2022, anul prăbușirii sistemice?

”Dacă privim la fragilitatea și instabilitatea sistemelor esențiale, este limpede că anul 2022 poate fi anul prăbușirii. Să începem prin a vedea cum se prăbușesc sistemele”, scrie comentatorul Charles Hugh Smith, pe blogul său.

1.       Indiferent că sunt planificate astfel sau nu, toate sistemele sunt optimizate pentru a procesa anumite inputuri și pentru a genera anumite outputuri. Fiecare sistem este conceput pentru a maximiza eficiența și a maximiza astfel profiturile. Această eficiență menită să maximizeze profiturile presupune niște concesii care devin vizibile doar când acel sistem se defectează.

Sistemul de transport al mărfurilor în containere pe oceanele lumii este foarte potrivit. Containerele au revoluționat transportul și au redus costurile prin standardizarea dimensiunilor și modelelor containerelor, ale navelor cargo (concepute pentru a transporta mii de containere spre porturi care au macarale special concepute, care au docuri special concepute și locuri de încărcare a camioanelor special concepute).

Se pot încărca containere și cu macarale încropite, însă eficiența se reduce uriaș față de sistemul optimizat prezentat anterior. Macaralele adaptate nu vor putea încărca decât o parte din containere, nava nu va putea transporta decât o încărcătură mai mică, iar riscul prăbușirii containerelor va crește substanțial.

Infrastructura și forța de muncă sunt extrem de specializate. Nu rezolvi nimic dacă mobilizezi armata pentru a grăbi procesul de încărcare-descărcare a containerelor, decât în cazul in care armata ar avea exact același tip de macarale și oameni specializați exact pentru acest tip de activitate.

Cu cât este mai mare optimizarea, cu atât mai mare este fragilitatea, iar ruperea unei verigi face ca tot sistemul să se oprească. Nu ajuta aproape la nimic dacă apelezi la echipamente și la forța de munca care nu sunt specializate.

Structurile complementare, rezervele și adaptabilitatea au fost reduse aproape la zero, totul pentru a optimiza cât se poate de mult activitatea, a spori eficiența și profiturile. Sistemul funcționează bine doar dacă fiecare verigă din acest lanț al dependențelor funcționează perfect. Este suficient ca o singură verigă să cedeze, iar întregul sistem se prăbușește.

2.       Reducerea costurilor a eliminat rezerva de personal și de expertiză, pentru a maximiza profiturile. Angajații full-time au fost înlocuiți de angajați part-time. Forța de muncă cu experiență costă mult și s-a renunțat și la acești oameni. Prin urmare, s-a redus mult numărul celor care știu cum funcționează sistemul.

3.       Managementul acestor sistem este plin de deținători de mastere și doctorate, de statisticieni care au foarte puțină experiența sau știință despre sistemele pe care le administrează. Managementul este optimizat pentru a genera profituri cât mai mari și nu are loc pentru cei care au abilitățile și experiența necesare pentru a înfrunta crizele în lanțurile de producție și de transport. Prin urmare, când sistemul începe să cedeze, managerii nu știu sau nu pot să rezolve aceste probleme din lumea reală.

Abilitățile de care este nevoie atunci când totul merge ca uns sunt inutile într-o criză. Cu cine ați merge la luptă dintre un ofițer care a fost promovat pentru că a primit note mari la scrierea rapoartelor și unul care are experiența frontului însă care nu a fost promovat, pentru că a nu a acordat atenție rapoartelor, întâlnirilor, delațiunilor și pupatului dosurilor superiorilor?

Din nefericire, marea majoritatea a sistemelor sunt gestionate de oameni care nu au experiență îndelungată și nici abilitățile necesare înfruntării unor crize în cascadă.

4.       Sistemele sunt atât de complexe și de opace, încât putem spune că sunt optimizate pentru a se defecta într-un mod care nu mai permite o reparație rapidă. Birocrația, delațiunile din sistem, erodarea responsabilității, multiplicarea platformelor software și extinderea neîncetată a regulilor și regulamentelor au adus sistemului tot mai multe puncte slabe și o mulțime de fricțiuni procedurale care contribuie puțin spre deloc la ceea ce înseamnă organizare. Cum resursele sunt alocate pentru crearea unor găuri negre procedurale, sistemul va ceda la prima criză.

