Destituirea unui președinte: haos total în politică și justiție

Lovitură de teatru în procesul destituirii președintei Braziliei. Președintele interimar al camerei inferioare a parlamentului de la Brasilia, Waldir Maranhao, a acceptat solicitarea procurorului general al Braziliei de a anula procedura prin care camera a aprobat moțiunea de destituire a Dilmei Rousseff. Motivul ține de o serie de erori procedurale, inclusiv anunțarea de către deputați, în fața presei, a modului în care vor vota.

Maranhao a cerut ca votul pentru destituirea lui Rousseff să se reia, însă situația este complicată de faptul că procedura a ajuns deja în Senat. Pe acest fond, moneda braziliană a coborât dramatic în fața dolarului, la fel și indicii bursieri, totul în decurs de cateva ore. Aceasta în condițiile în care semnalele că socialista Rousseff va pierde președinția au dus la o apreciere a monedei, în ciuda unei stări precare a economiei.

Pe 5 mai, Curtea Supremă din Brazilia a decis că liderul politic care a orchestrat întregul proces de destituire a Dilmei Rousseff, Eduardo Cunha, trebuie să își dea demisia din fruntrea camerei inferioare a parlamentului, întrucât este acuzat de luare de mita și cumpărare de voturi, într-un dosar cu originea in 2012.

Vicepreședintele Michel Temer, cel care se pregătea să preia controlul guvernului de la Rousseff, a fost și el condamnat între timp pentru că a violat legislația electorală în ce privește finanțarea campaniei. Aceasta nu îi mai permite să candideze timp de opt ani.

Fostul președinte și mentorul Dilmei Rousseff, Luiz Inacio Lula da Silva, este și el cercetat într-un dosar de corupție și deturnare de fonduri în care este implicată compania Petrobras, cea mai mare din țară. Însă procesul destituirii președintei Rousseff nu are legătură directa cu aceste fapte penale – ea este acuzată în primul rând de proasta gestionare a bugetului și de erori administrative. În esență, Rousseff a mintit electoratul în privința situației economice, pentru a câștiga alegerile prezidențiale din 2014.

Toate aceste evoluții haotice nu o ajuta în mod clar pe Rousseff, în afară de cazul în care procedura de impeachment din Senat este oprită și totul se întoarce la Camera. În Senat, Rousseff nu are decât o susținere foarte redusă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.