×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 5 ore
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 03:37
EUR (€)
+0.0067 ↗
4.5883 RON
USD ($)
-0.0038 ↘
3.9066 RON
• • •
În mod paradoxal
PSD rămîne la guvernare doar dacă moţiunea de cenzură nu trece în Parlament

Cine a urmărit în ultimele zile evoluţia războiului Liviu Dragnea vs. Sorin Grindeanu şi nu este partizanul vreunuia dintre beligeranţi îşi pune în mod sigur întrebarea: de ce vrea PSD cu orice preţ să piardă guvernarea, deşi are în acest moment în Parlament o majoritate stabilă şi o Opoziţie împrăştiată şi adormită?

Miercuri se va dezbate „moţiunea de cenzură” depusă de PSD împotriva propriului guvern, un lucru care, oricît de absurd ar părea, este cît se poate de democratic şi constituţional. După vot, există doar două posibilităţi:

- ca moţiunea să treacă şi atunci întreg guvernul va cădea, fiind necesară derularea procedurilor pentru nominalizarea, desemnarea şi învestirea unui nou guvern

- ca moţiunea să cadă şi atunci Sorin Grindeanu va rămîne prim-ministru, deşi actuala majoritate parlamentară i-a retras sprijinul politic, urmînd să încerce formarea unui nou guvern.

Ambele situaţii presupun un proces îndelungat, în timpul căruia, practic, se suspendă, cel puţin pentru cîteva luni, programul de guvernare al PSD, cel cu care acest partid spune că a cîştigat alegerile din decembrie anul trecut.

În mod paradoxal, PSD va rămîne la guvernare doar dacă moţiunea de miercuri va cădea în parlament şi Sorin Grindeanu va reuşi să formeze noul guvern după consultările cu PSD şi ALDE, astfel încît să nu se schimbe configuraţia viitorului Executiv! Adică o întreagă nebunie, ce presupune ca Sorin Grindeanu să se aşeze la masă alături de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, deci, după acest război pe viaţă şi pe moarte, cei trei să facă atunci exact ce puteau să facă în linişte acum, fără confruntarea absurdă din aceste zile! Este şi motivul pentru care analiştii politici şi presa neînegimentată, văzînd la ce cote a ajuns acest război, se întreabă: qui prodest? Adică, oare cui foloseşte starea aceasta de beligeranţă?

Din păcate, o bună parte a presei a renunţat la neutralitatea firească şi s-a poziţionat de o parte sau alta a baricadei, îndemnînd ambele tabere să-şi scoată ochii în continuare, deşi, la sfîrşitul bătăliei, toţi se vor trezi că bîjbîie, adică vor căuta în întuneric ceea ce acum aveau în mînă: Puterea!

Revenind la cele două posibilităţi ce pot rezulta după şedinţa de miercuri a Camerelor reunite ale Parlamentului, nu putem ignora un lucru evident: PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, face un efort teribil de a pierde guvernarea! Orice om care a citit Constituţia ştie că, în cazul căderii guvernului, absolut toate pîrghiile pentru formarea unui nou guvern trec în mîna preşedintelui, căruia PSD îi oferă ocazia să desemneze pe oricine ca premier, aşa cum s-a întîmplat în 2015, cînd l-a scos din pălărie pe Dacian Cioloş, învestit chiar prin votul PSD-ului, aşa cum declara chiar Liviu Dragnea în 17 noiembrie 2015: „Am ales să punem stabilitatea României înaintea intereselor noastre politice. România are nevoie de un guvern în funcție. De aceea, CEx al PSD a decis să recomande un vot de învestitură pentru Guvernul Cioloș!

Totul s-a întîmplat atunci după ce Victor Ponta şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru, adică exact lucrul pe care acum PSD îl cere din partea lui Sorin Grindeanu! Este cineva atît de naiv încît să creadă că tot ce s-a mai întîmplat o dată nu se mai poate repeta? Atunci să fie sănătos!

