Putin, pentru Bild: ”Dacă făceam asta, raportul de forțe în lume ar fi fost mai echilibrat”

Într-un amplu interviu acordat tabloidului german Bold, Vladimir Putin a acuzat SUA și UE că vor să izoleze Rusia și că sancțiunile impuse de Vest sunt un ”teatru al absurdului”.

Putin a apărut luni pe prima pagină a celui mai citit ziar din Germania cu prima parte a unui interviu în exclusivitate. A doua parte va fi publicată marți. Interviul a fost realizat la Soci pe 5 ianuarie, iar Kremlinul l-a postat integral pe site-ul oficial al președinției ruse.

Putin a reafirmat pentru Bild că Moscova a avut dreptul de a anexa Crimeea și de a interveni în estul Ucrainei. ”Reunificarea Crimeii cu Rusia este justificată. Sancțiunile occidentale nu au scopul de ajuta Ucraina, ci de a izola Rusia din punct devedere geopolitic. Ele sunt prostești și nu fac decât să provoace pierderi celor două părți”.

Sancțiunile impuse de UE după sprijinul oferit de Moscova separatiștilor din Ucraina sunt dovada unui ”teatru al basurdului”, spune Putin. El a asigurat că a acționat într-un mod democratic, respectând voința populară. ”Frontierele și teritoriile nu sunt atât de importante pentru mine ca soarta oamenilor”, a spus Putin.

Putin a recunoscut în cadrul interviului că scăderea prețului petrolului este sursa unor mari preocupări în Rusia. Putin a mai sugerat că nu intenționează să încălzească relația cu Vestul și, prin urmare, nu se va deplasa la Conferința pentru securitate de la Munchen.

Pe site-ul Kremlinului, unde interviul apare integral, este subliniata ideea lui Putin cum că Rusia nu și-a promovat suficient interesele după căderea Zidului Berlinului. La întrebarea ”A comis Rusia greșeli în ultimii 25 de ani?”, Putin a raspuns: ”Nu ne-am susținut interesele naționale, ar fi trebuit să o facem de la început. Dacă făceam asta, raportul de forțe în lume ar fi fost mai echilibrat”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.