Ziua Regalităţii: Fără evenimente, din cauza epidemiei

Anul acesta, Ziua Regelui va fi una fără evenimente, în România, din cauza epidemiei. Majestatea Sa Margareta a transmis un mesaj tuturor românilor.

„Astăzi este sărbătotarea naţională de 10 mai. În fiecare an, Palatul Elisabeta deschide larg porţile pentru mii de români din ţară, din Republica Moldova şi din toate colţurile lumii. Din păcate, în acest an, nu putem face la fel. Suntem în gând alături de toţi cei care sărbătoresc astăzi Coroana Română, istoria noastră modernă şi aspiraţiile noastre de libertate, progres şi democraţie. De-a lungul unui secol şi jumătate, toate generaţiile familiei noastre au luat parte la această mare sărbătoare românească, a primăverii şi a identităţii naţionale. Chiar dacă zilele acestea sunt dificile pentru noi toţi, vă doresc tuturor o sărbătoare de 10 Mai cu speranţă, încredere şi convingerea în destinul ţării noastre. La mulţi ani!”, se arată în mesajul Custodelui Coroanei.

Ziua de 10 mai are o însemnătate aparte în istoria modernă a României.

Venit în ţară pe ascuns, sub paşaport fals, din cauza conflictului pe care ţara sa, Prusia, îl avea cu Imperiul Habsburgic, Carol I intră triumfător în capitala României, pe 10 mai 1866, aclamat de peste 30.000 de bucureşteni.

Odată cu acest episod, ziua de 10 mai a devenit Ziua Naţională a României, rămânând până în zilele noastre cunoscută ca Ziua Regalităţii.

Tot de 10 mai şi de Carol I se leagă o altă mare izbândă românească. În 1877, România îşi anunţă indepenedenţa în faţa Imperiului Otoman, iar cu Carol I în fruntea armatelor româneşti şi ruseşti aliate, ţara noastră îşi câştiga independenţa şi pe câmpul de luptă.

Pe 10 mai 1881, într-o ceremonie fastuoasă, a avut loc încoronarea principelui Carol I ca Rege al României.

Domnia lui Carol I avea să se încheie după 48 de ani, fiind cea mai lungă domnie din istoria statelor româneşţi. I-a succedat Regele Ferdinand, nepotul său, sub domnia căruia România a cunoscut cea mai vastă întindere teritorială. Dinastia Hohenzollern avea să conducă România până la abdicarea Regelui Mihai din 1947 şi preluarea puterii de către comunişti.

La doi an după Revoluţie, Regele Mihai avea să se întoarcă în ţară şi să fie primit de un număr impresionant de români. Se spune că aproape un milion de oameni au ieşit în stradă să-şi vadă fostul Rege.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 2
Author

20 de Comentarii

  1. Eu zi să restaurăm monarhia în ziua în care și Franța o restaurează.

    • Nici o conditie nu este similara. Daca va prindeti pentru Franta sinteti cam rau D-l !

  2. Un scurt si binevenit tratat de parazitologie, ca ne-am saturat de virusi.

  3. Ha ha ha ! E „dusa” si Asta, saraca ! („Asta” cu „A” mare, bineinteles, respectul pentru „monarhie” obliga, nu ?) … „La multi ani !” de 10 mai ?!? Da’ de ce nu si un „Happy Hanuka !”, „Salam aleykoum” sau „Hasta la victoria siempre !” ? Bine ca nu ne-a urat si ceva de „Pastele care tocmai a trecut” sau „Craciunul care nu e asa departe” ! Ps : si, intre Carol I si Ferdinand (da, ma rog, cei doi au facut cite ceva pentru Romania, sau mai degraba Romania a avut citeva realizari sub domnia lor) si adolescentul imberb care, cu ordinul „Pobeda” agatat pe piept, a fost trimis la plimbare, n-ati uitat pe nimeni ? Da, ma refer la „rusinea familiei”, baiatu’ ala priapic care fugarea cameristele si bucataresele prin palatul regal, cel cu „Camarila regala”, „dictatura carlista” si amanta kosher ! Hai domne, macar daca tot ne dati „genealogia” (5 generatii pe sol romanesc ??) a acestei obscure aripi „nobiliare”, macar dati-o completa, ca sa avem si noi imaginea decaderii si a decadentei !

  4. Aici sunt de acord cu voi:Smarandache si Pandele.Hai sa mai terminam cu:”Majestatea Sa Margaretaa” si cu „Custodele Coroanei”.A fost o perioada din istoria ROMANIEI,care a trecut cu bune cu rele.Nimeni nu mai revine la o MONARHIE din statele care au devenit REPUBLICA.La noi sunt unii care tanjesc dupa trecut.Aceasta dinastie Hohenzollern,nici nu provenea din casa REGALA a PRUSIEI si viitorul REGE CAROL I a fost adus de Ion C.Bratianu pe 8 mai 1866 cu un geamantan.Averile acumulate de acesti regi,au fost acumulate pe spinarea poporului roman,nu prin munca lor.Dupa LOVITURA DE STAT din 1989,s-au trezit sa vina la CASCAVAL.Inainte de aceasta LOVITURA de STAT,erau preocupati de recastigarea averilor detinute inainte.De aceeia asa zisul Rege Mihai I ,care si-a tradat propria armata in 23 august 1944 si din cauza caruia peste 160.000 de ostasi romani au fost luati prizonieri de rusi,lasand familii intregi pe drumuri cu copii orfani sa intors repede in tara nu din patriotism.Daca era patriot nu semna pe data de 16 iunie 1989,”DECLARATIA DE LA BUDAPESTA”,alaturi de alte cozi de topor pe care nu le mai enumar aici si prin care ungurii solicitau „AUTONOMIA TRANSILVANIEI si invatamant in limba maghiara ,de toate gradele”.Intrebat de ce a semnat,el a declarat ca „pretentiile ungurilor sunt intemeiate”.Cum se numeste acest om? Nu,TRADATOR!!! Sa nu mai vorbim de averile acumulate de aceasta dinastie. De ce nu s-a spus nimic de ziua de 9 MAI.