Nici Sorin Grindeanu nu se va afla într-o situaţie confortabilă dacă moţiunea de cenzură de miercuri va cădea la vot. El speră ca, în această situaţie, puterea lui Liviu Dragnea în PSD să scadă, astfel încît să facă un nou guvern PSD-ALDE! Situaţie aproape imposibilă, căci actuala conducere a PSD este formată din cei care, în aceste zile, l-au pus pe el la zid, l-au făcut „om al serviciilor” şi l-au prezentat publicului ca duşman al PSD, infiltrat în partid pentru a-l distruge! Dacă, forţat de împrejurări, va fi nevoit să apeleze la alte partide pentru a forma guvernul, atunci nu va face altceva decît să confirme că a fost ghidonat de forţe obscure pentru a lovi în PSD!

Dacă ar vrea să-i dea lovitura decisivă lui Liviu Dragnea şi taberei din spatele său, Sorin Grindeanu ar trebui să-şi dea demisia înainte de votarea moţiunii de cenzură! Ar putea să spună atunci că a încercat să păstreze guvernarea la PSD şi Liviu Dragnea este cel care a vrut ca PSD s-o piardă. Are însă Sorin Grindeanu forţa să arunce acest cartof fierbinte în braţele lui Liviu Dragnea? Poate el să renunţe la orgoliu şi să accepte înfrîngerea pe termen scurt în favoarea unei victorii pe termen lung? Greu de crezut, ştiindu-se că slugărnicia celor care-i asigură acum lui Liviu Dragnea puterea în PSD este uriaşă, mai ales la amazoanele ieşite acum la război, cu o determinare demnă de cauze mai bune. Abia atunci s-ar năpusti cu toată forţa împotriva lui Grindeanu şi Ponta!

Ceea ce surprinde însă la fel de mult ca absurda acţiune a PSD este reacţia Opoziţiei, care declară în fiecare clipă că nu va vota moţiunea de cenzură, ba, chiar, că nu va fi prezentă în sală! Ca şi cum cei din Opoziţie ar fi încîntaţi ca Sorin Grindeanu să rămînă premier! Dacă este doar o strategie valabilă pînă miercuri, cu intenţia de a băga zîzanie între taberele din PSD, totul ar fi în regulă, urmînd să se prezinte toţi la vot, asigurînd un scor uriaş pentru căderea guvernului PSD-ALDE!

Altfel, ar intra şi ei în logica absurdă a PSD, în care ar fi invitaţi să preia guvernarea şi ei ar refuza-o prin abandon! O minte lucidă le-ar putea spune celor din Opoziţie că dacă vor fi în sală şi vor vota pentru moţiunea de cenzură, vor putea spune că ei au reuşit să dea jos Guvernul PSD-ALDE, în ciuda mobilizării PSD! Ar putea, deci, să defileze ei cu steagul victoriei, nu Liviu Dragnea!

Dar, indiferent ce se va întîmpla miercuri, cea care va suferi va fi, ca de obicei, întreaga populaţie. Criza politică se va prelungi în oricare dintre variante, suspendînd pentru mult timp de aici înainte toate proiectele vizînd legea salarizării unice, investiţiile şi creşterea economică, pensiile etc. În orice variantă, vor începe: a) negocierile politice pentru formarea altui guvern sau b) procesul de nominalizare, desemnare şi învestire a noului guvern, chestiuni care necesită mult timp.

Ca să nu mai vorbim despre aventura alegerilor anticipate în care ne-am putea trezi. Noroc că parlamentarii vor avea grijă să evite această situaţie, nu de dragul nostru, ci de grija propriilor scaune din parlament. Dar acesta ar fi un noroc chior, căci atunci înseamnă că se va accepta iarăşi un guvern tehnocrat sau unul născut din compromis.

