Alegeri în „Regatul Dezunit”: Cameron exultă, Europa tremură

Victorie clara si neasteptata a conservatorilor la alegerile legislative din Marea Britanie. Aceştia au obţinut 331 din totalul de 650 din Camera Comunelor. Partidul premierului David Cameron a înregistrat un progres de 24 de mandate faţă de alegerile din 2010.

Înainte de încheierea numărătorii în ultimele 7 circumscripţii din cele 650, BBC oferă următoarele estimări.

Prezenţă la vot: 66%, cea mai mare prezenţă începând din 1997Partidul Conservator: 37% din voturi şi 331 de mandate

  • Partidul Laburist: 31% din voturi şi 232 de mandate
  • Partidul National Scoţian: 5% din voturi şi 56 de mandate
  • Partidul Liberal Democrat: 8% din voturi şi 8 mandate
  • Partidul Independenţei (UKIP): 13% din voturi şi un mandat
  • Verzii: 4% din voturi şi un mandat
  • Partidul Tarii Galilor: 1% din voturi şi 3 mandate.

Rezultatele invers proporţionale cu scorul obţinut de partide se datorează sistemului uninominal majoritar într-un singur tur, Marea Britanie fiind singura democraţie europeană care mai menţine acest sistem electoral ce favorizează bipartidismul.

Înfrângere fără drept de apel pentru laburişti

Este un rezultat suprinzător, pentru toate institutele care au realizat sondaje electorale în perioada campaniei – toate indicau o luptă strânsă, din care ar fi ieşit avantajaţi laburiştii, deoarece aveau mai multe variante pentru a forma alianţe. Rezultatele au reprezentat un dezastru pentru Partidul Laburist, care a obţinut doar 228 de mandate, cu 24 mai puţine decât la alegerile din 2010. Un fapt umilitor pentru actualul lor lider, Ed Miliband, pentru că la precedentele alegeri partidul venea uzat de peste un deceniu de guvernare şi avea de gestionat criza financiară.

Astfel, în timp ce actualul premier se pregătea să se îndrepte către palatul Buckingham, unde Regina urmează sa-l invite să formeze noul guvern, Miliband îşi anunţa demisia din fruntea partidului.

Masacru în tabăra liberal democraţilor

Dezastru şi mai mare pentru Partidul Liberal Democrat, condus de vicepremierul Nick Clegg. Aflat la guvernare alături de conservatori începând din 2010, partidul a fost aproape aneantizat de votul britanicilor – din cele 56 de mandate din prezent nu va mai rămâne decat cu 8 mandate în Camera Comunelor. Nick Clegg şi-a anunţat imediat demisia din fruntea partidului. “Este limpede că a fost o noapte în care ne-a fost administrată o pedeapsă crudă”, a spus Clegg.

Cel mai tânăr deputat începând din 1667

Victorie uriaşă însă pentru Partidul Naţional scoţian, care şi-a adjudecat 56 din totalul de 59 de mandate din Scoţia. Totul în detrimentul laburiştilor, singurul partid dinte principalele două care era digerat în Scoţia. Cea mai elocventă imagine a victoriei absolute a naţionaliştilor scotieni este surclasarea lui Douglas Alexander (deputat vreme de patru mandate, fost ministitru din umbră) de către Mhairi Black, o studentă de doar 20 de ani.

Victorie la votul popular, însă doar unul sau doua mandate în Camera Comunelor pentru UKIP, partidul lui Nigel Farage. UKIP a plătit tribut sistemului electoral uninominal majoritar într-un singur tur. Până şi Farage a pierdut în circumscripţia sa şi, aşa cum a promis, şi-a anunţat demisia din fruntea partidului. Interimatul în fruntea UKIP va fi asigurat de Suzanne Evans.

Spiegel: Bad News für Europa

În ciuda victoriei clare, presa europeană îl prezintă pe David Cameron drept un politician mult slăbit în viitorul său mandat de premier. Deşi conservatorii ar putea guverna singuri acum, deşi electoratul lor s-a dovedit unul disciplinat, Cameron nu va mai fi un premier puternic, scrie Der Spiegel.

În primul rand, alegerile din Marea Britanie sunt o veste proastă pentru Europa. Cameron va fi tot mai mult pus cu spatele la zid în propriul partid de către eurosceptici. Premierul a promis organizarea unui referendum, cel târziu în 2017, privind ieşirea Marii Britanii din UE.

„Regatul Dezunit”

În al doilea rând, după titrează multe publicaţii din Franţa, alegerile au revelat un “Regat Dezunit”. Votul arată că ţara este dezbinată – nordul scoţian a votat masiv în favoarea Partidului Naţional Scoţian (independentist) şi laburiştii şi conservatorii aproape că nu au contat aici, iar sudul Regatului Unit este dominat de alegătorii Partidului Independenţei (UKIP), de orientare xenefobă şi eurosceptică.

“La ce ne putem aştepta de la o ţară divizată la nivel politic?”, se întreabă Der Spiegel. În primul rând la o intensificare a dezbaterilor pe teme europene şi la organizarea promisului referendum. Urmează apoi o intensificare a dezbaterilor privind federalizarea statului chiar şi pentru faptul că marea majoritate a scoţienilor sunt pro-europeni şi nu vor pregeta să mai organizeze un referendum pentru independenţa în cazul în care restul regatului ar vota pentru părăsirea UE.

Alegerea lui Cameron nu va face decât să ducă mai departe spectacolul celor două uniuni care din care face parte insula: Regatul Unit şi Uniunea Europeana.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.