Iată câteva exemple de care fiecare ne-am lovit. Atunci când contactezi autoritățile statului, furnizoare de servicii esențiale (plata taxelor, spre exemplu), rareori primești un răspuns la timp și cu atât mai puțin o soluție; un pod, o autostradă sau o linie de metrou se construiesc greu, în decenii, și mănâncă miliarde de la buget; proiectele software care ar trebui să fluidizeze procesele de autorizare (a unei construcții, etc.) nu funcționează niciodată până la capăt și ajung să încetinească întregul sistem; fraudele se înmulțesc, securitatea cibernetică pare tot mai mult o glumă proastă. Iar lista poate continua aproape la nesfârșit.

5.       Odată ce sistemul a fost golit de resurse, de personalul cu experiență, de echipamentele de rezervă și de rezerve și a fost umplut în schimb cu fricțiuni neproductive, va ajunge să fie distrus chiar și de o criză de amploare mică. Toate resursele acestea joacă rolul unui tampon care îi permite sistemului să reacționeze la crize. Odată ce tamponul dispare, singurul rezultat posibil este prăbușirea sistemică.

6.       Ne-am pierdut cu toții capacitatea și voința de a face fata crizelor pentru care nu exista finaluri fericite. Vrem să auzim doar de povești optimiste, licăriri de speranță, tratamente miraculoase, remedii tehnice rapide. În schimb, dacă avem parte doar de realitatea crudă, nu facem decât să catalogăm știrile ca fiind alarmiste și conspiraționiste.

Cu alte cuvinte, economia și societatea au fost optimizate pentru eșec. Atât timp cât ne complăcem într-o poveste deconectată de realitate, vom fi total nepregătiți să facem față unei realități care nu reacționează deloc la soluții magice, la optimism, la speranță și la fantezii tehnologice.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 31

24 de Comentarii

  1. Excelent! Care ar fi remediul si daca este, cum ar putea fi pus in act?

  2. Atâta timp cât instrumentele controlului economiilor sunt bursa, dolarul și petrolul/energia iar mai nou agențiile de rating, guvernele nu pot face mare lucru. Încrederea într-o economie aparține cui? Întregii lumi sau unui mic grup de potentați care trag firele bursei, rezervei federale, dolarului, petrolului, etc. în funcție de interesele și planurile lor de dominare? Când unul dintre acești potentați mișcă un deget, se prăbușește un guvern, o economie și o listă de prețuri. Sau mai mult. Se iau cele mai ciudate măsuri care sfidează orice logică a bunului simț fără a se ține cont de faptul că milioane de persoane sunt afectate. Au fost planificate în urmă cu foarte mult timp, la fel ca războaiele.

  3. e adevarat …deseori se economiseste prost !

    Era o vorba : „scump la tarate ieftini la faina” … nu ai voie sa-ti concediezi oamenii cheie in plina criza !
    Am un prieten inginer ultra-specializat la un concern … practic munceste o saptamana/an …insa daca nu disponibil, platit tot anul pentru saptamana aceea (care nu se stie cand cade) … e dezastruuuuuuuuuuuu = au pierderi cat nu cost salarul lui*50 !
    Problema nu e ca nu e inlocuibil … orice om e inlocuibil … insa oricine care l-ar inlocuii trebui sa invete INTENSIV 2 ani ce-si-cum pentru a solutiona-la-nevoi macar 60% din ce face el ! (PS: N-ar nici-unn interes personal pentru a invata pe altii „secretele meseriei” desi ajuta si novicii 😉 )

    Mai e o vorba … „n-aduce anul ce aduce ceasul” … care are o reciproca => „poti pierde intr-un ceas ce-ai castigat un an”

    Problema americanilor acum e ca …daca ar fi sa-si readuca industria din China (unde intre-timp oamenii sau specializat) nu mai au …oameni calificati…cei concediati si-au uitat meseria in decenii si foarmarea de ani ar dura ani = USA nu se poate rupe BRUSC de CHINA
    si
    China deja stie asta !

    „Oamenii cheie” … costa mult insa … nu-s de concediat, fara ei = fara profit ! Asta ar fi prostie nu „OPTIMIZARE” !

  4. @some girl alone … optimizarea are limite …daca treci peste ele DIN PROSTIE … nu optimizezi ci pierzi !
    Un exemplu …daca nu-ti intretii (si asta costa !) utilajele corespunzator … castigi pe moment insa pierzi enorm in timp !
    Unele chestii sunt deja la limita optimizarii …doar o inovatie sistemica , o schimbare de paradigma industriala le mai poate optimiza …
    … ce-a mai mare prostie … a unui concern ar fi: NEPASAREA fata de ACTIVUL UMAN ultra-specializat al sau !
    (de aceea concernele CHIAR au grija …din toate punctele de vedere … de cei GREU sau SCUMP inlocuibili ai lor !)

