Spionajul american, despre miza ofensivei ruse în SUA

Atât Rusia, cât și SUA sunt foarte preocupate de semnalele care ar indica prăbușirea regimului lui Bashar al-Assad. Scopul Washingtonului este de a menține la putere o serie de elemente ale administrației și armatei actuale, pentru a evita haosul care s-a produs în Irak după căderea lui Saddam Hussein. Oficiali americani citați de CNN consideră că Vladimir Putin are același interes de a păstra o ordine relativă în Siria în cazul căderii lui Assad, pentru a avea un cuvânt cât mai greu de spus în instituirea noului regim.

Un oficial din spionajul american spune, sub condiția anonimatului, că forțele lui Assad, ajutate aerian de Rusia, nu au reușit sa castige mult teren in fata jihadiștilor și a rebelilor, deoarece în zonele disputate au rămas cei mai experimentați și mai radicali dintre aceștia, iar fără forțe la sol ofensiva ruso-siriană întâmpină mari dificultăți. Această ofensivă este și în interesul Statelor Unite, susțin oficiali americani citati de CNN, deoarece Rusia încearcă să deschidă coridoare între Latakia, Hama și Homs către Damasc, iar existența acestor căi de comunicație este importantă și pentru Washington.

Însă ”dacă o serie de mișcări tactice de-a lungul liniei frontului poate ajuta pe termen scurt regimul, forțele siriene au dificultăți să fragilizeze pozițiile pe care opoziția le stăpânește de luni sau chiar ani de zile”, spune un oficial american.

În cazul în care ofensiva susținută de Rusia nu reușește să obțină victorii importante, se va ajunge atât la o escaladare a conflictului din Siria, cât și al o afectare a imaginii Rusiei pe plan internațional, dar în special la lovituri ale teroriștilor chiar pe teritoriul Rusiei. ”Există si un preț în politica internă, pe măsură ce va crește numărul victimelor. În era modernă a comunicațiilor și a mediilor de socializare, un militar rus capturat de extremiști ar putea soca populația din Rusia”, consideră oficialul din spionajul american, citat de CNN.

Statele Unite ar fi avut informații că regimul Assad este în pragul prăbușirii de cel putin trei luni de zile, în momentul în care Damascul a început să fie înconjurat de rebelii moderati, dar și de Frontul Al Nusra și Statul Islamic. Intervenția rusă a venit abia după ce sprijinul logistic iranian, la care, potrivit informațiilor americane, se adaugă și sute de militari iranieni, nu a dus la rezultatele scontate. Iar obiectivul campaniei ruse ar fi recuperarea pozițiilor pierdute de Assad în ultimele luni, în niciun caz o ofensivă de amploare care să elibereze mare parte din teritoriul sirian. ”Assad și aliații lui vor să restabilească legătura dintre fostele bastioane ale puterii care au fost pierdute în timpul acestei veri”, susțin sursele americane.

Opinia oficialului american este că ofensiva ruso-siriană nu este suficient de puternica pentru a se putea estima când va reuși victorii majore în fața opozitiei, iar din acest motiv strategii americani nu pot estima nici următoarele mișcări ale Rusiei în Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.