Jurnaliştii din Est îşi iau revanşa în faţa presei vestice care i-a criticat

Deseori acuzate că le lispseşte compasiunea pentru imigranţi, publicaţiile din Europa Centrală şi de Est încep să atace corectitudinea politică a ziarelor din Occident. O revistă a presei realizată de Courrier International.

Un tânăr cu barbă foarte fericit îşi face un selfie cu Angela Merkel. Este o fotografie bine cunoscută deja, numai că acum cotidianul bulgăresc Standart o prezintă sub forma unei caricaturi în care o mână a imigrantului ţine telefonul mobil, iar cealaltă atinge posteriorul cancelarului german, care are o expresie ce sugerează surprindere şi teamă.

Publicaţiile din Europa de Est nu par să fie deloc surprinse de ceea ce s-a petrecut la Koln de Anul Nou. Dimpotrivă. “Fie că e vorba de Polonia, de Cehia, Ungaria sau Slovacia, ziarele spun un singur lucru: ‘Ce s-a întâmplat la Koln era logic şi noi v-am prevenit de acest pericol’”, scrie Deutsche Welle în limba bulgară.

După incidentele de la Koln, se pare că presa est-europeană îşi ia revanşa în faţa publicaţiilor din Occident. Jurnaliştii occidentali sunt acuzaţi, la rândul lor, că sunt naivi sau inconştienţi sau sunt suspectaţi că joacă jocul autorităţilor care vor să treacă sub tăcere aceste evenimente violente, pentru a nu turna gaz pe foc.

“Criza imigranţilor a dat nastere unei subculturi a altruiştilor naivi”, scrie cotidianul slovac Sme, citat de DW. “Ar fi trebuit ca o televiziune sa transmită în direct de la gara din Koln în momentul violenţelor pentru a mai diminua imaginea angelică de care se bucură unii imigranţi. Însă nu s-a întâmplat asta, pentru că jurnalistii germani sunt ei înşişi sub cenzura corectitudinii politice”, scrie cotidianul ungar Magyar Idok.

În Bulgaria, utilizatorii reţelelor de socializare au relatat ştirile îngrijorătoare din Germania şi au tras un semnal de alarmă privitor la nişte evenimente trecute, în opinia lor, sub tăcere de presa germană. Într-un articol intitulat “Pentru cine bat clopotele la Koln”, editorialiştii de la Standart rezumă sentimentul general: “Vest-europenii privesc cu ochii larg închişi valul de imigranţi care îi acoperă şi bilanţul bombelor umane jihadiste care bântuie pe străzile oraşelor lor. Elitele sunt dzorientate şi incapabile să oprească fluxul, sa blocheze radicalizarea şi să îi integreze eficient pe nou veniţi. Clopotul mare al Domului din Koln anunţă sfârşitul păcii civile în Vechiul Continent”.

“Un lucru e clar, prăpastia care separă Europa de Vest de Europa de Est în criza imigranţilor devine din ce în ce mai mare”, scrie Deutsche Welle, amintind de opoziţia puternică a lui Viktor Orban (Ungaria), Robert Fico (Slovacia) sau Milos Zeman (Cehia) când a venit vorba de acceptarea unui sistem de cote obligatorii de imigranţi.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.