    INTREBRE …ce terebuie sa faca un inginerpentru a devenii GREU de inlocuit ? [din raspuns se vede ca putini sunt aia care ajung asa …si ca-si merita tainul !]

    MUNCA NU E TOTUL ! A gasi un scop muncii e mai mult … „proletii” stau la poarta fabricii asteptand un loc de munca = usor-inlocuibil n-ai viata-de-munca usoara ! Greu inlocuibil …esti respectat chiar si la PORTOFEL pentru ce esti …= SE MERITA EFORTUL ! 😉

    😛

    MACROECONOMIC …pe scurt, de retinut : EXISTA LIMITE ALE OPTIMIZARII sub care „optimizezi in pierdere …si foarte mare atentie
    OPTIMIZAREA depinde extern mai mult decat depinde de conditiile interne firmei ! = … e fluctuanta si mereu in flux-adaptiv …”optimizarea” 😉

    😛
    😀

  5. „Atât timp cât ne complăcem într-o poveste deconectată de realitate, vom fi total nepregătiți să facem față unei realități care nu reacționează deloc la soluții magice, la optimism, la speranță”.Remarca asta merge perfect pentru enoriasul roman vrajit de minciunile si halucinatiile unora ca Teudosie Sadoveanul.Daca tot te excita cintecele pochesti,clopotele si luminarile, ia cazmaua si sapa-ti groapa.In aceste timpuri credinta excesiva,habotnicia este o prostie.

  6. Sunt dezamăgit și revoltat deoarece in România – nicio personalitate înalt calificata și recunoscuta profesional , niciun VIP real , niciun academician , niciun profesor de economie de mare anvergura. – nimeni din România. nu este in stare. sa explice CE SE ÎNTÂMPLA cu adevărat in acest evident RĂZBOI MONDIAL ECONOMIC .
    Numai vrăjeala și tromboane ale unor parerologi de profesie .

  7. @misteaux, some girl alone – ce-mi place mie cand tu centrezi, tu dai cu capul! Ai personalitate multipolara? Ca mai ai si alte nickuri pe aici! Profetu’ cotidianului, cum nu te baga nimeni in seama, de aceea te bagi singur! Te si vad singur cuc, pensionar intr-o garsoniera, suparat pe lume ca nimeni nu se pleaca de uimire in fata iq-ului tau de 145, nu-i asa sublimule?!

  8. Romania e nepregatita sa faca fata prezentului, daramite viitorului sumbru preconizat de analiza de mai sus. De adaugat: prabusirea sistemica va afecta tarile lumii gradual, incepind cu cele subdezvoltate si/sau colonizate de cele industrializate, cu economii puternice. Astea din urma au timp sa reseteze sistemele pe spinarea foametei si nenorocirilor primelor.

  9. O vorba din batrini spunea : „Omul potrivi la locul potrivit ! „,Iar Crenga ( Nica a lui Stefan a Petrii ) spunea „: decit codas la oras ,mai bine in satul tau fruntas ! ” Cind apar hipsterii care fac valuri la bursa ,meseria este dispretuita … Pina cind apare „bula ‘ . Vedeti filmul „Brokerii Apocalipsei ” . A trecut un deceniu si baietii au schimbat sigla ,nu si continutul. Iar urmatoarea criza va fi dezastruasa .. Cei de teapa lui Billgheitz vor fi mai bogati ,iar populimea va fi mai saraca . Dar adevarul va fi altul aproape 1/3 din populatia lumii va muri de subnutritie din cauza lipsei veniturilor .Nu as vrea sa vad asta ..Si vor aparea alti profitori gen : Coca -Cola care vor pune mina pe rezervele de apa potabila ,atunci sa vezi fericire. Pentru 1 litru de coca-cola se consuma 3 litri de apa potabila … Aud ? Si dumneavoastra credeti ca vor fi puse valori care sa realizeze si sa rezolve ceva ? Nu vor fi pusi oameni de paie ,obedienti care vor face exact cum vor veni „directivele „. Nu va aduce aminte de ceva ?

