Miza presiunii uriașe puse de Arabia Saudită asupra lui Barack Obama

Deseori s-a speculat în America că Beijngul ar putea vinde active în dolari pentru a slăbi sistemul financiar american, folosind acest lucru ca pe o pârghie de șantaj în relațiile bilaterale. Nu a fost China însă, ci o țară aliată – Arabia Saudită.

Monarhia wahhabită din Golf ar fi amenințat că va destabiliza sistemul financiar american dacă în Statele Unite va fi adoptată legea care va permite investigarea sprijinului pe care Arabia Saudita l-ar fi oferit pentru comiterea atacului de pe 11 septembrie 2001. Legea este dezbătută în Congres. Legea ar permite familiilor victimelor din 2001 să dea în judecată Arabia Saudită. Se pare însă că președintele Barack Obama a cedat presiunilor saudite, pentru că a anunțat pe 18 aprilie că se va folosi de dreptul de veto pentru a bloca această lege. La fel va face și un senator republican, care dorește să blocheze parcursul legislativ.

În plus Casa Albă și Departamentul de Stat au avertizat congresmanii să nu adopte această lege, pentru că ar putea avea consecințe dramatice asupra cetățenilor americani care se află în alte state. Aceștia ar putea fi dați în judecată, ca reacție la măsurile adoptate în Statele Unite la adresa Arabiei Saudite.

Pe acest fond va avea loc vizita de miercuri a președintelui Barack Obama la Riyadh. Agenda include discuții despre organizația Stat Islamic și despre Iran, însă cu siguranță că și legea pe cale de a fi adoptată în SUA va fi un punct central.

Proiectul de lege a fost inițiat de congresmani din ambele partide. Unul dintre inițiatori este democratul Chuck Schumer, un politician influent, care ar putea deveni noul presedinte al Senatului (de fapt, președinte pro tempore al Senatului, căci vicepreședintele SUA este de jure președintele camerei superioare). ”Dacă Arabia Saudită a participat la terorism, atunci sigur că trebuie să o putem da în judecată. Aceasta lege va permite proceselor să meargă mai departe și va permite victimelor terorismului să se adreseze justiției pentru a vedea dacă Arabia Saudia a participat la atentate teroriste. Dacă sauditii au făcut-o, atunci ar trebui să plătească pentru asta”, a spus Schumer.

Arabia Saudită a negat mereu că ar fi avut o legătură cu atentatele din septembrie 2001, însă familiile victimelor au vrut să supuna judecății toate aceste speculații. De fiecare dată au fost însă refuzați, pentru că Arabia Saudita a invocat imunitatea sa de stat suveran, după cum prevede legislația americană actuală.

Barack Obama nu dorește însă să promulge o lege care să schimbe situația. ”E greu de imaginat un scenariu în care președintele ar semna legea”, a spus purtătorul de cuvânt Josh Earnest. Americanii însă nu înțeleg de ce președintele se opune unei legi ce ar permite să se facă cât de cât lumină în privinta celui mai grav atac terorist de pe teritoriul SUA. Cu atât mai greu cu cât chiar Casa Alba a recunoscut luni, 18 aprilie, ca la baza finanțării Al Qaeda este Arabia Saudită. ”Mulți bani pentru ceea ce urma să devină Al Qaeda au venit din Arabia Saudita”, a spus Ben Rhodes, consilierul lui Obama pentru Securitate Națională. ”Nu aș spune ca a existat o intenție clară a guvernului saudit de a finanța Al Qaeda. Cred că este greu de înțeles pentru americani că avem aceste relații cu unele guverne, dar avem și unele interese comune”, a mai spus Rhodes.

Statele Unite au interese comune cu Arabia Saudită în zona Golfului, acolo unde Iranul poate fi contrabalansat prin cooperarea americano-saudită și unde Statul Islamic nu poate fi oprit decât tot printr-o asemenea cooperare. Se adaugă însă la aceasta și un șantaj de proporții din partea Riyadh-ului.

Este vorba de 750 de miliarde de dolari. Active cu această valoare denominate în dolari ar putea fi vândute de Arabia Saudită dacă legea amintita trece de Congres și este promulgata de președintele SUA, potrivit unor informații obținute de New York Times. Ar fi o lovitură grea pentru dolarul american. Este o parte însemnată din cele 6,2 trilioane de dolari care se află în posesia altor state decât SUA și din datoria SUA de 12,6 trilioane de dolari (doar partea care nu este deținută de agențiile statului federal).Analiștii americani arată că o asemenea decizie luată de Arabia Saudită ar presupune mai multe riscuri pentru Riyadh decât pentru Washington, pentru că procesul de convertire a acelor active în alta monedă este riscant, pentru a nu mai spune că dolarul este considerat cea mai sigură valută în acest moment.

Chiar și asa, președintele Obama pare să fi cedat. Petrolul, poziția strategica a Arabiei Saudite și dolarii deținuți de acest stat nu permit Casei Albe să riște deteriorarea relațiilor. Surse citate de presa americană arata că există cel puțin un senator republican care va pune și el umărul la blocarea legii ce ar putea permite americanilor să dea în judecată Arabia Saudită. 15 dintre cei 19 teroriști implicați în atacurile din 2001 erau saudiți, au existat și există suspciuni că sunt legaturi între familia regală saudită și Al Qaeda, însă aceste argumente pălesc în fața strategiilor de securitate ale SUA.

Candidații la prezidențiale preferă să adopte o poziție foarte prudenta. Hillary Clinton și Bernie Sanders s-au declarat în favoarea legii care îi sperie pe saudiți, însă sprijinul celor doi democrati a fost exprimat într-un mod ambigu.

În schimb, situatia creată între SUA si Arabia Saudită îi dă apă la moară lui Donald Trump. ”Să vândă. Nu-i mare lucru”, a spus Trump despre sutele de miliarde de dolari. ”Uitați-vă, protejăm Arabia Saudita. Îi protejăm pe mai nimic. Dacă nu i-am proteja, într-o săptămână nu ar mai exista”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.