×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:53
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
Kovesi, în prag de adio

Anticorupţia se dezumflă nu pentru că n-ar fi necesară, ci pentru că a fost adjudecată de 2-3 persoane şi transformată în instrument de putere. Putea Laura Codruţa Kovesi să facă de una singură un asemenea mecanism de putere şi să îi adauge o armată? O fi pivotul nostru de baschet dotat fizic, dar în aceşti ani ea n-a dat semne că trăieşte într-un ideal şi nici că se bucură de o mare susţinere în stat. Mai degrabă, ea a fost introdusă într-un proiect nebun, un soi de aranjament. Să nu uităm că, nu demult, noul director al SRI declara: „SRI alocă resurse umane, resurse procedurale şi tehnologice de cel mai înalt nivel în cooperarea cu DNA. Asta se poate traduce în sute de echipe operative comune, care reprezintă un parteneriat interinstituţional de succes.

Acest standard de excelenţă profesională este replicat în toată ţara. De aceea, vreau să îi asigur pe cei din structurile teritoriale ale DNA că la nivelul conducerii strategice a SRI acordăm o atenţie deosebită manierei de cooperare la nivel teritorial“. (http://www.sri.ro/fisiere/discursuriinterviuri/Discurs_DNA.pdf)

Este greu de stabilit dacă la data afirmaţiei de mai sus Eduard Hellvig realiza sau nu gravitatea afirmaţiei şi se lăuda cu inconştienţă, sau la ora respectivă asta era politica SRI şi a preşedintelui României.

Acum, SRI se zbate între acuzele magistraţilor, criticile societăţii civile şi încălcările de lege comise în perioada elanului de combatere a corupţiei. Este vorba despre o perioadă în care, dintr-un elan marinăresc transmis SRI, aproape orice părea posibil, tolerabil, aplicabil şi folositor statului român.

Ce face acum SRI cu cheltuielile aberante şi abuzive descoperite de Curtea de Conturi, cu cheltuielile scăpate de sub control în operaţiunile speciale făcute împreună cu DNA? Ce face acum SRI cu anchetele penale (in personam, nu in rem) deschise pentru spălare de bani şi primire de foloase necuvenite? Ce face cu cei 1.600 de ofiţeri SRI detaşaţi de George Maior şi Florian Coldea şi de care Eduard Hellvig a aflat tîrziu? Sursele noastre susţin că directorul SRI l-ar fi informat pe preşedintele Iohannis şi i-ar fi spus că nu ştie ce să facă. Nu demult, directorul SRI a anunţat retragerea a 20 de ofiţeri din ANAF. Mai demult, Victor Ponta a pomenit cifra de 140. Conform unor informaţii primite la redacţie, în ANAF s-ar fi aflat 164 de ofiţeri acoperiţi. Ceea ce înseamnă că mai sunt încă 144! Aceleaşi detaşări de ofiţeri din SRI s-au făcut către DNA de generalii Coldea şi Dumbravă. Pentru început, la DNA au fost detaşaţi doar 50 de ofiţeri care lucrau alături de procurori. Dar la dosarele DNA şi pentru a servi instituţia cu probe şi pentru a prezerva şi a prelucra, mai lucrau încă sute. Pe acelaşi principiu, SRI a detaşat oameni în mai toate instituţiile administraţiei centrale şi locale.

Un mecanism de tip totalitar a fost pus în funcţiune în cadrul cooperării SRI – DNA. Pe baza acestuia, puterea celor două instituţii a devenit incontrolabilă. SRI-ul putea „lucra“ pe oricine, iar DNA-ul îi putea întocmi dosarul. Apoi, prin sprijinul unor judecători ataşaţi Binomului, adversarii erau executaţi (condamnaţi). Nu întîmplător, judecătoarea Dana Gîrbovan (văzută de unii ca succesoare a Codruţei Kovesi) susţinea: „Fără îndoială, situaţia generată de acţiunea DNA este gravă şi necesită o analiză serioasă la nivel de sistem, pentru a vedea care au fost cauzele ce au permis un astfel de derapaj“.

Începe să se contureze un caz cu implicaţii penale. DNA-ul a sărit calul pentru că se baza pe SRI, iar SRI, pentru că siguranţa naţională a devenit un concept extrem de larg şi de urechist, a trecut la abordarea informativă a presei, a străinilor, a judecătorilor, politicienilor şi a oamenilor de afaceri etc.

Consecinţa: o pierdere masivă de încredere din partea partenerilor externi!

Pentru a înţelege ce sistem de forţă se prăbuşeşte de sub Laura Codruţa Kovesi, ar trebui să adăugăm şi situaţia de la Institutul Naţional de Expertize Criminalistice. Din informaţiile noastre, oameni din conducerea INEC l-au informat pe noul ministru al Justiţiei că în anumite cazuri SRI s-ar fi implicat în expertize care modificau realitatea şi care au fost drese pentru susţinerea acuzaţiilor DNA. Un fel de ajustare de probe, cu riscul unor acuzaţii de fals şi uz de fals, a fost introdus în realizarea probaţiunii judiciare.

Cum şi-a orchestrat DNA-ul susţinerea publică? Este vorba despre o altă poveste încă nelămurită. Deocamdată ne aflăm în faţa prăbuşirii mecanismului de tip totalitar numit şi „Binom“. El geme din toate încheieturile, iar autorul lui, fostul preşedinte Traian Băsescu, încearcă să se scuze şi să se derobeze.

