E lege: imigranţii nu pot fi arestaţi pentru intrare ilegală într-un stat

Imigranţii non-UE care intră ilegal într-un stat din zona Schengen nu vor fi arestaţi din acest motiv. Este decizia Curţii Eropene de Justiţie.

În schimb, imigranţii care stau ilegal într-un stat UE vor fi expulzati în ţara din care au venit, în baza unei directive europene.

Decizia CEJ pleacă de la cazul unui imigrant ghanez care avea asupra sa ducumente belgiene false. El a fost descoperit de poliţia franceză la intrarea în tunelul de sub Canalul Mânecii. Reţinut de poliţie pentru că a intrat ilegal în Franţa, imigrantul a susţinut că s-a comis un abuz şi că nu s-a respectat directiva care prevede expulzarea imigranţilor. Această directivă arată că un imigrant ilegal căruia i se cere să părăsească ţara are la dispoziţie 30 de zile pentru a face asta voluntar. După expirarea acestui termen, expulzarea sa nu trebuie să se facă folosind forţă excesivă sau punând în pericol viaţa individului.

Curtea de Casaţie din Franţa a supus acest caz analizei CEJ de la Luxemburg. Curtea a stabilit că directiva europeană interzice arestarea imigranţilor ilegali, atât la intrarea, cât şi la iesirea din zona Schengen, în funcţie de momentul în care este depistat de autorităţi.

Decizia CEJ nu se aplică Marii Britanii si Irlandei, pentru ca nu fac parte din zona Schengen. Nu se aplică nici Danemarcei, care beneficiază de o serie de derogări.

Apar însă şi excepţii. Imigranţii ilegali pot fi reţinuţi până la 18 luni dacă se consideră că reprezintă un risc şi dacă persoanele în cauză urmează să fie deportate sau dacă au fost deportate şi s-au reîntors în ţară în mod ilegal.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.