SUA: „Ce se întâmplă cu al-Assad e treaba Rusiei“

Rex Tillerson, secretarul de stat al SUA, i-a transmis secretarului general ONU, Antonio Guterres, că soarta președintelui sirian Bashar al-Assad este în mâinile Rusiei și că prioritatea administrației de la Washington nu este schimbarea regimului de la Damasc, ci înfrângerea grupării teroriste Stat Islamic. „Ce se va întâmpla cu Assad este treaba Rusiei, nu a guvernului SUA“, ar fi spus Tillerson, potrivit unor surse diplomatice citate de Foreign Policy. Noua poziție a Departamentului de Stat vine în contradicție cu declarațiile făcute de Tillerson în luna martie, când arăta că strategia SUA în Siria urmărește „înlăturarea lui Aassad“. Apoi, în luna aprilie, SUA au recurs la un atac cu circa 60 de rachete Tomahawk asupra unei baze aeriene de unde regimul sirian ar fi lansat ultimul atac cu arme chimice.

Pentru revista Foreign Policy, extrem de critică la adresa administrației Trump, noua poziție a lui Tillerson echivalează cu o recunoaștere a faptului că guvernul sirian sprijinit de Rusia și Iran va ieși învingător din Războiul Civil izbucnit în 2011. Acest pas înapoi în fața Rusiei în Orientul Mijlociu este pus pe seama primei întâlniri dintre președinții Trump și Putin, care va avea loc la finalul săptămânii, în marja summitului G20 de la Hamburg, acolo unde administrația americană va încercă să înceapă refacerea relațiilor cu Moscova. De altfel, Rex Tillerson a declarat recent că președintele Trump l-a însărcinat cu această misiune. „Președintele mi-a cerut să încep reangajarea în procesul cu Rusia pentru a vedea, în primul rând, dacă putem stabiliza relația, pentru a nu se deteriora și mai mult“, a spus Tillerson, la începutul lunii iunie. În plus, secretarul de stat a avertizat Congresul SUA că sancțiunile impuse Moscovei pentru implicarea în alegerile prezidențiale americane pot dăuna cooperării cu Rusia în Siria.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Razvan Ciubotaru 1060 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.