ALDE către PSD: „Pragul superior de impozitare trebuie să rămână 16%”

Într-un Comunicat remis redacţiei noastre, deputatul ALDE Ion Cupă aduce cîteva precizări care arată diferenţe de opinie între partidele aflate la guvernare în ceea ce priveşte introducerea impozitului pe cifra de afaceri. Introducerea în programul noului guvern a impozitului pe cifra de afaceri nu pare să fie pe placul celor de la ALDE.

Mai degrabă, spune deputatul ALDE, „preocuparea legitimă a guvernului de a atrage mai mulți bani la buget trebuie să vizeze în principal modalități mai bune de colectare și, în același timp, dinamizarea unor reforme economice generatoare de profituri”.

Ion Cupă, care a fost director al Direcţiei Generale de Finanţe Gorj, este un specialist în acest domeniu şi atrage atenţia că, indiferent de forma de impozitare, „Pragul superior de impozitare trebuie să rămână 16%”, astfel încît să nu ducă la descurajarea celor care creează valoare adăugată!

Şi în privinţa „contribuţiei de solidaritate” din actualul program de guvernare ALDE aduce nuanţe, în aşa fel ca, şi în aceste cazuri, impozitul total pe venit al unei persoane să nu depăşească aceeaşi cotă de 16%. Cupă spune însă că este necesară mai întîi o analiză a categoriilor de venituri salariale şi numai „dacă va fi cu adevărat oportun”, să se treacă la aplicarea „contribuţiei de solidaritate”!

Vă prezemtăm mai jos textul integral al Comunicatului ALDE referitor la introducerea noului sistem de impozitare (sublinierile aparţin redacţiei):

FILOSOFIA DE IMPOZITARE TREBUIE SĂ RĂMÂNĂ UNA DE TIP LIBERAL

Sper că noul guvern va găsi soluții prin care pragul (superior) de impozitare să rămână 16 % . Deciziile privind ajustarea filosofiei fiscale a guvernului trebuie să aibă în vedere în primul rând încurajarea celor care creează valoare adăugată. În niciun caz descurajarea lor. Preocuparea legitimă a guvernului de a atrage mai mulți bani la buget trebuie să vizeze în principal modalități mai bune de colectare și, în același timp, dinamizarea unor reforme economice generatoare de profituri.

În ceea ce privește contribuția de solidaritate, noi considerăm că trebuie să se facă o analiză a categoriilor de venituri de natură salarială și dacă va fi cu adevărat oportun, abia atunci să se aplice o contribuție de solidaritate asupra veniturilor foarte mari de natură salarială, dar care, adăugată la impozitul pe venit preconizat de 10%, să nu depășească actuala cotă de 16%.

În ceea ce privește impozitul pe cifra de afaceri, înțelegem rațiunea de a găsi soluții prin care să reducă transferul profiturilor în afara țării. Apreciem însă că nivelul cotei de impozitare pe cifra de afaceri trebuie să fie stabilit în funcție de activitate și rata profitului, astfel încât impozitul plătit să nu depățească actuala cotă de 16%.

Considerăm că toate părțile interesate de bunul mers al economiei și de o politică fiscală stimulativă trebuie să abordeze aceste chestiuni cu calm, fără inflamări neproductive, printr-un proces eficient de dialog și consultare”.

După cum se vede, între viziunea celor din PSD şi a celor din ALDE despre filosofia de impozitare există diferenţe majore care explică nemulţumirea aripii liberale din alianţa de guvernare în ceea ce priveşte modificările aduse programului de guvernare, fără o consultare serioasă în coaliţie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.