  10. Multipolara …ne multi polara …CE GRESESC in CE SPUN ?

    Unii sunt intr-atat de talambi incat se uita la cum e IMBRACAT cel care spune „ceva” pentru a judeca aiurea vestimentar acel „ceva”
    Dsteptii nu-s interesati de forma si vestimentatie …ci absolut doar de rationalitatea celor zise = acel „ceva” in discutie !

    Tu … mai ION-e … nu esti din multimea (aproape vida) a desteptilor lumii …

    Tie-ti „iau ochii” … haniele-care-l-fac-pe-om …. ale cuiva … num idea-in-discutie-in-sine !

    PS: Sa sti ca mi-e chiar mila de oameni ca tine … oameni cu „ochelari de calutz! 🙁

    Despre ce spun … dialectic … rational ….combativ chiar ! … Poti spune ceva sau te intereseaza doar culoarea Paltonului la „mine” ?

    😀

  11. @Ion

    exact asa-i … ce fain m-ai citit tu ! HAHAHA

    ve-i-fi vr-un „especialist in nimicuri” si tu ca multi altii p’acii … BAGATOR-de-SEAMA 😛 !

    😀 😀 😀 😀

    :*

  12. Productia in china are o STRUCTURA DE HUB-URI, de aceea e deocamdata IMPOSIBIL DE DISLOCAT.
    Asta dovedeste din plin ce inseamana politicieni cu viziune, pe termen lung. Si ce inseamna o clasa politica rasata, cultivata pe generatii.
    Nu poti reloca doar o parte a productiei, TREBUIE SA O FACI IN INTREGIME. Proximitatea in hub face ca feed-backul, in cazul unei probleme, sa fie practic imediat. Lasand la o parte costurile de transport.
    ASTA E INOVATIA MANAGERIALA A CHINEI.
    Si pana cand imprimantele 3d nu vor fi mult mai performante si mai fiabile (adica la nivel de sintetizator de element chimic – SI ACEST PROCES REZONABIL CA SI COST) vom ramane la ‘made in china’, volens nolens.
    Azi am citit ca la high speed railway au ajuns la 40.000 km ! Program inceput in 2008! Acum vreo 3 ani, cand am avut o disputa pe tema asta, erau la 20.000.
    Nu e nici o minune! Pur si simplu construiesc la pretul de cost- in sua de ex per km iese (artificial) de aproape 10 ori mai mult (si de aceea nu e rentabil).

  13. „; proiectele software care ar trebui să fluidizeze procesele de autorizare (a unei construcții, etc.) nu funcționează niciodată până la capăt și ajung să încetinească întregul sistem;”
    n-am sa-l uit niciodata pe proful universitar Emil Cpnstantinescu care a sucombat in fata securitatii, nu vedea de ici pina colo pt.ca dat dreptul USA sa survoleze spatiul aerian al Ro pt.a ataca Iugoslavia,in plus acest idivid a cedat si
    nordul Bucovinei si Tinutul herta, Ucrainei in 1997 ,ca un tradator si care spunea ca trebuie sa cumparam ; „proiectele software” de la americani,multe de tot, iata-le ,ele care ar trebui să fluidizeze procesele de autorizare (a unei construcții, etc.) nu funcționează niciodată până la capăt și ajung să încetinească întregul sistem.Totul pt. a genera profituri cât mai mari ,si totul -ac.economie „mondiala globalista” a devenit un haos, un ESEC ,generind sclavagisms, pagube si saracirea tuturor care sunt sub jugul „automatizarii,rorobtizarii,neplanificarii sai [pplanificarii din burta pt.profituri,” -a „macaralelor incropite”prin care calaii si profitorii lumii isi imagineaza ca au devenit stapnii si zeii aurului lor imputit!Asta este,un cazan rosu,desucheat in care aua aruncat economiile, deci sursa de trai,viata a tarilor, pt.imbogatirea unor paranoici ce nu pot sustine intreaga lume cu miciunile, calculatoarele,satelitii si toate rachetele si nernorcirile lor programate de bolnavi mentali.

  14. @AI

    Intreb observand rezultatele de ne mai minti ale muncii orezarilor :

    – Aveam AUTOSTRADA dac-o facem cu chinezii sau o aveam (si fara viza turistica) cum avem azi de la americani ?

    (intreb pentru ca multe mi se par PARSHIV de suspecte in lume … mai ales dispretul VIZELOR de care oricum nimeni n.are nevoie = e mai bine financiar in UE decat in USA … si dupa exodul de 4 milioane de romani in UE oricum n-au mai ramas multi care sa-si incepa CLANDESTIN= abuzand de „viza” …la yankei = n-avem VIZE pentru a doar vedea …DISPRETUL colonial american 😀

    mda …totusi BECHTEL a putu construi la ne-aliati desi a furat in RO !

