Trump – coșmarul devenit realitate sau răul cel mai mic pentru SUA

De mai bine de 40 de ani, alegerile primare din Iowa deschid ciclul electoral pentru Casa Albă. Statul nu trimite decât 1% din delegații la convențiile naționale ale celor doua partide, însă alegerile din Iowa sunt considerate un barometru la început de cursă electorală, în funcție de care se umblă la acordul fin al campaniilor. În acest an, atât democrații, cât și republicanii vor vota în Iowa pe 1 februarie, iar sondajele sunt considerate sumbre de majoritatea analiștilor.

”Știți momentul acela când în avion nu sunt decât trei feluri de mâncare și alegi paste cu pui. Însă când stewardesa se întoarce îți spune că s-a terminat și nu mai este decât un somon fără gust cu mărar și niște carne de vita uscată și iradiată. Ești dezamăgit, dar ai imediat altă perspectivă. Alegerea nu mai ține de ce îți place mai mult, ci de ce te deranjează mai puțin. Cam aceasta este poziția în care se află Partidul Republican înaintea alegerilor din Iowa”, scrie corespondentul BBC in America.

Candidații ”digerabili” au dispărut. Și Marco Rubio, și Jeb Bush, și John Kasich. Nu au mai rămas decât ”insurgenții” Donald Trump și Ted Cruz. Iar ca lucrurile să fie și mai clare, strategia aleasă de moderații rămași în urmă este una pierzătoare. În loc să se adune în jurul celui care are șansele cele mai mari să se lupte cu Crz sau Trump, ei s-au așezat în cerc și se împroașcă unul pe altul. Prin urmare, scrie BBC, ”în Partidul Republican începe să fie acceptat nu numai faptul că Trump este răul cel mai mic, dar că el este de neoprit în cursa pentru Casa Albă”.

Figuri marcante ale republicanilor cred că Trump este genul de politician cu care se poate ajunge la un compromis, pe când Cruz este politicianul care îți poate face viața un iad. Fostul senator Bob Dole, rivalul lui Bill Clinton în 1996, candidat ca vicepreședinte în 1976, spune că alegerea lui Ted Cruz ar fi ”cataclismică”. Actualul senator Orrin Hatch, foarte influent la vârful partidului, spune foarte clar ca îl va susține pe Trump, guvernatorul republican din Iowa arată fără echivoc aceeași orientare.

Însă nu se îndreaptă această susținere către candidatul greșit? Nu își sapă oare Trump singur groapa când face declarații acide, aproape de neconceput în America, cu referire la minoritatile etnice, la femei, imigranți. Se pare că nu, iar o excplicație vine chiar din campania din Iowa, unde Trump s-a afișat alături de Sarah Palin, fosta guvernatoare de Alaska, fosta candidată la vicepreședinție în echipa lui John McCain, ”Mama Grizly” cum singura s-a botezat, unul dintre coșmarurile liberalilor americani. Alianța Trump-Palin, scria The Guardian, este ”acel monstru cu două capete ieșit în campanie, o arătare pe care politica nu a mai văzut-o până acum”. Palin aproape că a îngropat candidatura senatorului McCain în urmă cu opt ani. Însă de data aceasta este altfel, electoratul pare să se fi schimbat, iar Trump este croit din aceeași stofă cu Palin. ”Cu cât i se închide gura lui Palin, cu atât oamenii o sprijină mai mult. Cu cât presa o ironizează mai mult, cu atât exultă mai mult baza electoratului său. Trump a dus această abordare la nivelul de artă. Într-o perioadă în care cunoașterea este marca elitismului, ignoranța înseamnă putere. Și o bună bază pentru marketing”, explică Financial Times.

Alegerile din Iowa, și imediat după aceea alegerile din New Hampshire, vor arăta dacă Trump mai poate fi oprit. Potrivit BBC, acest lucru este posibil numai dacă urmăritorii lui vor renunța la orgolii și se vor coaliza. Trump este la 20% distanță de primul reprezentant al ”sistemului” și este susținut mult de tinerii americani. Mai mult, dacă urmăritorul Cruz s-ar retrage, mare parte din voturile sale nu s-ar duce la ceilalți candidați ai sistemului ci la Trump. Datele seci arată că va fi greu de oprit, iar din acest motiv liderii republicani încep să-l curteze, după o perioadă în care l-au tratat drept bufonul prezidențialelor.

În 2016, americanii ar putea să aleagă pentru prima data un președinte care nu a făcut armata și nici nu a mai fost ales într-o funcție publică. Se pare că, scrie BBC, în lipsa pastelor cu pui, bătrânii republicani au ales nu somonul alunecos și mai versat în ale politicii, ci vita bine făcută și cu o inima mare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.