(VIDEO) Ziua Z pentru JUSTIȚIE. OUG pe legile justiţiei, ADOPTATĂ de Guvern

Guvernul a adoptat ordonanţa de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, a declarat ministrul Justiţiei Tudorel Toader, după şedinţa Executivului. Textul OUG a fost criticat de unii lideri social-democraţi.

„Suntem în momentul în care se încheie o perioadă de dezbateri pe cele trei legi ale Justiţiei. A fost publicată şi cea de-a treia, care urmează să intre în vigoare mâine. Pentru corelarea unora dintre prevederi, pentru preluarea unora dintre recomandările Comisiei de la Veneţia, pentru preluarea unora dintre solicitările CSM, pentru alte necesare corelări, Guvernul a adoptat prezenta OUG. Noi considerăm că modificările aduse legilor Justiţiei se vor dovedi benefice pentru justiţie, pentru cetăţeni”, a declarat Toader după şedinţa de Guvern.

El a precizat că nu a mers la Comisia de la Veneţia pentru a negocia forma OUG.

„Eu nu am mers la Comisia de la Veneţia pentru a negocia, cum am auzit în spaţiul public, soluţiile din OUG. Nu am mers nici pentru a solicita şi a lua aprobare pentru aceste soluţii, nici pe cont propriu fără o prealabilă dezbatere cu decidenţii din ţară”, a precizat ministrul.

Toader a menţionat că se măreşte vechimea necesară în profesie în magistratură pentru cei care vor dobândi funcţia de procuror general, prim-adjunctul şi adjunctul acestuia, funcţiile de conducere de la DNA şi DIICOT.

„Vechimea minimă acum este de 8 ani şi va fi de 15 ani. La MJ, când se fac acele interviuri, ne recomandă Comisia de la Veneţia să dăm dovadă de mai multă transparenţă. Am preluat modelul CSM şi pe viitor respectivele interviuri vor fi transmise în direct, vor fi arhivate, vor putea fi văzute de oricine este interesant”,a subliniat Toader.

UPDATE. Premierul Viorica Dăncilă a anunţat, luni, referitor la OUG pe legile justiţiei, că soluţia a fost discutată în cadrul întâlnirii ministrului Justiţiei cu reprezentanţii Comisiei de la Veneţia, cât şi în întrevederea avută cu prim-vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, potrivit mediafax.ro.

Guvernul se reuneşte, luni dimineaţă, iar ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, nu s-a aflat iniţial  pe ordinea de zi anunţată. Textul OUG a fost criticat de unii lideri social-democraţi.

http://

„Cele trei legi ale justiţiei au fost modificate de Parlament, iar aceste modificări au fost validate de Curtea Constituţională şi asigură o mai bună funcţionare a sistemului de justiţie în interesul cetăţenilor. Ceea ce adoptăm astăzi este o armonizare a prevederilor legilor, astfel încât să răspundă cât mai bine situaţiilor întâlnite în practică pentru buna desfăşurare a actului de justiţie. Justiţia din România trebuie să fie garanţia respectării şi apărării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale românilor, iar abuzurile şi imixtiunile în înfăptuirea actului de justiţie nu sunt şi nu vor fi tolerate”, a precizat Dăncilă.

Şi liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae s-a declarat foarte nemulţumit de proiectul de OUG, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este „ceva foarte bizar” şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.

Ministrul Justiţiei s-a aflat duminică seară la sediul PSD pentru discuţii cu liderii coaliţiei de guvernământ pe tema textului ordonanţei. Pe ordinea de zi iniţială a şedinţei de luni se afla un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru evaluarea funcţionarilor publici în anul 2018 şi mai multe proiecte de hotărâre.

OUG privind legile justiţiei nu se regăseşte pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de luni, anunţată cu puţin timp înaintea reunirii Executivului, programată să înceapă la ora 9:00.

