Întâlnirea Putin-Kerry, pe calea către o remiză strategică

Secretarul de Stat american John Kerry s-a întâlnit cu președintele rus Vladimir Putin și cu omologul său rus Serghei Lavrov la Soci. ”Discuțiile dintre Putin și Kerry nu reprezintă un punct de cotitură, dar au fost pozitive și sunt primul semnal că cele doua țări trebuie să se reîntoarcă la cooperare”, a declarat un consilier al lui Vladimir Putin imediat după încheierea întrevederii.

Este prima vizită a oficialului american în Rusia de la debutul crizei din Ucraina, la începutul lui 2014. O vizită programată a lui Kerry ar fi trebuit să aibă loc în februarie, însă a fost anulată. După vizita în Rusia, Kerry se va deplasa în Turcia, unde va participa la o întâlnire a miniștrilor de Externe din statele membre NATO.

Kerry îi ”mulțumește pentru explicații” lui Putin

Discuțiile dintre Kerry și Putin au fost ”deschise” și au avut ca subiecte centrale Ucraina, Siria și Iran, după cum a anuntat John Kerry pe contul său de Twitter. ”Canale importante de comunicare menținute deschise între Rusia și Statele Unite, cât timp ne preocupă chestiuni globale importante”, a mai scris Kerry, care îi ”multumește” lui Putin pentru explicațiile ”amănunțite” privind pozițiile Rusiei.

Declarațiile părții ruse au fost făcute de Iuri Ușakov, consilier al lui Vladimir Putin. ”A avut loc un schimb de opinii depre chestiuni importante de pe agenda internațională. A avut loc o discuție importantă despre Ucraina. Partea rusă evaluează cauzele crizei din Ucraina. Am subliniat că Rusia este determinată să implementeze prevederile acordurilor de la Misnk”, a spus Ușakov.

La discuții au mai participat subsecretarul de Stat pentru afaceri politice Wendy Sherman și ambasadorul american la Moscova, John Tefft. De partea rusă a fost prezent consilierul prezidențial Iuri Ușakov.

Vizita ”importantă și simbolică”

Oficialii ruși au caracterizat vizita lui Kerry drept ”importanta și simbolică”, iar schimbul de atenții dintre Kerry si Lavrov a confirmat acest lucru. Departamentul de Stat al SUA a anunțat că John Kerry vine în Rusia pentru a menține deschis un canal de comunicare între cele două țări și pentru a exprima poziția SUA.

Cotidianul Kommersant din Rusia apreciază că vizita lui Kerry demonstrează dorința tot mai mare a Vestului de a găsi o nouă formulă în relațiile cu Moscova, în ciuda contradicțiilor ce privesc chestiunea ucraineană. Pe de altă parte, BBC sugerează că mesajul lui Kerry este pe mai departe acuzarea regimului Putin pentru criza din țara vecină, de data aceasta în termeni mult mai diplomatici.

Temele principale – Ucraina și Orientul Mijlociu

Prima întâlnire a fost cea dintre John Kerry și Serghei Lavrov. A durat circa patru ore. Un comunicat al diplomației ruse, citat de Reuters, arată că ”Încercările de a pune presiune pe noi prin sancțiuni vor duce la o fundătură. Cooperarea este posibilă doar de pe poziții de egalitate, fără încercări de a ni se dicta și impune cu forța”.

Temele discutate de Lavrov si Kerry nu au fost comunicate presei. Ministrul rus de Externe a declarat însă foarte scurt că negocierile dintre SUA și Rusia se desfășoară ”minunat”, așteptând ca mai multe detalii să fie făcute publice după întâlnirea dintre Kerry și Putin.

Atât timp cât discutiile au fost purtate și pe tema Siriei și Iranului și nu s-a axat pe criza din Ucraina, pot apărea speculații ca Washingtonul încearcă o deschidere către Rusia pentru cooperare în Orientul Mijlociu, acolo unde relaxarea relațiilor din Iran si SUA a oferit Moscovei o nouă pârghie de presiune – livrarea de sisteme antiaeriene S-300 catre Iran. Acesata pe lângă susținerea regimului lui Bashar al-Assad de către Rusia, regim pe care SUA il doreste indepartat, și complicațiile care pot apărea pentru SUA în urma intervenției coalitei arabe conduse de Arabia Saudită în Yemen, împotriva rebelilor susținuți de Iran.

De cealaltă parte, presiunile occidentale se traduc prin sancțiunile economice impuse Rusiei, trimiterea de armament consilieri militari în Ucraina. Nu mai puțin, scăderea prețului petrolului și embargoul impus, în replica, de Moscova Vestului, au adus rubla bugetul Rusiei într-o situație delicată.

”Inamicii Rusiei”: SUA Marea Britanie, Suedia, Polonia, balticii și ”alte state din Europa”

Sarcina nuanțării poziției ruse a căzut pe președintele comisiei de politică externă din Duma de Stat a Federației Ruse, Alexei Pușkov. Acesta a declarat pentru Ria Novosti că vizita lui John Kerry în Rusia a rolul de a îmbunătăți în mod clar relațiile dintre Moscova și Washington. Însă, spune Pușkov, ”politica de confruntare cu Rusia pe care au ales-o SUA, Marea Britanie, Polonia, Suedia, țările baltice și alte state din Europa este una pe termen lung”. ”Nu se va opri mâine. Nu va imaginați că totul va reveni la cum era înainte de criză. Nu se va întâmpla asta”, a spus Pușkov. Deputatul rus speră însa că, cu ajutorul ”unor europeni rezonabili”, lumea se poate îndepărta de o situație similară cu cea de dinaintea Războiului Rece.

Cu o floare nu se face primăvară, a sugerat deputatul rus, fapt demonstrat, pe de o parte, de decizia opozanților regimului Putin de a publica ziua vizitei lui Kerry raportul redactat după datele colectate de Boris Nemțov, asasinat sub zidurile Kremlinului în luna februarie, iar, pe de altă parte, de continuarea confruntărilor armate între separatiștii pro-ruși din estul Ucrainei și forțele Kievului.

Lavrov îi întoarce lui Kerry cartoful ”fierbinte”

În lipsa unor detalii privind discuțiile dintre kerry si Lavrov, presa a fost inundată cu amănunte despre miciile atenții pe care cei doi și le-au oferit. După gafa comisă de diplomația americană condusă de Hillary Clinton, care a în 2009 i-a oferit lui Lavrov un buton pe care în loc de ”restart” sta scris în limba rusă ”supraîncărcare”, diplomații ruși și americani au decis să nu mai apeleze la cuvinte. La Soci, Lavrov i-a întors lui Kerry cadoul pe care americanul i l-a facut la Paris în ianuarie 2014 – niște roșii și cartofi (de data aceasta cartofi de Krasnodar, nu cartofi de Idaho) – o aluzie și la embargoul comercial impus Rusiei de statele occidentale, la care Moscova a replicat cu aceeași monedă. Lavrov a mai adăugat pe lânga aceasta un tricou inscripționat cu simbolurile Zilei Victoriei și, in plus, Lavrov a ales să vină la întâlnire într-un automobil de epocă ”Pobeda” (Victoria). După ce a a primit atenția care să-i aducă aminte că a lipsit de la manifestările din Piața Roșie de pe 9 mai, Kerry i-a oferit omologului sau o lista cu citate din presa rusă care nu reflectă, în opinia sa, potențialul relațiilor dintre SUA și Rusia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.