  5. Regele Mihai a avut intuitia, sau a stiut de la nemurile din Anglia, ca razboiul lui Antonescu ( care a ajutat evreii cel ami mult in Europa in acele vremuri) este o cacealma, totul fiind aranjat dinainte cu cine cistiga, si ca la trisorii de Poker, in ciuda eforturilor in Est si Vest,suntem deja invinsi (chestie masonica condusa de Mareshalul Palatului, imi scapa numele acum…),Romania nu avea nici o sansa, asa ca l-a oprit la timp pe Antonescu, salvind de fapt Omenirea, sau asa cum se spune scurtind razboiul si salvind vieti, inclusiv romanesti. Acum, nu se pune de neocominternisti nostri, revenirea Monarhiei, dar va fi o necessitate, care va instaura in scurt stabilitate interna si externa. Teritoriile furate, vor fi recuperate urgent, de cei care cum mai spun uni Vrabia Malai viseaza.
    Astia din gasca PCR interzis de lege ca organizatie de destramare a Romaniei, au avut si au in continuare frica de Rege, ca si ce mai este prin Rusia, pentru ca au prea multe crime la activ.
    O zi buna.
    Con

    • Așa este Con! L-a împiedicat pe Mareșal să semneze armistițiul cu Uniunea Sovietică! D-aia i-a agățat Stalin în piept cea mai prestigioasă medalie sovietică!

    • Esti francez ? (daca te prezinti „Con” …)

    • @Con: Povestea cu scurtarea razboiului a fost pusa in circulatie de istoricii de sub obladuirea lui Ilie Ceusescu, altmineri se zice ca un om onest. 23 august este mitul fondator al istoriei comuniste si s-a vrut a i se da proportii cosmice. El insa se bazeaza de la bun inceput pe cel putin o premiza falsa: aceea ca Romania ar fi continuat razboiul alaturi de Germania, plus inca una foarte probabil falsa: aceea ca URSS ar fi fost interesata serios de directia sud. Antonescu a fost pe punctul de a incheia armistitiul, un act pur militar, deloc de nasul unor neica nimeni, care s-au grabit sa ordone incetarea luptei fara a stabili ceva concret cu inamicul. A doua, dupa prima ofensiva Iasi-Chisinau, din primavara lui 1944, respinsa sau necontinuata de sovietici fiind doar o diversiune destinata sa fixeze aici importante forte germane, in vara lui 1944, pe frontul romanesc este acalmie. In schimb, lupte grele se dau la centru si pentru lichidarea ‘balconului baltic’, adica zona adiacenta marii controlata de germani. Intervine 23 august, cu preliminariile sale si sovieticii, in loc sa continuie ofensiva la centru, spre Berlin, se revarsa spre sud. Germanii isi retrag trupele din Balcani, reconstituie grupul de armate Centru si continua indirjit rezistenta. Oare 23 august chiar a scurtat razboiul? …

  6. @Daniel, „Tot de 10 mai şi de Carol I se leagă o altă mare izbândă românească. În 1877, România îşi anunţă indepenedenţa în faţa Imperiului Otoman, iar cu Carol I în fruntea armatelor româneşti şi ruseşti aliate, ţara noastră îşi câştiga independenţa şi pe câmpul de luptă.” Daca romanii aceia, bunii vostri care au pierit atunci in lupta pentru independenta ar auzi ca pentru voi, ziua asta nu are importanta… Cine nu-si cunoaste istoria, nu-si merita numele. Altfel, va bateti cu piatra in piept „noi suntem romani.. „

  7. TB: Atit de mare a fost prestigiul lui Carol incit Romania nici nu a fost invitata la tratativele de pace de la Berlin, si doar era de origine germana. Ba inca Romaniei i s-au impus pe deasupra si conditii pentru a i se acorda, formal, independenta. De fapt, ea era practic independenta de la Cuza incoace.

  8. Monarhia salveaza Romania. Traiasca familia Regala a Romaniei, in frunte cu Principesa Margareta. Bolsevicii care comenteaza pe aici sa sarbatoreasca marea revolutie bolsevica, pe Lenin, Stalin, Dej, Ceausescu, Petrov Beshitu si alte lighioane asemeni lor.

  9. @ha,ha: Sa traiasca bine mersi cite zile au dar pe banii lor …

  10. Doar marlani ca cei care au stat cu gura cascata zece ani la hahaielile lui Petrov se inghesuie sa comenteze cand vine vorba de Rege si Casa Regala. Or fi toti de-un tata, ca mama este securitatea pentru toti.

  11. Cam astea sint arguumentele monarhistilor, de mintea si obrazul unui georgel…

  12. @Redactiei: Daca intr-adevar tineti la igiena discutiilor de pe forumurile acestei publicatii, indiferent de zelul monarhist, batator la ochi, itrucit intr-un stat definit republica prin constitutie, nu pot exista nici printi sau printese, nici majestati, nici Case Regale, binevoiti si respingeti de la bun inceput mirlanisme gen georgel, nu numai a posteriori raspunsurile pe care acesti neciopliti le merita. Grosolania nu poate fi tratata cu manusi, afara de cazul cind voit este incurajata.

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.