Executivul a făcut publică luni dimineaţă ordinea de zi a şedinţei în care ar fi urmat, conform informaţiilor care au circulat săptămâna trecută, să fie discutată OUG prin care legile justiţiei să fie puse în acord cu recomandările Comisiei de al Veneţia.

Textul OUG a fost criticat de Ministerul Public, care, printr-un comunicat transmis duminică seară, a atras atenţia asupra pericolului încălcării ordinii constituţionale prin adoptarea unora dintre modificările propuse.

Şi liderul senatorilor PSD Şerban Nicolae s-a declarat foarte nemulţumit de proiectul de OUG, apreciind că documentul apărut în spaţiul public este „ceva foarte bizar” şi că Toader ar trebui să explice parlamentarilor unde au greşit, ce anume ar fi inaplicabil şi de ce este nevoie de o ordonanţă de urgenţă.

Ministrul Justiţiei s-a aflat duminică seară la sediul PSD pentru discuţii cu liderii coaliţiei de guvernământ pe tema textului ordonanţei.

Pe ordinea de zi a şedinţei de luni se află un proiect de lege pentru modificarea şi completarea Legii nr.188/1999 privind Statutul funcţionarilor publici precum şi pentru stabilirea unor măsuri pentru evaluarea funcţionarilor publici în anul 2018 şi mai multe proiecte de hotărâre.

ȘTIRE INIȚIALĂ. Guvernul se reuneşte, luni dimineaţă, pe ordinea de zi a şedinţei Executivului fiind o ordonanţă de urgenţă pentru modificarea şi completarea unor acte normative în domeniul justiţiei, textul fiind criticat de unii lideri social-democraţi. Mai exact,varianta propusă de ministrul Tudorel Toader nu e pe placul social-democraţilor.

Ministrul de Externe, Teodor Meleşcanu, a declarat vineri, la Parlament, că „de principiu” va avea loc luni, la ora 09.00, o şedinţă de Guvern pentru adoptarea OUG pe legile justiţiei, înainte ca premierul Viorica Dăncilă să plece, pentru o săptămână, într-o deplasare în Turcia şi în mai multe state din zona Golfului Persic.

În OUG pe legile justiţiei, care a ajuns vineri seară spre aviz la CSM, sunt prevăzute o serie de modificări, printre care amânarea pensionării anticipate a magistraţilor întrucât va avea un impact major asupra funcţionării instanţelor şi parchetelor. Astfel, se amână prevederile privind pensionarea anticipată până la data de 31 decembrie 2022.

În OUG se mai arată că se va adopta un nou alineat la articolul 54 din Legea 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor ce prevede numirile în funcţiile de conducere de la Parchetul General, DNA şi DIICOT. Potrivit Ordonanţei, alineatul introdus arată că selecţia procurorilor-şefi se realizează pe baza unui interviu, în cadrul căruia candidaţii vor susţine un proiect şi, pentru a fi asigurată transparenţa procedurii, audierea se va transmite în direct, audio-video pe pagina de internet a Ministerului.

Liderul senatorilor PSD, Şerban Nicolae, a declarat duminică, pentru mediafax.ro , despre textul OUG pe legile justiţiei, că formula revocării membrilor CSM e „stupidă”, prevederea legată de răspunderea magistraţilor este „o bătaie de joc”, motiv pentru care Guvernul ar trebui să respingă ordonanţa.

Ministrul Justiţiei, Tudorel Toader, a declarat, pe 3 octombrie, că membrii Comisiei de la Veneţia au fost de acord cu OUG pentru legile justiţiei.

„Noi ştim că Comisia de la Veneţia nu e deschisă la OUG, dar nu-i deschisă la ordonanţele care au rolul de a ocoli procedura parlamentară, constituţională. În cazul acesta, e vorba de preîntâmpinarea unor mai efecte mai puţin dorite. (…) Dânşii au agreat de comun acord, au exprimat agrementul pentru adoptarea unei OUG în sensul celor discutate”, a declarat Tudorel Toader la România TV.