Ion SpânuPublicat Luni, 19 iunie 2017
8427
 | 11
 | 64
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
MAREAN
-2
MITICII, IMPOSTORII, SEMIDOCTII, HOTII SI BANDITII DIN SISTEMUL POLITC SI SOCIAL ROMANESC TREBUIE SA INTELEAGA CA E NECESAR SA CINSTIM CUM SE CUVINE IMPLINIREA A 100 DE ANI DE LA MAREA UNIRE, DREPT URMARE EI TREBUIE SA DISPARA PENTRU TOTDEAUNA DIN SFERA POLITICII SI ADMINISTRARII distrugerii TARII. Pentru IDEPLINIREA AESTUI DEZIDERAT NOI ROMANII ADEVARATI, DE CARACTER, ONESTI, CINSTITI, CU SIMTUL RUSINI, CU OMENIE SI BUNA CREDINTA TREBUIE SA LUPTAM CU ORICE .......
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
grasu
-3
Adunatura de tradatori la acest ziar. Nimic despre faptul ca infractorul condamnat definitiv Dragnea permite enckavizarea Transilvania ca sa-si scape fundul de puscarie. Datorita lui Dragnea este obligatoriu introducerea limbii si placutelor in orasele cu peste 100.000 locuitori care au peste 10.000 de unguri. Deci in Bucuresti vor fi placute bilingve, steaguri secuiesti si se va folosi limba maghiara in spitale. Bravo ba Dragnea, la asa ceva nici macar criminalul Horty nu a visat.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
escu
+4
D.le Spânu, cred că pe undeva ai dreptate. Ceva hazliu este în toată tărășenia. Dragnea, după ce opoziția slăbănoagă i-a tot criticat guvernul, face o mișcare prin care, paradoxal, aceiași opoziție îl țin în picioare/susțin pe Grindeanu. Uite așa, cu ajutorul nesperat al PNL, PMP și USR, Guvernul PSD+ALDE revine sub o nouă compunere, întărit/revitalizat de susținerea opoziției (susținere cauzată de dușmănia oarbă față de Dragnea), mai trag de timp cu aplicarea unor măsuri din program (măsuri cam forțat) și PSD guvernează fără griji, deoarece pot arăta cu degetul: „Voi ați vrut acest guvern”, iar Dragnea va avea de ce să râdă pe sub mustață.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
AIUREA...
+6
Mai lăsați abureala cu ”pierderea propriul guven”. Încă de la început Grindeanu era omul Sitemului și o știa și Dragnea, dar l-a acceptat pt că și-a închipuit că Sistemul i-a acceptat niște condiții. De aceea a fost agreat înaintea d-nei Shhaideh! Iar acum e din ce în ce mai limpede acest lucru, că este un trădător. Deci, Guvernul Grindeanu NU mai este al PSD-ului decât în teorie, ca să inducă prostimea în erore, de asta o și lăsase baltă cu multe din proiectele benefice țării. Și bine că s-a ivit această ”criză” că așa au ieșit trădătorii la iveală! Și prin ADOPTAREA MOȚIUNII, nu se face decât ca acești trădători să fie îndepărtați definitiv. Asta-i spaima Sistemului! Să piardă definitiv puterea politică! Gura ”păcătoasei” Udrea adevăr a grăit când a afirmat că lupta se dă între PSD și Sistem. Altfel cum se axplică coincidența acțiunilor DNA-ului, această mână lungă a Sistemului, în chiar pragul adoptării Moțiunii de Cenzură. prin care li s-au deschis dosare penale multor lideri PSD...
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
-3
Prostia trebuie combatuta pana la un punct.Dincolo ,trebuie ignorata fiindca e tampenie.Ia spune Dragnea ,cine vrei tu sa culeaga roadele a ceea ce semeni acum?Iti dai seama cate aschii or sa sara din "statul de drept" pe care il invoci?
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
7.4
-1
Domnu Drganea, sunteti genial !!! Zau nimanui de pe acest glob nu i-ar fi trecut prin cap sa-si doboare guvernul ca apoi sa se duca la iohannis sa se milogeasca de el ca in iarna. Dar inainte sa treaca si pe la UDMR sa le dea ce vrea muschii lor doar ca sa cada guvernul... psd. Ori ati primit brusc ordin, ori aveti o boala grava ori pur si simplu sunteti p.rost de bubuiti.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Adrian83 @ 7.4
