Doar un singur asigurător român îndeplineşte criteriile de solvabilitate

România este ţara din UE cea mai expusă la cutremure iar dauna maximă estimată este de 4,4 miliarde de euro. În cazul producerii unei astfel de catastrofe naturale, doar o singură companie de asigurare prezentă pe piaţa internă îndeplineşte cerinţa de capital de solvabilitate. Aceasta este constatarea făcută de Autoritatea de Supraveghere Financiară după ce 13 asigurători interni au fost supuşi unor teste de stres pe standardele de solvabilitate Solvency II, care urmează să intre în vigoare peste şase luni şi care presupun cerinţe de capital suplimentar. „În condiţii de stres, şi anume în condiţiile unor anumite scenarii adverse de pe piaţa financiară şi a asigurărilor, societăţile de asigurare participante nu ar avea capital suficient. Scenariile privind testele de stres specifice asigurărilor (şi anume scenarii privind testele de stres care implică catastrofe naturale, respectiv cutremur şi inundaţii) au cel mai mare impact asupra poziţiei societăţilor de asigurare participante cu privire la regimul de supraveghere Solvabilitate II”, se arată într-un raport al ASF privind evaluarea activelor şi pasivelor şi testul de stres (Balance Sheet Review – BSR). Conform documentului, la nivel individual, numai ING, o societate de asigurări de viaţă, a înregistrat, ulterior testării la stres pentru cazul cutremurelor, o valoare a ratei SCR (cerinţa de capital de solvabilitate) mai mare de 100%, în timp ce Allianz a înregistrat o valoare pozitivă a ratei SCR, dar sub 100%. Toate celelalte societăţi de asigurare participante la exerciţiu au înregistrat în cazul acestui scenariu o valoare a ratei SCR sub 0%, se spune în raport.

În cazul producerii unor inundaţii, trei companii au înregistrat o valoare a ratei SCR de peste 100%, şi anume: Allianz, Generali şi ING. Groupama şi Omniasig au înregistrat valori pozitive ale ratei SCR, dar sub 100%, în timp ce restul de opt asigurători au consemnat valori negative ale ratei SCR. Scenariul de catastrofă naturală cu inundaţii a avut un impact similar asupra companiilor participante, deşi mai puţin drastic, deoarece acest scenariu este mai puţin sever decât cel pentru cutremur.

Raportul ASF arată că societăţile de asigurare participante sunt mai puţin sensibile la scenariile privind testele de stres de pe pieţele financiare, cu toate că nivelul de subcapitalizare rămâne încă semnificativ. Pentru scenariul de stres de depreciere a leului, patru companii (Allianz, Generali, ING şi Omniasig) au înregistrat valori ale ratei SCR peste 100%, însă celelalte nouă societăţi nu îndeplinesc cerinţele de capital. Cu mici diferenţe, scenariul de stres de apreciere a monedei naţionale are un rezultat similar în ceea ce priveşte respectarea cerinţelor de capital.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4605 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.