Preşedintele Klaus Iohannis a semnat, vineri, decretul privind promulgarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor, ultima lege din pachetul celor trei acte normative din domeniul reformei sistemului de justiţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 3
Author

7 Comentarii

  1. Vasilica cea savantă de renume mondial,singurica prim ministru din pădurea cu alune, a renunțat,provizoriu,la ordonanță lui TT!Aplauzele peste ochi ale supușilor din Guvern si partid au convins-o!

  2. PARCHETUL GENERAL DENUNȚĂ O LOVITURĂ DE STAT!
    Parchetul General atrage atenția, într-un comunicat extrem de dur, că Guvernul PSD-ALDE încalcă ordinea constituțională din România, prin trei modificări propuse în ordonanța de urgență.
    Modificările întăresc controlul ministrului Justiției (numit politic) asupra procurorilor, transformânu-i pe aceștia în funcționari obedienți guvernului.
    Încălcarea ordinii constituționale de către una dintre puterile statului (în cazul de față, cea executivă), în defavoarea unei alte puteri (în cazul de față, cea juridică), se numește lovitură de stat.

    • Ai rabdare prietene!Sa vezi de acum caderi de stanci pe capetele seci ale lui Dragnea si acolitilor!Morile UE+SUA macina incet,dar sigur!

  3. Dragnea, Veorica si Tudorel modifica si rasmodifica Legile Justitiei sa-l scape pe INFRACTORUL Dragnea de puscarie(din 1 Ianuarie 2017 NU au facut nimic altceva!), Copiii Romaniei MOR de foame la propriu:
    „Mobilizare impresionantă în cazul fetiţei de 9 ani din Vaslui(votantul 99% al PSD!) care mergea flămândă la şcoală şi visa să mănânce „biscuiţi, piure cu carne şi o salată“
    În ultimele zile, la familia sărmană din Puşcaşi au ajuns ajutoare din toate colţurile ţării.
    În plus, Fundaţia Casa Share a început astăzi lucrările la o nouă casă pentru familia Roxanei, care trăieşte într-o sărăcie cruntă.
    „Ceilalţi copii au pachete. Eu, nu. Mi-ar plăcea să mănânc biscuiţi, un piure cu carne, o salată”, a fost declaraţia cu care copila de 9 ani din localitatea vasluiană Puşcaşi a sensibilizat oameni din toate colţurile ţării şi din străinătate. Fetiţa care mergea flămândă la şcoală, pentru că familia nu avea bani pentru pachet, nu îşi dorea nici păpuşi, nici alte jucării, atunci când a fost întrebată de reporteri care sunt dorinţele ei.
    Îşi dorea DOAR mâncare.
    Declaraţiile ei reprezintă barometrul unei Românii unde copii, asemenea Roxanei, trăiesc într-o sărăcie cruntă, la limita subzistenţei.
    Cazul familiei din Puşcaşi era cunoscut autorităţilor locale, care susţin că nu au resursele necesare pentru a veni sprijini tuturor familiilor nevoiaşe, zona fiind una foarte săracă. Roxana mare are 3 fraţi, iar unul dintre ei a abandonat şcoala tocmai din cauza sărăciei. De altfel, fetiţa de 9 ani recunoaşte că nu de puţine ori mergea flămândă la şcoală şi fără pachet. Locuiesc într-o casă al cărei acoperiş stă să se prăbuşească. Tatăl copiilor e bolnav, mama fiind cea care duce greul familiei. Singurele venituri ale familiei: alocaţiile şi ajutorul social, total 800 Lei/lună.”

    Veorico, mergi in Vaslui?!

    • Lili, ordonanta e pentru scaparea procurorilor de la DNA si infigerea lor pe posturile primite la momentul protocoalelor secrete, diversiunea ta cu Dragnea e motor de intoxicare !

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.