PSD rămîne la guvernare doar dacă moţiunea de cenzură nu trece în Parlament

Cine a urmărit în ultimele zile evoluţia războiului Liviu Dragnea vs. Sorin Grindeanu şi nu este partizanul vreunuia dintre beligeranţi îşi pune în mod sigur întrebarea: de ce vrea PSD cu orice preţ să piardă guvernarea, deşi are în acest moment în Parlament o majoritate stabilă şi o Opoziţie împrăştiată şi adormită?

Miercuri se va dezbate „moţiunea de cenzură” depusă de PSD împotriva propriului guvern, un lucru care, oricît de absurd ar părea, este cît se poate de democratic şi constituţional. După vot, există doar două posibilităţi:

ca moţiunea să treacă şi atunci întreg guvernul va cădea, fiind necesară derularea procedurilor pentru nominalizarea, desemnarea şi învestirea unui nou guvern

ca moţiunea să cadă şi atunci Sorin Grindeanu va rămîne prim-ministru, deşi actuala majoritate parlamentară i-a retras sprijinul politic, urmînd să încerce formarea unui nou guvern.

Ambele situaţii presupun un proces îndelungat, în timpul căruia, practic, se suspendă, cel puţin pentru cîteva luni, programul de guvernare al PSD, cel cu care acest partid spune că a cîştigat alegerile din decembrie anul trecut.

În mod paradoxal, PSD va rămîne la guvernare doar dacă moţiunea de miercuri va cădea în parlament şi Sorin Grindeanu va reuşi să formeze noul guvern după consultările cu PSD şi ALDE, astfel încît să nu se schimbe configuraţia viitorului Executiv! Adică o întreagă nebunie, ce presupune ca Sorin Grindeanu să se aşeze la masă alături de Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu, deci, după acest război pe viaţă şi pe moarte, cei trei să facă atunci exact ce puteau să facă în linişte acum, fără confruntarea absurdă din aceste zile! Este şi motivul pentru care analiştii politici şi presa neînegimentată, văzînd la ce cote a ajuns acest război, se întreabă: qui prodest? Adică, oare cui foloseşte starea aceasta de beligeranţă?

Din păcate, o bună parte a presei a renunţat la neutralitatea firească şi s-a poziţionat de o parte sau alta a baricadei, îndemnînd ambele tabere să-şi scoată ochii în continuare, deşi, la sfîrşitul bătăliei, toţi se vor trezi că bîjbîie, adică vor căuta în întuneric ceea ce acum aveau în mînă: Puterea!

Revenind la cele două posibilităţi ce pot rezulta după şedinţa de miercuri a Camerelor reunite ale Parlamentului, nu putem ignora un lucru evident: PSD, sub conducerea lui Liviu Dragnea, face un efort teribil de a pierde guvernarea! Orice om care a citit Constituţia ştie că, în cazul căderii guvernului, absolut toate pîrghiile pentru formarea unui nou guvern trec în mîna preşedintelui, căruia PSD îi oferă ocazia să desemneze pe oricine ca premier, aşa cum s-a întîmplat în 2015, cînd l-a scos din pălărie pe Dacian Cioloş, învestit chiar prin votul PSD-ului, aşa cum declara chiar Liviu Dragnea în 17 noiembrie 2015: „Am ales să punem stabilitatea României înaintea intereselor noastre politice. România are nevoie de un guvern în funcție. De aceea, CEx al PSD a decis să recomande un vot de învestitură pentru Guvernul Cioloș!

Totul s-a întîmplat atunci după ce Victor Ponta şi-a dat demisia din funcţia de prim-ministru, adică exact lucrul pe care acum PSD îl cere din partea lui Sorin Grindeanu! Este cineva atît de naiv încît să creadă că tot ce s-a mai întîmplat o dată nu se mai poate repeta? Atunci să fie sănătos!

Nici Sorin Grindeanu nu se va afla într-o situaţie confortabilă dacă moţiunea de cenzură de miercuri va cădea la vot. El speră ca, în această situaţie, puterea lui Liviu Dragnea în PSD să scadă, astfel încît să facă un nou guvern PSD-ALDE! Situaţie aproape imposibilă, căci actuala conducere a PSD este formată din cei care, în aceste zile, l-au pus pe el la zid, l-au făcut „om al serviciilor” şi l-au prezentat publicului ca duşman al PSD, infiltrat în partid pentru a-l distruge! Dacă, forţat de împrejurări, va fi nevoit să apeleze la alte partide pentru a forma guvernul, atunci nu va face altceva decît să confirme că a fost ghidonat de forţe obscure pentru a lovi în PSD!

Dacă ar vrea să-i dea lovitura decisivă lui Liviu Dragnea şi taberei din spatele său, Sorin Grindeanu ar trebui să-şi dea demisia înainte de votarea moţiunii de cenzură! Ar putea să spună atunci că a încercat să păstreze guvernarea la PSD şi Liviu Dragnea este cel care a vrut ca PSD s-o piardă. Are însă Sorin Grindeanu forţa să arunce acest cartof fierbinte în braţele lui Liviu Dragnea? Poate el să renunţe la orgoliu şi să accepte înfrîngerea pe termen scurt în favoarea unei victorii pe termen lung? Greu de crezut, ştiindu-se că slugărnicia celor care-i asigură acum lui Liviu Dragnea puterea în PSD este uriaşă, mai ales la amazoanele ieşite acum la război, cu o determinare demnă de cauze mai bune. Abia atunci s-ar năpusti cu toată forţa împotriva lui Grindeanu şi Ponta!

Ceea ce surprinde însă la fel de mult ca absurda acţiune a PSD este reacţia Opoziţiei, care declară în fiecare clipă că nu va vota moţiunea de cenzură, ba, chiar, că nu va fi prezentă în sală! Ca şi cum cei din Opoziţie ar fi încîntaţi ca Sorin Grindeanu să rămînă premier! Dacă este doar o strategie valabilă pînă miercuri, cu intenţia de a băga zîzanie între taberele din PSD, totul ar fi în regulă, urmînd să se prezinte toţi la vot, asigurînd un scor uriaş pentru căderea guvernului PSD-ALDE!

Altfel, ar intra şi ei în logica absurdă a PSD, în care ar fi invitaţi să preia guvernarea şi ei ar refuza-o prin abandon! O minte lucidă le-ar putea spune celor din Opoziţie că dacă vor fi în sală şi vor vota pentru moţiunea de cenzură, vor putea spune că ei au reuşit să dea jos Guvernul PSD-ALDE, în ciuda mobilizării PSD! Ar putea, deci, să defileze ei cu steagul victoriei, nu Liviu Dragnea!

Dar, indiferent ce se va întîmpla miercuri, cea care va suferi va fi, ca de obicei, întreaga populaţie. Criza politică se va prelungi în oricare dintre variante, suspendînd pentru mult timp de aici înainte toate proiectele vizînd legea salarizării unice, investiţiile şi creşterea economică, pensiile etc. În orice variantă, vor începe: a) negocierile politice pentru formarea altui guvern sau b) procesul de nominalizare, desemnare şi învestire a noului guvern, chestiuni care necesită mult timp.

Ca să nu mai vorbim despre aventura alegerilor anticipate în care ne-am putea trezi. Noroc că parlamentarii vor avea grijă să evite această situaţie, nu de dragul nostru, ci de grija propriilor scaune din parlament. Dar acesta ar fi un noroc chior, căci atunci înseamnă că se va accepta iarăşi un guvern tehnocrat sau unul născut din compromis.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ion Spânu 1818 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.