×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 28 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Marţi, 27 iunie 2017, 20:35
EUR (€)
-0.0103 ↘
4.5630 RON
USD ($)
-0.0384 ↘
4.0522 RON
• • •
Casa copilăriei noastre din Nazaret
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Sărbătorile Pascale ar trebui să ducă la o retrospecţie şi mai puţin la îmbuibare şi perpetuarea păcatelor, care sunt atât de multe şi neiertătoare deseori. Iar păcatele sunt tot mai mult luate în derâdere, începând cu acceptarea dezechilibrului moral din jur. Accesul în lume se face tot mai dificil pe căi drepte, compromisul pare a fi din nou şi din nou regula. O asemenea lume nu poate fi nici stabilă, nici valabilă pentru ceva. Timpul Bisericii a trecut, inclusiv pentru mulţi dintre cei care se revendică de la creştinism, însă o întoarcere spre interior, spre adevărata salvare, pare unica alternativă a omului post-modern.

Creştinismul european a sfârşit într-un derizoriu care încă nu şi-a spus consecinţele, acestea se vor vedea curând tot mai accentuat dacă nu va fi o frână şi o măsură în toate. Una dintre marile prostii şi agresiuni, respectiv războiul religiilor, este cu totul altceva decât moartea care a împânzit continentele, aşa cum fanatismul nu are legătură cu atitudinea şi drepturile umane. Omul contemporan s-a îndepărtat nepermis de mult de centrul misterului şi al sensului, fiind obligat la această degringoladă colectivă de înseşi ierarhiile nefaste. Creştinul de astăzi poate fi întâlnit unde te aştepţi mai puţin, cu atât mai mult el e o adevărată revelaţie a Dumnezeirii şi a continuităţii vieţii ca posibilitate infinită. Lumea care se restrânge dureros, exagerat, la fişa fiscală, diverse corecţii administrativ-publice acceptate cu scrâşnetul dinţilor, la atotputernicia liderilor scoşi din diverse pălării, nu este una pentru viaţă. Acolo unde creştinismul a lucrat secole, îmbinând rigoarea şi credinţa, lumina s-a instalat între oameni cu aparenţe definitive.

Însă, astăzi, excesul îşi face loc şi acolo tot mai mult în încercarea de-a forţa binele revelat şi chiar a-l spulbera. Estul european, mai religios decât vestul, aceasta este mărturia pe care civilizaţia de-acum vizibil greşit gestionată politic şi administrativ o depune în faţa timpului. Faptele creştinilor se lovesc chiar de zidul propriei lor superficialităţi, anulându-le.

Procesiunile precedând Sfintele Paşti ale tinerilor, elevilor, studenţilor pe străzile Bucureştiului par a fi adus, cu fiecare an de la căderea comunismului, marea veste într-o ţară încă pustiită. Biserica a supravieţuit în România, în condiţiile ştiute, însă nu a fost închisă, iar acest fapt poate fi o şansă a vindecării morale. Şi a unor clerici, şi a unor mireni. Despre acel timp Biserica nu a adus clarificările aşteptate de societate, preferând o tăcere partinică deloc în favoarea credinţei. Nici partea prea lumească care îşi face veacul pe la sfintele altare nu ar trebui să fie atât de normală şi acceptată.

Bisericile şi mănăstirile noastre redevin ceea ce au fost dintotdeauna, reale centre de excelenţă, de rezistenţă în faţa unei lumi în derivă şi nu ar trebui deturnate de la scopul lor sacru de către nimeni. Toţi suntem în diverse erori, greşeli şi căutări dramatice, însă nimic nu poate înlocui pe scara vieţilor noastre milenara experienţă creştină. Intraţi în malaxorul tehnologiilor şi al gadgeturilor, pe fondul reducerii dramatice a spiritualităţii şi a faptelor drepte, pentru mulţi orizontul s-a închis într-o sinucidere existenţială.

Învierea Domnului a răscumpărat pentru totdeauna clipa în care oamenii au şansa de se trezi pe o nouă treaptă a conştiinţei, salvându-se.

Ioan VieruPublicat Vineri, 14 aprilie 2017
2822
 | 53
 | 4
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Czestochowa
+13
O meditatie profunda si inaltatoara .PASTE fericit Domnule Vieru !
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
Yoram
-16
domnule,o recomandare: studiaza-l si pe Apollonius din Tyana!
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
+16
excelent articol ultima fraza spune totul !!!!!!!!
Publicat Vineri, 14 aprilie 2017
+Răspunde
Felicia @ SOBOLANU
+8
Timpul Bisericii nu numai ca nu a trecut, dar e mai la fel de actual , pentru ca nu putem cobora in iadul dinlauntrul nostru fara Hristos.Si asta se poate face doar prin tainele bisericii, prin toate chiar.Dar omul nu mai vrea sa traiasca cu Hristos, ca sa nu vada uraciunea din propriul sine, decum sa vrea sa se vindece. Asa ca, domnule Vieru, nu putem sa ne schimbam daca nu ne vedem uraciunea sufletului.Prin urmare traim intr-o lume de oameni amagiti ca suntem in regula si ca altii sunt cei cu probleme.O lume de oameni grav bolnav sufleteste.Pe moarte chiar...
Publicat Sâmbătă, 15 aprilie 2017
+Răspunde
Recomandate
Îndoiala care l-a răpus pe Bădălău
Publicat acum 4 ore şi 55 minute
Guvernul de la Vila Lac 1
Publicat acum 7 ore şi 14 minute
Toader: Păcat că a durat atât de mult
Publicat acum 10 ore şi 7 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Fotografiile bunicilor
25 articole/ Actualizat Duminică, 25 iunie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
131 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 3 minute
Ilie Şerbănescu

Iată, sumar, cum s-au derulat lucrurile la suprafață: un partid, PSD, ce se dă de stânga, a câștigat detașat alegerile și, împreună cu un partid mai mic, a alcătuit majoritatea parlamentară și a format Guvernul.

Ilie ŞerbănescuPublicat Luni, 26 iunie 2017