IFN-urile din România acordă credite și cu dobânzi de peste 2.000% pe an

Instituțiile financiare nebancare din România, cunoscute și ca IFN-uri, pot practica dobânzi de peste 2.000% pe an, conform unei dezvăluiri a avocatului Adrian Cuculis.

“Poate că am mai văzut dobânzi mari şi cu probleme, poate că am mai văzut comisioane abuzive şi penalizări incredibile, dar să iei un credit de 1.290 de lei şi să plăteşti 26.690 lei, adică cu doar 2068% mai mult pe an, cred că putem spune cu toţii că este imoral. Cred, că extrasul din contractul cu Ferratum România IFN, ce este sub “strictă” supraveghere a BNR, este absolut grăitor, iar atunci când vă gândiţi că totuşi ar fi bine să faceţi un împrumut de acest gen, să aveţi în vedere, ce aveţi de restituit.

În cazul prezentului contract, suma trebuia restituită în maximum 45 de zile, însă dacă iei un asemenea împrumut pe un an de zile, este dator vândut”, a spus Cuculis.

Conform Alexandrei Popa, analist financiar conso.ro, diferenţele dintre bănci şi instituţiile financiare nebancare ţin atât de statutul lor, de reglementările aplicabile, de criteriile pe care fiecare trebuie să le îndeplinească pentru a primi autorizaţia de funcţionare, dar şi de activităţile pe care le pot derula.

Din punctul de vedere al clientului, principala diferenţa este că un IFN poate acorda credite, dar nu poate atrage depozite. Această ultima activitate poate fi realizată numai de bănci şi celelalte instituţii de credit.

Pentru a primi autorizaţie de funcţionare din partea BNR o bancă trebuie să facă dovada unui capital minim iniţial de 5 milioane euro. O instituţie financiară nebancară este nevoită să prezinte un capital social de numai 200.000 euro, respectiv 3 milioane euro în cazul IFN-urilor care acordă credite ipotecare.

Sursa: indrumari-juridice.eu

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4595 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.