Iohannis: Declarații după Consiliul European de la Bruxelles

După Consiliul European de la Bruxelles, președintele Klaus Iohannis a susținut o declarație de presă.

”Vreau să mă refer la câteva teme discutate la Consiliu”, a spus președintele Iohannis, precizând că este vorba despre apărarea europeană: ”În cadrul reuniunii am aprobat lansarea PESTO, o colaborare structurată în domeniul apărării. S-a vorbit despre un fond de apărare – nu vorbim despre un fond destinat achiziției de armament, ci cercetării”, a precizat șeful statului.

”… pentru noi, care mai avem industrie de apărare, atâta cât mai avem, un astfel de fond ne-ar ajuta să ne dezvoltăm. Noi suntem în faza în care încercăm să construim săptămâna viitoare un Guvern și abia apoi vom putea vorbi mai în profunzime despre asta.

Eu am cerut Guvernelor succesive, că deja am prins mai multe, să accelereze investițiile în industria de apărare”, a mai declarat Klaus Iohannis.

”Aceste teme legate de apărare nu vin în conflict cu ceea ce facem în NATO. Sunt chestiuni care nu țin de domeniile de care se ocupă NATO. Sunt legate de economie – industria de apărare”, a precizat președintele.

Referitor la sancțiunile la adresa Rusiei pentru ocuparea Crimeii, președintele Iohannis a spus că nu s-a discutat în contradictoriu, toată lumea fiind de acord că ele trebuie prelungite.

De asemenea, președintele a mai precizat că a discutat la finalul ședinței despre Brexit, teme legate de art. 50.

”Am fost informați despre felul în care au pornit negocierile. Doamna May ne-a informat despre o abordare a Marii Britanii. Deocamdată, lucrurile sună bine, sper să avem rezultate concrete. Pe prima fază de negociere, toată lumea a acceptat că e nevoie de o negociere secvențială. Așteptăm documentele care vor fi publicate”, a mai declarat Iohannis.

Au mai fost discutate și propunerile de creare a unui Fond european pentru apărare propus recent de Comisia Europeană și modalitatea de finanțare a Grupurilor tactice de luptă ale UE. Acest Fond european pentru apărare este un instrument financiar prin care se urmărește sprijinirea și stimularea eforturilor statelor membre de cercetare și dezvoltare de capacități de apărare. Sunt sprijinite proiecte comune decise de statele membre. Pe lângă facilitarea acestor proiecte, Fondul european pentru apărare contribuie la sprijinirea industriei de apărare europene din toate statele membre astfel încât aceasta să rămână competitivă și inovativă, cu participarea inclusiv a întreprinderilor mici și mijlocii.

Aceste subiecte prezintă un interes deosebit și pentru România, care este interesată să participe activ la proiectele vizând o angajare mai consistentă a Uniunii Europene în domeniul securității și apărării.

Președintele Klaus Iohannis a precizat că România susține consolidarea rolului UE în acest domeniu, astfel încât aceasta să devină un actor credibil pe plan internațional, ca partener puternic al NATO și cu evitarea oricăror paralelisme în acest proces.

Un alt subiect pe agenda Consiliului European s-a referit la măsurile privind consolidarea tendințelor pozitive în ceea ce privește creșterea, competitivitatea și locurile de muncă. Președintele României a evidențiat importanța consolidării politicii industriale pentru creșterea competitivității europene, iar acest obiectiv este reflectat în concluziile adoptate de Consiliul European.
În ceea ce privește evoluțiile legate de politica comercială a UE, discuțiile au subliniat importanța consolidării acestei politici, cu atât mai necesară în contextul unui reviriment al curentelor protecționiste la nivel global. Din perspectiva României, Președintele Klaus Iohannis a exprimat susținerea pentru avansarea unei politici comerciale robuste, care promovează principiile piețelor deschise, cu respectarea standardelor sociale, de mediu și de protecție a consumatorilor de care se bucură cetățenii europeni.

În contextul discuțiilor despre piața digitală, a fost reiterată susținerea pentru finalizarea Pieței Unice Digitale și convingerea că aceasta va contribui în mod semnificativ la creșterea și competitivitatea europeană pe termen lung, la coeziunea socială și la convergența economică reală la nivelul Uniunii.

Cu privire la migrație, liderii europeni au avut un schimb de opinii referitoare la avansarea măsurilor vizând consolidarea cooperării cu partenerii externi, state de origine și de tranzit, în baza instrumentelor agreate până la acest moment la nivelul UE pe această dimensiune (Cadrul de Parteneriat, Declarația din Malta, Acordul UE-Turcia), precum și a altor inițiative care urmăresc o mai bună cooperare cu statele terțe în privința migrației.

De asemenea, s-a agreat continuarea dialogului între statele membre pentru a identifica soluții de compromis, eficiente și durabile privind viitorul politicii europene de azil.

Din perspectiva României, Președintele Klaus Iohannis a reiterat importanța ca aceste soluții să reflecte echilibrul între solidaritate și responsabilitate în plan european, să satisfacă obiectivele tuturor statelor membre și să ia în considerare valoarea adăugată a diferitelor contribuții ale statelor membre la eforturile comune ale Uniunii Europene.

Consiliul European a andosat Recomandările Specifice de Țară din cadrul Semestrului European 2017. În cazul României, recomandările se referă la politica fiscal-bugetară, politicile de ocupare a forței de muncă, educație și sănătate, administrația publică și achizițiile publice.

În prima zi a lucrărilor Consiliului European, a avut loc și o sesiune de discuții în format UE 27 (fără Marea Britanie), prilej cu care s-au trecut în revistă cele mai recente evoluții în ceea ce privește lansarea negocierilor UE – Regatul Unit în temeiul articolului 50 din Tratatul Uniunii Europene, la 19 iunie a.c.
De asemenea, a fost agreată procedura care va duce la luarea unei decizii cu privire la relocarea Agenției Europene pentru Medicamente și a Autorității Bancare Europene, în contextul retragerii Regatului Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord din UE.

Preşedintele Iohannis a participat, timp de două zile, la Consiliul European de vară de la Bruxelles. Pe agenda Consiliului au figurat, printre alte teme, apărarea europeană, migraţia, Brexitul, securitatea, creșterea economică și competitivitatea, migrația, schimbările climatice.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Paul Dumitrescu 5138 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.