acest proces prin care ne dorim să creştem încrederea în şcoala românească şi performanţa actului educaţional”, precizează premierul în mesajul adresat cadrelor didactice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Author

9 Comentarii

  1. Profesorii nu au vocatia grevei .Profesorii ar trebui sa stea la clasa si sa rezolve in primul rind nevoile elevilor pe care ii au spre formare .Era suficienta o negociere intre sefii de sindicat si Guvern .Presedintele a girat asa cum si noua lege a salarizarii , devenita obligatorie ca parte a PNRR , a girat cresterea salariala mult visata .Profesori nu au ce cauta in politica indiferent care le sunt sentimentele si alegerile personale .O mare eroare facuta de catre profesori .Profesorii se vor confrunta la clasa cu dezaprobarea elevilor venita uneori chiar si batjocoritor prezentata . Imaginea din strada nu i-a avantajat .Statul unui profesor se pastreaza foarte greu dar se pierde usor asa cum am vazut in piata Victoriei .Premierul si Presedintele au girat totul . A arata neincredere este o actiune eminamente politica ea neavind sustinerea tuturor profesorilor si invatatorilor din Romania . O greseala de neiertat ce alatura unor nemultumiti partea profesorilor ce inca au ratiune si inteleg manipularea .Goarnele si vuvuzelele, crucile si atirnatorile, impreuna cu tobosarii au transformat un protest binevenit intr-o minarie politica .Rusinea se va asterne o data cu reintorcerea la clasa acolo unde elevii vor reactiona in stilul lor caracteristic de nemilos

  2. Care sant resursele prioritizate.Miliarde facute cadou americanilor pentru armament.Miliardele pentru submarine de la francezi.Milioanele,poate miliardele pentru ajutorul „fratilor”nostri.

  3. Aceleași speranțe deșarte ! Planul Național de Ridiculizare a României a fost scris și asumat de ‘niște romăni’ și va fi pus îa operă ‘la virgulă’.

  4. @ Esop @ Ar fi trebuit sa continuati.”Profesorii nu au vocatia grevei”,guvernul are vocatia iresponsabilitatii,politicienii au vocatia minciunii,securistii au vocatia tradarii de tara,presedintele are vocatia grandomaniei si prostiei,toti la un loc fiind niste hoti cunoscuti si recunoscuti de aia de la Bruxelles care au vocatia cocainei,ca sa nu iesim din cadenta.

  5. maCiuca e crainicul TVR dinainte de 89 citind cu limba de lemn discursul celui mai iubit Turist la al poporului meu ? cititor de prompter de la Trei Coceni.

  6. @esop: dumitale citesti avand creierul in functiune? Ai accepta sa muncesti cu un salariu la nivelul din urma cu 12-15 ani pentru ca asa vor guvernantii, desi au studii reale si esti profesionist? Apropo de gargara slaninosului unsuros, cica a deblocat posturile in educatie si invatamant! Intra tot recomandatii din politica pe pile, neamuri si mita, profesionistii nu au loc de acesti trimisi! Vezi caz concret: plavanul are catedra definitiv ocupata de nu poate sa ocupe acel loc de munca niciun alt cadru didactic! Inca ceva care se accelereaza: a dat ordonanta sau normativ pentru firimituri cadrelor didactice, dar neconstitutionala miscarea! Ce auzim acum? Ca din cauza acestei miscari financiare, Romania pierde fondurile U.E.! La naiba de cretini.

  7. Mai mult se chinuie părinții cu, copii decât educatorii așa că le urez să rămână în grevă până fac anii de pensie.

  8. Greva profesotilor este LEGALA . Greva profesorilor este indreptatita . Profesorii solicita o salarizare decenta … nu cer pensii speciale , nu cer salatii de lux ! Cum ai tu cu siguranta
    , textierule expirat .

  9. Ce dracu vorbim aici. Din 2021 și până în prezent s-a pierdut peste 50% din puterea de cumpărare. Abia în decembrie 2022 învățământul a ajuns la nivelul prevăzut în legea salarizării, față de sănătate care a primit banii din 2018. E o bătaie de joc și unora li se pare că nu e justificată greva? Este chiar foarte necesară. Nu poți fi profesor și să ai salar de 2500 de lei la prețurile de acum. In urma cu 2 ani era altceva. Vina este a guvernanților, a pietei de energie, a BNR și a inflației produse că efect. Scăderea puterii de cumpărare este vinta exclusivă a politicii de guvernare, deci ei să scoată castanele.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.