Cum se mai comunică prin Guvern, Parlament și primării

Interceptările din ultimii ani care au dinamitat de-a dreptul mediul politic, pe cel al afacerilor interne sau externe, precum și toate celelalte sfere de influență mai mult sau mai puțin tangențiale cu politicul și justiția, i-au făcut pe aleșii noștri să își schimbe radical modul de comunicare. Majoritatea căilor moderne, necesare schimbului de informații, sunt acum utilizate aproape la minim, dacă nu chiar abandonate de unii factori decidenți.

Mai exact, mai mulți senatori, deputați, miniștri, secretari de stat refuză să discute telefonic orice fel de problemă, chiar și de natură familială, de teamă să nu ajungă vreodată subiect de bârfă, șantaj, sau să se trezească urmăriți în vreun dosar pe baza unei interpretări răuvoitoare a dialogurilor. Astfel, scrisorile pe hârtie, fie ele oficiale, fie nu, și-au recâștigat rolul de altădată. Răvașele trimise în plic au ajuns să concureze cu succes mesageria electronică sau diversele chat-uri, create special pentru dialog. Se pare că sunt mai greu de interceptat, pot fenta mult mai ușor vigilența celor care se ocupă cu supravegherea diverșilor factori de influență, plus că nici nu lasă vreo urmă, decât dacă receptorul vrea să facă public mesajul.

Premierul Grindeanu, informat și în stil clasic

Șeful Guvernului, Sorin Grindeanu, este unul dintre demnitarii care fac uz din plin de scrisori, potrivit unor surse din Palatul Victoria. Grindeanu trimite și primește mult mai multe epistole decât predecesorii săi. Se pare că acest obicei îl avea și la Consiliul Județean Timiș, pe care l-a părăsit ca să preia funcția de premier. Tocmai din acest motiv, foștii lui colaboratori îi trimit, constant, diverse răvașe. Unul dintre acestea i-a fost adresat primului-ministru de către angajaţii din Prefectura Timiş. Funcționarii și-au exprimat supărarea printr-o scrisoare pe motiv că, după ani buni de activitate, specializări şi examene promovate cu brio, câştigă de două ori mai puţin decât funcţionarii din Consiliul Judeţean Timiş. „Principala nemulțumire se referă la politica salarială discriminatorie a Parlamentului României, a Guvernului României și a Ministerului Afacerilor Interne în raport cu funcționarii publici și personalul contractual din instituțiile Prefectului, ale căror salarii sunt la momentul de față cu circa 50% mai mici decât majoritatea celor din serviciile deconcentrate, consilii județene și primării. Este inadmisibil ca salariații prefecturilor, cei care au atribuții de îndrumare și control, cât și de verificare a legalității actelor administrative adoptate/emise de către autoritățile administrației publice locale, precum și de coordonare și verificare a activității serviciilor publice deconcentrate, să aibă salarii de două ori mai mici decât salariații din aceste instituții/autorități publice. Este o situație paradoxală și de neînțeles pentru angajații instituțiilor prefectului ca dintre toate categoriile de bugetari numai pentru instituțiile prefectului să fie respinsă majorarea salarială. Scopul acțiunii noastre de protest este redarea demnității instituției Prefectului prin acordarea unei majorări de 20% a salariilor de bază“, i-au adus la cunoștință lui Grindeanu funcţionarii din subordinea prefectului de Timiș, Mircea Băcală.

Audiențe pe Facebook, ultima găselniță

Spre deosebire de premier, unii senatori și deputați vor să comunice mai mult online ca să demonstreze că dau dovadă de cât mai multă transparență. Deputatul PMP Cătălina Bozianu nu-și mai pierde timpul cu audiențele la cabinetul parlamentar. Aleasa aflată la primul mandat a decis că îi este mult mai ușor să folosească o rețea de socializare ca să poată afla păsurile cât mai multor prahoveni pe care îi reprezintă în Parlament. „Ca reprezentant ales al dumneavoastră, este de datoria mea să utilizez orice mijloc de comunicare pe care îl avem la dispoziție, atât eu, cât și dumneavoastră, pentru a vă asculta cerințele și pentru a le prelua spre rezolvare. De aceea, vă aștept pe pagina mea de Facebook, în fiecare zi de joi, de la orele 17.30, pentru o oră alocată audiențelor online“, a transmis parlamentarul PMP.

Ședințe transmise live în numele transparenței

Preşedintele PNL Timiș, Nicolae Robu, este primul primar din România care şi-a transmis live, pe Facebook, atât conferinţele de presă de la Primăria Timişoara, cât şi pe cele de la partid. Modelul impus de Nicolae Robu a fost adoptat şi de Consiliul Judeţean Timiş, care a realizat prima transmisiune live a unui plen pe aceeași rețea de socializare, la iniţiativa consilierului judeţean Titu Bojin. „Poate vor fi unii care nu îşi mai dau atât de mult în petec şi vor fi mult mai atenţi legat de ceea ce îşi permit să vorbească“, și-a justificat Titu Bojin propunerea.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.