    (asta da de gandit !…in timp ! … la capatul „puntii si fratiei cu dracul puntii” aproape trecute actuale !)

    PS: in caz ca USA cedeaza rusilor in privinta Ukrainei … clar … v-a renunta si la BAZELE MILITARE din RO = n-aduce anul ce-aduce ceasul (exact ca dupa „6 ianurie” daca senatorii pe sub scaune atunci ..isi pierdeau slujba sau chiar viata … 🙁 !

    I LOVE USA ! (de-aia-mi fac griji de trendul ultimului deceniu … sunt semen ca se duce dracului-de-sufelet 🙁 ca imperiu …odata cu dollarul …

  15. Optimizarea disperata a profitului fara reinvestirea unei parti loveste pe termen lung calitatea productiei.Ca sa fie procesul de cadere cat mai eficient se aplica metoda americana din licee, renuntandu-se la materiile grele,”rasiste” ca matematica,fizica ,chimia si se preda anticolonialism si incluziune de gen.Succes garantat in afaceri viitoare!Un stat cu invatamant sanatos nu are de ce sa se teama de viitor.Oricand inteligenta bine exersata in scoli serioase salveaza afaceri.

  16. @ „Ada”, 2 ianuarie 2022 la 14:06
    „Care ar fi remediul”?
    …UN NOU RĂZBOI MONDIAL! :)))) Punct.

  17. @ misteaux – not my master
    Sincer, eu n-am raspuns la o chestiune atat de complicata.
    De la ceausescu ne-am ales cu ura frantei si dispretul moscovei iar germania nu iubeste pe nimeni (decat ca tine la hinterlandul ei intim).
    Ca si cum asta nu era de-ajuns am mai avut si razbunarea teribila a marii finante pana in 2000 – pentru ca escrocul de ceausescu nu platise dobanda contractata, doar pe anii platiti anticipat.
    Iar dupa 2000 ca sa rascumparam am cedat vreo 3 sferturi din economie, prin psal. Cei 10 ani pierduti dupa 90 au demonstrat ca reforma fara bani nu merge.
    Asa ca ce optiuni aveam /avem?
    ne permiteam noi sa nu acceptam bechtel-ul?
    sau sa terminam autostrada? adica sa luam, via constanta, 30% din traficul pe hamburg si rotterdam?

    Chiar si pretiosul zhou a spus:
    ‘Toata apa chang jiang-ului nu poate stinge un biet foc aprins pe malul dambovitei.’

  18. Inca mai au ce sa transporte. Agenda verde si covidu sint alte cuie in sicriul capitalismului. Criza e morala in plus. Nu poti tipari bani la nesfirsit ca sa imprumuti de la viitor. Nu poti trai din impruturi la care le platesti numai dobinda. Bancile centrale au vina lor.

  19. „Orânduirea” capitalistă occidentală,imperiul este răsturnat în șanț și cu „roțile” în sus din anii 70 ai secolului XX, prelungindu-și agonia pe naivitatea satelor foste socialiste din Estul Europei. Ce este amuzant , că occidentul vrea să resusciteze, pardon reseteze mortul întrat în putrefacție din 2008, neînțelegând că nu mai au ce reseta, ce numesc ei economie nu-i în fapt decât o șandrama „roasă de moli” unde lacomii se hrănesc cu pâinea văduvelor și laptele orfanilor. Ori ce ar întreprinde imperiul ocidental, rezultatul va fi același, colaps, economic și social. Cât timp vor fi același „minți luminate” la conducerea imperiului, eșecul este asigurat, China și Rusia nu trebuiesc decât să aibă răbdare, că de restul se ocupă „familiile conducatore” degenerate . Dacă Dumnezeu S-ar îndura de imperiul nord atlantic și Personal le-ar reface sistemul economic și social, ăștia în două cincinale s-ar reîntoarce la situația de acum, atât de degenerați sunt.