+10
Guvernul Grindeanu nu mai era Guvernul PSD-ALDE, premierul nu mai asculta de dispozitiile conducerilor acestor partide. Daca nu s-ar fi initiat motiunea de cenzura premierul ar fi luat decizii de capul lui fara ca ele sa mai vina de la partide iar majoritatea membrilor Guvernului (fideli conducerilor PSD si ALDE) ar fi incercat sa il blocheze pe premier. S-ar fi ajuns la un razboi in interiorul Guvernului, membrii acestuia luptandu-se intre ei, majoritatea impotriva premierului. Adoptarea motiunii de cenzura este una dintre caile de slavare si ajungere la normalitate. O alta cale ar fi fost ca Grindeanu sa vina in Parlament si sa ceara aprobarea pentru formarea unui nou Guvern care sa nu mai includa PSD si ALDE. Daca nici motiunea nu trece si nici nu se aproba un nou Guvern Grindeanu tehnocrat sau politic sustinut de alte partide vom ajunge sa avem un executiv bastard scapat de sub controlul democratic la Parlamentului. Nimeni nu va mai raspunde politic la urmatoarele alegeri pentru activitatea acestui Guvern. Un om politic normal la cap si-ar fi dat demisia din Guvern imediat ce ar fi pierdut sustinerea coalitiei majoritare . Singura exceptie ar fi fost daca respectivul premier ar fi reusit sa formeze o noua majoritate parlamentara care sa il sustina in continuare. Uitati ce zice Constitutia "(2) Guvernul este demis la data retragerii de către Parlament a încrederii acordate [...]" Este perfect legitim ca parlamentarii care au votat Guvernul sa isi poata schimba opinia in timp. In ceea ce il priveste pe presedinte el este (conform Constitutiei) responsabil pentru buna functionare a institutiilor statului. Daca PSD si ALDE ar ramane in picioare si ar avea in continuare majoritatea absoluta (un mare DACA) refuzul lui Iohannis de a-l desemna pentru functia de premier pe reprezentantul acestui partid ar insemna incalcarea Constitutiei de catre presedinte pentru ca ar sabota functionarea unei institutii a statului.
Publicat Marţi, 20 iunie 2017
+Răspunde
Gheorghe Gospodaru
+1
Dragnea a aplicat zicala"politica e curva" devenind cobaiul propriei idei.Aceasta e limita lui.Iremediabil pierdut.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
SOBOLANU
-2
CORECT SI CU FA DRAGNEA LA PUSCARIE CA ARE PENALUL MAINE TERMEN !!!!!!
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Lupi
+5
Citesti nu-tzi vine a crede ochilor !!!???. Un schizofrenic ce se viseaza PM pe viatza , probabil, isi bate joc , precum un retardat notoriu ce se afla , nu numai de viatza lui ci si de tzara lui !!. Da' daca l-au asigurat baietzii ce-l manevreaza - ca el doar nu-i altceva decat o marioneta penibila- , daca l-au asigurat ca or sa aiba grija de el si de viatza lui ????. Vretzi sa va dau exemple - Basescu - cel mai mare ticalos si cea mai mare canalie ce-a produs-o neamul romanesc in ultimul secol - 1950- prezent], Udroaica , Boc , BLAGA , VIDEANU , BAGABONTU' ALA DE LA CRAIOVA, BERCEANU, GATUTZU' MAMITZICII LUI DE PUI DE LELE SI TOATA HAITA DE PDLEPRE SI LACHEI AI BASAULUI !!. Au jefuit 10 ani tzara si sunt si ei si vor fi si urmasii lor , bine-merci !!!!.
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Josef Toman
+5
...după noi ...potopul ...
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Ţăranul @ Josef Toman
+10
Cam aşa au gîndit toţi cei care şi-au îngroşat ceafa la căldura Parlamentului şi a Guvernului ...
Publicat Luni, 19 iunie 2017
+Răspunde
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 7 ore şi 30 minute