O țară occidentală ar putea declanșa ruinarea economiei europene

Problemele cu care se confruntă în prezent băncile din Italia ar putea să-i afecteze viitorul politic al premierului Matteo Renzi, țara ar merge spre un scenariu Italexit, iar întregul sector bancar european ar avea de suferit, susțin analiștii financiari. Conform unui raport recent publicat de FMI, băncile italiene stau pe un munte de credite neperformante, de 360 de miliarde de euro. Asta înseamnă un echivalent de aproximativ 25% din PIB-ul Italiei. Cât de gravă va fi situația, vom vedea mai exact la finalul acestei luni când Autoritatea bancară europeană va publica testul de stres făcut la instituțiile bancare din UE.

FMI cere măsuri în problema băncilor din peninsulă, notând în raportul anual referitor la economia țării că nivelul foarte ridicat al creditelor neperformante și procesele judiciare lente exercită presiuni asupra bilanțurilor instituțiilor financiare, transmite Bloomberg. ”Reformele din sectorul financiar sunt esențiale pentru asigurarea stabilității financiare și susținerea redresării”, se arată într-un comunicat al Fondului. Creditele neperformante din portofoliile băncilor italiene par să se stabilizeze la aproximativ 18% din total. ”Problemele legate de susținerea investitorilor de retail ar trebui să fie tratate conrespunzător”, potrivit analizei. Se vehiculează ideea că nivelul atât de mare de neperformanţe se datorează creşterii economice slabe pe care economia italiană a avut-o în anii de după criză. Astfel, PIB-ul Italiei nu a ajuns încă la nivelul anului 2008. Țara a cunoscut o scădere importantă, de 5,5%, în anul 2009, scădere care nu a fost recuperată de creşterile anemice din anii următori. De altfel, anul acesta prognoza de creştere economică este la fel de firavă, de sub 1%. După criză, băncile italiene nu au făcut aproape nimic pentru a-şi curăţa bilanţurile. Acţionarii nu au capitalizat societăţile bancare, iar acest lucru a fost confirmat oficial chiar de testele de stres făcute la nivel european, scrie RFI. Discuțiile dintre guvernul italian și reprezentanții Comisiei Europene pentru recapitalizarea Banca Monte dei Paschi di Siena și a altor bănci sunt blocate în chestiunea impunerii sau nu a pierderilor investitorilor acestora. O cercetare de piață estimează că deficitul de capital la Monte dei Paschi di Siena ar putea varia între 2 și 6 miliarde de euro. Premierul Renzi este îngrijorat de faptul că acest lucru va duce la un colaps al mai multor bănci italiene majore, care ar putea declanșa o criză financiară mai largă.

El vrea să pună la punct un plan guvernamental de salvare a băncilor italiene care prevede injectarea a 45 miliarde de dolari pentru a oferi ocazia acestora să acorde mai departe împrumuturi. Măsura intră în conflict cu UE, care interzice țărilor membre să își salveze băncile până când investitorii acestora nu își plătesc mai întâi datoriile. În conformitate cu o lege nouă europeană, creditorii proprii ai unei bănci trebuie să suporte pierderile înainte ca guvernul să poată cheltui banii contribuabililor. Cu toate acestea, 45% din datoriile băncilor italiene sunt deținute de italieni obișnuiți, susține Bloomberg. Acest lucru înseamnă că normele europene se respectă în sensul că unii italieni își pierd o mare parte din economiile lor de o viață. FMI mai cere măsuri precum folosirea mai intensă a mecanismelor de restructurare a datoriilor în afara justiției, întărirea supravegherii și o evaluare sistemică a calității activelor în cazul băncilor care nu sunt deja evaluare de Banca Centrală Europeană. ”Redresarea economiei italiene va fi probabil de lungă durată și expusă riscurilor”, consideră FMI, care anticipează o creștere de 1,1% în acest an și de 1,3% în 2017.

Conform Fondului, datoria publică a Italiei se apropie de 133% din PIB, nivel care limitează spațiul fiscal de a răspunde la șocuri. Datoria publică va scădea ușor în ultimii ani și va rămâne vulnerabilă la șocuri, se mai arată în raport, iar FMI cere autorităților să acţioneze mai rapid cu reforme care să susțină creșterea, precum eficientizarea cheltuielilor, extinderea bazei de impozitare și introducerea unei impozitări moderne în domeniul proprietăților imobiliare. Guvernatorul Băncii Centrale a Italiei, Ignazio Visco, a declarat recent că nu exclude o intervenţie publică în sprijinul sectorului bancar. La rândul său, ministrul italian de Finanţe, Pier Carlo Padoan, a dat asigurări că Executivul de la Roma analizează toate posibilităţile pentru a sprijini sectorul bancar fără a încălca reglementările UE. Banca Centrală Europeană estimează că 7,1% din creditele bancare din zona euro erau neperformante la finele lui 2015, un raport de aproape cinci ori mai mare decât cel înregistrat în SUA. Italia şi Grecia se află în cea mai proastă situaţie.

Premierul Renzi vrea să ajute băncile fără a provoca pierderi investitorilor. El a solicitat o derogare de șase luni de la normele europene care interzic acordarea unor ajutoare de stat către bănci. Germania a obiectat, dar nu a închis pe deplin ușa, recunoscând că situația este destul de sumbră, susține Bloomberg. Renzi este mai pregătit în acest moment să încalce regulile europene de acordare a ajutoarelor de stat mai degrabă decât să asiste la un colaps financiar. El a spus că îşi dă demisia dacă reformele sale vor fi respinse la referendumul din octombrie, iar sondajele arată că exact asta se va întâmpla. Există voci însă din zona partidelor populiste ca referendumul să fie extins și asupra menținerii sau nu a Italiei în UE. În cazul în care sistemul bancar italian se prăbușește, toată Uniunea va fi trasă în jos. Iar dacă Renzi urmează normele europene și băncile vor da faliment, toată Italia va fi avea parte de proteste uriașe care vor duce la căderea guvernului și eventual la creșterea popularității Mișcării celor Cinci stele.

Una dintre propunerile acestui partid este aceea că va scoate Italia din zona euro și din UE. Aceștia susțin că revenirea la lira italiană va perminte țării să aibă un control mai mare asupra economiei sale. În cazul în care Renzi va ignora normele bancare europene și va utiliza banii contriuabililor pentru salvarea băncilor, el se va confrunta cu sancțiuni din partea Bruxelles-ului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4517 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.