  20. Cand „economia” speculativa depaseste necontrolat productia materiala, raspunsul este: criza / colaps economic (dezastru pentru pauperi) – resetarea ar potea veni din: debuseu pe alte piete / spatii geografice (gen anul 1989 cand fostele tari socialiste au fost „invitate” la „ospatul” finantei mondiale, in fapt la platit consumatia, ironic si previzibil si reursele materiale ale noilor veniti sunt pe cale de a se epuiza); dezastrele de orice natura ar mai sterge ce va din urmele pradaciunilor comise si antrena masele la solidaritate si productie materiala; nici razboiul nu este de neluat in seama (mai mult, putin probabil ca va fi evitat mult timp). Alte optiuni pe moment si viitor apropiat/indepartat nu prea exista, decat, in eventualitate realizari unui program informatic care produce pizza din biti si cas proaspat din octeti, sosoni imblaniti prin bucle de program si empatie prin algoritm scris in limbaj de programare. Unde-i Romania? Pretutindeni si nicaieri, disipata in speculatori gen Catu si ai lui, visatori vanduti si extremisti gen Ciolos/Barna – pioni de sacrificiu a tuturor finantatori ai haosului, imbogatiti din vorbe in vant (imbarligatori) gen Ciolacu&Co, monumentelor de lene si aroganta (suficienta de corb tamp) gen cocotatul din deal, ori de inconstienti care cred ca o tara/societate este o partida de fotbal unde poti sa ragi sa arunci cu petarde/fumigene iar la sfarsit sa te imbracisezi cu adversarul in „spirit” sportiv, …, si cate nu ar fi de spus, mai ales, daca ne-am destepta macar pentru o clipa, cate nu ar fi de facut.

  21. Si de Grecia sau alte tzari s-a zis ca se prabushesc, ceea ce nu s-a adeverit. Problema reala este ca Planeta este deja falimentata, Datoriile>PIB. Vrem nu vrem trebuie sa ne invirtim in jurul Boului de Aur $, care a fost pentru cei ce fac comertz=Ghiseft: Noi tiparim hirtiile si le da-m la tzarile cu materii de valore, ex.petrol in Orient unde Rockefeler, Rochaild, etc…a implantat pe post de bau bau poporul adict la ghisheftul acesta, venind sponsorizarea>costul >WW.
    Problema actuala este ca tot se latra de globalizare prin multinationale, etc. care in realitate fac un business gaunos, pentru ca shefii sunt la furat continuu a banilor din aceste creatii masonice. Asta va duce in final la tranzactii de Troc, adica eu dau o vaca pe doua oi, etc…, deci ne intoarcem de unde am plecat, adica la capita=capete de vite. Pentru ca lumea nu a vrut sa accepte mersul firesc spiritual de imunitate ca la sanatatea ce o dorim, shi s-a grabit fara masura cit>profit, pe baze de progres tehnic, prea rapid cu impact major in societate, si nu numai, s-a ajuns la o fundatura, care v-a exploda ca de obicei nebuneshte prin razboie. Actualmente, Omenirea va fi obligata sa stopeze aceasta creshtere consumerista, pentru ca Natura ne va invinge pe noi toti. Inteligentza Artificiala ne va arata valoarea noastra, shi ne vom trezi ca la poarta Austerlitzului. Se pare ca asta cu autodistrugerea s-a mai intimplat, acolo unde se zice ca s-a ajuns pina la atom, Mesopootania, Egipt,etc. unde acum este mult deshert. S-a inceput iar de la topoare de piatra, etc. de am ajuns aici si mai ales fiind prea multi pe Planeta. Oricum cineva va scapa, cum spune si la Biblie, deci nu ne prabushim noi toti deodat, mai ales acum cind colonizam Luna, Marte. Un an bun cu sanatate si mai ales Pace.
    O zi buna,
    Con

  22. @Con nu ti-e straniu cum ….acum cu strania „agenda verde” …de cand rusii vand gaz pe conducta
    dintrodata partidul verzilor e obligat de cei ce-i plateau contrariul pana acumäsa declare energia atómica a la Cernobal

    ENERGIE VERDE ?

    hehehe …problema e ca nemtii deja vad ca-i propaganda si nu-s de-acord = mai bine cumpara gaz rusesc in detrimentul american decat sa linga undde-a scuipat (ceva normal la americani …ei ling oriunde-i dulce! 🙂 )

    😀

  23. @Con inca ceva

    asa ca castravetele e lunguiets
    si ca odata NERDSTREAM2 pe langa N1 …adio presiune sanctionabila pe rusi …daca nemtii au refuzat si inchis centralele atomice?

    TE INTREB …cine gandeste pe termen lung ?
    1. rusii
    2. americanii
    3, teutonii

    ???

    😉

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.