Foști demnitari, ”emanații” ale străzii și societății civile luptă pentru președinția de la Chișinău

Consiliul Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate din Republica Moldova a votat pentru desemnarea Maiei Sandu în calitate de candidat al PAS la fotoliul de președinte. În același timp, partidul a confirmat necesitatea continuării discuțiilor cu alte forțe politice de centru-dreapta, în vederea identificării unui candidat unic la prezidențiale, anunță partidul într-un comunicat.

Ședință Consiliului Politic Național al Partidului Acțiune și Solidaritate a avut loc în data de 3 iulie 2016.

Până acum, două formațiuni politice și-au anunțat oficial candidații la funcția de șef al statului.

Este vorba de Partidul Popular European din Moldova, care l-a înaintat pe Iurie Leancă și Partidul Platforma Demnitate și Adevăr – pe Andrei Năstase.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 30 octombrie. Pentru prima dată începând din 2000, președintele va fi ales prin vot direct.

Maia Sandu este o figură mai nouă în politică. Economistă cu doi ani la Washington la Banca Mondială, a fost ministru al Educației din partea Partidului Liberal Democrat (o formațiune fără șanse în acest moment, după arestarea liderului Vlad Filat). Maia Sandu a fost considerată unul dintre puținii politicieni cu adevărat reformatori, alături de Natalia Gherman. Beneficiind de hotărârea Curții Constituționale, care a reușit printr-un verdict să schimbe ceea ce nu a reușit electoratul la referendumul din 2010 – alegerea președintelui prin vot direct – Maia Sandu este acum ultima speranță și ultima locomotivă a taberei pro-occidentale care să asigure rămânerea la putere, la alegerile prezidențiale de pe 30 octombrie. Este sustinuta de embrionara societate civilă din Republica Moldova.

Andrei Năstase și a sa Platforma Demnitate și Adevăr sunt o ”emanație” a străzii. Inițial organizatoarea unor ample proteste desfășurate pe parcursul unei jumătăți de an și susținând sus și tare că nu urmărește intrarea în politică, ci doar reformarea, PDA s-a aruncat în lupta politică în frunte cu un personaj ce este animat de dorința pedepsirii oligarhului Vladimir Plahotniuc, considerat acum ”stăpânul” Republicii Moldova. Năstase a fost unul dintre avocații fraților Țopa, deținătorii mai multor instituții media, afaceriști implicați în dispute interminabile cu Plahotniuc.

Iurie Leancă a fost ministru de Externe și premier al Republicii Moldova, susținut de PLDM, partidul fostului premier Vlad Filat, condamnat acum la 9 ani de închisoare pentru coruptie. Este absolvent al Institutului de Stat de Relații Internaționale din Moscova. Și-a început cariera în serviciul diplomatic sovietic, iar în perioada mai-octombrie 1989 a lucrat în calitate de secretar II la Ambasada Uniunii Sovietice din București, România. Începând cu 1991, a fost încadrat în Ministerul de Externe al Republicii Moldova. În anii 1998-2001 a ocupat funcția de vice-ministru de Externe. După ce comuniștii au preluat puterea în stat, Iurie Leancă activează în domeniul privat, fiind vicepreședinte al companiei petroliere moldovenești ASCOM, a magnatului Anatol Stati. În anii 2005-2007 este consilier superior al Înaltului Comisar OSCE pentru minorități naționale.

Aceștia sunt candidații prezidențiali propuși de partidele pro-europene din Republica Moldova. Potrivit sondajelor, niciunul nu are șanse să câștige în această formulă. Este necesară înaintarea unui singur candidat pentru a-i face față, cel mai probabil, liderului socialist pro-rus Igor Dodon.

PAS, partidul Maiei Sandu, a propus înaintarea unui candidat unic, decizie ce poate fi cruciala pentru alegeri. Având în vedere că ”DNA a trecut Prutul” și Centrul Național Anticorupție a bifat deja o condamnare de 9 ani a unui fost premier (mai există însă căi de atac), la fel de importantă poate fi și acțiunea justiției. Din partea Partidului Democrat, aflat acum la guvernare, poate candida presedintele Parlamentului, Andrian Candu, președintele Marian Lupu sau Vlad Plahotniuc, finanțatorul, eminenta cenușie și omul care controlează buna parte din economia, presa și politica din țară. Fostul procuror al Chișinăului, Ivan Diacov, a sugerat moldovenilor să-și ”imagineze că Plahotniuc va fi arestat”. Diacov susține că procuratura a devenit ”instrument politic”, fapt demonstrat, în opinia sa, de cazul fostului premier Filat.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.