Matrapazlâcuri reclamate de DNA la principalul exportator de armament din România

Dan Tache, directorul general al Romarm, principalul exportator de armament românesc, a fost reținut pentru 24 de ore de către procurorii DNA.

Dan Tache şi şeful sucursalei din Braşov a companiei, Aurel Velţan, au fost reţinuţi pentru abuz în serviciu, în legătură cu încheierea ilegală a unor contracte de prestări servicii cu o societate, care a încasat peste 770.000 de lei.

Conform unui comunicat transmis miercuri de DNA, directorul general al Companiei Naţionale Romarm SA, Dan Tache, a fost reţinut sub acuzaţia de abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un folos necuvenit, în forma instigării, iar Aurel Velţan, director general al SC Carfil SA Braşov, sucursală a Romarm, este acuzat de abuz în serviciu, în formă continuată, şi tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu.

De asemenea, procurorii DNA l-au reținut pe Daniel Liliac, administrator la SC Gold Trans Tur SRL Săcueni, pentru complicitate la abuz în serviciu, în forma continuată, şi complicitate la tentativă la infracţiunea de abuz în serviciu.

Conform procurorilor DNA, în perioada iulie 2013 – iulie 2014, la iniţiativa directorului general al Romarm, Dan Tache, şi în urma unei înţelegeri cu Daniel Liliac, administratorul SC Gold Trans Tur SRL, Aurel Velţan, în calitate de director general al SC Carfil SA (filială a Romarm), a încheiat şase contracte de prestări servicii cu SC Gold Trans Tur SRL, cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică (lipsă publicitate, lipsă cerere ofertă, ofertele avute în vedere depuse toate de Liliac Daniel, lipsă proces verbal al comisiei de selecţie a ofertelor). De asemenea, Velţan ar fi întocmit şi alte înscrisuri pentru perfectarea acestor contracte (decizii de comitet director, procese-verbale, referate).

Potrivit procurorilor, contractele aveau acelaşi obiect, respectiv igienizarea/curăţarea/ecologizarea unor spaţii, hale de producţie, din incinta societăţii braşovene, contaminate cu substanţe toxice, metale grele şi cianuri rezultate din procesul tehnologic de producţie.

Respectivele contracte fie au fost neexecutate, fie executate necorespunzător, prejudiciind societatea Carfil cu suma totală de 770.857,26 lei, care reprezintă, totodată, folos necuvenit pentru societatea comercială Gold Trans Tur, susțin procurorii DNA.

Anchetatorii mai spun că, acţionând în acelaşi mod şi pentru a-l favoriza pe Daniel Liliac, directorul general al SC Carfil SA, Aurel Velţan, a încheiat un alt contract, având ca obiect cumpărarea a două mijloace fixe, un strung şi o maşină de filetat, pentru preţul de total de 48.646 lei, contract perfectat cu încălcarea procedurilor de achiziţie publică, ştiind că toate ofertele pentru această achiziţie au fost depuse de Daniel Liliac, cel care era adevăratul beneficiar al contractului. Contractul nu a mai fost executat datorită intervenţiei organelor judiciare, după efectuarea percheziţiei la sediul Carfil SA contractul fiind reziliat.

Cine este Romarm

Principalul producător şi exportator direct de produse militare din România, Compania Naţională ROMARM S.A. a fost înfiinţată în anul 2000 prin fuziunea celor mai importante fabrici ale industriei românesti de apărare şi este principalul furnizor de echipament militar, muniţie şi servicii de întreţinere.

ROMARM este o structura tip holding cu capital 100% românesc, sub autoritatea Ministerului Economiei şi Comerţului.

UPDATE Tache şi Velţan, au fost arestaţi preventiv miercuri seară.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Alexandru Visan 3297 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.