Guralivul preşedinte al României ar putea fi totuşi acuzat că a numit la conducerea a două instituţii-cheie ale statului român doi tineri lipsiţi de valoare şi experienţă.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de luni versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau digitală

Cornel NistorescuPublicat Duminică, 12 martie 2017
29309
 | 75
 | 98
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Babanu
0
eeeeeeeeeeeeee ! Invartindu-te ca titirezu ! !!
Publicat Marţi, 14 martie 2017
+Răspunde
Ion Romanu
+4
Cred ca este momentul sa se puna capat “luptei anticoruptie” in formula actuala: “Cu coruptia pre coruptie calcand” si ca aceasta activitate sa se faca strict in litera si spiritul legii, de catre un DNA reformat in totalitate (schimbata toata conducerea, centrala si din teritoriu), cu respectarea adevarului (numai pe baza de probe materiale evidente, nu pe delatiuni) si a drepturilor omului. In context, implicit, trebuie facute schimbari si la conducerea Parchetului General.
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
constantin
+7
Toti cei care i-au votat pe Basescu si Johannis se fac vinovati de complicitate in sustinerea unui stat politienesc. Cred ca pe viitor, toti cei care vor candida pentru functiile cele mai importante in stat trebuie sa fie verificati sa nu fi facut parte din nici o organizatie oculta sau sa apartina vreunui serviciu secret interns sau extern. Cred ca presedintele Romaniei ar putea f bine fi ales dintre personalitatile academice, universitare, scriitori sau oameni de cultura de mare prestigiu national si international: oameni care nu au nimic de ascuns din intreaga lor cariera.
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
Alin Codrescu
-8
nu se dezumfla, politicienii cu dosare incearca sa o dezumfle, sunt tot mai disperati . Dar exista o variabila - un milion de oameni in strada daca penalii indraznesc sa o demita pe Kovesi. Un blam al tuturor ambasadelor occidentale. Posibila suspendare a fondurilor europene. Asta to begin with. Vorbiti in gol pentru cativa pensionari mintiti de antene. Ati primit un cartonas galben, urmeaza rosu. Monstruoasa coalitie intre Dragnea, Basescu si Voiculescu va fi sanctionata drastic :)
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
Charlie
+9
Securitatea ceausista a revenit in forta din 2005 odata cu restauratia instaurata de golanul portuar pe care l-a instalat in Deal. Tinerii pusi de Hahaila in fruntea institutiilor de forta au fost intradevar ciurucuri de profesie, dar acest fapt nu are legatura cu prestatiile lor, intrucat au fost dirijati/monitorizati permanent de indivizii aflati in umbra. La acest nivel nu are importanta pregatirea slugilor, cat devotamentul lor orb care este ideologic. Intre timp si-au insusit atat de perfect arta siluirii Constitutiei, incat au devenit chiar de sine statatori. Sustinandu-se incrucisat au paralizat si celelalte institutii ale statului incapabile sa mai intervina. Opera Securitatii renascute! Coscogea Mitu nu a avut decat sa preia aceste instrumente care il servesc la fel de docil dupa ce au constatat ca individul provine din aceeasi familie ideologica.
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
Mihai
-17
Las-o ba pe Kovesi asta si zi de tine provincialule frustrat ce esti . Zi-ne de pilda de felul cum laudai comunismul in compunerile tale din Viata Studenteasca, Scanteia Tineretului si Flacara si mai zi-ne si cum ai facut uriasa avere pe care o ai ? Atunci poate ca te-ar citi si pe tine lumea.
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
Eduard
+20
Laura Codruta Kovesi Procuror Sef la DNA este un tradator de Tara ,este un element dusmanos Romaniei si poporului roman si trebuie demisa neintarziat.
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
parere....
-1
pragu fuse mare .....
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
joenegut
-19
Stilul de a bate câmpii în probleme serioase continuă d-le Nistorescu. Chestiile ale cu SRI şi DNA se făceau pe vremea lui Daniel Morar. Ura asta absolut prostească pe DNA de care dau dovadă şi jurnalişti altfel normali, nu cinicii corifei mercenari ai A3 mă pune pe gânduri. Vă place să vă scaldaţi în aceaşi piscină a zoaielor voiculesciene?
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
Nasty @ joenegut
+5
Ce iluzii desarte poti sa vinzi, Negutzule! Primo,calculul curgerii timpului NU incepe si se NU opreste cand vreti noi. Secundo, Romania era perfecta cu clanurile Securitatatii si ale DNA, dar fara voiculesti. Problema voastra este ca desi ati insirat tintele in stand, ca margelele pe ata, vi se terminara cartusele , dar tintele ba! Ce vrei, tara de secaturi!
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
Nasty @ joenegut
0
Ce iluzii desarte poti sa vinzi, Negutzule! Primo,calculul curgerii timpului NU incepe si se NU opreste cand vreti noi. Secundo, Romania era perfecta cu clanurile Securitatatii si ale DNA, dar fara voiculesti. Problema voastra este ca desi ati insirat tintele in stand, ca margelele pe ata, vi se terminara cartusele , dar tintele ba! Ce vrei, tara de secaturi!
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
tsipter
-2
,,,,,o fi pivotul nostru de baschet dotat ,,,,e frumoasa,,e urata ....?????,,,juridic,,bine stie sa ne,,,,,,puna catuse ,,,,,,,, amen....
Publicat Luni, 13 martie 2017
+Răspunde
Recomandate
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 7 ore şi 59 minute
Braconierii de dinozauri
Publicat acum 19 ore şi 50 minute
Guvernul trimite Corpul de Control la Tarom
Publicat acum 14 ore şi 36 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 47 minute