Înalt oficial rus: SUA îşi doresc ca Rusia să nu mai existe ca stat

Statele Unite urmăresc să pună capăt existenţei Rusiei ca stat, susţine secretarul Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Nikolai Patruşev, fost şef al serviciului federal de informaţii, FSB.

“Ei ar dori ca Rusia să nu existe ca stat”, a spus Patruşev pentru cotidianul Kommersant. Potrivit oficialului rus, Statele Unite folosesc pretextul fals al “agresiunii ruse în Ucraina” pentru a limita interacţiunile cu Moscova şi îşi exprimă interesul pentru “asigurarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Ucrainei”, în timp ce acest aspect nu intersează Washingtonul. “Pe ei îi interesează Rusia”, spune Patrusev.

Motivul, spune secretarul Consiliului rus de Securitate, este “uriaşa bogăţie” a Rusiei. “Americanii cred că acţionăm ilegal şi incorect doar pentru că nu acţionăm aşa cum ei doresc. „Va amintiţi poate declaraţia fostului secretar de Stat Madeleine Albright cum că Extremul Orient şi Siberia nu au aparţinut Rusiei”, a aspus Patruşev. Presa rusă aminteşte însă că nu există dovada unei asemenea declaraţii făcute de Albright.

Oficialul rus a acuzat că Washingtonul a fost cel care a iniţiat conflictul din Ucraina. “SUA încercă să dovedească că Rusia ia parte la conflict. Dar nu este aşa. Făcând asta, SUA devin unul dintre iniţiatorii cnflictului din Ucraina”, spune Patruşev, adăugând că secretarul de Stat John Kerry şi subalterna sa Victoria Nuland au anunţat că au oferit Ucrainei 5 miliarde de dolari. În opinia oficialului rus, banii au fost folosiţi pentru organizarea evenimentelor violente din Ucraina. “Să acuzi Rusia pentru evenimentele din Ucraina este ca şi cum ai inversa cauzele şi efectele. Vântul bate pentru că copacii se îndoaie”, spune Patrusev, care nu este de acord că protestele au început din cauza refuzului fostei puteri pro-moscovite de a semna Acordul de Asociere cu UE.

Nikolai Patruşev mai spune că Occidentul va recunoaşte mai devreme sau mai târziu anexarea Crimeii de către Rusia. “Nu sunt de acord? Desigur, în mod public nu sunt, dar realitatea este alta. În Vest se ştie că tot ce s-a întâmplat în Crimeea a fost legal, a fost un referendum. Cu timpul totul se va aplana”, spune el.

În legătura cu scutul americ anantirachetă ce va fi poziţionat în mai multe state europene, Patruşev a menţionat că ameninţarea Iranului începe sa dispară şi că NATO, în loc să se concetreze pe adevăratele ameninţări, precum traficul de droguri şi terorismul din Afganistan, a revenit la “mitul ameninţării Rusiei” pentru a-şi justifica nu doar existenţa, ci şi pentru a oferi un pretext pentru majorarea bugetelor apărării.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.